Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Stilo 1.8 16V Dynamic - co możecie powidzieć?

Featured Replies

Napisano

Witam,

co możecie powiedzieć na temat wymienionego autka? jak z awaryjnością? ceny częśc myślę że są dość niskie- czy się mylę?

Czy 170kkm przebiegu na takie autko to dużo... jest z 2003roku?

No i najważniejsze... jest to pełna opcja, czyli elektronika... ASR,ESP, czujniki deszczu, podgrzewne siedzenia, navi temopmat climatronic etc... czy to lubi się sypać w tym fiaciku? bo troszke ta ilość mnie przeraża, alemoże niepotrzebnie? - jak myślicie? słyszałem również że na początku były jakieś problemy, ale w późniejszych rocnikach to wyeliminowano... tylko czy ten 2003 się do tego łapie?

Spalanie.... myślę że w 12 lpg powinno się zmieścić?

Bardzo proszę o w miar szybką odpowiedź osoby zorientowae, bo do jutra musi zostać podjęta ostateczna decyzja...

Z góry dzięki smile.gif

Napisano

> Witam,

> co możecie powiedzieć na temat wymienionego autka? jak z

> awaryjnością?

<.....................................>

Standardowo pada wariator (500zł + wymiana rorzadu) oraz przepustnica (raczej nie do dostania w uzywce).

Napisano

> Spalanie.... myślę że w 12 lpg powinno się zmieścić?

> Bardzo proszę o w miar szybką odpowiedź osoby zorientowae, bo do

> jutra musi zostać podjęta ostateczna decyzja...

> Z góry dzięki

Pamiętaj, że te silniki są troche problematyczne:

- lubią chlać olej

- padają wariatory często, a padają częściej jak jest niski poziom oleju (częste uzupełnienia)

- podobno nie sa całe dosyć trwałe. Jednemu z forumowiczów padł przy podobnym przebiegu co w tym egzemplarzu który chcesz kupić zlosnik.gif

- sa paliwożerne

Ja mam taki silnik w Punto 2. Benzyny pali sporo. Najmniej 7/100 przy jeździe na trasie na maksa na emeryta. Przy normalnej jeżdzie w trasie 8-9/100

W miescie moze lyknac i 15/100, nie mniej niz 9/100. Mi zazwyczaj palil 10-11/100

Od miesiąca mam LPG i całe szczęście spalanie jest takie samo jak benzyny - nie wiem jak to możliwe ale tak jest wink.gif

Napisano

> Standardowo pada wariator (500zł + wymiana rorzadu) oraz przepustnica

> (raczej nie do dostania w uzywce).

W Stilo pada przepustnica, czy piszesz o Punto ?

W starszych Punto HGT padały przepustnice. W nowych (przypuszczam że w Stilo też) jest przepustnica eletroniczna i nie pada ok.gif

Napisano

> W Stilo pada przepustnica, czy piszesz o Punto ?

> W starszych Punto HGT padały przepustnice. W nowych (przypuszczam że

> w Stilo też) jest przepustnica eletroniczna i nie pada

Mialem HGT 2001 i tam tez byla juz elektroniczna i padla smile.gif I podobno duzo ich pada (przepustnica Hitachi).

Napisano

> Mialem HGT 2001 i tam tez byla juz elektroniczna i padla I podobno

> duzo ich pada (przepustnica Hitachi).

No ładnie zlosnik.gif

U mnie (tfu, tfu) narazie przepustnica działa zlosnik.gif

Dowiadywałem sie swego czasu i tak mi powiedziano, że te nowe są trwałe ok.gif

Napisano

> No ładnie

> U mnie (tfu, tfu) narazie przepustnica działa

> Dowiadywałem sie swego czasu i tak mi powiedziano, że te nowe są

> trwałe

Heh u mnie tez tak mowili w serwisach (nawet ASO)a auto ciagle gaslo. 3 miesiace walczylem z usterka az wkoncu wymienilem "na pale" przepustnice i problem zniknal wink.gif

Napisano

tez swego czasu szukałem autka i tez stilo był brany pod uwage, jednak opinie o tym aucie odwiodly mnie od jego zakupu, niestety ten silnik lubi sprawiac problemy, z najczestszych usterek jakie wyniuchałem po forach to w twojej wersji wariator, dosc duzy koszt reanimacji.

pozostałe sprawy to głownie elektronika, a to kostki od poduch a to cos innego, mnejsze i wieksze usterki ale upierdliwe.

ja odpusciłem chociaz autko i ładne i fajnie zrobione

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj, że te silniki są troche problematyczne:

hmmm mam coraz więcej wątpliwości... a się troszke już napaliłem na to autko... jeszcze sie trafiła sztuka z pełnym wyposażeniem łącznie ze skórą to już wogóle mi się banan na twarzy pojawił...

> - lubią chlać olej

Tak mniej więcej ile? bo w sumie to większość nowych silników ma dość spore zapotrzebowanie...

> - padają wariatory często, a padają częściej jak jest niski poziom

> oleju (częste uzupełnienia)

Tak samo jak wyżej, mniej więcej co ile kkm zakłądając że pilnowalibyśmy poziomu oleju? (o ile da się to określić)

> - podobno nie sa całe dosyć trwałe. Jednemu z forumowiczów padł przy

> podobnym przebiegu co w tym egzemplarzu który chcesz kupić

hmmm padł tzn? kapitalka czy po prostu coś się zaczeło kopsać?

Napisano

> hmmm mam coraz więcej wątpliwości... a się troszke już napaliłem na

a nie myslales o 1.9 jtd bedzie mniej problematyczny , jezeli w dobrym stanie ok.gif

Napisano
  • Autor

> a nie myslales o 1.9 jtd bedzie mniej problematyczny , jezeli w

> dobrym stanie

Jakoś nie mam przekonania do ropniaków... szczególnie patrząc na obecne ceny ropy.

Napisano

> Jakoś nie mam przekonania do ropniaków... szczególnie patrząc na

> obecne ceny ropy.

Wiesz co wydaje mi sie ze Diesel byl by dobra alternatywa dla 1,8 16V. Coprawda mnie ten silnik nie zawiodl, ani oleju nie bral. troche z nim powalczylem ale to chyba tylko z winy nieoduczonych serwisow.

jak niechcesz Diesla (co bym bardzij polecal) to dobrze spraqdz ten silnik. Przedewszystkim czy nie klepie na zimnym bo oznacza to walniety wariator wink.gif

Napisano

> Jakoś nie mam przekonania do ropniaków... szczególnie patrząc na

> obecne ceny ropy.

ale zdrowe 1.9 jtd mozesz podkrecic do okolo 150 km ,a z tego 1.8to nic wiecej nie wyciagniesz, a co do cen ropy to benzyna tania nie jest, a gazowanie silnika z przebiegiem 170 kkm , to nie wiml czy to dobry pomysl hmm.gif

Napisano

Nie lepiej zapytać o awaryjność na kąciku Stilo ?

Napisano

> Tak mniej więcej ile? bo w sumie to większość nowych silników ma dość

> spore zapotrzebowanie...

Trudno mi powiedzieć ile.

Ja to zauważam, bo w poprzednich autach którymi jeździłem nic nie dolewałem, a w tym dolewam.

Pewnie ze 2 litry między przeglądami wleję hmm.gif

To jest mocno zależne od stylu jazdy.

> Tak samo jak wyżej, mniej więcej co ile kkm zakłądając że

> pilnowalibyśmy poziomu oleju? (o ile da się to określić)

Mi zaczął stukac juz po 16kkm od wymiany. Nie trzeba zaraz wymieniać, ale pokazuje to skale zjawiska wink.gif

Ja go wymienię razem z rozrządem po 60tys km ok.gif

> hmmm padł tzn? kapitalka czy po prostu coś się zaczeło kopsać?

Zatarł się. Podobno tłok wyszedł bokiem zlosnik.gif

Napisano

> W nowych (przypuszczam że

A co może "paść" w nie elektronicznej przepustnicy? Poza zerwaną linką oczywiście... hmm.gif

Napisano

> A co może "paść" w nie elektronicznej przepustnicy? Poza zerwaną

> linką oczywiście...

A widzisz niby takie pancerne urzadzenie a moze. Np u mnie w Escorcie talerzyk sie przestawil i sie nie domykala.

Napisano

>> - lubią chlać olej

> Tak mniej więcej ile? bo w sumie to większość nowych silników ma dość spore zapotrzebowanie...

u mnie 0,2-0,25l na 1000km, niektórzy podawali nawet do 0,5l/1000 przy ostrej jeździe.

Napisano

> W Stilo pada przepustnica, czy piszesz o Punto ?

> W starszych Punto HGT padały przepustnice. W nowych (przypuszczam że

Co może się zepsuć w przepustnicy mechanicznej?

Napisano

> linką oczywiście...

Może złapać luz na ośce jak w np. kaszlaku wink.gif

Napisano

> linką oczywiście...

Nie wiem. Może jest tak skonstruowana, że jest podatna na zabrudzenia ? Może coś koroduje i się nie domyka, albo sie otwiera skokowo ? niewiem.gif

Nigdy tego na oczy nie widziałem

Napisano

> Witam,

> Z góry dzięki

Miałem takie Stilo 3d z 2001 z instalacją BRC

Minusy:

W ciągu niecałego roku padły: wariator (kultura pracy robi się jak w diesel'u), komputer sterujący wtryskiem (nie pamiętam czy tak dokładnie się nazywał, ale tani to on nie był), mata pod siedzeniem pasażera (czyli problem AirBag'a). Brał około 1l oleju na 10k km -to akurat nie problem, trzeba tylko czasem dolać. Wyrwałem klapę osłaniającą silnik przy cofaniu na śniegu (niski przód). + kilka drobnych

Plusy:

Osiągi są bardzo przyzwoite, nieźle przyśpiesza, nie wiem jaki jest Vmax, ja jechałem +/- 230km/h.

Spalanie: 9l lpg /100km w trybie mieszanym przy żwawej jeździe. Jeśli komuś pali więcej to znaczy, że ma coś nie tak.

Generalnie bolączką jest elektronika. Miałem wcześniej Brava 1.4 gdzie była jedna płytka z bezpiecznikami i największy miał 'ileśtam', w Stilo były trzy, a przeciętny był 3x taki jak w Bravie hehe.gif

Napisano

Jeżdżę tą wersją półtora roku - nnno mooże nie ta k wypasioną...:P

Mój oleju bieże zgodnie z instrukcją tj. 0,8 l/1000 km. Spalanie po mieście zamyka się w 10 l zarówno benzyny jak i gazu . Faktycznie ma miękki przód i nisko zawieszony co na leżących jest drobnym mankamentem. Jak dotąd : rozszczelniła mi się sprężarka klimy, padł przekaźnik w przełączniku zespolonym pod kierą (do wymiany cały przełącznik), wymiana termostatu, regeneracja alternatora , wymiana sprzęgła, naprawa 3 biegu (koło 3 biegu +przesówka do wymiany).

Rzeczy eksploatacyjnych jak amory , tłumiki , świece , filtry etc. nie wymieniam bo to jasne . Co mnie denerwuje to strochę skrzypiące plastiki ale głównie w okolicach ruchomego dachu więc przypuśćmy że coś za coś(słabsza konstrukcja szkieletu) . Mimo wszystko zajebiście się nim jeździ i czasami nie chce mi się wysiadać . Przyspiesza żwawo i przekroczenie 200km/h to pestka a przy tym świenie zachowuje stabilność .

Na poczatku częste problemy miałem z z falutami poduszek ale problem okazał się banalny i gdy zostałem oświecony więcej się nie zdarzyło . Acha silnik wrażliwy na paliwo i na byle czym nie pojedzie .

Jest to mój trzeci fiat więc może o czymś to świadczy (poza tym że nie mam za dużo kasy wink.gif)))) ) Wydaje mi się jednak że w tej marce im więcej bajerów i elektroniki tym więcej problemów .

Wybór nalezy do ciebie .

Napisano

> Wybór nalezy do ciebie .

ja? nie, ja już nie chcę zlosnik.gif

...chociaż ostatnio widziałem 2.4 w kombi ze sky window w dobrej cenie/roczniku/stanie i przyznam, że nawet przeszła mi taka myśl przez głowę food.gif

Napisano

> wyposażenie swietne ale 170kkm to jest troche jak na benzyne!! proponuje poszukac 1.9JTD male spalanie a fiat stilo nie jest drogi wiec moze sie cos znajdzie!!

• 2 tygodnie później...
Napisano

> hmmm padł tzn? kapitalka czy po prostu coś się zaczeło kopsać?

Tzn sie zatarl zlosnik.gif

Te silniki lu bia brac olej. Dolewanie w granicach 0.7-0.8 l / 1000 km (tak, dobrze napisalem - slownie: jeden tysiac km) nie jest czyms wyjatkowym. Jesli trafisz na egzemplarz, ktory bedzie pil 0.3 to bedzie dobrze grinser006.gif

Oleju bardzo pilnowalem (otwieralem maske z zamknietymi oczami hehe.gif) ale po prostu ktoregos pieknego dnia silnik w trasie zaczal brac tego oleju wiecej... i nie starczylo zlosnik.gif Woda sie nie zagotowala, po prostu zaczal tracic moc.

Napisano

> Zatarł się. Podobno tłok wyszedł bokiem

Moj po 130tys.

Napisano

Mój też lubi olejek. Po zmianie trochę mniej. Teraz chyba bierze koło 0,3 - 0,4 na 1 tys. (kwestia jak jeżdżę). Ostatnio zmieniłem olej z 5w40 na 10w40 mobilka. Co do samego auta to jestem na razie zadowolony. Teraz mam jedynie czarny okres. Wpierw walnęła tuleja tylnej belki, po wymianie najprawdopodobniej wahacz do roboty. Trochę lipa, ale pretensję to mogę jedynie mieć do wspaniałych dróg we Wrocławiu

Napisano

U mnie z olejem podobnie, tj. 0,3 - 0,4 na 1 tys.

Silnik bardzo fajnie brzmi, az sie czasem nie chce wysiadac, ak ktos juz tutaj napisal wink.gif

Spalanie standardowe jak na ten typ silnika, co do awaryjnosci to po jego kupnie wymienilem przednie sprezyny i wahacze, a w ciagu roku ekspolatacj: wariator, akumulator (poprzedni byl od nowosci) no i powoli dojrzewam do wymiany sprzegla i poduszek wink.gif

Poza tym wszystko gra, zadnych bledow.

Na dniach wskoczylo mi 79000 na liczniku (nie byl mocno jezdzony) i autko jest od nowosci garazowane - moze to tez ma znaczenie.

pzdr

rongin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.