Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

głębokość osadzenia felgi na pierścieniu centrującym

Featured Replies

Napisano

Założyłem stalowe felgi z zimówkami i zauważyłem że odległość między zaciskami hamulców a felgą jest około 1 mm frown.gif. Aby odsunąć felgę od zacisków kupiłem dystanse 5mm po próbie montaży okazało się że otwór centrujący w feldze osadzony byłby jedynie około 2mm na pierścieniu centrującym piasty frown.gif. I tu pytanie jaka minimalna głębokość osadzenie felgi na pierścieniu centrującym powinna być zachowana przy montażu koła.

pozdrawiam

Napisano

Jaką masz grubość felgi?Zmierz i będziesz wiedział czy wystarczy.

Napisano

> Założyłem stalowe felgi z zimówkami i zauważyłem że odległość między

> zaciskami hamulców a felgą jest około 1 mm .

no to jakiś luz minimalny jest i koło w zacisk nie powinno uderzyć, jak nie pomogą inne rozwiązania to dla lepszego samopoczucia możesz zebrać trochę zacisku szlifierką i będzie 2 mm luzu

Napisano

I w czym masz problem? Jeżeli felgi nie są owalne czy też kwadratowe, to nie ma szans na spotkanie zacisku z felgą.

Napisano

A w czym to przeszkadza? Zacisk jest nieruchomy felga również. Jeśli przykręcisz koło i zaczniesz je powoli obracać i nic nie będzie tarło to jest wszystko w porządku i nie masz się czym obawiać wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź.

Porównałem koło zapasowe jest o symbolu 6.00JJ a ja kupiłem 6.00J i tym się tylko różnią. Po założeniu koła zapasowego (dedykowanego do mojej avki) jest szczelina między zaciskami a felgą około 5mm. Co prawda teraz nic nie obciera ale jest bardzo niewielka szczelina i to mnie martwi.

Dystanse przeszlifowałem na wymiar 2,5mm i z pomiarów wynika że po założeniu ich felga osadzona będzie na głębokości około 4,5mm na tulei centrującej. I nie winem co lepiej zrobić

a) nic nie robić odległość od zacisków do felg około 1mm mocowanie felgi na tulei centrującej 7 mm

b) dać dystanse szczelina do zacisków zwiększy się do około 3,5 mm natomiast felga będzie wchodziła na pierścień centrujący piasty jedynie 4,5mm czy to czasem nie jest za płytko aby felga była zamocowana poprawnie?

producent Toyoty avensis do mojego rocznika (inne hamulce) zmienił rozmiar felgi na 6.00JJ domyślam się że właśnie z tego powody.

Napisano

> Dzięki za szybką odpowiedź.

> Porównałem koło zapasowe jest o symbolu 6.00JJ a ja kupiłem 6.00J i

> tym się tylko różnią.

J to jest typ wywinięcia brzegu felgi i w tym przypadku nie jest istotny. Na odległość felgo od zacisku ma wpływ budowa samej felgi i jej odsadzenie ET. Jeżeli felga nie ociera o zacisk to nie ma się czym przejmować. I tak jest to lepsze, niż kombinacje z pierścieniami, dystansami z co za tym idzie śrubami.

Napisano

> no to jakiś luz minimalny jest i koło w zacisk nie powinno uderzyć,

> jak nie pomogą inne rozwiązania to dla lepszego samopoczucia

> możesz zebrać trochę zacisku szlifierką i będzie 2 mm luzu

Zacisk jak zacisk grinser006.gif, ale w większości samochodów najbliżej felgi jest jarzmo zacisku, a tego już bym nie szlifował zlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

> A w czym to przeszkadza? Zacisk jest nieruchomy felga również.

Nieruchome zaciski były w 125 i Polonezach i to tylko wtedy, jak się je zaniedbało po zimie grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> J to jest typ wywinięcia brzegu felgi i w tym przypadku nie jest

> istotny. Na odległość felgo od zacisku ma wpływ budowa samej

> felgi i jej odsadzenie ET. Jeżeli felga nie ociera o zacisk to

> nie ma się czym przejmować. I tak jest to lepsze, niż kombinacje

> z pierścieniami, dystansami z co za tym idzie śrubami.

Na razie w niczym nie przeszkadza, ale mam wrażenie że ten zacisk prawie ociera o felgę a montując felgę z parametrami JJ jest szczelina 5mm. Zakładając dystans 2.5mm nic kombinować ze śrubami nie muszę, ale wtedy koło się odsunie i zejdzie z pierścienia centrującego o te 2,5mm. Teraz pierścień centrujący piasty jest już lekko schowany w otworze centrującym w feldze (nie wychodzi za krawędź zewnętrzną otworu centrującego) i jeśli dołożę ten dystans to tak jak wcześniej pisałem będzie wchodził na około 4.5mm

Napisano

> Na razie w niczym nie przeszkadza, ale mam wrażenie że ten zacisk

> prawie ociera o felgę a montując felgę z parametrami JJ jest

> szczelina 5mm. Zakładając dystans 2.5mm nic kombinować ze

> śrubami nie muszę, ale wtedy koło się odsunie i zejdzie z

> pierścienia centrującego o te 2,5mm. Teraz pierścień centrujący

> piasty jest już lekko schowany w otworze centrującym w feldze

> (nie wychodzi za krawędź zewnętrzną otworu centrującego) i jeśli

> dołożę ten dystans to tak jak wcześniej pisałem będzie wchodził

> na około 4.5mm

JJ to niejest zaden parametr, w twoim przypadku najwazniejsza jest szerokosc felgi oraz ET (odsadzenie), jesli felga po zalozeniu dystansu opiera sie na pierscieniu centrujacym piasty, to tak bym to zmontowal ok.gif

pozdr.

Napisano

> Na razie w niczym nie przeszkadza, ale mam wrażenie że ten zacisk

> prawie ociera o felgę a montując felgę z parametrami JJ jest

> szczelina 5mm.

Co to znaczy "pawie ociera"? grinser006.gif. Jakie jest ET felg zalecanych (fabrycznych), a jakie tych co założyłeś z zimówkami? Jeżeli to nie są felgi dedykowane do samochodu, w dodatku ich montaż budzi wątpliwości to nie kombinuj! Wprawdzie teoretycznie nic złego nie powinno się dziać ani z powodu płytszego osadzenia, ani częściowego kontaktu felgi z pierścieniem, ale jak to bywa kilka małych z pozoru nieistotnych ujni może sumarycznie daj jedna istotną hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy "pawie ociera"? . Jakie jest ET felg zalecanych

> (fabrycznych), a jakie tych co założyłeś z zimówkami? Jeżeli to

> nie są felgi dedykowane do samochodu, w dodatku ich montaż budzi

> wątpliwości to nie kombinuj! Wprawdzie teoretycznie nic złego

> nie powinno się dziać ani z powodu płytszego osadzenia, ani

> częściowego kontaktu felgi z pierścieniem, ale jak to bywa kilka

> małych z pozoru nieistotnych ujni może sumarycznie daj jedna

> istotną

Felgi są oryginalne toyoty do avensis do modelu sprzed 2001r mój jest po 2001 i różnią się jedynie parametrem J / JJ pozostałe parametry są identyczne.

A "pawie ociera" to nic innego jak nie ociera ale jest bardzo blisko do tego żeby ocierało zlosnik.gif felgi z parametrem JJ mają większą odległość do zacisków bo ok 5 mm

Napisano

Zwróć uwagę jak grube masz klocki hamulcowe, bo jak zostawisz milimetrową szparę i wymienisz później klocki, to może obcierać.

Otwór centrujący na piastę może wchodzić 2 mm i to już wystarczy (tak mają niektóre Hondy na ori felgach).

Napisano
  • Autor

> Zwróć uwagę jak grube masz klocki hamulcowe, bo jak zostawisz

> milimetrową szparę i wymienisz później klocki, to może obcierać.

wydaje mi się że przy wymianie klocków cofną się tłoczki a zaciski pozostaną na swoim miejscu

> Otwór centrujący na piastę może wchodzić 2 mm i to już wystarczy (tak

> mają niektóre Hondy na ori felgach).

takiej informacji szukałem smile.gif dzięki

Napisano

> wydaje mi się że przy wymianie klocków cofną się tłoczki a zaciski

> pozostaną na swoim miejscu

> takiej informacji szukałem dzięki

Ja mialem wlasnie niedawno przygode z felgami. Kupilem zeszlej zimy stalowki ze zwyklego civica 8gen (ET 55) z mysla o swoim TypeR. Przejezdzilem kilka miesiecy zimy, zmienilem na letnie alu a teraz przy okazji zmiany kol na zimowe wymienialem tez klocki i ... zonk grinser006.gif nie tyle ze ocieralo, w ogole by sie kola nie krecily shocked.gif no i musialem w trybie ekspresowym kupowac alu na zime. Co ciekawe alumy z ET55 wchodza (wprawdzie glupio wygladaja ale wchodza).

Wiec jak jest ciasno a klocki maja juz troche przejechane to przy okazji wymiany moze byc zonk.

Napisano
  • Autor

> Wiec jak jest ciasno a klocki maja juz troche przejechane to przy

> okazji wymiany moze byc zonk.

na szczęście klocki nówki założone i może 500km zrobiłem przed przekładką kół cool.gif

Napisano

> wydaje mi się że przy wymianie klocków cofną się tłoczki a zaciski

> pozostaną na swoim miejscu

> takiej informacji szukałem dzięki

Niżej przeczytałem, że masz nowe klocki, ale na przyszłość podpowiem, że zacisk też pracuje na boki, od tego ma prowadnice i po wymianie zużytych klocków na nowe, zacisk przesuwa sie około 1 cm na zewnątrz (przeciętna grubość klocka).

Napisano

> b) dać dystanse szczelina do zacisków zwiększy się do około 3,5 mm

> natomiast felga będzie wchodziła na pierścień centrujący piasty

> jedynie 4,5mm czy to czasem nie jest za płytko aby felga była

> zamocowana poprawnie?

Pierścień centrujący (otwór centrujący) nie ma jakotako wpływu na prawidłowe zamocowanie koła. Czy felga będzie wchodziła na 6mm czy na 3mm nie ma większego znaczenia. Wazniejszym paramtrem jest jego średnica, średnica piasty i średnica otworu centrującego są ściśle ze sobą powiązane :d

Napisano
  • Autor

> Niżej przeczytałem, że masz nowe klocki, ale na przyszłość podpowiem,

> że zacisk też pracuje na boki, od tego ma prowadnice i po

> wymianie zużytych klocków na nowe, zacisk przesuwa sie około 1

> cm na zewnątrz (przeciętna grubość klocka).

więc nie muszę się martwić bo z czasem klocki zetrą się więc i szczelina między zaciskiem a felgą będzie większa. Byłem przekonany że różnica grubości klocków jest wybierana na tłoczkach a zaciski są na sztywno. Ciekawi mnie czy wszystkie auta tak mają ? a w szczególności toyota avensis?

Napisano

Ciekawi mnie czy wszystkie

> auta tak mają ?

zacisk chodzi "na boki", na foto z mojego fiata zaznaczyłem kierunek przesunięcia zacisku w miarę zużycia klocków, u mnie wtedy zwiększa się odległość między zaciskiem a felgą, ale to zależy już od samej felgi, u mnie też minimalny luz wynosił ze 2 mm, a może mniej

na czerwono zaznaczyłem część stałą, nieruchomą

283117476-t%B3oczek.jpg

Napisano

> zacisk chodzi "na boki"

jeśli jest pływający - to tak, ale przy zacisku stałym z np. czterema tłoczkami poruszają się tylko tłoczki i klocki: zacisk jest sztywno przykręcony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.