Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeszcze raz niesmiało temat REZERWA

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj postanowiłem przetestować kolejny raz pojemność zbiornika Bravo, ponieważ jak już pisałem kilka miesięcy wcześniej, u mnie lampka rezerwy włącza się kiedy w zbiorniku jest jeszcze ok 17 litrów (co stoi w sprzeczności z tym co jest napisane w instrukcji). Wyjeździłem zbiornik do końca (a przynajmniej tak mi się wydawało) - ostatnie 30 km jechałem ze wskazówką paliwomierza opartą o zero i kiedy podjechałem na stację weszło po zatankowaniu po korek (kilka razy dopełniałem) 51 litrów. Wynika z tego, że jeszcze ok 7 litrów powinno być w zbiorniku. Nie mam pewności, ale nie wydaje mi się aby to było normalne. A tu fotki z licznika: 928731deaaa5b969m.jpg

e2d63d32983dc096m.jpg

Ps. zapomniałem napisać, że zgodnie z sugestią jednego z użytkowników tankowałem na stacji gdzie auto stało przodem do dołu - podobno wtedy wchodzi więcej paliwa.

Napisano

doświadczenie w tankowaniu bravo mam małe ale przy pierwszym tankowaniu po wyjechaniu z salonu (wskazówka była na zero) weszło mi 54l pod sam korek

przy drugim tankowaniu (przejechałem jakieś 50km po zapaleniu rezerwy) weszło mi 44,75l co oznacza że w zbiorniku było jeszcze ok. 14l

Poza tym jak narazie dużo pali ale liczę że się jeszcze ułoży po przejechaniu większej ilości km, a tak wogóle to ciężką nogę mam spineyes.gif

Napisano
  • Autor

>

> przy drugim tankowaniu (przejechałem jakieś 50km po zapaleniu

> rezerwy) weszło mi 44,75l co oznacza że w zbiorniku było jeszcze

> ok. 14l

>

I to chyba nie jest normalne, rezerwa, która zapala sie przy 16-17 litrach w zbiorniku. Coś chyba z kalibracją paliwomierza im nie wyszło.

Napisano

u mnie podobnie, rezerwa się zapala tak że do baku wchodzi jakieś 44-45 litrów tylko

Napisano

> Poza tym jak narazie dużo pali ale liczę że się jeszcze ułoży po

> przejechaniu większej ilości km, a tak wogóle to ciężką nogę mam

to ile Ci teraz pali, 10l? busted.gif

Napisano

Zbiku jakim cudem osiągnąłeś na dystansie 900km tak niskie spalanie?!!. Jaki masz silnik, jak jeździsz? Kiedy zmieniasz biegi?

Napisano
  • Autor

> Zbiku jakim cudem osiągnąłeś na dystansie 900km tak niskie

> spalanie?!!. Jaki masz silnik, jak jeździsz? Kiedy zmieniasz

> biegi?

Jeżdżę raczej normalnie, chociaż nie żyłuję go zbytnio - zresztą nie ma potrzeby bo dobrze ciągnie już tak od 1500 obr. Dystans do pracy ok 12 km (teraz to nagrzewa się dopiero jak już prawie dojeżdżam) potem średnio kilka jazd po kilka km i do tego kilka razy w tyg jazda po remontowanych i zakorkowanych drogach Rybnika. Mam 1,6 MJ120. Ogólnie auto jest oszczędne, jadąc na wczasy zrobiłem prawie 1900 km ze średnią 105 kmh i zuzycie było 5,4. Ale ta rezerwa mnie wkurza, zwłaszcza w kontekście wyjazdu na wczasy gdzie zasuwa sie autostradą a ja nie lubię robić niepotrzebnych postojów.

Napisano

> to ile Ci teraz pali, 10l?

po przejechaniu pierwszego zbiornika wyszło mi 9,9

Napisano

> po przejechaniu pierwszego zbiornika wyszło mi 9,9

Sporo jak na diesla, ale to pewnie przez warszawskie korki...

ja jadac przez gliwice w godzinach szczytu mam średnie spalanie na poziomie 9 litrów. W trasie mieszanej ok 7.5 l/100 km.

Masz nowe auto więc spalanie się pewnie wyrówna po jakimś przebiegu i kilku tankowaniach. Tak było przynajmiej u mnie.

Napisano

> Sporo jak na diesla, ale to pewnie przez warszawskie korki...

> ja jadac przez gliwice w godzinach szczytu mam średnie spalanie na

> poziomie 9 litrów. W trasie mieszanej ok 7.5 l/100 km.

> Masz nowe auto więc spalanie się pewnie wyrówna po jakimś przebiegu i

> kilku tankowaniach. Tak było przynajmiej u mnie.

korki to raz, a po drugie mam trochę ciężką nogę

liczę jednak że za jakiś czas spalanie troszkę spadnie jak będę miał większy przebieg

Napisano

> korki to raz, a po drugie mam trochę ciężką nogę

no ja też lekkiej nie mam smile.gif Jeżdzę dość dynamicznie zlosnik.gif

> liczę jednak że za jakiś czas spalanie troszkę spadnie jak będę miał

> większy przebieg

To napewno. Trzeba się przyzwyczaić do auta smile.gif

Napisano

> po przejechaniu pierwszego zbiornika wyszło mi 9,9

Powinno spalanie spać.

dUr3x a u Ciebie jak ze spalaniem wychodzi ?

Napisano
  • Autor

Tak sie zastanawiam czy w Stilonie bylo podobnie z rezerwa?? Jest tu jakiś były lub aktualny użytkownik Stilo?

Napisano

> Powinno spalanie spać.

roznie bywa smile.gif

Napisano

> Tak sie zastanawiam czy w Stilonie bylo podobnie z rezerwa?? Jest tu

> jakiś były lub aktualny użytkownik Stilo?

W stilo (przynajmniej moim) jest wszystko ok ze wskazaniami rezerwy ok.gif zbiornik 58l, ostatnio wlałem 53 litry, przejechałem ok 60 km od zapalenia rezerwy.

Napisano
  • Autor

> W stilo (przynajmniej moim) jest wszystko ok ze wskazaniami rezerwy

> zbiornik 58l, ostatnio wlałem 53 litry, przejechałem ok 60 km od

> zapalenia rezerwy.

Właśnie dlatego, że zbiorniki są podobne (jeśli nie identyczne) zadałem to pytanie. Wychodzi że jakiś błąd tkwi w oprogramowaniu, kiedy byłem z tym problemem w ASO usiłowali jakoś zaradzić temu problemowi poprzez wgranie nowego softu, ale bez efektu. Zastanawiam się czy nie wysłać zapytania do Fiat-a

Napisano

> Powinno spalanie spać.

> dUr3x a u Ciebie jak ze spalaniem wychodzi ?

nowy pokazywał 11l/100 - rzeczywistego nie liczyłem.

tak to po mieście z korkami i butem 8-9 wychodzi

Napisano

U mnie jest w porządku. Musisz poszukać w szukajce, być może ktoś miał taki problem, ale ja nie kojarzę takiego przypadku -z tym, że stosunkowo krótko na AK jestem palacz.gif

Napisano

u mnie też wydaje się w miarę OK. Jak wyjechałem z salonu zatankowałem 53 litry. Jak zapala się rezerwa wchodzi 45 litrów. Zawsze leję do drugiego odbicia. Jak tankuję na swojej ulubionej stacji, gdzie teren jest trochę pochyły, to zawsze wejdą ze 2 litry więcej. Potem dłużej wskazówka się trzyma na max smile.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie też wydaje się w miarę OK. Jak wyjechałem z salonu

> zatankowałem 53 litry. Jak zapala się rezerwa wchodzi 45 litrów.

> Zawsze leję do drugiego odbicia. Jak tankuję na swojej ulubionej

> stacji, gdzie teren jest trochę pochyły, to zawsze wejdą ze 2

> litry więcej. Potem dłużej wskazówka się trzyma na max

To pewnie teraz będę upierdliwy, ale myślę sobie, że 13 litrów to też trochę dużo jak na włączenie się rezerwy

Napisano

Jak zapali sie rezerwa to zwykle wchodzi jakies 49L - tak na oko. Ale napewno nie jest to 44 jak w przypadku kolegów... Zbiornik jest 58L

Napisano

> Zawsze leję do drugiego odbicia. Jak tankuję na swojej ulubionej

> stacji, gdzie teren jest trochę pochyły, to zawsze wejdą ze 2

> litry więcej. Potem dłużej wskazówka się trzyma na max

A na której? Na BP przy Bora Komorowskiego (ale ta bliżej ronda Polsadu) ma takie miejsce. Jako że w mojej okolicy to tam czasem tankuje - i fakt tam po zatankowaniu wskazówka zawsze dolatuje do końca. Gdy się tankuje na płaskim terenie już nie...

Napisano

> To pewnie teraz będę upierdliwy, ale myślę sobie, że 13 litrów to też

> trochę dużo jak na włączenie się rezerwy

mnie się wydaje, że po prostu trudno jest zatankować do końca te 58 litrów, tylko zazwyczaj wchodzi mniej, więc i mniej zostaje przy zapaleniu rezerwy. Musiałbym spróbować zatankować pod korek, ale przyznam, że nie chce mi się "cykać" tym dystrybutorem i bać się, żeby się nie oblać zlosnik.gif

Napisano

> A na której?

Shell na Witosa

Napisano

> przeciez to fiat,wiec co sie czepiacie:P

tak na poczatek na oswojenie lekkie ostrzeżenie zolta.gif

spamerski kącik jest linijkę poniżej w spisie ok.gif

Napisano

> I to chyba nie jest normalne, rezerwa, która zapala sie przy 16-17

> litrach w zbiorniku. Coś chyba z kalibracją paliwomierza im nie

> wyszło.

Mysle ze to jest tak jak ma byc - dlaczego? Czesto jezdze na rezerwie (lubie widziec przebiegi rzedu 750-950km/bak), i z tego co zauwazylem to jak sie przejedzie na wskazowce rezerwy lezacej zupelnie juz ponad 30km to zaczynam slyszec delikatny dzwiek tarcia/piszczenia/syczenia/buczenia - trudno okreslic, ale wyniuchalem ze pochodzi ten dzwiek gdzies z kabiny (raczej gdzies za przednimi siedzeniami) i wedlug mnie to swiszczaca pompa paliwowa slabo lub wogole nie smarowana paliwem. Podejrzewam ze taka jest specyfika budowy zbiornika paliwa + pompa ze musi byc tam tychce minimum 10l zeby pompa byla smarowana. Od czasu kiedy to zanotowalem tankuje od razu jak tylko wskazowka zaczyna sie opierac o podstawke. Ciekawe czy mam racje czy urojenia ? zlosnik.gif

Napisano

> Mysle ze to jest tak jak ma byc - dlaczego? Czesto jezdze na rezerwie

> (lubie widziec przebiegi rzedu 750-950km/bak), i z tego co

> zauwazylem to jak sie przejedzie na wskazowce rezerwy lezacej

> zupelnie juz ponad 30km to zaczynam slyszec delikatny dzwiek

> tarcia/piszczenia/syczenia/buczenia - trudno okreslic, ale

> wyniuchalem ze pochodzi ten dzwiek gdzies z kabiny (raczej

> gdzies za przednimi siedzeniami) i wedlug mnie to swiszczaca

> pompa paliwowa slabo lub wogole nie smarowana paliwem.

> Podejrzewam ze taka jest specyfika budowy zbiornika paliwa +

> pompa ze musi byc tam tychce minimum 10l zeby pompa byla

> smarowana. Od czasu kiedy to zanotowalem tankuje od razu jak

> tylko wskazuwka zaczyna sie opierac o podstawke. Ciekawe czy mam

> racje czy urojenia ?

pewnie masz racje

ale tak czy siak jeżeli tak wyjeżdżasz paliwo to są momenty kiedy pompa będzie chodziła na sucho np w zakręcie kiedy paliwo się przeleje z jednej strony na druga

jak zamordujesz pompę to sie przekonasz grinser006.gif

Napisano

d5363fdaab7cf881m.jpg 1f919bf15c633e8fm.jpg 0adaf51bc18f3e23m.jpg

Specjalnie sprawdziłem (bo zwykle zalewam jak jest 50%).

Weszło 49,36L do 1-ego odbicia

Po dotankowaniu weszło łącznie 50,82L

Rezerwa zapaliła się 20km wcześniej czyli spalaniu 5,7L/100km wychodzi że w momencie zapalenia rezerwy zostało w baku 8,32L czyli na jakies 145km.

Zbiornik (chyba jak u was) 58L

BTW. ON poszedł w dół - 3,75PLN na BP

Napisano
  • Autor

> Specjalnie sprawdziłem (bo zwykle zalewam jak jest 50%).

> Weszło 49,36L do 1-ego odbicia

> Po dotankowaniu weszło łącznie 50,82L

> Rezerwa zapaliła się 20km wcześniej czyli spalaniu 5,7L/100km

> wychodzi że w momencie zapalenia rezerwy zostało w baku 8,32L

> czyli na jakies 145km.

> Zbiornik (chyba jak u was) 58L

> BTW. ON poszedł w dół - 3,75PLN na BP

Myslę, że zarówno zbiornik jak i pompa są takie jak w Bravo i takie właśnie włączanie się lampki rezerwy jest normalne a nie przy 16 litrach w zbiorniku. Kiedy jechałem 30 km ze wskazówką paliwomierza na zerze nie słyszałem żadnych "jęków" ani skrzypień. Kiedy byłem z tym problemem w ASO również nie mówili nic że pompa będzie niesmarowana przy małej ilości paliwa. Jedynie, że może zasysać różne syfy jeśli jest mało paliwa w zbiorniku.

Napisano

u mnie wczoraj zapaliła się rezerwa, przejechałem na niej jakieś 30 km i dziś rano zatankowałem 46,5 litra. Trochę mało, a tankowałem do 3 odbicia. Znowu chyba zaważyło to, że tankowałem na stacji, gdzie teren był trochę pod górkę i powinno wejść jakieś przynajmniej 2 litry więcej, bo spalanie wyszło 6.97 a komp pokazuje 7.2, a zazwyczaj zaniża.

PS. Zatankowałem pierwszy raz na stacji Auchan Pb 95 po 3.88 zlosnik.gif

Napisano

> doświadczenie w tankowaniu bravo mam małe ale przy pierwszym

> tankowaniu po wyjechaniu z salonu (wskazówka była na zero)

> weszło mi 54l pod sam korek

Miałem podobnie. Przy próbie wyjechania z salonu pan nie uruchomił silnika, bo nie. Wlaliśmy 5 litrów z kanistra i po przejechaniu 7km zatankowałem pod korek. Weszło 49.1 plus wcześniej wlane 5 litrów a to daje 54,1...Gdzie jeszcze 4 litry mogłyby się w układzie paliwowym zmieścić?

Napisano

> PS. Zatankowałem pierwszy raz na stacji Auchan Pb 95 po 3.88

Ja w swoim exceliku licze zysk na paliwie w stosunku do noPB95 na Auchan Modlińska zeby.GIF. po 13tys kmów zysk 1000pln z założeniem ze noPB spali o 20% więcej benzynki.

PS:Nie uwzglednilem innych drozszych w dieslu kosztow eksploatacyjnych etc...

PS: Stoluje sie na neste, ew an promocji weekendowej BP.

Napisano

> Ja w swoim exceliku licze zysk na paliwie w stosunku do noPB95 na

> Auchan Modlińska . po 13tys kmów zysk 1000pln z założeniem ze

> noPB spali o 20% więcej benzynki.

> PS:Nie uwzglednilem innych drozszych w dieslu kosztow

> eksploatacyjnych etc...

> PS: Stoluje sie na neste, ew an promocji weekendowej BP.

A ile Ci po wawie spala dieselek? Mi t-jet 120KM 9L - to taka srednia.

Napisano

> A ile Ci po wawie spala dieselek? Mi t-jet 120KM 9L - to taka

> srednia.

Oj to zależy.

Minimum jak jadę do prcy i w sumie mneij stoję w korkach to Od 6.5L/100km. Zazwyczaj 6.8L

Jak wracam to z całego dnia mam tak od okolic 7L (srednio jak uciekne przed hiper korkami) do prawie 9 jak wczoraj udupiłem przed rondem radosława a późneij na Jagiellońskiej eh...

Ale ja trochę nadrabiam za Wisłą jak się poluzuje zeby.GIF

Gdybym jeździł tylko w centrum to 0.5L więcej.

Staram się jeździć też tak 30min przed maksymalnymi szczytami komunikacji.....

Na trasie to 5.4L/100km

Wszytkie powyżej wartości są z kompa pookłądowego który zaniża smile.gif

Srednia REALNA z 13tys dla 50/50 miasto/trasa to 6.7L/100km.

Od marca 2008 do teraz.

Napisano
  • Autor

> Oj to zależy.

> Minimum jak jadę do prcy i w sumie mneij stoję w korkach to Od

> 6.5L/100km. Zazwyczaj 6.8L

> Jak wracam to z całego dnia mam tak od okolic 7L (srednio jak uciekne

> przed hiper korkami) do prawie 9 jak wczoraj udupiłem przed

> rondem radosława a późneij na Jagiellońskiej eh...

> Ale ja trochę nadrabiam za Wisłą jak się poluzuje

> Gdybym jeździł tylko w centrum to 0.5L więcej.

> Staram się jeździć też tak 30min przed maksymalnymi szczytami

> komunikacji.....

> Na trasie to 5.4L/100km

> Wszytkie powyżej wartości są z kompa pookłądowego który zaniża

> Srednia REALNA z 13tys dla 50/50 miasto/trasa to 6.7L/100km.

> Od marca 2008 do teraz.

Hmm, u mnie z ostatnich 4600 km średnia wyszła 4.8 (wg kompa oczywiście) jazda w proporcjach 40/60 (miasto/trasa). Może powinniście przed ruszeniem tak troche nogą się odepchnąć??

Napisano

> I to chyba nie jest normalne, rezerwa, która zapala sie przy 16-17

> litrach w zbiorniku. Coś chyba z kalibracją paliwomierza im nie

> wyszło.

Witam,

Dzisiaj zatankowałem 51,6 ltr. Wskazówka dochodziła do rezerwy - raz zapaliła sie lampka. To było drugie tankowanie po wymianie czujnika paliwa, bo zgłosiłem to w ASO, że po zatankowaniu pod korek nie dochodziła do "F" tylko dwie kreski poniżej. Po wymianie czujnika sytuacja się nie poprawiła, więc teraz coś tam poprawili i dzisiaj po tankowaniu mam obawy, że pokazuje więcej, niż jest w rzeczywistości, ale za to dochodzi do "F" przy tanknieciu pod korek. U mnie przed wymianą czujnika wchodziło 45 - 48 ltr, jak już zasięg wskazywał "--- km". Pojeżdzę i zobaczę. Jak odbierałem auto z salonu i wskazówka była na dnie to weszło mi 56,9 ltr.

Pozdrawiam,

Marek

BTW, jest cos takiego jak kalibracja czujnika?

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jest użytkownik Stilo - po po zapaleniu rezerwy w baku jest około 10 litrów

Napisano
  • Autor

> Jest użytkownik Stilo - po po zapaleniu rezerwy w baku jest około 10

> litrów

Ojej, ktoś temat odświeżył! A wracając do sedna to 10 litrów mieści się w normie podanej w manualu. Ale 16 ltr to chyba już nie, a tak jest w moim przypadku. Jak puszczą mrozy i lodowce ustąpią to podjadę do ASO - kolejne podejście do tego problemu, ale mam małe nadzieje bo im trudno było nawet zrozumieć mój problem.

Napisano

dziś zaświeciła się rezerwa- zatankowałem, do 1. odbicia weszło 48 litrów, czyli w baku powinno być około 9 litrów, co by się zgadzało z podanym zasięgiem (160km)...

jedyne co jest nie przyjemne, to to, ze strasznie latało to paliwo w baku na nierównościach- słychać było kołysanie się paliwa, co oznacza, że pewnie troszkę by tam jeszcze weszło...

Napisano
  • Autor

> dziś zaświeciła się rezerwa- zatankowałem, do 1. odbicia weszło 48

> litrów, czyli w baku powinno być około 9 litrów, co by się

> zgadzało z podanym zasięgiem (160km)...

> jedyne co jest nie przyjemne, to to, ze strasznie latało to paliwo w

> baku na nierównościach- słychać było kołysanie się paliwa, co

> oznacza, że pewnie troszkę by tam jeszcze weszło...

U mnie jak się zapala rezerwa i po przejechaniu potem jeszcze kilkunastu km to wchodzą 43-44 litry chociaż zasięg podaje podobny (czyli jakieś 150 - 160 km). Kiedy wyjechałem zbiornik do zera (wg wskazań paliwomierza i kompa) a zasięg podczas ostatnich 30 km takiej jazdy był już nieoznaczalny to po zatankowaniu "pod korek" weszło 51. I tyle w temacie

Napisano

mi dzisiaj weszło 53,5 litra, a wskaźnik rezerwy nie był jeszcze na samym dole. ale te 53,5 to dosłownie pod sam korek, aż mi się wylało :-)

Napisano

Witam.

To było zeszłego lata jak wracałem z wakacji-od momentu zapalenia się lampki rezerwy przejechałem około 85 km.Zawsze tankuję pod sam korek znaczy się po pierwszym odbiciu kolta leje powoli dotąd aż paliwo będzie dochodziło do plastikowej zaślepki.Tak było i tamtego dnia,tankowałem supremę 95 na statoilu-weszło 59,8 litra(mam jeszcze tamten paragon).

Pozdr.

Szarki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.