Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrząd po raz kolejny

Featured Replies

Napisano

ale tym razem nietypowo , wycięło na pasku ok 40 zębów. zrobiłem od ostatniej wymiany-remontu 50kkm. co mogło być przyczyną? mechanik twierdzi że słaby pasek confused.gif

Napisano

Rolka i napinacz bez szwanku? W sumie z tymi paskami to niewiadomo... Jakiej firmy miałeś?

Napisano

> ale tym razem nietypowo , wycięło na pasku ok 40 zębów. zrobiłem od

> ostatniej wymiany-remontu 50kkm. co mogło być przyczyną?

> mechanik twierdzi że słaby pasek

może uszczelniacz puścił i olej poszedł na pasek i go nadwyrężył trudno powiedzieć. Może być wiele przyczyn

Napisano
  • Autor

> Rolka i napinacz bez szwanku? W sumie z tymi paskami to niewiadomo...

> Jakiej firmy miałeś?

pasek gates , rolka i napinacz podobno ok pogiętych kilka zaworów wydechowych ssące podobno całe.

Napisano

Niewykluczone błędy montażu w postaci niewłaściwego ustawienia napinacza.

Poza tym sprawy eksploatacyjne np. zapalanie na pych.

Warto sprawdzić czy nie pada wałek rozrządu - ułożyskowanie bądź krzywki. Może to powodować nadmierne opory napędu wałków rozrządu.

Napisano

> A DAYCO nie było ??

Gdyby były, to zapewne tego posta napisałby wcześniej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Niewykluczone błędy montażu w postaci niewłaściwego ustawienia

> napinacza.

ale czy w takim wypadku wytrzymał by 50kkm??

> Poza tym sprawy eksploatacyjne np. zapalanie na pych.

nie było takich , padł przy zwalnianiu z niewielkiej prędkości przed skrzyżowaniem. nie piłowany, spokojna jazda.

Napisano

> ale czy w takim wypadku wytrzymał by 50kkm??

>

Za mocne napięcie napinacza powoduje zwiększone obciążenie paska. Nie padnie od razu, ale zużycie paska jest zwiększone.

Pasek zbyt luźno napięty wpada z kolei w pewnym zakresie pracy w silne drgania, co znów powoduje przyspieszone zużycie.

Zerwał Ci się po 50kkm, a więc wytrzymał mniej niż połowę teoretycznego przebiegu bezawaryjnej pracy. Jednoznacznie nikt nie określi na podstawie postu przyczyn zerwania paska. Można obejrzeć napinacz, o ile nie był odkręcony po zerwaniu, to próbować określić, w jakim położeniu był zamontowany. Sprawdzić stan napinacza i rolki. Ocenić charakter uszkodzenia paska. Być może dostarczyłoby to pewnych informacji o przyczynach uszkodzenia.

Napisano

> Gdyby były, to zapewne tego posta napisałby wcześniej

Temat co najmniej dyskusyjny .

Swego czasu były też spore problemy z paskami Gates'a , które nagminnie podrabiano , więc do końca nie wiadomo na co się trafi ...

hmm.gif Chyba o ContiTech-u jest najciszej ok.gif

Napisano

> Chyba o ContiTech-u jest najciszej

i tylko takie staram się montować, rolki-napinacze SKF lub INA

Napisano

> Temat co najmniej dyskusyjny .

> Swego czasu były też spore problemy z paskami Gates'a , które

> nagminnie podrabiano , więc do końca nie wiadomo na co się trafi

> ...

> Chyba o ContiTech-u jest najciszej

Zgadza się, już nie raz były dyskusje na ten temat. Paski Gates miały tylko 4 serie podrabiane i nie było w żadnej z nich tej od Fiata. Natomiast Gates jest dość specyficznym produktem dla danej marki (Opel, Daewoo), Conti do niedawna był montowany w VAG, a Dayco w Fiacie, Alfie, Lancii, Renault, Peugeocie i Fordach. Z przykrością stwierdzam, że najczęściej paski siadają w autach francuskich i włoskich.

Napisano

> i tylko takie staram się montować, rolki-napinacze SKF lub INA

Dokładnie robię to samo, z wyjątkiem japońców, bo tam najlepiej sprawdzają się paski SUN i Mitsuboshi.

Napisano
  • Autor

> Za mocne napięcie napinacza powoduje zwiększone obciążenie paska. Nie

> padnie od razu, ale zużycie paska jest zwiększone.

> Pasek zbyt luźno napięty wpada z kolei w pewnym zakresie pracy w

> silne drgania, co znów powoduje przyspieszone zużycie.

a takie pytanie bo tego nie wiem odnośnie napinacza czy on nie jest samoregulujący-napinający i czy jest możliwe żeby pasek był napięty zbyt mocno, lekko hmm.gif

Napisano

> a takie pytanie bo tego nie wiem odnośnie napinacza czy on nie jest

> samoregulujący-napinający i czy jest możliwe żeby pasek był

> napięty zbyt mocno, lekko

Napinacz jest tzw. automatyczny, ale wymaga przy montażu paska, ustawienia we właściwym położeniu wyjściowym. W uproszczeniu polegania to na maksymalnym napięciu napinacza, obróceniu wałem o dwa obroty, po czym poluzowaniu napinacza i "zgrania" go na znakach. Jak uczy doświadczenie niektórzy mechanicy potrafią różne dziwne rzeczy z tymi napinaczami robić.

Napisano
  • Autor

no wiadomo. nie robił tego jakiś serwis nie mam tego udokumentowanego więc lipa. oglądałem pasek ma naderwane praktycznie wszystkie zęby jakby był nadwyrężony.

Napisano
  • Autor

kuźwa tak czytam na ten temat w różnych miejscach i mam jednak wątpliwości co do poprawności wykonania tego zabiegu przez mojego mechanika. na necie znalazłem info że ustawianie rozrządu bez blokad to loteria, a o ile się nie mylę tego nie używał bo nie posiada

Napisano

> kuźwa tak czytam na ten temat w różnych miejscach i mam jednak

> wątpliwości co do poprawności wykonania tego zabiegu przez

> mojego mechanika. na necie znalazłem info że ustawianie rozrządu

> bez blokad to loteria, a o ile się nie mylę tego nie używał bo

> nie posiada

Faktycznie wymiana rozrządu bez blokad to trochę loteria, ale może mieć jedynie wpływ na pewne przestawienie faz rozrządu. Natomiast ewentualne drobne przestawienie faz rozrządu nie ma wpływu na trwałość napędu rozrządu. Względnie duże przestawienie faz rozrządu będzie objawiało się nieprawidłową pracą silnika, natomiast skrajnie niewłaściwe ustawienie rozrządu, spowoduje kolizję zaworów z tłokami już przy pierwszym uruchomieniu silnika.

Napisano
  • Autor

Więc zostaje albo źle naciągnięty jak doczytałem w komplecie narzędzi jest przyrząd do wstępnego ustawiania naciągu paska, albo faktycznie trafiłem na zły pasek- podróbka albo jakiś zleżały.

Napisano

> bravo reanimowane. koszt 1570PLN

tylko nie mów że znowu u tego samego bez blokad.....

Ja robiłem we fiacie i jak rozmawiałem na temat zrewanych to mówili że najwięcej mają aut które wyszły od "miszczów flamastra", marginalne przypadki to felerene paski.

Napisano

> tylko nie mów że znowu u tego samego bez blokad.....

> Ja robiłem we fiacie i jak rozmawiałem na temat zrewanych to mówili

> że najwięcej mają aut które wyszły od "miszczów flamastra",

> marginalne przypadki to felerene paski.

Co ma użycie blokad do żywotności paska?

Napisano
  • Autor

z blokadami. poprzednio też jednak. pasek gates rolki skf

Napisano

Moja teoria jest taka, problem polega na niewlasciwym napinaniu napinacza, obroceniu jego szpilki, napinaniu w niewlasciwej fazie rozrzadu, nieskontrolowaniu czy cofa podczas pracy. Sprawa 2, przebieg, nie zawsze jest wykladnikiem stanu rozrzadu, Co z tego, ze auto ma 50 000 jak stalo 3 lata

Napisano
  • Autor

nie stało tylko jeździło. 50kkm przez 2 lata

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.