Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody zapłonowe, co wybrać i zakupic...

Featured Replies

Napisano

Co lepsze Janmor czy Sentech które zło będzie lepsze? biglaugh.gif Nie miałem do czynienia z kablami żadnego z tych producentów a chce zmienić u siebie kable. Ceny są porównywalne, więc ten argument odpada.

Napisano

trochę później pójdę zobaczyć jakie ja mam(opakowanie) bo kable takie fioletowe silikonowe i już długo bez zarzutu pracują.

ja miałem problem że według książek zawsze jakiś przewód był za krótki lub miał inne fajki,dopiero jak swoje położyłem na ladzie znalazł się idealny zestaw.

Napisano
  • Autor

Ja to nie mam porównania bo moje stare to ni w oko ni w zab tam nie leza. Ale według katalogów znalazlem odpowiednie z tych firm teraz tylko pytanie która firme wybrac... Jak możesz to sprawdź z czego i jaki numer katalogowy mają smile.gif

Napisano

> Co lepsze Janmor czy Sentech które zło będzie lepsze? Nie miałem do

> czynienia z kablami żadnego z tych producentów a chce zmienić u

> siebie kable. Ceny są porównywalne, więc ten argument odpada.

Janmora miałem w 899 przed swapem i działały dobrze ale polecam NGK - te na prawdę są git kable.

Napisano

no to nie mam już pudełka i nie sprawdzę co to za kable,ale mogę dać Ci na wzór te oryginalne i pokazac sklep w Zabrzu na 3go maja

Napisano

magneti marelli są tanio na allegro, polecam wink.gif

Napisano
  • Autor

> magneti marelli są tanio na allegro, polecam

Owszem są, ale do 1.0 a ja potrzebuje do 1.4.

Adam, no szkoda że nie znalazłeś jak jutro nic nie znajde to się zgłosze do Ciebie.

Napisano

A faktycznie nie zauważyłem ok.gif Poza tym polecam oryginalne ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> A faktycznie nie zauważyłem Poza tym polecam oryginalne

A ja bym chciał jakieś czerwone zeby.GIF Są jakieś (nie chce mi się szukać, bo się na tym nie znam zeby.GIF )

Napisano

do mojej fajerki szukałem prawie miesiąc. Oczywiście były Sentechy po ok40zł ale miałem je to po dwóch miesiącach jak choinka. Aż w końcu znalazłem Janmora silikonowe na 100 i pół roku bez zarzutu. O Boscha czy NGK mogłem pomarzyć.

Napisano

U mnie kable Sentech wylatają z fajek... znaczy się da się je wypchnąć lekko ręką...

Za to ściece NGK trafiły mi się lipne, bo jedna się skruszyła (porcelana) a pozostałe też już długo nie pociągną...

Napisano

która część porcelany Ci się ukruszyła?

Napisano

na Janmorach się zawiodłem. Polecam jedynie oryginały lub NGK. Bardzo ważne wg mnie to to żeby nie spiep..rzyć kabli przy zakładaniu bo o to nie jest trudno. Niektórzy wciskają wręcz wkręcają je a później się dziwią że mają przebicia oslabiony.gif

Napisano

> która część porcelany Ci się ukruszyła?

Zewnętrzna, czyli ta na którą fajka przychodzi... po ściągnięciu fajki nie mogłem założyć nasadki, jak poświeciłem do otworu okazało się, że porcelana blokuje dostęp do 6-kąta...

Napisano

kłania się krzywe wkręcanie. Uszkodziłeś przy montażu niestety...

Napisano

> trza było kupić championy po 70zł

trza było mięć dostęp do nich. W ogole się cieszę że znalazłem coś oprócz Sentecha

Napisano

Ja kupiłem Janmor do mojego 1.4 i już kilka lat działają jak należy, dałem ok 50 zł

Napisano

> Ja kupiłem Janmor do mojego 1.4 i już kilka lat działają jak należy,

> dałem ok 50 zł

Ja tak samo.

Dodam tylko, że gazu nie mam.

Napisano

więc u mnie są Janmor silikonowe za 50zł,ja prawdopodobnie też je mam założone.

Teraz mi cisną kity że jak masz LPG to musisz mieć kable i świece do LPG bo są droższe? screwy.gif

Ja odkąd mam LPG nic nie zmieniałem i wszystko jakoś chodzi.

(niby zwykłe kable powinny paśc do 2 lat a lepsze do LPG koło 5lat)-ja przez 15lat raz zmieniłem -widać oryginalne nie dają rady.

Napisano

> więc u mnie są Janmor silikonowe za 50zł,ja prawdopodobnie też je

> mam założone.

> Teraz mi cisną kity że jak masz LPG to musisz mieć kable i świece do

> LPG bo są droższe?

> Ja odkąd mam LPG nic nie zmieniałem i wszystko jakoś chodzi.

> (niby zwykłe kable powinny paśc do 2 lat a lepsze do LPG koło

> 5lat)-ja przez 15lat raz zmieniłem -widać oryginalne nie dają

> rady.

Miesiąc po zakupie zmieniłem przewody i świece na NGK (nie było wiadomo ile tamte jeżdżą), niestety swoje auto mam za króko, żeby oceniać trwałość, ale u taty od wyjazdu z salonu (maj '99), jest drugi komplet przewodów. Oryginalne wytrzymały dość długo 4-5 lat, potem założył już tu wspomniane niebieskie silikony i hulają poprawnie do tej pory.

Dodam, że '99 ma dopiero minimalnie ponad 60kkm.

Napisano

> kłania się krzywe wkręcanie. Uszkodziłeś przy montażu niestety...

Jakie krzywe wkręcanie? No bez przesady...

Słyszałeś kiedyś o współczynniku ppm wadliwych produktów w fabrykach?

Napisano
  • Autor

Jak narazie znalazłem Janmory za 49zł ale ich nie biorę ze względu na wymiary które nijak mają się do org kabli, znalazłem Sentecha za 55zł które wymiarowo już są całkiem OK w stosunku do org. znalazłem jeszcze 3 opcje mianowicie org kable Magneti Marelli facet ma mi je sprowadzić na czwartek jak będą wymiarowo OK to je biorę chyba że w podobnej cenie czyli 80zł znajde NGK, dzięki za informacje koledzy. Ale jesli macie jeszcze jakieś sugestie to piszcie.

Napisano

> Jakie krzywe wkręcanie? No bez przesady...

> Słyszałeś kiedyś o współczynniku ppm wadliwych produktów w fabrykach?

Tak każdy mechanik mówi, nigdy jego wina. Ukruszenie porcelanki na gorze jest ksiazkowym przykladem wkrecania pod katem, nawet niewielkim, naprezenia na ceramice sa dla niej zabojcze.

O wadliwych produktach slyszalem i roznie to bywa w zaleznosci od produktu. Akurat w swiecach takie odsetek to pomijalna wartość blisko zeru.

Napisano
  • Autor

Też dobra cena, razem z przesyłką wychodzi podobnie jak te z MM co mi facet zaproponował. Musze się zastanowić co wybrać, jednak wolałbym kupić osobiście w sklepie.

Napisano

> Też dobra cena, razem z przesyłką wychodzi podobnie jak te z MM co mi

> facet zaproponował. Musze się zastanowić co wybrać, jednak

> wolałbym kupić osobiście w sklepie.

koledzy, tak w ogóle to możecie podać nr katalogowy swoich kabli jakie macie no i do jakiego silniczka. Zawsze to ułatwi szukanie bo ja się szczerze najeździłem nim znalazłem (ta cholerna końcówka produkcji frown.gif. Sam wrzucę jutro bo mam w komórce ale trochę za ciemno już. cool.gif

Napisano

> koledzy, tak w ogóle to możecie podać nr katalogowy swoich kabli

> jakie macie no i do jakiego silniczka. Zawsze to ułatwi szukanie

> bo ja się szczerze najeździłem nim znalazłem (ta cholerna

> końcówka produkcji . Sam wrzucę jutro bo mam w komórce ale

> trochę za ciemno już.

Za NGK do 1.0 '93 zapłaciłem w łódzkim AutoSAM'ie 63 zł, nr katalogowy mogę podać jutro biglaugh.gif

Napisano

> Za NGK do 1.0 '93 zapłaciłem w łódzkim AutoSAM'ie 63 zł, nr

> katalogowy mogę podać jutro

po co mu do 93 jak ma 01r niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Jesli chodzi o 1.4 to masz:

NGK - - RC-FT608

Sentech - S1240

Janmor - FAS13

Napisano

> Jesli chodzi o 1.4 to masz:

> NGK - - RC-FT608

> Sentech - S1240

> Janmor - FAS13

kolega ma wpisane w profilu

Samochód UNO FIRE 1,0 i.e. '01

Napisano
  • Autor

> kolega ma wpisane w profilu

> Samochód UNO FIRE 1,0 i.e. '01

W profil nie wchodziłem, więc nie zauważyłem sory za mój ciężki błąd icon_eek.gifzakrecony.gif

Napisano

> Tak każdy mechanik mówi, nigdy jego wina. Ukruszenie porcelanki na

> gorze jest ksiazkowym przykladem wkrecania pod katem, nawet

> niewielkim, naprezenia na ceramice sa dla niej zabojcze.

> O wadliwych produktach slyszalem i roznie to bywa w zaleznosci od

> produktu. Akurat w swiecach takie odsetek to pomijalna wartość

> blisko zeru.

To dziwne, bo Bosch'e które wkręcałem i wykręcałem z hmm dobre 6-7 razy pozostały całe do tej pory i leżą sobie w szufladzie w garażu ot tak na wszelki wypadek... a NGK poleciała po jednym wkręceniu/wykręceniu... przypadek? pech? Jedną starą Boszkę wkręciłem na tej miejsce w taki sam sposób jak wykręciłem/wkręciłem tamtą i żyje...

Właśnie ten odsetek o którym piszesz bliski zeru jest współczynnikiem ppm...

który na dodatek możemy rozbić na tzw. scrap, czyli ppm które zostają wyłapane w procesie produkcyjnym włącznie z PokaYoke i ppm które jakimś cudem przeszły przez kontrolę jakości...

i wierz lub nie ale jeśli fabryka wypuszcza miliardy produktów to nawet kilkanaście ppm to jest nic...

Pamiętam z ValeoLS jak łatwo jest wysłać wadliwą partię produktu do odbiorcy... a na ppm czasami to nawet nie wpłynie...

Może się ukruszyłą z mojej winy a może nie... teraz się już tego nie dowiem, chyba, że pozostałe przy ponownym wykręcaniu też polecą...

Napisano
  • Autor

Dziś zamówiłem przewody z NGK. Dzięki za rady koledzy. Trochę więcej zapłace ale myślę że to więcej potrzyma.

Napisano

Janmor miałem w Uniaku 1,0 i były ok Sentech kupiłem 4 miesiące temu do BMW i już muszę je wymienić bo mają przebicie na dodatek sa dłuższe niż ustawa przewiduje (tak samo było z kablami do mojego przyszłego silnika UT tez były za długie pomimo dobrej specyfikacji)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.