Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tankowanie benzyny - pistolet "odbija" co chwilę

Featured Replies

Napisano

Witam

mam problem podczas tankowania noPB95, ponieważ praktycznie cały czas pistolet mi odbija jakby bak był pełny. Muszę kombinować z delikatnym naciskaniem (wtedy trochę wolniej leje się benzyna...) ale ostatecznie po kilku chwilach i tak pistolet "odbija". Majstrowie odpowietrzyli mi bak, ale okazało się, że to nie pomogło.... jadę do nich z powrotem z reklamacją.

Czy ktoś z Was miał taką przypadłość albo podejrzewa, gdzie leży usterka?

Pozdrawiam

Tomek

Napisano

Sześć lat tak mam i pomaga tylko wysuniecie pistoletu z wlewu i lekkie lanie ale ja tankuje raz na 2-3 miesiace zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Sześć lat tak mam i pomaga tylko wysuniecie pistoletu z wlewu i

> lekkie lanie ale ja tankuje raz na 2-3 miesiace

Ja tak nie miałem zawsze i tankuję średnio raz na miesiąc za kilka dyszek, ale wkurzające to jest..... Bo cały bak tankowałbym chyba z godzinę.

Napisano

Sposób z kuncika Punto (w Puncie nagminnie odbija pistolet przy tankowaniu). Przekręć wlew pistoletu na 8 godzine (a nie tankuj w pozcji na wprost czyli na 6 godzinie) wsadz na glebokosc 3/4. Przetestowalem - dziala - przynajmnie w Punto.

Napisano

też mam ten problem, ale widzę, że nie mam co kombinować, bo jest powszechny i nieusuwalny...

Napisano
  • Autor

> też mam ten problem, ale widzę, że nie mam co kombinować, bo jest

> powszechny i nieusuwalny...

gdzieś tam słyszałem kątem ucha, że chodzi o jakieś zapadki, ale mechaniory go odpowietrzali i nic to nie pomogło

T

Napisano
  • Autor

> gdzieś tam słyszałem kątem ucha, że chodzi o jakieś zapadki, ale

> mechaniory go odpowietrzali i nic to nie pomogło

> T

Zapewne pomogła by taka inwestycja:

WLEW

ale trochę się nie kalkuluje do mojego trupa.

Napisano

> Zapewne pomogła by taka inwestycja:

> WLEW

> ale trochę się nie kalkuluje do mojego trupa.

nic by to nie dało...

to jest zwykła rura bez żadnych zapadek... Problem leży gdzieś indziej...

zresztą to rura od 1200 obd...

Napisano

> też mam ten problem...

Witam w klubie. Ja też już odpuściłem, choć wnerwia mnie to sciana.gif

Napisano

Moja Bravcia ('97) nie ma tego problemu.

Były zmiany po lifcie we wlewie?

Napisano

Marea Weekend po FL tez nie ma problemu. Za to w Grande Punto sprawa powszechna, w Sienie rowniez. Pomaga wlozenie pistoletu tylko tyle zeby klapka we wlewie lekko sie uchylila smile.gif

Napisano

> też mam ten problem, ale widzę, że nie mam co kombinować, bo jest

> powszechny i nieusuwalny...

ja jestem wolny od tego problemu, za to klapkę mam zamarzniętą już ze 2 miesiące i nie odbija... klnie.gif

Napisano

Auto sprzed liftu - nie wiem o jakich problemach piszecie, takowych nigdy nie było.

Napisano

> Auto sprzed liftu - nie wiem o jakich problemach piszecie, takowych

> nigdy nie było.

Po lifcie, tez nie mam problemow. W Punto II sa smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Rozebrałem wlew paliwa i po odłączeniu od zbiornika włożyłem do otworu wężyk i wchodził głęboko ale wyczułem około 10 cm od góry klapkę zamykająca ten wlew w zbiorku. Zapewne jest ona po to aby przy wypadku lub przechyle auta na prawa stronę zamykała wlew i nie mogła się benzyna wylać. Zastanawiam się nad tym co mogło się w tej klapce zepsuć, czy sprężynka dociskająca czy jakiś plastyk dociskający zrobił się twardszy i mało elastyczny który nie pozwala tej klapce na pełne otwarcie podczas tankowania. Może komuś udało się usunąć ta usterkę więc niech napisze coś więcej.

Napisano

nie ma prawa odbijac - zawsze tankowalem do pelna i nigdy nie bylo problemu - pacjent marea 2.0

szukac przyczyny i tyle - moze ta wskazowka z punto pomoze

Napisano

Miewam to. Zazwyczaj na Neste samoobsługowych, choć i na Orlenie mi się zdarzyło. Bak prawie pusty (rezerwa). Ale zapowietrzenie jako takie raczej nie wchodzi w rachubę mimo, iż przy otwieraniu to chauuuuuuusssst robiło zlosnik.gif

Radziłem sobie z tym w ten sposób że pistolet przerkęcałem na bok i testowałem głębokość wsadzania. Lekko skręcony i nie wsadzony do końca to najlepsza opcja .

Napisano

> Miewam to. Zazwyczaj na Neste samoobsługowych, choć i na Orlenie mi

> się zdarzyło. Bak prawie pusty (rezerwa). Ale zapowietrzenie

> jako takie raczej nie wchodzi w rachubę mimo, iż przy otwieraniu

> to chauuuuuuusssst robiło

> Radziłem sobie z tym w ten sposób że pistolet przerkęcałem na bok i

> testowałem głębokość wsadzania. Lekko skręcony i nie wsadzony do

> końca to najlepsza opcja .

Dziś przetestuję bo mam ten sam problem zlosnik.gif

Napisano

> Dziś przetestuję bo mam ten sam problem

Popróbuj.. Czasem się zatyka jak wsadzę nie cały i rączkę oprę o dolny rant wlewu i zablokuję "lanie ciągłe" to po chwili wtybija. Nie wiem czy to problem z ciśnieniem paliwa czy nowe zbiorniki to tak mają czy z podawaniem go "z powietrzem" . Jest u nas w okolicy stacja ze starymi dystrybutorami (szeroki lejek pistoletu w formie rury) i tam nie mam problemu hmm.gif

Napisano

> Zapewne pomogła by taka inwestycja:

> WLEW

> ale trochę się nie kalkuluje do mojego trupa.

W moim Bravo nie takiego wlewu kompletnego jak na tej aukcji od ''atomik" jet tylko rura i to krótsza o tą cieńciejszą końcówkę i bez tych wężyków i tego zapewne urządzenia odpowietrzającego. Czy to że gicha z powrotem jest przyczyna brakującej tek cieńciejszej końcówki ? Skoro to kiedyś dobrze działało to musi i teraz działać.

Napisano

U mnie ten sam problem.

Pomaga przekrecenie pistoletu o 90 stopni w lewo. Wtedy nalewa sie bez problemu.

Napisano

weekend 1,6 2000 rok

problem nie wystepuje

Napisano

Problem występuje często ale nie zawsze.Tankuję z reguły

na NESTE.Mam najbliżej.Nie ma też reguły czy tankuje więcej paliwa

czy mniej.

Napisano

> Czy ktoś z Was miał taką przypadłość albo podejrzewa, gdzie leży usterka?

Naprawiłem tankowanie już benzyna nie chlusta z powrotem.

wymontowałem pompkę paliwa ze zbiornika. Zobaczyłem tam długi wąż leżący na dnie zbiornika. Więc go wyciągałem, zamontowałem pompkę paliwa tak jak była. Następnie podniosłem auto prawy tył aby odkręcić koło. Następnie odkręciłem wąż wlewu paliwa kluczem 13 i ten cień cieszy wąż który był w zbiorniku wcisnąłem do środka grubszego węża od wlewu paliwa.

post-66512-14352507200781_thumb.jpg

Napisano

> ten cienki wąż leżał luzem czy go wyszarpałeś?

Leżał luzem aby go wyjąc odkręciłem pompkę paliwa. Być może że u niektórych nie będzie trzeba odkręcać pompkę, ponieważ może jeszcze całkowicie nie wpadł do zbiornika. Przyczyna która ten wąż wpada do zbiornika jest gdy wkładamy na stacji pistolet aby zatankować, ten wąż jest karbowany i łatwo się haczy i z suwa. Długość węża 70 cm jego wygląd w załączniku.

post-66512-14352507205073_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.