Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wkręcanie świec żarowych

Featured Replies

Napisano

witam. bede wymieniał świece zarowe w swojej astrze i mam pytanie czy smarowac gwint nowej swiecy smarem miedziowym czy wkręcac normalnie na sucho? znalazłem swiece iskry po 25 zł za sztukę czy ktoś uzywał tych świec???? jak sie sprawują???? pozdrawiam.

Napisano

> witam. bede wymieniał świece zarowe w swojej astrze i mam pytanie czy

> smarowac gwint nowej swiecy smarem miedziowym czy wkręcac

> normalnie na sucho? pozdrawiam.

Myślę, że posmarowanie nie zaszkodzi. Do sond lamdba też dołączana jest mała saszetka ze smarem miedziowym. Ktoś też pisał o smarze z kawałkami szkła hmm.gif

Gwinty starych świec przed wykręceniem przez kilka dni polewaj środkiem penetrującym bo wykręcenie ich to nie lada sztuka.

Przed wkręceniem świec przeczyść gwint gniazda świecy gwintownikiem waytogo.gif

Pamiętaj aby świece dokręcić odpowiednim momentem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę, że posmarowanie nie zaszkodzi. Do sond lamdba też dołączana

> jest mała saszetka ze smarem miedziowym. Ktoś też pisał o smarze

> z kawałkami szkła

> Gwinty starych świec przed wykręceniem przez kilka dni polewaj

> środkiem penetrującym bo wykręcenie ich to nie lada sztuka.

> Przed wkręceniem świec przeczyść gwint gniazda świecy gwintownikiem

> Pamiętaj aby świece dokręcić odpowiednim momentem

dzieki za info. wiem tylko ze są problemy czasami z wykręceniem świeczek ale jakos sobie chyba poradzę. ciekawi mnie jeszcze jak sie sprawują te swiece iskry. moze ktoś stosowałi napisze.

Napisano

> Do sond lamdba też dołączana jest mała saszetka ze smarem miedziowym.

Jesteś pewny, ze miedziowym? Pytam w sensie statystycznym, bo zawsze widziałem ten smar w kolorze "grafitowym".

Prawdę mówiąc nie odważyłbym się dać miedziowego tam gdzie wysoka temperatura. Z miedzi zrobi się "blaszka" i już nikt tego nie odkręci.

> Ktoś też pisał o smarze z kawałkami szkła

O to to... I nie z kawałkami tylko z pyłem szklanym wink.gif

Od siebie polecam smar ceramiczny w sprayu (chyba jest w wątku o szuwaksach). Psika się na gwint świecy/śruby, która później będzie narażona na wysoką temperaturę. Za chwilę wysycha i powstaje biały ceramiczny nalot, który jest suchy. Żadnych problemów z odkręceniem np. śrub wydechu, świec itp.

Pozdroofka

Napisano

> ciekawi mnie jeszcze jak

> sie sprawują te swiece iskry. moze ktoś stosowałi napisze.

Od tego jest osobny, przyklejony wątek.

Pozdroofka

Napisano

> Jesteś pewny, ze miedziowym? Pytam w sensie statystycznym, bo zawsze

> widziałem ten smar w kolorze "grafitowym".

Kupowałem w życiu 2 sondy Dello i do każdej była saszetka z mazidłem i o ile dobrze pamiętam było ono w kolorze brązowym/miedzianym hmm.gif

Skoro piszesz, że "zrobi się blaszka" to może faktycznie nie stosować wink.gif

Napisano

> Kupowałem w życiu 2 sondy Dello i do każdej była saszetka z mazidłem

> i o ile dobrze pamiętam było ono w kolorze brązowym/miedzianym

Poprzeglądam allegro zaraz i zobaczę co oni tam dodają wink.gif

Tydzień temu wymieniałem człowiekowi sondę NGK i na gwincie był smar koloru "czarno-błyszczącego" grinser006.gif

> Skoro piszesz, że "zrobi się blaszka" to może faktycznie nie stosować

Całkiem poważnie piszę. Z czasem smar przestaje być smarem a drobne cząstki miedzi zbijają się w blaszkę. Dlatego ten smar jest dobry wszędzie tam, gdzie trzeba coś posmarować i jednocześnie skasować drobny luz: sworznie drzwi, mocowanie klocków itp.

W tamtym roku w lecie smarowałem sworznie w drzwiach. Ostatnio trzeba było zdjąć drzwi u blacharza i widać wyraźnie, ze wewnątrz sworznia, gdzie smar miał spokój wciąż jest smarem, natomiast na powierzchni gdzie było tarcie zrobiła się miedziana blaszka.

Przypomniałem sobie smile.gif Zamiast smaru na gwint świecy/sondy dałbym zwykły, suchy grafit. "Fuknąć" pyłem grafitowym na czysty, odtłuszczony gwint i zakręcać.

Pozdroofka

Napisano

> normalnie na sucho? znalazłem swiece iskry po 25 zł za sztukę

> czy ktoś uzywał tych świec???? jak sie sprawują???? pozdrawiam.

O ile to polskie iskry ( o takie ), to bardzo dobry wybór. Jakością dorównują beru czy championowi.

Jeśli natomiast słoweńskie (czy słowackie, sam już nie pamiętam, w każdym razie takie w niebieskim kartoniku opisanym z każdej strony białym napisem iskra), to sobie odpuśc. Owszem jakoś tam grzeją, ale po roku, max dwóch się przepalają. Psują tylko renomę naszym rodzimym.

Napisano

Smar miedziany (miedziowy różnie go zwą) stosuje się tam gdzie połączenie narażone jest na wysoką temperaturę(kolektory wydechowe,sondy lambda.Jednakowy materiał śruba-nakrętka).Stosuje go zawsze na śruby kolektorów nigdy nie było problemu z ponownym okręceniem nawet po długim czasie.Nie wiem jak się zachowa w połączeniach "dwu materiałowych" (Inny materiał głowica-inny świeca żarowa) .Przypuszczam,że nie zaszkodzi (osobiście świece wkręcam na sucho i jeszcze nigdy nie było problemu z odkręceniem)

Napisano

Smar miedziowy , który mam w tubce , wg zaleceń producenta stosuje się do zabezpieczania połączeń elektrycznych np. klema-elektroda w aku .

Natomiast do połączeń gwintowanych narażonych na wysokie temperatury np. sonda lambda-kolektor wydechowy stosuje się smar z domieszką proszku szklanego idea.gif

Napisano

> normalnie na sucho? znalazłem swiece iskry po 25 zł za sztukę

> czy ktoś uzywał tych świec???? jak sie sprawują???? pozdrawiam.

ja mam świece Iskry o sa ok

choć teraz to bym kopił świece Iskry ale ceramiczne sa droższe ale krócej się nagrzewają

nigdy nie stosowałem żadnych smarów do smarowania świec żarowych czy innych i szczerze powiem nie słyszałem o takich kombinacjach wśród znajomych

ale jak ktoś lubi....

Napisano

Co do siwec zarowych: Iskry, o ktorych wspomnial kolega nunu7 mozna uzywac jedynie do przypalania papierosa, sa lipne (sprawdzone na kilkunastu egzemplarzach).

Co do smarowania gwintow swiec. Jako ze regularnie wymieniamy swiece zarowe w dieslach, szczegolnie w Mercedesach 124 i 202 (doszedlem juz do perfekcji w tym temacie po wymianie kilkudziesiecu sztuk), po pokryciu gwintu smarem ceramicznym czy miedzianym, po roku czy dwoch latach odkrecaja sie tak samo (a odkrecalem siwece, ktore kiedys zakladalem)...

Nadmieniam tez, ze bardzo wazny jest moment dokrecania (jak i odkrecania, jesli swieca nie daje sie wykrecic) swiecy zarowej. Juz nie chodzi o to, aby zapobiec jej urwaniu przy dokrecaniu, ale o zachowaniu odpowiedniej szczeliny powietrznej wynikajacej z konstrukcji swiecy zarowej. Jesli dokreci sie ja zbyt mocno, szczelina powietrzna zostanie zdeformowana, co powoduje szybkie zuzycie swiecy lub jej nieprawidlowe dzialanie.

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem czy używanie smaru z zawartością miedzi do łączenia stali z aluminium to dobry pomysł hmm.gif.

O których Iskrach mówisz?

Napisano

> Nie wiem czy używanie smaru z zawartością miedzi do łączenia stali z

> aluminium to dobry pomysł .

Sprawdzony, dziala. Sam nie wierzylem.

> O których Iskrach mówisz?

O tych samych co nunu7, czyli w niebiesko-bialym opakowaniu. osobiscie wkrecalem kilka sztuk i po naprawde krotkim czasie osobiscie je wykrecalem (uszkodzone), a na ich miejsce szly NGK, Beru lub Bosch.

Pozdrawiam

Napisano

> na ich miejsce szly NGK, Beru lub Bosch.

A miałeś styczność ze świecami żarowymi FEBI ?

Bo moim skromnym zdaniem są niezłą alternatywą cena/jakość.

Co do "Słoweńskiej ISKRY" to potwierdzam ich szybką awaryjność no.gif

Napisano

W grudniu pytałem świece Iskry Polskiej z Kielc były po 21 zł zwykłe KW25S6 a 41 zł ceramiczne CW954 wiec chyba nie ma co kupować byle czego

Napisano

A masz jakiś patent na odkręcenie zapieczonej świecy żarowej?

U mnie nie grzeje świeczka na 3 cylindrze i żaden mechanik nie chce się podjąć jej odkręcenia.

Zeszła zima była łagodna ale w tym roku staram się nie zostawiać auta na noc na dworze jeśli temp powietrza spada poniżej -10 :-15 °C bo rano mógłbym już nie odpalić.

Napisano

> U mnie nie grzeje świeczka na 3 cylindrze i żaden mechanik nie chce

> się podjąć jej odkręcenia.

bo pewnie na wstepie słysza gadkę "...Dzien dobry. Czy wymienicie zapieczoną swiecę żarową..." biglaugh.gif

umów się poprostu na wymianę swiec bez opowieści jak to jest ona zapieczona i tyle... wink.gif

Napisano

Niech ktos wygrzebie watek "odkrecanie swiec zarowych", byl na pewno, bo sam w nim pisalem...

zielik: zakladalem slownie jedna sztuke swiecy Febi i nie pamietam, czy ulegla pozniejszemu uszkodzeniu...

Pozdrawiam

Napisano

> A masz jakiś patent na odkręcenie zapieczonej świecy żarowej?

> U mnie nie grzeje świeczka na 3 cylindrze i żaden mechanik nie chce

> się podjąć jej odkręcenia.

Kolega basu polecał to

Sam się do niego wybieram

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.