Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

żywotnośc łączników stabilizatora

Featured Replies

Napisano

Witam ,niestety ostatnie wytrzymały 20 tys, a założyłem TRW.Które są z tych wytrzymałych ,spróbowałbym coś innego,może dłuższy żywot mają.Autko astra II

Napisano

> Witam ,niestety ostatnie wytrzymały 20 tys, a założyłem TRW.Które są

> z tych wytrzymałych ,spróbowałbym coś innego,może dłuższy żywot

> mają.Autko astra II

Ostatnio wymieniałem łączniki po raz pierwszy odkąd auto opuściło salon. Zrobiłem na nich 220 tys. km zanim pojawiły się pierwsze stuki i od nowości jeżdżąc wyłącznie po naszych drogach. Znajomy z hurtowni polecił mi Lemforder lub Febi gdyż praktycznie nie zdarzają się na nie reklamacje. Po zdemontowaniu fabrycznych łączników okazało się, że producentem był TRW więc albo TRW na pierwszy montaż montują lepsze jakościowo albo zeszli już na psy.

Napisano

> niestety ostatnie wytrzymały 20 tys

Dopuszczasz możliwość niewłaściwego montażu?

Pozdroofka

Napisano

Znajomy pracował na kontroli jakości w pewnej firmie produkującej elementy zawieszenia. Te podzespoły które nie spełniały normy przeznaczano na sprzedaż do hurtowni, a pierwszy gatunek jechał do pewnej dużej fabryki w Niemczech. To wyjaśniło mi część przypadków dlaczego podzespoły zamontowane w fabryce wytrzymują o wiele więcej.

Napisano

> Znajomy pracował na kontroli jakości w pewnej firmie produkującej

> elementy zawieszenia. Te podzespoły które nie spełniały normy

> przeznaczano na sprzedaż do hurtowni, a pierwszy gatunek jechał

> do pewnej dużej fabryki w Niemczech. To wyjaśniło mi część

> przypadków dlaczego podzespoły zamontowane w fabryce wytrzymują

> o wiele więcej.

To troche dziwne bo jak produkcja była skierowana do niemieckiego klienta to towar powinien być pod niego markowany. Wiec puszczanie "bokiem" markowego towaru nie spełniającego norm jakości było zapewne bez wiedzy i zgody strony zainteresowanej

Z drugiej strony. W ASO podao mi przykład sprzegła od klimy które kosztuje u nich ponad 700 zł ale takie samo w Intercarsie ok 400. Takie samo ale z wytartym znaczkiem GM. Wytartym bo producent robi wieksza partię a nie tylko zamówienie od GM i to co zostaje puszcza na rynek ale musi usunąć znak GM a swojego nie ma już jak wstawić. Wiem że jak nie ma na magazynie na miejscu to biorą to z Intercars i nie mieli jeszcze reklamacji.

Co do łączników to mam w Astrze zrobione ponad 200 kkm i łączniki są jeszcze fabryczne podobnie jak cała zawiecha z wyjątkiem przednich amorów które djechały do 180 kkm i tylnych sprężyn które popękały już dawno temu.

Napisano

Nic nie było tam na lewo. Firma miała taką politykę, żeby nie marnować podzespołów drugiego gatunku, które jednak kwalifikowane były jako dopuszczone do montażu i bezpieczne. Np amortyzatory z mikro-nierównościami na gładzi tłoka, nie mogły być sprzedane do fabryki, ale do hurtowni tak. Być może z takich lub podobnych powodów, właściwie żaden amortyzator zamontowany poza fabryką nie wytrzyma takiego przebiegu jak fabryczny.

Podzespoły tej firmy montowane są do samochodów pod jej własną marką. W Oplach też można znaleźć części z logiem tej firmy.

Podzespoły na montaż fabryczny przechodzą co najmniej dwie szczegółowe kontrole jakości. Wydaje mi się, że tanie części na Allegro to odpady które nie przeszły przez kontrolę jakości. Coś co jest pierwszego gatunku po prostu musi swoje kosztować.

Napisano

> Nic nie było tam na lewo. Firma miała taką politykę, żeby nie

> marnować podzespołów drugiego gatunku, które jednak

> kwalifikowane były jako dopuszczone do montażu i bezpieczne. Np

> amortyzatory z mikro-nierównościami na gładzi tłoka, nie mogły

> być sprzedane do fabryki, ale do hurtowni tak. Być może z takich

> lub podobnych powodów, właściwie żaden amortyzator zamontowany

> poza fabryką nie wytrzyma takiego przebiegu jak fabryczny.

> Podzespoły tej firmy montowane są do samochodów pod jej własną marką.

> W Oplach też można znaleźć części z logiem tej firmy.

> Podzespoły na montaż fabryczny przechodzą co najmniej dwie

> szczegółowe kontrole jakości. Wydaje mi się, że tanie części na

> Allegro to odpady które nie przeszły przez kontrolę jakości. Coś

> co jest pierwszego gatunku po prostu musi swoje kosztować.

Miałem w Astrze amory Delphi smile.gif i wytrzymały długo. natomiast nie wiem ile wytrzymały by takie nie montowanre fabrycznie.

Napisano

może metalowy dłużej wytrzyma?

na naszych drogach jump.gif

Napisano

Metalowe to najczęściej najtańsze szajsy, i nie wytrzymują długo.

Napisano
  • Autor

A co tam można źle zamontować ,bo nie wiem?

czy góra -dół na odwrót czy jak hmm.gif

Napisano

> Co do łączników to mam w Astrze zrobione ponad 200 kkm i łączniki są

> jeszcze fabryczne podobnie jak cała zawiecha z wyjątkiem

> przednich amorów które djechały do 180 kkm i tylnych sprężyn

> które popękały już dawno temu.

No to ja też pochwalę moje zawieszenie. Tak jak pisałem już ponad 200 kkm i od nowości wymieniłem jedynie: łączniki (przy 220 kkm), amory tylne (175 kkm) oraz sprężyny tył (165 kkm). No i raz gumy drążka stabilizatora. Reszta to fabryka.

Napisano

> A co tam można źle zamontować ,bo nie wiem?

> czy góra -dół na odwrót czy jak

Akurat to nie ma znaczenia. Jak już to zły moment dokręcenia śrub. Wystarczy mały luz a na pewno szybciej się wybiją.

Napisano

> A co tam można źle zamontować ,bo nie wiem?

> czy góra -dół na odwrót czy jak

Rozumiem, ze dokręcałeś monitorując suwmiarką odległość między podkładkami. Przy jakiej odległości przestałeś dokręcać?

Pozdroofka

Napisano

u mnie gumy drążka stabilizatora serwis wymienił po pierwszym roku eksploatacji (po 19 tys km)

skrzypiały jak diabli, zasugerowaliście mi aby to zgłosić , zgłosiłem i w ramach gwarancji poszło.

p.s. musze częściej pytać, bo gdyby nie info z kącika to bym dalej jeździł z myślą że na wiosne przejdzie.

Napisano

> Rozumiem, ze dokręcałeś monitorując suwmiarką odległość między

> podkładkami. Przy jakiej odległości przestałeś dokręcać?

> Pozdroofka

hahaha.gif

283443736-lacznik.jpg

Znowu pomyłka związana z Astrą G

A może by tak pisać [F] lub [G] w temacie. Rozwiązało by to sporo "niedopatrzeń" oraz pomyłek w odpowiedziach.

post-79818-14352506617788_thumb.jpg

Napisano

> Znowu pomyłka związana z Astrą G

hehe.gif No tak. Człowiek się przyzwyczaja do aut jakimi jeżdżą kącikowicze i jak zmienią to problem zlosnik.gif

> A może by tak pisać [F] lub [G] w temacie.

O to to. Wielu już tak robi.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, ze dokręcałeś monitorując suwmiarką odległość między

> podkładkami. Przy jakiej odległości przestałeś dokręcać?

> Pozdroofka

A co to ma do rzeczy ,że niby te 38 mm ,?ale ja mam AII

Ups i gorzej jak nie doczyta do końca ,ze ktoś się już sprostował biglaugh.gif

Napisano

U mojej mamie w astrze zaczał stukać łącznik z prawej strony przy 45tyś, po wymianie na jakiś metalowy ten padł po 10tyś. Lewy się do dziś trzyma. Tak więc nie ma reguły.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Lemforder.

właśnie kupiłem, rozpakowałem patrze, a tu TRW.

Napisano

właśnie kupiłem, rozpakowałem patrze, a tu TRW.

Witam. Ja miałem taki sam przypadek. Mechanik się śmiał że kupiłem podróbe. przejeździłem już prawie rok i narazie wszystko gra wink.gif

Napisano

> Mechanik się śmiał że kupiłem podróbe.

Ja to bym chciał trafiać na takie "podróby" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

No ale wygląda że lepiej kupić TRW zapłacisz mniej niż za Lemfordery. Więc po co przepłacać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.