Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Post deleted by format

Featured Replies

Napisano

Jeśli prześwit jest dookoła to niedobrze. Może być wycięty w krawędzi grzybka rowek, ale prześwit dookoła nie powinien występować. Grzybek w stanie zamkniętym jest dociśnięty mocno sprężyną.

Napisano
  • Autor

> ma sie zamykac a sprzedawce zmien . z takim termostatem beda

> klopoty z zagrzaniem silnika .

panowie, może zanim powiesimy sprzedawcę może lepiej niech koleżanka napisze dokladniej co dla niej znacza minimalne przeswity bo moze zle sie rozumiemy...

a najlepsze byłoby foto biglaugh.gif

Napisano

Taką nieszczelność zauważyłem już kiedyś w dwóch termostatach Wahlera . W moim przypadku nie była ona widoczna na oko ale metoda "przedmuchu" pokazała , że styk obudowy z grzybkiem nie jest idealnie szczelny .

Przed zamontowaniem sprawdzałem termostat w czajniku z zanurzoną sondą multimetru czy zaczyna się otwierać przy 92* . Tak sprawdzony termostat miałem montowany w silniku . Próba Macajewa była za każdym razem negatywna skromny.gif

Napisano

mam pod ręką nowy termostar 'carlostat' (czyli Wernet) i też nie jest on idealnie szczeny. jak spojrzę pod światło to niemal na całym obwodzie się przebija.

Taka widać technologia produkcji

Napisano

Przed montażem sprawdź czy termostat ZACZYNA otwierać się przy 92* . Jeśli tak , można go zamontować .

ps. zasugeruj mechanikowi wymianę termostatu przez zdjęcie tylko koła wałka rozrządu bez zrzucania paska zlosnik.gif

Napisano

> Przed montażem sprawdź czy termostat ZACZYNA otwierać się przy 92* .

> Jeśli tak , można go zamontować .

> ps. zasugeruj mechanikowi wymianę termostatu przez zdjęcie tylko koła

> wałka rozrządu bez zrzucania paska

Mam podobny problem z termostatem zakupilem trzy wszystkie wahlery bo mialem juz przykre doswiadczenia z termostatem, jeden otwiera sie przy 80 stopniach, drugi nie otwiera sie wcale, natomiast trzeci ma takie delikatne przeswity, zapytalem mechanika zanim zamontowal i stwierdzil ze jest oki ale do teraz nie daje mi to spokoju, chociaz silnik wreszcie jest dogzany tak jak trzeba.

Napisano

>Jesli

> by jednak zrzucil pasek to czy musze zalozyc nowy ten ktory jest

> byl zmieniany o ile dobrze pamietam jakies 20 tys temu wiec jest

> chyba w dobrym stanie, po prostu nie chce by mnie mechanik

> naciagna na dodatkowe koszta.

Można założyć ten sam pasek i nic się nie stanie bo w silnikach X16SZR wymienia się go co 120.000km

Napisano

> Można założyć ten sam pasek i nic się nie stanie bo w silnikach

> X16SZR wymienia się go co 120.000km

teoretycznie tak ale w praktyce w tym silniku bezpiecznie jest wymieniać rozrząd co 90 kkm

Napisano

> Sprawdzalam niestety bez termometru otwarl sie jakies 3-4 sekundy

> przed zagotowaniem wody.

wygląda , że jest sprawny

Dzieki za sugestie porozmawiam z

> mechanikiem a jak bedzie robil problem pojade do innego. Jesli

> by jednak zrzucil pasek to czy musze zalozyc nowy ten ktory jest

> byl zmieniany o ile dobrze pamietam jakies 20 tys temu wiec jest

> chyba w dobrym stanie, po prostu nie chce by mnie mechanik

> naciagna na dodatkowe koszta.

nie ma potrzeby w tej sytuacji wymieniać paska rozrządu .

• 9 miesięcy później...
Napisano

Witam. Troche odkopie temat. Rok temu wymieniałem rozrząd i przy okazji wymienilem również termostat, ale niestety już nie trzyma mi temperatury i nawet tektura nie daje rady crazy.gif. Mam wahlera, ale trochę czytałem i wychodzi na to że sie popsuły. Jaki termostat polecacie, żeby nie było problemów do następnej wymiany rozrządu. Cena bez znaczenia, tylko żeby był w miare trwały.

Napisano

> Witam. Troche odkopie temat. Rok temu wymieniałem rozrząd i przy okazji wymienilem również

> termostat, ale niestety już nie trzyma mi temperatury i nawet tektura nie daje rady . Mam

> wahlera, ale trochę czytałem i wychodzi na to że sie popsuły. Jaki termostat polecacie, żeby

> nie było problemów do następnej wymiany rozrządu. Cena bez znaczenia, tylko żeby był w miare

> trwały.

Ktoś niedawno polecał polski Mera, może warto spróbować ok.gif

Napisano

> Ktoś niedawno polecał polski Mera, może warto spróbować

gdzieś właśnie widziałem, ale nie ma jej w sklepie którym kupuje części, chyba że na zamówienie. Mają chyba francuski vernet i nieszczęsny wahler. Jak polecicie coś "bardziej" pewnego wink.gif to poszukam w innych sklepach.

Napisano
  • Autor

> chyba że na zamówienie.

bierz na zamówienie - jutro bedziesz go juz miał wink.gif

a jak nie to Vernet

Napisano

> bierz na zamówienie - jutro bedziesz go juz miał

> a jak nie to Vernet

Popieram ok.gif

Napisano

> bierz na zamówienie - jutro bedziesz go juz miał

> a jak nie to Vernet

właśnie na jutro jestem umówiony na wymianę. Czyli bardziej polecacie polską merę niż verneta? W sumie większego wyboru to chyba nie mam wink.gif

Napisano

Jeszcze mam szybkie pytanie, może ktoś wie jaka firma robi termostaty dla Opla?

Napisano

> Wahler.

Dzięki ok.gif. Zamówiona mera za 15 zł/netto, ale będzie niestety dopiero na poniedziałek crazy.gif

Napisano

> Dzięki . Zamówiona mera za 15 zł/netto, ale będzie niestety dopiero na poniedziałek

gdzie zamawiałeś, internet, sklep miejscowy ?

Napisano

> gdzie zamawiałeś, internet, sklep miejscowy ?

zamawiałem u producenta MERA, dział zbytu. Wszystko załatwiłem przez telefon i zajęło to może 2 minuty. Do ceny termostatu dochodzi wysyłka za pobraniem 13,50 zł.

Napisano

Mam Merę od kilku miesięcy po złych doświadczeniach z kilkoma Wahlerami. Merę chciałem kupić wysyłkowo ale podali mi namiar na lokalną hurtownię , potem znalazłem sklep i kupiłem . W porównaniu z Wahlerem , Mera ma znacznie mniejszą amplitudę pracy , tzn. wskazówka temperatury niewiele oscyluje w okolicy 90* .

Napisano

> Merę chciałem kupić wysyłkowo ale podali mi namiar na lokalną hurtownię , potem znalazłem sklep i kupiłem.

Obdzwonilem większość sklepów w okolicy i nie mieli, ale faktycznie można było się dowiedziec czy w mojej okolicy gdzies sprzedaja.

>W porównaniu z Wahlerem , Mera ma znacznie mniejszą amplitudę pracy , tzn. wskazówka temperatury niewiele oscyluje w okolicy 90* .

tzn. jak już złapie 95 st.C na wskaźniku to stara sie utrzymywac tą temperaturę, tak?

Napisano

> tzn. jak już złapie 95 st.C na wskaźniku to stara sie utrzymywac tą temperaturę, tak?

U mnie wymieniałem sam termostat ale kurcze nie pamiętam na jaki.

Temperatura zawsze trzyma się w okolicach 95 (na wskaźniku) ile to realnie jest nie wiem.

Ostatnio przepłukałem układ płukanką zakupioną w jednym z hipermarketów, po przejechaniu ponad 100 km spuściłem niezły szlam, po przepuszczeniu kilka razy wodą i zalanie docelowym płynem chłodzącym, temperatura utrzymuje się nad kreską 90 i oscyluje między nią a 95.

PZDR VEN

Napisano

rok temu założyłem verneta, od tamtej pory przejechałem ok. 30tys.km i jak dotychczas jestem zadowolony

silnik nagrzewa się w takim samym tempie, co rok temu

utrzymuje temperaturę na tym samym poziomie

jedyne co się zmieniło, to jakby zwiększyła się jego bezwładność - na początku reagował szybciej, dało się zauważyć większe wahania wskazówki temperatury

mam nadzieję, że jeszcze jeden sezon pojeździ

Napisano

> Obdzwonilem większość sklepów w okolicy i nie mieli, ale faktycznie można było się dowiedziec czy w

> mojej okolicy gdzies sprzedaja.

> tzn. jak już złapie 95 st.C na wskaźniku to stara sie utrzymywac tą temperaturę, tak?

w moim przypadku jest to 90* . Zegary z obrotomierzem zaniżąją mi jakieś 5*. Termostat Wahlera dawał amplitudę około 5* od momentu jego pierwszego otwarcia , Mera mniej więcej połowę z tego . Wahania wskazówki temperatury w czasie jazdy są tak na grubość wskazówki lub w czasie mrozów nieco więcej .

Napisano

Dzisiaj (tak, w niedziele zlosnik.gif-warsztat byl wolny) wymienilem termostat. Zakupilem termostat Gates (wiadomo, ze to Vernet-chcialem Mere, ale nie bylo-zakupilem w piatek), wywalilem rocznego Wahlera (wiecej nie kupie tego dziadostwa-bylem swiecie przekonany, ze byl to Vernet...) na zlom i tam jego miejsce.

Powodem bylo zbyt wczesne (juz od dlugiego czasu) otwieranie sie termostatu (max to ok 70 stopni i tyle trzymalo na wskazniku-chwila postoju skutkowala podwyzszeniem temperatury do 90 stopni, ruszylem, znow opadala na 70... angryfire.gif). Teraz trzyma podczas jazdy 90 stopni, a wewnatrz wozu jest bardzo cieplo zlosnik.gif.

Podczas calej operacji odkrylem niestety fakty dla mnie straszliwe: oslony rozrzadu sa do wyrzucenia (polamane i poprzecierane-podjade do ASO i sie dopytam....), przez co pasek rozrzadu nadaje sie do rychlej wymiany...

Pozdrawiam

Napisano

> Dzisiaj (tak, w niedziele -warsztat byl wolny) wymienilem termostat.

Czyli jednak twardziel jestes. Ja mialem sie brac jeszcze za ta dmuchawe ale przy takim mrozie odpuscilem.

Pozdro

Napisano

Odpalilem ogrzewanie stanowiska, to i robic sie dalo....Wku...lem sie tylko tymi oslonami, wydatek dodatkowy i konieczny...

Daj znac o Disie (czy pomoglo, zostanie dla potomnych) w zalozonym przez Ciebie watku zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

W moim przypadku Wahler też zaczynał otwierać się za wcześnie... każdy kolejny padał w ten sposób. Jakieś 2 lata temu za wewnętrzną osłonę rozrządu płaciłem około 80 PLN (nowa GM).

Napisano

Czytając cały ten temat doszedłem do wniosku że mój termostat nadaje sie do wymiany. frown.gif

U mnie sytuacja wygląda tak że temperatura wacha sie pomiędzy niebieskim polem a temperaturą 90*(której nigdy nie osiąga)

Posiadam Astre F 1,6 8v.

Chciałbym jeszcze sprawdzić czy to przypadniek wskaźnik nie nawala. Gdzie dokładnie powinienem zmierzyć temperature celem porównania?

Jaką temperature oznacza niebieskie pole?

Dodam jeszcze że moja skala to 50l/100 (bo słyszałem że były 2)

Napisano

1. Przywitać się w podwieszonym wątku

2. Uzupełnić profil

3. Wpisać sobie auto i typ silnika do podpisu

To tak na początek wink.gif

> temperatura wacha sie pomiędzy niebieskim polem a temperaturą 90*(której nigdy nie osiąga)

Mało.

> Gdzie dokładnie powinienem zmierzyć temperature celem porównania?

Żeby mieć porównanie w dosłownym tego słowa znaczeniu, musisz mierzyć tam gdzie mierzy czujnik. Sondę multimetru przykładasz do kolektora ssącego gdzie jest wkręcony czujnik, owijasz szmatą żeby zapobiec uciekaniu ciepła i mierzysz.

> Jaką temperature oznacza niebieskie pole?

Trudno powiedzieć wink.gif Generalnie jest tak, że jak już wskazówka oderwie się od ogranicznika, to płyn ma około 70*

> Dodam jeszcze że moja skala to 50l/100

I to jest najważniejsza informacja wink.gif

> (bo słyszałem że były 2)

Dobrze słyszałeś: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Ktoś niedawno polecał polski Mera, może warto spróbować

Właśnie zamówiłem Merę, bo 2 z rzędu Walher doprowadza mnie do szału, zobaczymy jak się będzie spisywać.

Napisano

No właśnie... Stary Wahler po 4 latach trzymał temperaturę 90-92*C (wg wskaźnika). Nowy Vernet trzyma ok. 92-95*C, wskazówka przeważnie w pobliżu 95 i sobie tak myszkuje: 92...95...92 smile.gif

Napisano

widac te 92 jest ponizej jego faktycznej temp otwarcia lub lekko wskazanie zle interpretujesz . potem sie otwiera do tych 95 i znowu schlodzona woda go studzi i sie przymyka . pozostaje sie cieszyc . powinien tak dzialac . plyn w silnku tez w zaleznosci od warunkow jazdy ma zmienna temp

Napisano

> pozostaje sie

> cieszyc . powinien tak dzialac . plyn w silnku tez w zaleznosci od warunkow jazdy ma zmienna

> temp

Ale ja się właśnie cieszę - stary termostat otwierał się szerzej i wskazówka nie myszkowała, miałem też w zimie sporo majonezu (a teoretycznie zachowywał się poprawnie ale miał 4 lata). Nowy to co innego - mimo mrozów majonezu tylko troszeczkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.