Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana filtra powietrza multijet 1.9 8v

Featured Replies

Napisano

Przeszukałem forum i znalazłem kilka wersji wymiany filtra powietrza, jedna że od dołu, druga że od góry po zdjęciu osłony silnika, trzecia że trzeba odpinać przewód z przepływką.

Czy ktoś mógłby napisać jak to w końcu najlepiej zrobić aby się nie narobić i nie narobić głupot.

Przy okazji zapytam gdzie kupujecie filtr paliwa do multijeta bo niby UFI 24.ONE.01 jest na alledrogo po 160 zł, są jakieś inne zamienniki jeszcze? co ile zmieniacie?

Pozdrawiam

Napisano

Patrzyłeś w eper gdzie znajduje się filtr powietrza ? Wpisz VIN i sprawdź.

Ja mam 8V JTD ale w mj chyba tez jest w tym samym miejscu czyli pod akumulatorem. Pewnie zależy od której strony zabrać się za wymianę - jak mechanior to pewnie od dołu zrobi . Ja robiłem od góry

Napisano
  • Autor

według epera jest pod akumulatorem, co wyciągałeś żeby się do niego dostać? akumulator z podstawą czy dekiel pokrywy i z boku jest dostęp?

Pozdrawiam

Napisano

> Przeszukałem forum i znalazłem kilka wersji wymiany filtra powietrza,

> jedna że od dołu, druga że od góry po zdjęciu osłony silnika,

Przerabiałem oba sposoby-jak masz kanał to najszybciej i najwygodniej jest od dołu-zawiasy filtra powietrza są od góry obudowy.Przy okazji może coś jeszcze wpadnie w oko.

Napisano

> Przy okazji zapytam gdzie kupujecie filtr paliwa do multijeta bo niby

> UFI 24.ONE.01 jest na alledrogo po 160 zł, są jakieś inne

> zamienniki jeszcze? co ile zmieniacie?

cos by jeszcze znalazl z zamiennikow, ale roznice cen male wiec nie warto sobie glowy zawracac, kladac ufiego masz ten sam filtr ktory fabrycznie jest montowany z tym ze nie ma loga fiata i ceny fiatowskiej w aso wink.gif

co do f. powietrza, najszybciej i najlepiej wymieniac od dolu

Napisano

> co do f. powietrza, najszybciej i najlepiej wymieniac od dolu

a tak przy okazji się spytam bo próbowałem ostatnio zobaczyć na filtr z kanału i odpiąłem te zatrzaski ale tylko trochę się dało rozchylić tą puszkę bo nie puszczała rura co leci o turbo. Czy do wymiany trzeba tą rurę wymontować hmm.gif

Napisano

ja nie zdejmuje nic, tam jedna rura jest harmonijkowa i sie sklada podczas uchelenia pokrywy, co nie zmienia faktu ze i tak jest dosc ciasno i trzeba uwaznie filtr wkladac zeby sie nie zagial gdzies

Napisano

podepnę się pod temat - jak tam sprawa filtra paliwa? Wyjaśniła się?

Ja byłem wczoraj w sklepie i mi za filtr paliwa MANNa zawołali 220zł czerwona.gif

Napisano

> podepnę się pod temat - jak tam sprawa filtra paliwa? Wyjaśniła się?

> Ja byłem wczoraj w sklepie i mi za filtr paliwa MANNa zawołali 220zł

w aso razem z wymiana płaciłem 180 zł w styczniu, filtr oryginał fiatowski.

Knechty sa w IC po ok 120 zł z tego co pamiętam.

Napisano
  • Autor

ale Ty masz jtd 115 czy 120 bo jest rożnica w filtrach. W 115 był nakręcany a w 120 był już na przewody.

Ja zdecydowałem się na filtr z allegro za 160 zł. UFI 24.ONE.01.

Napisano

> ale Ty masz jtd 115 czy 120 bo jest rożnica w filtrach.....

Ja mam Mjtd 120 - filtr jest na przewody smile.gif

No właśnie patrzę na stronę Intercars i widzę:

Filtr paliwa Knecht 342,95zł klnie.gif

Owszem jest po 120zł ale do JTD 115

Napisano

> ale Ty masz jtd 115 czy 120 bo jest rożnica w filtrach. W 115 był

> nakręcany a w 120 był już na przewody.

> Ja zdecydowałem się na filtr z allegro za 160 zł. UFI 24.ONE.01.

115 KM, sorki za wprowadzenie w błąd

Napisano
  • Autor

> Ja mam Mjtd 120 - filtr jest na przewody

> No właśnie patrzę na stronę Intercars i widzę:

> Filtr paliwa Knecht 342,95zł

> Owszem jest po 120zł ale do JTD 115

Dlatego na allegro trzeba polować na UFI 24.ONE.01 za 163 zł był ostatnio. Jest jeszcze ten za 100 zł który wrzuciłem w linku ale nie zdecydowałem się na zakup. Niby wszystko pasuje więc jakbyś ktoś go miał i potwierdził że jest ok to zawsze to jakaś dobra informacja.

Napisano

....Jest jeszcze ten za 100 zł który wrzuciłem w linku ale

> nie zdecydowałem się na zakup. Niby wszystko pasuje więc jakbyś

> ktoś go miał i potwierdził że jest ok to zawsze to jakaś dobra

> informacja.

Napisałem do kolesia z alledrogo czy ten filtr rzeczywiście pasuje do mojego autka czyli 1.9MJTD 8V 120KM i otrzymałem taką odpowiedź:

"Filtr pasuje do Pana samochodu.

Producent włoska firma Tecneco.

http://www.tecneco.com/

pozdrawiam i polecam

Nie znam tej firmy - jeśli ktos może się wypowiedzieć to zapraszam. Cena rzeczywiście atrakcyjna 100zł/filtr.

Taka ciekawostka: filtr UFI jest obecnie na allegro w cenie 169zł.

Napisano

> Nie znam tej firmy - jeśli ktos może się wypowiedzieć to zapraszam.

> Cena rzeczywiście atrakcyjna 100zł/filtr.

> Taka ciekawostka: filtr UFI jest obecnie na allegro w cenie 169zł.

Wejdź na stronę tecneco jest tam katalog i sam zobaczysz czy filtr pasuje. Co do gościa to kupiłem u niego koplet filtrów do 1.9 Mjet 140 ps - paliwa UFI orginał (ale made in china) za 56 zł, w ASO za to samo krzyczą 160 zł, olej i powietrze tecneco i przeciwpyłek węglowy zefir czy jakiś mistral (włoskie w każdym razie) za 90 zł komplet. Sam porównaj to z cenami filtrów w Twoim mieście.

Ja osobiściue polecam i gościa i filtry

Napisano

ja do swojego 115km 8v kupowalem filtr paliwa boscha za 30 zl i jak czytam ceny o ktorych wspominacie, to az sie dziwie, ze te puszki moga tyle kosztowac

Napisano
  • Autor

no tak ale my piszemy ciągle o multijet który nie wiedzieć czemu jest droższy.

Ja następnym razem zakupie ten za 100 zł i zobaczę jak będzie się sprawował, zdam relacje jakby coś było nie tak, z tego linka wynika że jest to taki włoski filtron więc raczej nie ma co się obawiać że robi to jakaś manufaktura bo mają spory katalog filtrów.

Napisano

Gdzieś w AŚ był test filtrów - nie pamiętam ale chyba oleju .

W sumie fajnie podeszli do sprawy , bo rozcinali każdy i sprawdzali ile jest "tkaniny" filtrującej smile.gif

Jak ten test gdzieś odgrzebię to wrzucę smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Koledzy przepraszam że tutaj zadaję to pytanie ale nie chcę zakładać nowego wątku.

Kupiłem kilka dni temu filtr oleju MANN. Coś mi się malutki wydaje ten filterek. Nie wiem czy facet mi go dobrze dobrzał - oznaczenie W 7003. Czy ten filter nadaje się do 1.9 MJTD 8V 120KM? Mam pudełko po starym filtrze BOSH i wg wymiarów pudełka stary filtr jest ze 3cm wyższy.

Napisano

http://217.141.19.68/uficat/ - katalog UFI (rozpis wymiarów i numery zamienników)

z tego wynika tak dla mjtd 120 / 150

A: 270.0 mm

B: 172.0 mm

H: 56.0 mm

55184943 FIAT

AG1695 COOPERS

8487 CROSLAND

PA7516 FIAAM

CA10198 FRAM

LX2060 KNECHT-MAHLE

ELP9142 MECAFILTER

AI5410 PBR

A1233 PURFLUX

S 3207 A SOFIMA

A2192 TECNOCAR

wygląda że są inne - bo takie numery są dla jtd 115 / 80 / 140

46783546 FIAT

MD8026 ALCO

S3152 BOSCH

1 457 433 152 BOSCH

U714 CHAMPION

MA1127 CLEAN FILTERS

8248 CROSLAND

PA7336 FIAAM

AP092/5 FILTRON

CA9328 FRAM

E493L HENGST

LX1074 KNECHT-MAHLE

C28105 MANN+HUMMEL

60288 MAPCO

ELP3990 MECAFILTER

AI5246 PBR

A1117 PURFLUX

A28268 PUROLATOR

A90018 PUROLATOR

S 3302 A SOFIMA

A2033 TECNOCAR

WA6771 WIX EUROPE

Napisano

> Kupiłem kilka dni temu filtr oleju MANN. Coś mi się malutki wydaje ten filterek. Nie wiem czy facet

> mi go dobrze dobrzał - oznaczenie W 7003.

tak dobrany jest dobrze, mozesz smialo zakladac na auto

Napisano

Do jtd istnieją rożne wysokości filtrów .... od mega ma sedziszow do maluśkich np oryginał purfluxa .... mi przez downpipe customowy wchodzi tylko oryginał ....

Napisano

Ciekawie wygląda LX2060 KNECHT-MAHLE - ma on jeszcze dodatkowo gąbkę na całej powierzchni filtra. W niektórych autach są do wyboru dwa- ten bez i z gąbką (opisywany często jako praca w trudnych warunkach / o dużym zapyleniu). Ciekawe czy LX2060 pasował by zamiast LX1074?

Napisano

> Ciekawe czy LX2060 pasował by zamiast LX1074?

wymiarami się minimalnie różnią, a wg katalogu Knecht'a pasują do różnych silników hmm.gif

283593223-Knecht.JPG

I wymiarami tez się deczko różnią:

283593223-Knecht2.JPG

post-36421-14352507285933_thumb.jpg

Napisano

MANN podaje ze do jtd 115 mozna stosowac zarowno filtr C 28105 jak i wersje C28105/1 - W warunkach silnego zapylenia, tez min wymiary sie roznica wiec na 99% jest to to samo, jesli masz filtr jakis bez wkladki to pyknij wymiary na priv a ja Ci zrobie wymiany oryginalu z gabka i zobaczymy w realu zlosnik.gif

edit.. zreszta sobie przypomnialem ze ja przez 10tys km mialem ten film MANN'a C28105 bez wzmocnienia gabki i all oki bylo wiec na bank mozesz klasc C28105/1 czy LX'a zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.