Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandatowych perypetii ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano

W nawiązaniu do swojego wątku ze śp. "Motodyskusji" ("Nieprzyjęcie mandatu" ), chciałbym poinformować, iż napisałem odwołanie do mandatu. Chciałem już je złożyć, lecz babka w sądzie ostrzegła, że to nie wstrzyma egzekucji. Innymi słowy: mam zapłacić i mogę się potem co najwyżej domagać zwrotu. Zapytana o koszty sądowe, odpowiedziała, że nie obciążą mnie nimi, jeśli odwołanie będzie rozpatrzone na moją niekorzyść.

Pytanie 1: Czy mam szanse w tej sytuacji na odzyskanie pieniędzy?

Pytanie 1: Czy faktycznie tak wygląda ta procedura?

Napisano

Jesli przejechales na zółtym i za to miales dostac mandat to 99,99% ze przegrasz. Chyba ze masz nagranie ze bylo inaczej. Podejrzewam ze swiadkowie nic tu nie pomoga.

Napisano
  • Autor

Przecież to jakieś bezprawie! niewiem.gif Krawężnik może wlepić mandat na podstawie własnego widzimisię? Mniejsza o to. W tym momencie bardziej interesuje mnie, czy jakieś ryzyko ponoszę, odwołując się od mandatu. No i czy na pewno warto jest zapłacić przed odwołaniem się hmm.gif

Napisano

> Przecież to jakieś bezprawie! Krawężnik może wlepić mandat na

> podstawie własnego widzimisię? Mniejsza o to. W tym momencie

> bardziej interesuje mnie, czy jakieś ryzyko ponoszę, odwołując

> się od mandatu. No i czy na pewno warto jest zapłacić przed

> odwołaniem się

No takie zycie. Jak bedziecie w sadzie Ty przeciwko policjant to komu sad uwierzy. Policjantowi oczywiscie.

Jesli jestest na tyle uparty ze koniecznie niechcesz placic tego mandatu to poczekaj az sie przedawni zeby.GIF

Wystarczy 3 lata poczekac rotfl.gif

Napisano

> No takie zycie. Jak bedziecie w sadzie Ty przeciwko policjant to komu

> sad uwierzy. Policjantowi oczywiscie.

> Jesli jestest na tyle uparty ze koniecznie niechcesz placic tego

> mandatu to poczekaj az sie przedawni

> Wystarczy 3 lata poczekac

Za kilka miesięcy odwiedzi go komornik więc na tę opcję bym nie liczył!

Napisano

Ja właśnie przed sekundą zapłaciłem mandat za to samo, tylko przy tym "zaśmieciłem miejsce publiczne" grinser006.gif I tu nasuwa mi się pytanie, czy będę miał nieprzyjemności, że zapłaciłem go po 2 miesiącach ?

Napisano

> czy będę miał nieprzyjemności, że zapłaciłem go po 2 miesiącach

> ?

Nie

Napisano

> Za kilka miesięcy odwiedzi go komornik

Komornicy nie zajmują się egzekucja mandatów.

Napisano

> A jednak

A jednak nie. Organem egzekucyjnym w przypadku mandatu jest naczelnik właściwego urzędu skarbowego a pracownikiem organu egzekucyjnego wyznaczonego do dokonywania czynności egzekucyjnych w egzekucji obowiązku o charakterze pieniężnym jest poborca skarbowy.

Napisano

> A jednak nie. Organem egzekucyjnym w przypadku mandatu jest naczelnik

> właściwego urzędu skarbowego a pracownikiem organu egzekucyjnego

> wyznaczonego do dokonywania czynności egzekucyjnych w egzekucji

> obowiązku o charakterze pieniężnym jest poborca skarbowy.

no i powiedz mi co ten pan ze skarbowki mi zrobi ? Nie mam konta w banku a pita skarbowka nie widziala lat kilka. oink.gif

Nikt nic nie wie ile i gdzie mam. piesc.gif

Napisano

> no i powiedz mi co ten pan ze skarbowki mi zrobi ? Nie mam konta w

> banku a pita skarbowka nie widziala lat kilka.

> Nikt nic nie wie ile i gdzie mam.

Moze tata za Ciebie zaplaci hehe.gif

Faktycznie jest sie czym pochwalic sick.gif

Napisano

> A jednak nie. Organem egzekucyjnym w przypadku mandatu jest naczelnik

> właściwego urzędu skarbowego a pracownikiem organu egzekucyjnego

> wyznaczonego do dokonywania czynności egzekucyjnych w egzekucji

> obowiązku o charakterze pieniężnym jest poborca skarbowy.

A to może poborca do znajomego dotarł ok.gif

Napisano

> no i powiedz mi co ten pan ze skarbowki mi zrobi ? Nie mam konta w

> banku a pita skarbowka nie widziala lat kilka.

Ty sie niemartw. Potrafia <PIP> zabrac auto za 500 wink.gif

Napisano

> Pytanie 1: Czy mam szanse w tej sytuacji na odzyskanie pieniędzy?

Na jakiej podstawie chcesz odwołać się od przyjętego mandatu? Bo możliwość masz w zasadzie tylko jedną:

Quote:

Art. 101.

§ 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn

niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na

wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia

się mandatu lub z urzędu.

§ 2. Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy

do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna.

W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W

posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz

nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu

oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić

stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu

karnego.

§ 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano

grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty.

Napisano
  • Autor

Moim zdaniem, mandat był przyznany niesłusznie. No i w odwołaniu powołuję się właśnie na ten artykuł, co przytoczyłeś.

I jeszcze jeden, z Dz. U. Nr 170, poz. 1393 (o znakach drogowych):

Quote:

§ 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:

1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,

2) sygnał żółty - zakaz wjazdu za sygnalizator,
chyba że w chwili zapalenia tego sygnału pojazd znajduje się tak blisko sygnalizatora, że nie może być zatrzymany przed nim bez gwałtownego hamowania
; sygnał ten oznacza jednocześnie, że za chwilę zapali się sygnał czerwony,

3) sygnał czerwony - zakaz wjazdu za sygnalizator,

4) sygnały czerwony i żółty, nadawane jednocześnie - zakaz wjazdu za sygnalizator; sygnały te oznaczają także, że za chwilę zapali się sygnał zielony.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Złożyłem odwołanie i przyszło pismo, z którego wynika, że to nie ma być jakieś tam posiedzenie (siądą w kilku, pogadają, powiedzą, czy słusznie, czy niesłusznie mandat przyznany - i fajrant), lecz normalna rozprawa! Czy w takim razie obciążą mnie dodatkowo kosztami sądowymi, jeśli przegram? Szczerze, to wolę już przeboleć te trzy stówy, nie ryzykować jeszcze większych wydatków i nie tracić czasu.

Jutro będę do nich dzwonić z zapytaniem o to i o to, czy można to jeszcze w razie czego wycofać.

Tak czy owak - co radzicie?

Napisano

> Ty sie niemartw. Potrafia zabrac auto za 500

a świstak siedzi już lecą zabierać auto za mandaty , podaj jeden przykład

Napisano

> A jednak nie. Organem egzekucyjnym w przypadku mandatu jest naczelnik właściwego urzędu skarbowego

> a pracownikiem organu egzekucyjnego wyznaczonego do dokonywania czynności egzekucyjnych w

> egzekucji obowiązku o charakterze pieniężnym jest poborca skarbowy.

No chyba nie. Wlasnie dzisiaj bylem u Komornika Sadowego w sprawie niezaplaconego mandatu z zeszlego roku. Samochod mialem jeszcze na poprzednich tablicach, gdzie nie mieszkalem juz od jakiegos czasu i cala korespondencja wracala do nadawcy, w zwiazku z czym została zalozona sprawa w sadzie grodzikim, ktora odbyla sie zaocznie. W jej wyniku zostal zasadzony mandat, a jako ze nie odpowiadalem na wezwanie do zaplaty (korespondencja wciaz szla nastary adres) zostalo wszczete postepowanie komornicze, a komornik o dziwo juz jakos znalazl moj nowy adres, zeby dostarczyc mi stosowna korespondecje.

Ozywiscie jakiekolwiek odwolania, ze nie otrzymalem zadengo wezwania i o sprawie wrecz nie mialem pojecia nie docieraly, przez co komornik w najblizszym miesiacu wchodzi mi na pensje.

Napisano

> (...) sprawa w sadzie grodzikim, ktora odbyla sie zaocznie. W jej wyniku zostal zasadzony mandat,

a nie czasami grzywna karna? zlosnik.gif

a

> jako ze nie odpowiadalem na wezwanie do zaplaty (korespondencja wciaz szla nastary adres)

> zostalo wszczete postepowanie komornicze, a komornik o dziwo juz jakos znalazl moj nowy adres,

> zeby dostarczyc mi stosowna korespondecje.

> Ozywiscie jakiekolwiek odwolania, ze nie otrzymalem zadengo wezwania i o sprawie

> wrecz nie mialem pojecia nie docieraly,

a wynika to z faktu iż odwołujesz się nie do tego organu co trzeba zlosnik.gif

> przez co komornik w najblizszym miesiacu wchodzi mi na pensje.

bo od tego jest, zajmuje się egzekucją a nie rozstrzyganiem czy grzywna się należała czy nie zlosnik.gif

Napisano

> No chyba nie. Wlasnie dzisiaj bylem u Komornika Sadowego w sprawie niezaplaconego mandatu z

> zeszlego roku.

Bo miałeś zasądzoną grzywnę w postępowaniu sądowym i tu rzeczywiście organem egzekucyjnym jest komornik sądowy.

To zupełnie inna sytuacja niż mandat nałożony przez funkcjonariusza.

Napisano

> Złożyłem odwołanie i przyszło pismo, z którego wynika, że to nie ma być jakieś tam posiedzenie

> (siądą w kilku, pogadają, powiedzą, czy słusznie, czy niesłusznie mandat przyznany - i

> fajrant), lecz normalna rozprawa! Czy w takim razie obciążą mnie dodatkowo kosztami sądowymi,

> jeśli przegram?

Przegrany zawsze ponosi koszta sądowe. Chyba, że sąd go od tego uwolni. Ale do tego muszą być powody.

Napisano

> Przegrany zawsze ponosi koszta sądowe. Chyba, że sąd go od tego uwolni. Ale do tego muszą być

> powody.

przegrany, czyli w wielu przypadkach to my, podatnicy hehe.gif

Napisano

> przegrany, czyli w wielu przypadkach to my, podatnicy

Nie rozumiem. Uważasz się za uprzywilejowanego, bo jesteś podatnikiem? W sądzie są dwie strony sporu i na ogół jedna musi przegrać, bez względu na to kim jest.

Napisano

> Nie rozumiem. Uważasz się za uprzywilejowanego, bo jesteś podatnikiem? W sądzie są dwie strony

> sporu i na ogół jedna musi przegrać, bez względu na to kim jest.

nie, ale po prostu Pastwo często płaci budżetówką za głupie sprawy, których w ogóle nie powinna wstrzynać... OT tak sobie palnąłem wink.gif

Napisano

> A jednak nie. Organem egzekucyjnym w przypadku mandatu jest naczelnik właściwego urzędu skarbowego

> a pracownikiem organu egzekucyjnego wyznaczonego do dokonywania czynności egzekucyjnych w

> egzekucji obowiązku o charakterze pieniężnym jest poborca skarbowy.

jełśi chodzi o ścisłosc. to egzakucji skarbowych włąlsciwym jest akurat urząd skarbowy, a nie naczelnik.

Napisano

> no i powiedz mi co ten pan ze skarbowki mi zrobi ? Nie mam konta w banku a pita skarbowka nie

> widziala lat kilka.

nie bój sie. wreszcie popełnisz błąd i cię dorwią i dobrze, nie lubie takich palantów, którzy myślą, ze są najmądrzejsi i wszystko im wolno. zawiniłeś, popełniłeś wykroczenie to miej chłopie jaja i zapłać, a nie myślisz ze z urzedu zrobisz durnia. mylisz sie.

Napisano

> a świstak siedzi już lecą zabierać auto za mandaty , podaj jeden przykład

nie bój się , nie bój. zabyś się nie zdziwił. państwo polskie zaczyna coraz sprawniej dziąłac. np. kiedys złapanie pitrata drogowego graniczyło z cudem, nie? a teraz ? obejrzyj tvn turbo jak tych cwaniaczków w ładnych lumuzynach policjanci kasuja na gruba kasę... zal mi na nich patrzec i smiac mi się chce jak bardzo by chcieli cos zrobić, ale dupa. nie moga. tzw jak go nazywacie "krawężnik" kasuje ich na 500 czy 1000 od reki...

ze sciągalnościa mandatów tez tak bedzie. już jest.

Napisano

> No chyba nie. Wlasnie dzisiaj bylem u Komornika Sadowego w sprawie niezaplaconego mandatu z

> zeszlego roku. Samochod mialem jeszcze na poprzednich tablicach, gdzie nie mieszkalem juz od

> jakiegos czasu i cala korespondencja wracala do nadawcy, w zwiazku z czym została zalozona

> sprawa w sadzie grodzikim, ktora odbyla sie zaocznie. W jej wyniku zostal zasadzony mandat, a

> jako ze nie odpowiadalem na wezwanie do zaplaty (korespondencja wciaz szla nastary adres)

> zostalo wszczete postepowanie komornicze, a komornik o dziwo juz jakos znalazl moj nowy adres,

> zeby dostarczyc mi stosowna korespondecje.

> Ozywiscie jakiekolwiek odwolania, ze nie otrzymalem zadengo wezwania i o sprawie wrecz nie mialem

> pojecia nie docieraly, przez co komornik w najblizszym miesiacu wchodzi mi na pensje.

hahahahaha powiedz to tym cwaniaczkom, którzy myśla, ze komornik to tępa i niewydolna mayszna... hhahahah mimo wszystko bardziej ciebie szanuje niz tych cwaniaków, bo nie miałaeś wiedzy o całym postępowaniu, wiec ok. lae ci co chca byc madrzejsi od komornika bardzo się zdziwą.

Napisano

> nie bój się , nie bój. zabyś się nie zdziwił. państwo polskie zaczyna coraz sprawniej dziąłac. np.

> kiedys złapanie pitrata drogowego graniczyło z cudem, nie? a teraz ? obejrzyj tvn turbo jak

> tych cwaniaczków w ładnych lumuzynach policjanci kasuja na gruba kasę... zal mi na nich

> patrzec i smiac mi się chce jak bardzo by chcieli cos zrobić, ale dupa. nie moga. tzw jak go

> nazywacie "krawężnik" kasuje ich na 500 czy 1000 od reki...

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

wręczenie komuś mandatu nie jest równoznaczne z tym że nagle na rzecz skarbu państwa wpłynie ta kwota

a te cwaniaczki to zawsze potrafią niestety uciec od zapłaty

Napisano

> a świstak siedzi już lecą zabierać auto za mandaty , podaj jeden przykład

miałem 250zł nie zapłaconych i odwiedził mnie komornik z US i był właśnie chętny wziąść auto pod zastaw tyle że okres odliczeń i zwrotów jest więć sobie darował.

Czasy się trochę zmieniają jeśli chodzi o ściągalność, a mandaty z sądu grodzkiego polecam płacić szybko lub pisać pisma o rozłożenie na raty bo naprawdę szybko lecą do komornika a że to jego kasa to nalicza sobie sensowne kwoty za pseudo egzekucje. W moim przypadku Dostałem 1000zł kolegium w ciągu dwóch miesięcy wpłaciłem 600 zeta i w trzecim miesiącu kolejne 400zł i za te 400zł komornik naliczył sobie 268zł kosztów egzekucji - czyli jedno pismo listem poleconym oslabiony.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Doszedłem do wniosku, że jeśli będę próbował wycofać odwołanie, naprawdę zrobię z siebie durnia. Posiedzenie miało miejsce dzisiaj i byłem na nim.

Sędzia orzekła, że pouczony o odmowie przyjęcia mandatu, przyjąłem mandat, co jest już samo w sobie przyznaniem się do winy. Na przyszłość: w razie jakichkolwiek wątpliwości co do słuszności racji policjanta mandatu nie należy przyjmować ! old.gif Od dzisiaj trzymam się tej zasady.

Szkoda tylko, że zapomniałem zapytać, jak to jest z wygrywalnością spraw, gdy w konfrontacji z umundurowanym krawężnikiem staje się przed sądem jako szary obywatel...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.