Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I jak, sezon już rozpoczęty ?

Featured Replies

Napisano

Co tam fani 2oo, rozpoczęliście już sezon ?? dzisiaj po zimie rozruszałem odrobinę sprzęta smile.gif wprawdzie tylko 2 km, ale zawsze smile.gif jak tak pogrzeje jeszcze z kilka dni to wyjmuje go na stałe smile.gif

a jak tam u was??

Napisano

> Co tam fani 2oo, rozpoczęliście już sezon ?? dzisiaj po zimie

> rozruszałem odrobinę sprzęta wprawdzie tylko 2 km, ale zawsze

> jak tak pogrzeje jeszcze z kilka dni to wyjmuje go na stałe

> a jak tam u was??

niestety nie wyrobilem sie choc taki plan byl frown.gif

Napisano

> a jak tam u was??

W każdym miesiącu chociaż na chwilę wyjeżdżałem, w tym tak mocniej latałem już dwa razy.

Jutro też jestem umówiony. zlosnik.gif

Napisano

Ja tam już kilka dni temu jeździlem, dziś oczywiście też, weekend także się fajnie zapowiada ok.gifyay.gif

Napisano

> Ja tam już kilka dni temu jeździlem, dziś oczywiście też, weekend

> także się fajnie zapowiada

Podobno ma padać sick.gif

Napisano

naładowałem aku i musiałem sprawdzić biglaugh.gif

działa waytogo.gif

ale masa piachu wszędzie leży... na winkalach... łatwo się wygrzmocić - jak co wiosnę biglaugh.gif

Napisano

> a jak tam u was??

moto odebrane po przegladzie, gotowe do jazdy

Napisano

Heh

W centrum parkowanie moto jest bezplatne wiec pomyslalem ze wyprowadze Yamahe na spacer - bo mialem cos do zalatwienia w centrum. Niestety akumulator padl. Po przekreceniu zaplonu nawet kontrolki nie zaswiecily.

Wzielem jakis zwykly kabel ale nawet jak podladowalem z samochodu przez 5 minut nie zapalilem. Udalo mi sie na pych za drugim razem. Pomyslalem ze zrobie rundke i jak sie podladuje to podjade do centrum. Niestety 10 minut jazdy (nawet bez oswietlenia przy obrotach powyzej 5k nie pomogly. Przewidywalem ze tak moze byc wiec na jednym pagurku zgasilem. Oczywiscie skonczylo sie tym ze stoczylem sie w dol i znowu odlalalem na rozped. Aku sie wlasnie laduje i wyjazd do centrum przelozylem na jutro zlosnik.gif

Napisano

W Szczecinie 12*C i wszyscy juz chyba wytoczyli sprzety, crossy, choppery i szlifierki zapelniły miasto... Tylko ja gupi przespalem temat i nie zanabylem nowego sprzetu na sezon... jeszcze :>

Napisano

> a jak tam u was??

jutro odpalam i sprowadzam na stałe ok.gif

Napisano

> a jak tam u was??

kurcze, ale ja wam zazdrosze wink.gif. Do motoru(Jawa 350TS) mam 400km(u babci) oslabiony.gifnajwczesniej to pewnie dopiero na wielkanoc,zeby nie zapeszac, ze w wakacje

Napisano

> Co tam fani 2oo, rozpoczęliście już sezon ??

Jakoś 3 tyg. temu otwarłem w słoneczną i ciepłą niedzielę , ale aż do dzisiaj byłem zmuszony go zamknąć grinser006.gif

Napisano

Ja niestety czekam jeszcze na części, dopiero w przyszły weekend zaczne składac maszynę, a kiedy skoncze to sie okaże...

Napisano

Moją suzi też już ujeżdżałem oink.gif. Ach ta nasza obwodnica... cool.gif Uśmiech na mordce nie do opisania. Nawet żonka i córa już nie mogły się doczekać i musiałem je przewieźć smile.gif. Nowa kurtałka też przetestowana- na moje wymagania jest zajedwabista cool.gif.

Tylko ten piasek na ulicach- strach się kłaść w zakrętach frown.gif.

Napisano

Akumulator w moto cały czas podłączony pod prostownik palacz.gif

Nie ma takiej opcji żeby nie zapalił.

Zawsze pali z "półobrotu" spineyes.gif

Polecam takie rozwiązanie.

... a na zimę - akumulator do domu i ładować co jakiś czas palacz.gif

Napisano

Dziwię się że jeszcze kolega od Rometa nie napisał że on nawet nie kończył sezonuxD

Ja jeździłem już ostatnio jak pogoda była (ok 3 tygodnie temu). 150km nawinąłem. W czwartek miałem do przejechania 5km i stwierdziłem że na taką trasę nie ma co kominiarki zakładać... No i na weekend jestem uziemiony;/ Dzisiaj nie wytrzymałem i pojechałem zatankować:D bo ile można w łóżku leżeą jak taka pogoda:D (u mnie 16*).

Uważajcie na drogach bo jest syf i łatwo o glebe. Ostatnio było lepiej bo deszcz popadał i zmył ten piach, a teraz wszystko na drodze jest.

Napisano

Dlaczego wszyscy tak dokuczają koledze od Rometa? spineyes.gif

Odnośnie jazdy...

Wczoraj przejechałem ok. 80km po okolicy. Nie było zbyt gorąco (biorąc pod uwagę fakt, że posiadam odzież typowo letnią) ale dałem radę.

Jeśli chodzi o syf na drogach, to jest tego sporo. Oprócz tego jest dużo dziur. Trzeba uważać, bo czasami można się mocno zdziwić.

Swoją drogą... w moim miasteczku w roku 2008 była remontowana jedna z głównych ulic (nawierzchnia zrywana zupełnie, beton skuwany do surowej ziemi itp.). W tym roku już była łatana icon_eek.gif Jak znajomi mi o tym mówili, to nie mogłem uwierzyć ale to niestety prawda...

Skoro tak budowane są drogi w tym kraju to ja się nie dziwie, że ekipy remontowe mają tyle roboty oslabiony.gif

Najdziwniejsze jest to, że znam inne drogi remontowane wcześniej przez tą samą firmę... i tamte wyglądają idealnie angryfire.gif

Odnośnie kominiarki...

Dlaczego uważasz, że jeśli jest ciepło, to nie trzeba jej zakładać?

Ja przez cały rok jeżdżę w kominiarce. Aktualnie mam dwie. Jedną na upał, drugą na chłodniejsze dni.

Wszyscy moi znajomi jeżdżą w kominiarkach przez cały rok.

Przecież tak jest wygodniej. Łatwiej jest to uprać niż cały kask, łatwiej się zakłada i zdejmuje kask. Nie umiałbym jeździć bez kominiarki icon_rolleyes.gif

Napisano

Ja w piatek rozpoczalem sezon smile.gif

Pojechalem do pracy. A w drodze do domu wpadlem jeszczze do sklepu popatrzec na spodnie.

Niestety jak dojechale do sklepu to okazalo sie ze mam totalnego kapcia z tylu ( Tak sie wczesniej dziwilem ze jakos dziwnie sie jedzie i halasuje.

Cale szczescie ze mieli tam kompresor, wiec dopompowałem gume. Niestety na dlugo nie starczylo. Jakies 5km dalej znowu poczulem ze dupsko sie slizga. No i juz w tym momencie to byl koniec jazdy. Musialem dzwonic po zone zeby przywiazla pompke, ale nic to nie dalo. Guma odeszla od felgi i bez kompresora nie dalo sie napompowac.

Ostatecznie zadzwonilem po tescia i moto wrocilo do domu, ale juz nie na swoich kolach.

Dzis juz odebralem kolo od wulkanizatora i powinno byc dobrze. Jutro trzeba bedzie sprawdzic jak sie trzyma, aby znowu nie bylo niespodzianki w poniedzialek.

Przy okazji spodni....

Ogladalem Roleff 456. Co sadzicie o tym modelu? Maja podpinke i membrane. Wszystko wypinane.

Nie maja tylko zadnych suwaczkow do wentylacji. O ile w kurtce to podobno wazna sprawa, to nie wiem jak to wylada w spodniach. Jak myslicie, brac ten model, czy szukac innych spodni??

Napisano

tak dzis 140km po poludniowej czesci malopolski palacz.gif

Napisano

> Dlaczego wszyscy tak dokuczają koledze od Rometa?

Wręcz przeciwnie:) Ja go podziwiam, bo ja nie potrafił bym w zimie jeździć na motocyklu. Jak ktoś poszukuje taniego, bezawaryjnego i małego sprzętu to wszystkim polecam tego rometa dając za przykład kolegę z forum:) Tyko dziwie się że jeszcze tutaj nie napisał bo w każdym temacie można wyczytać je całą zime jeździł.

> Dlaczego uważasz, że jeśli jest ciepło, to nie trzeba jej zakładać?

> Ja przez cały rok jeżdżę w kominiarce. Aktualnie mam dwie. Jedną na

> upał, drugą na chłodniejsze dni.

> Wszyscy moi znajomi jeżdżą w kominiarkach przez cały rok.

> Przecież tak jest wygodniej. Łatwiej jest to uprać niż cały kask,

> łatwiej się zakłada i zdejmuje kask. Nie umiałbym jeździć bez

> kominiarki

Miałem małą trasę do pokonania więc nei chciało mi się kominiarki zakładać. Motocykl mam od października i cały czas jeździłem w kurtce z wysokim kołnierzem. Byłem przyzwyczajony do jazdy bez kominiarki bo nie była konieczna (w kasku mam taką siatkę żeby mi od spodu nie wiało). Pod koniec sezonu upiłem kurtkę motocyklową gdzie cała szyja jest na wierzchu i kominiarka jest konieczna. Niewygodnie jeździ mi się w kominiarce. Zastanawiam się nad jakimś kołnierzem na lato, żeby szyja była dobrze osłonięta a w kasku było wygodnie. Kask jest tylko mój i nikt inny go nie zakłada więc nie muszę mieć kminiarki. Wyciągnięcie wnętrza kasku jest proste więc raz na jakiś czas wolę wyprać niż męczyć się z kominiarką.

Napisano

> Ogladalem Roleff 456. Co sadzicie o tym modelu? Maja podpinke i

> membrane. Wszystko wypinane.

> Nie maja tylko zadnych suwaczkow do wentylacji. O ile w kurtce to

> podobno wazna sprawa, to nie wiem jak to wylada w spodniach. Jak

> myslicie, brac ten model, czy szukac innych spodni??

O tym modelu nic nie sądzę... mam inne spodnie ale także bez suwaczków.

Dokładnie: Metro, model Slacks (spodnie z cordury o kroju i jeansów)

Nie nie zastanawiałem się nad wywietrznikami i trudno jest mi ocenić czy z nimi byłoby lepiej... Powiem szczerze, że gorąco robi się na postoju albo np. w domu kiedy się przebieram. Podczas jazdy żadne wywietrzniki (przynajmniej w modelu spodni, które posiadam... i myślę, że w tych opisywanych przez Ciebie także) nie są potrzebne. Na postoju i tak nie będą spełniać swojej funkcji w odpowiedni sposób, a podczas jazdy... no cóż. Niby membrana, ileś tam warstw itp, ale to jednak tekstylia. Chociażby w niewielkim stopniu, ale jednak przepuszczają powietrze (to akurat w tym przypadku jest zaletą).

Myślę, że większe znaczenie ma tutaj bielizna termoaktywna niż wywietrzniki icon_rolleyes.gif

Odnośnie kominiarki itp...

Dla mnie zakładanie tego przed założeniem kasku jest jak zakładanie skarpetek przed założeniem butów spineyes.gif

No jak można bez kominiarki jeździć!! screwy.gif

Kołnierz swoją drogą. Tego akurat używam. Kominiarka jest za krótka i nie chroni odpowiednio dobrze szyi, a kurtki motocyklowe nie mają kołnierzyków wysokich frown.gif

Napisano

Dziś pierwszy dzień na moim moto, fazerku.

W planach miałem trasę z Wawy do Kazimierza, jako zielony listek miałem mały problem z wyczuciem sprzęgła i skapitulowałem. Oczywiście nie odchodzę poddany, i 100 km do Serocka, Legionowa i okolic zrobiłem.

Napisano
  • Autor

Tak czytam o tych akumlatorach zabieranych na zimę, o dętce co wypuściła powietrze, mój chiński sprzęcik ze zwykłym akku 6Ah stał całą zimę w nieogrzewanym garażu, i wszystko działa w nim poprawnie, nawet powietrza nie ubyło... ciekawe smile.gif

Napisano

Po zimie odpalił od 3 strzała ok.gif

Wczoraj idealna pogoda była i około 100km nawinąłem na początek. Ogólnie sporo dziur gigantycznych oslabiony.gif niestety jednej nie udało mi się ominąć ale chyba bez strat

Napisano

> Dziwię się że jeszcze kolega od Rometa nie napisał że on nawet nie

> kończył sezonuxD

zeby zatem formalnosci stalo sie zadosc oswiadczam po raz kolejny, iz nie zakonczylem jeszcze poprzedniego sezonu grinser006.gif

a jakies piaski na zakrecie to jest nic w porownaniu z jazda po sniegu/lodzie/gololedzi

Romecik ma sie swietnie i dalej jezdzi codziennie po kilkadziesiat km rozwozac ludziom pizze grinser006.gif

Napisano

> Tak czytam o tych akumlatorach zabieranych na zimę, o dętce co

> wypuściła powietrze, mój chiński sprzęcik ze zwykłym akku 6Ah

> stał całą zimę w nieogrzewanym garażu, i wszystko działa w nim

> poprawnie, nawet powietrza nie ubyło... ciekawe

Dzięki takim ludziom jak Ty firmy produkujące akumulatory mają co robić spineyes.gif

Jeśli to Twoja pierwsza zima z tym sprzętem to masz się z czego cieszyć. Następnej ten akumulator może już nie przetrwać...

A ja będę przechowywał akumulator w domu, czasami będę go ładował i przez długi czas akumulatorek będzie jak nowy palacz.gif

Napisano

> a jak tam u was??

Juz dwa razy jezdzilem. Moze dzisiaj tez sie uda confused.gif

Napisano

> a jak tam u was??

Na razie zrobione regulacje, wymienione płyny i napęd. Przejechane tyle co do warsztatu i z powrotem.

Napisano

> Na razie zrobione regulacje, wymienione płyny i napęd. Przejechane

> tyle co do warsztatu i z powrotem.

Mnie została wymiana filtra powietrza.

Nie mogłem tego zrobić bo w baku jest za dużo paliwa i mi się wylewało przy próbie dotarcia do airboxa icon_rolleyes.gif

Napisano

Wczoraj machnalem 150 km,ale jeszcze za duzo syfu po zimie na asfalcie

Napisano

I można powiedzieć, że i ja dziś rozpocząłem sezon, swój pierwszy zlosnik.gif

Napisano

No i ja wczoraj zacząłem. Przyturlałem "brzydala" pod dom.

Jakieś 40 km się nakręciło

Napisano

Dzisiaj przejechałem kilkadziesiąt km... i złapały mnie misiaki busted.gif

Na szczęście była to tylko rutynowa kontrola icon_rolleyes.gif

Ciekaw jestem jak długo za mną jechali. Przed sobą miałem kilka samochodów, które myślałem wyprzedzić. Dobrze, że tego nie zrobiłem, bo konto bym uszczuplił hehe.gif

Napisano

> Dzisiaj przejechałem kilkadziesiąt km... i złapały mnie misiaki

> Na szczęście była to tylko rutynowa kontrola

ja także dzisiaj wreszcie zaliczyłem pierwszą wiosenną przejażdżkę yay.gif, moto nie odpalane od 5-go grudnia, po chwili kręcenia załapało i gitara zlosnik.gif

bzyknąłem po okolicy 30km i załapałem się także na misiaków ale też rytunowo bo jechałem przepisowo palacz.gif

Napisano

ciekawe, może policja ma jakąś akcje zorganizowaną żeby motocykliści od razu w palnik nie dawali?

Napisano

> Dzisiaj przejechałem kilkadziesiąt km... i złapały mnie misiaki

> ....

Po piatkowych przygodach z kolem, moge powiedziec, ze dzis sezon juz w pelni rozpoczety.

Sprzet po przegladzie, wymianie plynow, itd.

Musze przyznac, ze mimo poczatku sezonu, 2oo jest calkiem sporo. Az sie boje co bedzie w maju hmm.gificon_eek.gif

No i na koniec cielawostka smile.gif

Dzis widzialem dziewczyne jadaca na skuterze. Niby nic, ale miala zalozona noge na noge biglaugh.gif Widok byl przekomiczny rotfl.gif

Napisano

> ciekawe, może policja ma jakąś akcje zorganizowaną żeby motocykliści od razu w palnik nie dawali?

może i tak, bo motocykli wysypało się tyle, że szok. Nie wiem czy tak było co roku czy po prostu nie zwracałem aż takiej uwagi jak teraz bo to mój pierwszy sezon

Napisano

Ja juz jakies 600 km z czego 70 w deszczu frown.gif((.

Ale GIT normalnie.

W tych 600 50 zl mandat i zabrany dowod 270751858-jezyk.gif. Brak przegladu boje_sie.gif skonczyl sie w pazdzierniku, nieprawidlowe swiatla z przodu, brak oswietlenia tablicy rej i sama tablica 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Brak przegladu skonczyl sie w pazdzierniku,

> nieprawidlowe swiatla z przodu, brak oswietlenia tablicy rej i sama tablica

Kumulacja Panie, kumulacja hehe.gif

Ja już żonkę uświadamiam, że kończy się "wygoda w samochodzie" i że ma sobie kask przygotować zlosnik.gif

Na razie ma świadomość, że pierwsza jazda czeka ją w piątek (jutrzejszy dzień odpuściłem, niech się psychicznie nastawi grinser006.gif )

Napisano

> Ja juz jakies 600 km z czego 70 w deszczu ((.

> Ale GIT normalnie.

> W tych 600 50 zl mandat i zabrany dowod . Brak przegladu skonczyl sie w pazdzierniku,

> nieprawidlowe swiatla z przodu, brak oswietlenia tablicy rej i sama tablica

Co to znaczy nieprawidlowe swiatla z przodu?

Napisano

> Co to znaczy nieprawidlowe swiatla z przodu?

Pewnie moto z jueseja i świecące kierunki z przodu. niewiem.gif

Napisano

> Pewnie moto z jueseja i świecące kierunki z przodu.

No dokladnie. Jakis sluzbista sie trafil. No ale to 1 kabelek wiec problem niebawem zniknie.

Napisano

> No dokladnie. Jakis sluzbista sie trafil. No ale to 1 kabelek wiec problem niebawem zniknie.

Juz sie przestraszylem, że jakis xenon mial.

Bo ja wlasnie mam xenon jako swiato mijania, ale tak juz kupilem.

Poki sie zarowka nie spali, to tak chyba zostawie hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.