Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak czesto zmieniac olej..?

Featured Replies

Napisano

Jezdze mało, krótkie trasy.

Ostatnia wymiana 10 000 km temu [2,5 lata temu]

Olej Mobil 10w-40 , dolewki okolo 350 ml/1000 km

Powinienem juz wymienic? cfaniaczek.gif

Napisano

> Jezdze mało, krótkie trasy.

> Ostatnia wymiana 10 000 km temu [2,5 lata temu]

> Olej Mobil 10w-40 , dolewki okolo 350 ml/1000 km

> Powinienem juz wymienic?

no raczej już pora wink.gif

Napisano

> Ostatnia wymiana [2,5 lata temu]

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gifpad.gif

i to już dawno...przeczytaj na jakim kolwiek opakowaniu oleju co ile producent oleju zaleca wymianę zeby.GIF

Napisano

Albo kolega jest delikatnie mówiąc z USA (nie chcę powiedzieć blondynka) albo próbuje nas wkręcić i sprawdzić ile blondynek jest na forum.

Olej wymienia się co jakiś przebieg lub raz w roku. 2,5 roku olej w silniku to już się nie powinien olejem nazywać.

Przebieg dla starszych aut to ok. 10 000km w nowszych co 15 000 chociaż niektórzy producenci podają nawet 30 000 tyś ale takiego przebiegu nigdy bym się nie odważył zrobić nawet nowym autem z najdroższym olejem, ale zdanie lub raz w roku pojawia się zawsze.

Napisano

> i to już dawno...przeczytaj na jakim kolwiek opakowaniu oleju co ile

> producent oleju zaleca wymianę

ee tam panowie, nie przesadzajcie.

Przy takich przebiegach, to nawet jakby nigdy nie wymienił oleju, tylko dolewał w razie potrzeby, to i tak buda szybciej zgnije niż silnik zdechnie hehe.gif

no ale, jakby chciał wszystko robić zgodnie z zaleceniami, to wymiana przypadałaby po roku i 4kkm hehe.gif

Napisano

> no ale, jakby chciał wszystko robić zgodnie z zaleceniami, to wymiana

> przypadałaby po roku i 4kkm

no dobra ale chyba te 2,5 roku to jest trochę przgięcie

oleje ulegają procesowi starzenia bez względu na to czy auto jeździ czy stoi...

Napisano

Taaa, ale pisze że dolewa 0,35l na tysiąc, znaczy się dolał 3,5l, czyli olej ma właśnie wymieniony.. spineyes.gif

Napisano

> no dobra ale chyba te 2,5 roku to jest trochę przgięcie

> oleje ulegają procesowi starzenia bez względu na to czy auto jeździ

> czy stoi...

W bańce stać może 5 lat, więc zatrważajaco szybko się nie starzeje wink.gif.

Tak dla spokoju sumienia, ja osobiscie, zmieniłbym ten olej gdzieś po 2 latach. Wcześniej, pomimo zapisów w instrukcji, sensu nie widzę.

Ale to moja opinia i nikogo do niczego nie namawiam wink.gif

Napisano

> W bańce stać może 5 lat, więc zatrważajaco szybko się nie starzeje .

owszem ale zauważ, że olej w bańce zaplombowanej nie ma dostępu do powietrza- nazwijmy to , że jest hermetycznie zamkniety a w silniku jest inaczej...

> Tak dla spokoju sumienia, ja osobiscie, zmieniłbym ten olej gdzieś po

> 2 latach.

2 lata uważam za granice której nie należy juz przekraczać

> Ale to moja opinia i nikogo do niczego nie namawiam

waytogo.gif

tylko dyskutujemy i nikt nikogo do niczego nie przymusza wink.gif

Napisano
  • Autor

Podsumowując:- Spózniłem się pół roku, tongue.gif ,Między czasie "wymieniłem" olej nie wiedzac o tym [dolewki] yay.gif, a w przyszłym tygodniu będzie wymiana.. ok.gif.

A co do "Blondynki",[jacknn] to zgadłeś... old.gifJestem "wiekowy", czyli siwy... cfaniaczek.gif Uprzedzam, ze o filtrze nie zapomnę... smile.gif

Napisano

> Taaa, ale pisze że dolewa 0,35l na tysiąc, znaczy się dolał 3,5l,

> czyli olej ma właśnie wymieniony..

Ja już widziałem taki silnik co koleś nie wymieniał oleju bo dużo dolewał. Syfu miał tyle w misce olejowej, że wał kręcił się w błocie a nie w oleju.

Napisano
  • Autor
bow.gifbow.gifbow.gif DAję słowo...Zaraz wymienieeeee.
Napisano

Ostatnio wymieniałem u znajomego filtry oraz płyny (dodatkowo doszła uszczelka miski olejowej) - nie zmieniał żadnych płynów i filtrów od 3 lat - tyle miał samochód angryfire.gif

I stwierdzam jakby powiedział mi to wcześniej to nie zabrałbym się za tą robotę - czemu? Wszechobecny syf, olej? Raczej czarna woda...

Nie dajmy się zwariować ale raz w roku można zmienić olej, fakt silniki są wytrzymałe ale wszystko ma swoje granice biglaugh.gif

Napisano

> Tak dla spokoju sumienia, ja osobiscie, zmieniłbym ten olej gdzieś po

> 2 latach. Wcześniej, pomimo zapisów w instrukcji, sensu nie

> widzę.

Mam w rodzinie fiacika SC jako drugi pojazd/backup. Rocznie przejeżdża pewnie ze 2-3kkm. Do tej pory zmieniałem mu olej co roku, ale może faktycznie nie zaszkodziłoby mu, gdyby zmieniać trochę rzadziej?? Z drugiej strony, ten silnik też nie ma łatwego życia, bo jeździ tylko na krótkich odcinkach i rzadko ma okazję, żeby się porządnie rozgrzać....

Napisano

Kiedys czytalem artykul o tym, ze wymiana oleju to jedna wielka sciema koncernow. Pisali tam cos o sadzy, ze smaruje itp. Poszedlem wiec tym tropem i nie wymienialem oleju (Liqui Moly) przez ok 25kkm (ale filtr zmienialem 2 x w tym czasie). Silnik chodzil jak zawsze ale jak zaczely sie mrozy to tak walily popychacze, ze nie moglem tego zniesc. I wowczas olej zmienilem. Teraz tez tak zrobie.

Zaraz pewnie odezwa sie oburzone glosy braci autokacikowej wink.gif

Napisano

> Kiedys czytalem artykul o tym, ze wymiana oleju to jedna wielka

> sciema koncernow. Pisali tam cos o sadzy, ze smaruje itp.

> Poszedlem wiec tym tropem i nie wymienialem oleju (Liqui Moly)

> przez ok 25kkm (ale filtr zmienialem 2 x w tym czasie). Silnik

> chodzil jak zawsze ale jak zaczely sie mrozy to tak walily

> popychacze, ze nie moglem tego zniesc. I wowczas olej zmienilem.

> Teraz tez tak zrobie.

> Zaraz pewnie odezwa sie oburzone glosy braci autokacikowej

Miałeś szczęście. Przyjechała kiedyś do kolegi Leganza 2.0 z objawem niskiego ciśnienia smarowania (kontrolka gasła dopiero przy 4000rpm - aż żal było patrzeć, co oni robili...). Powodem okazał się zawalony smok pompy oleju. Ona po prostu była zanurzona w szlamie, jaki się zrobił po kilku latach bez wymiany oleju. Silnik po wyczyszczeniu pompy popracował przez tydzień, później wrócił na wymianę, bo zablokował się tłok w cylindrze i połamał korbę. W momencie spuszczania oleju silnikowego - potwornie śmierdziało przegrzanym metalem (zapach jak przy gazie)

Napisano

Jeżdżę głównie po mieście na krótkich dystansach ("trudne warunki eksploatacji") więc wszystkie filtry i olej wymieniam nawet nie co 15 kkm a co 10 kkm idea.gif. Z moich obserwacji wynika , że filtr kabinowy już po 8-9 kkm uniemożliwia normalną wentylację na 1 biegu dmuchawy . Sądzę , że podobnie jest z filtrem powietrza . Co do oleju , mniej więcej po takim dystansie jest już dość ciemny (używam syntetyka o wysokiej TBN idea.gif) więc też raczej wymaga wymiany gdyż wyczerpują się jego właściowości myjące a filtr oleju może być zanieczyszczony .

Napisano

ja zaakceptowałem zalecenia producenta - w moim przypadku zaleca 1x w roku lub co 30 tys km więc ja nie skracam częstotliwości zmian, tym bardzie że ta cała wymiana delikatnie mówiąc w k.. mnie , bo zawsze przeleją . a później za dużo odessają, dalej to mi wygarną że jestem jedynym klientem, z którym są takie numery i próbują mnie zniechęcić trzeba im przyznać że są niezwykle skuteczni po 4 m-cach ma połowę na bagnecie i znowu do nich jadę aby dolali (pewnie znowu przeleją)

chyba kupie sobie flachę i doleję sam

pozdro

Napisano

Ja przestałem walczyć. Niech nalewają ile chcą - potem sam wyciągam strzykawką przez rurkę ile trzeba.

Napisano

> ,Między czasie "wymieniłem" olej nie wiedzac o tym [dolewki] ,

Gdzie ty gubisz takie ilości oleju yikes.gif Nie chce wiedziec ile byś dolewał robiąc rocznie 20kkm crazy.gif

Napisano

> Miałeś szczęście. Przyjechała kiedyś do kolegi Leganza 2.0 z objawem

> niskiego ciśnienia smarowania (kontrolka gasła dopiero przy

> 4000rpm - aż żal było patrzeć, co oni robili...). Powodem okazał

> się zawalony smok pompy oleju. Ona po prostu była zanurzona w

> szlamie, jaki się zrobił po kilku latach bez wymiany oleju.

> Silnik po wyczyszczeniu pompy popracował przez tydzień, później

> wrócił na wymianę, bo zablokował się tłok w cylindrze i połamał

> korbę. W momencie spuszczania oleju silnikowego - potwornie

> śmierdziało przegrzanym metalem (zapach jak przy gazie)

nie przesadzajmy i nie generalizujmy wink.gif.

ale z ciekawosci kiedys zdejme miske i zobacze co tam slychac.

po ile chodza uszczelki pod miske?

Napisano

> ja zaakceptowałem zalecenia producenta - w moim przypadku zaleca 1x w

> roku lub co 30 tys km więc ja nie skracam częstotliwości zmian,

> tym bardzie że ta cała wymiana delikatnie mówiąc w k.. mnie , bo

> zawsze przeleją . a później za dużo odessają, dalej to mi

> wygarną że jestem jedynym klientem, z którym są takie numery i

> próbują mnie zniechęcić trzeba im przyznać że są niezwykle

> skuteczni po 4 m-cach ma połowę na bagnecie i znowu do nich jadę

> aby dolali (pewnie znowu przeleją)

> chyba kupie sobie flachę i doleję sam

> pozdro

A co nie maja pojemnika ze skalą? ,głaby . Ja mam 4,8l i zawsze tyle samo mi wlewa .dobrze że jezdze tylko do jednego mechanika nigdzie indziej.A.. zmieniam co 10kkm i km dłużej..

Napisano
  • Autor

> Gdzie ty gubisz takie ilości oleju Nie chce wiedziec ile byś

> dolewał robiąc rocznie 20kkm

Moze przez to, ze jezdze na krótkich dystansach... A czy 0.3 - 0.35 l/kkm to duzy ubytek? mad.gifSłyszałem , ze nawet 0.5 biorą i to tez dopuszczalne... tongue.gif

Napisano

> Moze przez to, ze jezdze na krótkich dystansach... A czy 0.3 - 0.35

> l/kkm to duzy ubytek? Słyszałem , ze nawet 0.5 biorą i to tez

> dopuszczalne...

Ubytek to JA miałem 1l na 1000km minerała!!. twój ubytek da sie przezyc 1l/3000km jak na x16xel to nie jest dużo. Fakt maske otwierałem częściej niż pasażer swoje drzwi zlosnik.gif

Kupiłem france ,nie wierze cały czas max zlosnik2.gif

Głupio az mi było jezdzic po olej do sklepu opla wink.gif

Napisano

Koledzy amciek i jarecki76: olej w silniku spelnia kilkanascie funkcji (naprawde, bez zartow), pomijajac to banalne smarowanie, gdybyscie mieli tego swiadomosc, to zaden z Was nie przejezdzilby wiecej na jednej wymianie niz te 10 kkm...30 kkm to mozna sobie...takie niedomowienie...Bez urazy, ale moge sypac faktami do znudzenia...

Nie jest to zadna wycieczka osobista, ale zwracam uwage na szersze pojmowanie tematu srodkow smarnych do silnika.

Pozdrawiam

Napisano

tosh ma rację, nie chciałem podnosić niepotrzebnie hałasu ale 10kkm to rozsądny przebieg osobiście więcej boję się robić nawet na najlepszym oleju świata.

Ostatnio czytałem artykuł o olejach, gdzie oficjalnie autor napisał, że olej zmieniać należy co 10kkm, a zalecane przebiegu podawane przez niektórych producentów to bajer mający na celu zachęcić do kupna auta które ma tanią eksploatację. To jest chwyt marketingowy i nic więcej. Według starego powiedzenia, kto smaruje ten jedzie trzeba dbać o świeży olej w swoim samochodzie. Ciekawe czy pracownicy serwisów gdzie takie rzadkie wymiany zalecają też robią takie przebiegi bez wymiany. Założę się że 99% robi to częściej.

Napisano

jakie mogą być zatem odczuwalne negatywne skutki regularnej zmiany oleju co 20-30 tys km ? i kiedy pierwsze objawy mogą następować ?

zakładamy użytkowanie auta od nowości.

p.s. gdzieś mi się obiło o uszy żę są do kupienia oleje które można wymieniać co ok 50 tys km

Napisano

> jakie mogą być zatem odczuwalne negatywne skutki regularnej zmiany

> oleju co 20-30 tys km ? i kiedy pierwsze objawy mogą następować

> ?

Ja się ostatnio zagapiłem i wymieniłem w Astrze po 30 kkm. Kapnąłem się dopiero, jak na mrozie popychacze zaczęły stukać jak szalone i nawet po odcinku jakichś 500 m klepanie nie ustało. Po wymianie jak ręką odjął. Silnika jednak nie mam od nowości, ale z tego co widzę wcześniej wymieniałem olej też co 20 - 25 kkm. Teraz mam na budziku 260 kkm, silnik po zakupie miał 130 kkm. Żadnych strasznych dysfunkcji nie zauważam, ale teraz rzeczywiście, trzeba będzie częściej robić wymianę, myślę, że co 15 kkm (czyli raz w roku w moim przypadku)

Napisano

> Jezdze mało, krótkie trasy.

> Ostatnia wymiana 10 000 km temu [2,5 lata temu]

> Olej Mobil 10w-40 , dolewki okolo 350 ml/1000 km

od lat , jak tylko nauczylem się jezdzic samochodem i mialem wlasne auta, niezaleznie od zaleceń producenta, zmieniam olej co 10tys km / raz w roku. Jest to na tyle niski koszt że szkoda przeciągać wymianę niewiadomo do jakiego przebiegu.

Napisano

> Ja się ostatnio zagapiłem i wymieniłem w Astrze po 30 kkm. Kapnąłem się dopiero, jak na mrozie

Moja Astra to byłe auto flotowe,z faktur wynika że wymiany były po 30 i 60 kkm,w dniu(maj 2009) zakupu przebieg wynosił 78 kkm,olej oczywiście wymieniłem.Teraz zbliża się 94 kkm i w czwartek jestem umówiony na wymianę..i tego będę się trzymał ok.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.