Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czas na wymianę auta...

Featured Replies

Napisano

Witam

Nadszedł czas na wymianę samochodu.. Moja Felicja przekroczyła 306.000 km. Jakoś nie chce się psuć, ale rdza bierze ją na całego a i ciasna też już jest.

Co wziąć ?

Założenia są następujące

- z tyłu musi w miarę wygodnie zmieścić się troje dzieci - jedno w foteliku, jedno na podkładce i jeden nastolatek . W grę wchodzi więc duże kombi lub (najchętniej) van. Ideałem byłby samochód 7 -miejscowy z dodatkowym składanym rzędem foteli;

- budżet - do 30 - 32 tys PLN;

- wysokość samochodu nie większa niż 180 cm - wyższy nie zmieści się pod bramą do garażu;

- silnik ? Tu jest problem.. Pewnie diesel choć patrząc na ceny eksploatacji nowszych diesli (dwumasa, wtryskiwacze, turbiny) to zastanawiam się nad prostym benzynowcem + gaz.. ;

- samochód codziennie przejeżdża 100 km i musi być niezawodny.

Zastanawiałem się nad: Zafirą, C-Maxem, Touranem, Multiplą (Doblo jest niestety zbyt wysoki), Merivą, Caddy, Alhambrą/Sharanem/Galaxy, Partnerem/Berlingo (na styk wysokość) , Loganem MCV (to chyba na razie mój faworyt bo za takie pieniądze nie kupię żadnego innego dwu - trzyletniego samochodu. Trochę boję się "przedwczorajszej" myśli technicznej Renault, ale opinie o tym modelu nie są złe..)

Co poradzicie ?

Napisano

Ja jestem za Touranem. waytogo.gif

Napisano

Zafira, lub może Omega kombi?

Napisano

Kolega kupil Zafire II (chyba w podobnych pieniadzach ale niechce mi sie sprawdzac) i jest mega zadowolony.

Ja bym wybral Zafire pozniej Tourana a na koncu Galaxy.

Espace fajny ale chyba za duzy jak na twoje potrzeby.

Z Dacia bedzie problem przy dalszej odsprzedazy pozatym brzydkie i malo prestizowe.

Napisano

> trzyletniego samochodu. Trochę boję się "przedwczorajszej" myśli technicznej Renault,

Znajomy kupił kiedyś ok 12 letniego Espaca - za jakies śmieszne pieniądze....- przez pierwsze 4-5 miesięcy dołozył do niego ok 6-8 kzł - a potem zrobił przez 8 lat prawie 200kkm - i nic strasznego się nie psuło... Dopiero jak rozpadł mu się prawie karoseryjne zmienił na młodszego Espaca...

Napisano
  • Autor

> Z Dacia bedzie problem przy dalszej odsprzedazy pozatym brzydkie i malo prestizowe.

Auto rzeczywiście nie jest ani specjalnie piękne ani rewelacyjnie wykończone, ale na prestiżu mi nie zależy.. Najwyżej mój syn będzie miał problem bo gdy za kilka lat zrobi prawo jazdy to będzie od ojca pożyczał Dacię na panienki ?? wink.gif Wstyd jak beret..

Jeżeli będzie się nieźle sprawować to parę lat nią pojeżdżę a później albo odsprzedam za grosze albo pójdzie na szrot..

Napisano

> Witam

> Nadszedł czas na wymianę samochodu.. Moja Felicja przekroczyła 306.000 km. Jakoś nie chce się

> psuć, ale rdza bierze ją na całego a i ciasna też już jest.

> Co wziąć ?

> Założenia są następujące

> - z tyłu musi w miarę wygodnie zmieścić się troje dzieci - jedno w foteliku, jedno na podkładce i

> jeden nastolatek . W grę wchodzi więc duże kombi lub (najchętniej) van. Ideałem byłby samochód

> 7 -miejscowy z dodatkowym składanym rzędem foteli;

> - budżet - do 30 - 32 tys PLN;

> - wysokość samochodu nie większa niż 180 cm - wyższy nie zmieści się pod bramą do garażu;

> - silnik ? Tu jest problem.. Pewnie diesel choć patrząc na ceny eksploatacji nowszych diesli

> (dwumasa, wtryskiwacze, turbiny) to zastanawiam się nad prostym benzynowcem + gaz.. ;

> - samochód codziennie przejeżdża 100 km i musi być niezawodny.

> Zastanawiałem się nad: Zafirą, C-Maxem, Touranem, Multiplą (Doblo jest niestety zbyt wysoki),

> Merivą, Caddy, Alhambrą/Sharanem/Galaxy, Partnerem/Berlingo (na styk wysokość) ,

najmlodszy chyba bedzie partner berlingo - bardzo pakowne auta (duza szerokosc i wysoki bagaznik - najwazniejsze parametry przy dzieciach). . najlepiej 1.6 16v + LPG, uwazaj na 2.0 hdi

albo vw cady 1.6 8v 100KM + lpg lub 1.9 tdi (duze przebiegi)

> Loganem MCV

> (to chyba na razie mój faworyt bo za takie pieniądze nie kupię żadnego innego dwu -

> trzyletniego samochodu. Trochę boję się "przedwczorajszej" myśli technicznej Renault, ale

> opinie o tym modelu nie są złe..)

> Co poradzicie ?

masz obecnie problem z korozja - nie pchalbym sie w logana...

Napisano

> Najwyżej mój syn będzie miał problem bo gdy za kilka lat zrobi prawo jazdy to

> będzie od ojca pożyczał Dacię na panienki ?? Wstyd jak beret..

Jakby Ci tu delikatnie powiedzieć - logan mcv z ww. jest chyba najlepszy do tego celu. oink.gifhehe.gifok.gif

Napisano

Jestem fanem Fiata , ale polecam jednak Zafirę . Naprawde przestronne i wygodne autko.

Napisano

> Trochę boję się "przedwczorajszej" myśli technicznej Renault,

Jak dla mnie o jest duuży plus.

Przynajmniej nie ma zbędnej elektroniki, która pewnie z czasem coraz bardziej lubiłaby płatać figle.

Napisano

lub może Omega kombi?

Przeciez napisał, że jego fela zeżarta przez rdzę, z omeg bedzie miał powtórkę z rozrywki zlosnik.gif

Napisano

> najmlodszy chyba bedzie partner berlingo - bardzo pakowne auta (duza szerokosc i wysoki bagaznik -

> najwazniejsze parametry przy dzieciach). . najlepiej 1.6 16v + LPG, uwazaj na 2.0 hdi

Dlaczego niby ma uwazac na 2.0 HDI ?

Poprzednia generacja tego silnika w budzie partnera/berlingo sprawuje sie super do nastepnej juz go nie pakowali tylko 1.6 HDI...

Zagracanie porzadnego bagaznika butla to chyba tez nie bardzo rozwiazanie w przypadku benzyny i LPG... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Jakby Ci tu delikatnie powiedzieć - logan mcv z ww. jest chyba najlepszy do tego celu.

Zeby juz doszlo do "celu" to trzeba te panienki czyms zainteresowac - no i loganem radzej sie nie da wink.gif

A w temacie - Logan jest kiepsko wyciszony - wiec zalezy z jaka predkoscia te 100 km codziennie pokonujesz - zeby nie bylo bolu glowy. Doradzam szczerze na podstwie wlasnego doswiadczenia ze zle wyciszonymi autami - takie to tylko na miasto nono.gif

Napisano

> Mazda MPV w dieslu...

chyba nie wiesz co proponujesz hehe.gif

chyba żeby kolega sobie odbił brak poważnych napraw w Felicji ...

człowieku to auto to totalna mechaniczna porażka hehe.gif

Napisano

> Zeby juz doszlo do "celu" to trzeba te panienki czyms zainteresowac - no i loganem radzej sie nie da

No, jak ktoś musi panienki autem bajerowac, to zgoda. hehe.gif

Napisano

> No, jak ktoś musi panienki autem bajerowac, to zgoda.

Dywersyfikacja srodkow zeby.GIF

Mi tam ojciec nigdy auta nie chcial dac na panienki (poza tym to byla skoda....) wiec musialem sobie radzic inaczej. Ale dzisiejsza mlodziez jest troche inna wink.gif

Napisano

Jeżeli ważne jest ilość miejsca z tyłu to Mondeo (ale z LPG może być różnie, a odnośnie trwałości dyszli opinie są mocno podzielone...

...albo daćka kombi, z tyłu jest przeogromna, ale (i wbrew pozorom jest to ważne) jest w środku po prostu obrzydliwa tongue.gif

Partner/berlingo to bardziej dostawczaki i z krótkim rozstawem osi (komfort podróż raczej średni, ale za to wysoko się siedzi), ale nadrabiają wysokością i miejsca z tyłu jest wbrew pozorom sporo, po za tym 2,0 HDI to bardzo wytrzymały silnik (to nie to co 1,9 d co przy 500kkm można uznać za ledwo dotarty, ale jak na dzyzla ze śmiegiełkiem jest trwały).

Reszty nie znam to się nie wypowiem...

Napisano

> ...albo daćka kombi, z tyłu jest przeogromna, ale (i wbrew pozorom jest to ważne) jest w środku po

> prostu obrzydliwa

Zalezy ktora - ta po lifcie (a za te kase powinna taka byc) jest akceptowalna (przynajmniej jak dla mnie). Ta przed.... zakryjmy zaslona milczenia. Najlepiej od razu zapisac sie psychiatry na ciezka depresje za rok zeby.GIF

Napisano

> Zalezy ktora - ta po lifcie (a za te kase powinna taka byc) jest akceptowalna (przynajmniej jak dla

> mnie). Ta przed.... zakryjmy zaslona milczenia. Najlepiej od razu zapisac sie psychiatry na

> ciezka depresje za rok

Jak Ty sobie radziłeś, jak się jeździło 126/125p czy innymi skodami? hehe.gif

Napisano

Widzę , że xsary picasso nie ma w spisie, więc polecał nie będę - uważam jednak, że warto celować w rozwiązanie takie jak mam w swoim samochodzie. Zamiast tylnej kanapy 3 równorzędne fotele, niezależnie regulowane. Rewelacja.

Napisano

Co prawda mam 2 dzieci, ale dwa lata temu rozwiązywałem podobny problem. Więc moje zdanie - o kombi zapomnij, szukaj w vanach. Auta MPV mają więcej miejsca wewnątrz, często 3 niezależne fotele z tyłu.

U mnie Zafira odpadła ze względu na zupełnie nie vanowate wnętrze - jest kanapa. Z przedstawionych faworytem by był C-Max i chyba celowałbym w takiego z dieslem 1,6 110 KM - to HDi z PSA. Zawieszenie focusa jest rewelacyjne.

Napisano

> Jak Ty sobie radziłeś, jak się jeździło 126/125p czy innymi skodami?

Ladniejsze byly w srodku. IMHO.

Napisano

Mocno przesadzasz - za tą kasę to tylko po lift, a one nie rdzewiały. skromny.gif270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mocno przesadzasz - za tą kasę to tylko po lift, a one nie rdzewiały.

szkoda, że zdjecia nie zrobiłem tej po lifcie, ale jak sie z kumplem będe widział to zrobię zlosnik.gif

Nie mam oprzędzeń do Opli, ale ten kumpel miał przedliftową-rdzewiała, od chyba 3 lat ma poliftową chyba 2001 r i po zimie w tym roku już mu wyszło na klapie bagażnika i przy nadkolach i progach tylnych.

Też mi sie wydawało i jemu również, że te poliftowe nie rdzewieją no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.