Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana adresu zameldowania a wymiana DR

Featured Replies

Napisano

Z powodu zmiany adresu zameldowania wymieniłem DO, PJ no i teraz zdaje się przyszła pora na DR. Ile dni mam na taką wymianę i co się dzieje jak nie zdążę w owym czasie? Auto w niedalekiej przyszłości (tj. przed wakacjami) zostanie sprzedane - rozumiem, że do sprzedaży musi być bezwględnie nowy DR?

Napisano

> Z powodu zmiany adresu zameldowania wymieniłem DO, PJ no i teraz zdaje się przyszła pora na DR. Ile

> dni mam na taką wymianę i co się dzieje jak nie zdążę w owym czasie? Auto w niedalekiej

> przyszłości (tj. przed wakacjami) zostanie sprzedane - rozumiem, że do sprzedaży musi być

> bezwględnie nowy DR?

Jak tak kiedys kupilem auto i wystraczyloi przy resjtracji zaswiadczenie o zmianie adresu przez poprzedniego wlasciciela.

Niemniej jednak na jedno Ci wyjdzie czy zmienisz DR czy bedziesz stal w kolejce za zaswiadczeniem wink.gif

Napisano

Glupkowate przepisy.

Zmienilem adres i przez 8 lat jezdzilem z PJ z nieaktualnym adresem.

Praktycznie przy kazdej kontroli policial.gif mowili mi, ze na zmiane adresu w PJ mam 30 dni i ze moga mi zabrac dokument za pokwitowaniem. Ale to bylo raczej bardziej straszenie, bo przez te 8 lat mialem minimum z 50 kontroli i nigdy tego nie zrobili.

Napisano

> Praktycznie przy kazdej kontroli mowili mi, ze na zmiane adresu w PJ mam 30 dni i ze moga mi

> zabrac dokument za pokwitowaniem.

Z nudów rozwiązywałem dzisiaj testy na prawko i było pytanie kiedy busted.gif mogą zabrać prawko za pokwitowaniem. W odpowiedziach było m.in. iż mogą gdy jest nieaktualny adres. Zaznaczyłem tą odpowiedź, jednak okazała się ona błędna.

Napisano

> Z powodu zmiany adresu zameldowania wymieniłem DO, PJ no i teraz zdaje się przyszła pora na DR. Ile

> dni mam na taką wymianę i co się dzieje jak nie zdążę w owym czasie? Auto w niedalekiej

> przyszłości (tj. przed wakacjami) zostanie sprzedane - rozumiem, że do sprzedaży musi być

> bezwględnie nowy DR?

Ustawowo masz 30 dni. Ja przez ponad dwa lata jeździłem z nieaktualnym adresem w DR i z takim dokumentem sprzedałem auto. Na umowie kupna-sprzedaży wpisałem dwa adresy, ten aktualny i pod spodem adres z DR.

Napisano

> Z nudów rozwiązywałem dzisiaj testy na prawko i było pytanie kiedy mogą zabrać prawko za

> pokwitowaniem. W odpowiedziach było m.in. iż mogą gdy jest nieaktualny adres. Zaznaczyłem tą

> odpowiedź, jednak okazała się ona błędna.

I słusznie! ok.gif PoRD w art. 135 określa sytuacje, w których policial.gif zatrzymuje PJ. "Przeterminowane" dane nie znajdują się w tym wykazie.

Za nieaktualny adres można za to stracić DR.

Podstawowa rada dla "leniwców i kombinatorów" brzmi: albo wymieniasz oba dokumenty (PJ i DR), albo żadnego. Jeśli dasz policjantowi do łapy dwa kwity, a w każdym będzie inny adres tego samego człowieka, to oczywiste jest, że zacznie "drążyć temat"...

Napisano

> Z nudów rozwiązywałem dzisiaj testy na prawko i było pytanie kiedy mogą zabrać prawko za

> pokwitowaniem. W odpowiedziach było m.in. iż mogą gdy jest nieaktualny adres. Zaznaczyłem tą

> odpowiedź, jednak okazała się ona błędna.

Heh rzeczywiscie. Zerknalem na kodeks drogowy i nie ma tam punktu ktory by policjantom na to pozwalal.

Czyli mozna spokojnie jezdzic z PJ z nieaktualnym adresem.

Jak widac to sie musialo zmienic niedawno, bo pamietam kilka lat temu to sprawdzalem i wtedy mieli takie prawo.

Jednak jesli chodzi o DR sprawa wyglada inaczej

Quote:

1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1. stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:

1. zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

2. zagraża porządkowi ruchu,

3. narusza wymagania ochrony środowiska;

2. stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

3. stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność;

4. uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego);

5. stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;

6. nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub nieokazania dokumentu stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia;

7. uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Napisano

> 7. uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Pytanie jest, jaki to jest stan faktyczny zlosnik.gif

Samochód można zarejestrować w miejscu tymczasowego zameldowania, które nie jest uwidoczniane w DO. Zaświadczenia o zameldowaniu nie trzeba wozić ze sobą, a nie wydaje mi się, aby policjant mógł to sprawdzić...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

Sprawa wygląda w ten sposób, że ja owym samochodem poruszam się od wielkiego dzwonu (czyt. rzadko; tzn. 2 x w roku, jak się popsuje i trzeba podjechać do zakładu go naprawić).

Normalnie użytkuje go moja niedoszła żona, a więc bezpośrednie porównanie zawartości PJ i DR pod kątem zgodności raczej mieć miejsca nie powinno. Niemniej jednak z tego co widziałem powyżej DR może zostać zatrzymany, kiedy pan policial.gif zweryfikuje dane w DR z danymi ze swojej bazy.

Zastanawiam się też co będzie przy sprzedaży? Z tego co ktoś tutaj pisał auto da się sprzedać bez problemów. Ja nie mam czasu na bieganie i wymianę DR a przyszły właściciel (o ile się taki znajdzie) i tak będzie zmuszony to zrobić.

Napisano

> problemów. Ja nie mam czasu na biedanie i wymianę DR a przyszły właściciel (o ile się taki

> znajdzie) i tak będzie zmuszony to zrobić.

Nie wiem na ile to jest zgodne z rożnymi przepisami, ale auto z nieaktualnym adresem w DR da się na 100% sprzedać.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Niemniej jednak z tego co widziałem powyżej

> DR może zostać zatrzymany, kiedy pan zweryfikuje dane w DR z danymi ze swojej bazy.

Ale przecież w "jego bazie" są dane z systemu ewidencji pojazdów. A tam będą figurować Twoje stare dane, dopóki sam nie zgłosisz konieczności ich aktualizacji. Nie sądzisz chyba, że ktoś co tydzień sprawdza gdzie aktualnie są zameldowani właściciele wszystkich zarejestrowanych pojazdów? zlosnik.gif

Napisano

> bezwględnie nowy DR?

Nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze 3 lata temu notorycznie miałem inne adresy w DO, PJ i DR. Policja zwróciła na to uwagę 1 raz (na jakieś conajmniej 20 kontroli) gdy ewidentnie chcieli się do czegoś przyczepić - skończyło się na tekście, że w zasadzie to mi powinni zabrać.

Napisano

> Samochód można zarejestrować w miejscu tymczasowego zameldowania

A nawet tylko miejscu zamieszkania! zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> A nawet tylko miejscu zamieszkania!

Sprawdziłeś? cfaniaczek.gif

Bo ja mówię o praktyce, a Ty o teorii... zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> bezwględnie nowy DR?

Po zmianie zameldowania wymieniłem sobie i żonie PJ i DO, ale nie wymianiałem ani jednego z DR.

W lutym sprzedane auto żony ze starym adresem w DR i nowym DO. Wystarczyła odpowiednia adnotacja na umowie k-s i wyrejestrowali auto bez problemu.

No i jak dotąd policja nigdy na to nie zwróciła mi, czy żonie uwagi.

Napisano

> Bo ja mówię o praktyce, a Ty o teorii...

No mówię o teorii. Ale to nie jest moje ostatnie słowo! old.gif

mar00ha

Napisano

> A nawet tylko miejscu zamieszkania!

> mar00ha

Samochód można zarejestrować zarówno w miejscu gdzie masz stały meldunek, jak i tam, gdzie masz czasowy.

Przerabiałem to w WK Lublin.

Jedynym utrudnieniem była konieczność posiadania przy sobie swistka z UM Lublin o czasowym zameldowaniu (oba adresy lubelskie).

pzdr

chemicq

Napisano

> Samochód można zarejestrować zarówno w miejscu gdzie masz stały meldunek, jak i tam, gdzie masz czasowy.

> Przerabiałem to w WK Lublin.

Zgodnie z prawem (ale to na razie tylko teoria, bo nie znam nikogo, komu by się to udało) auto rejestruje się zgodnie z adresem zamieszkania, który może nie mieć nic wspólnego z meldunkiem stałym czy tymczasowym.

mar00ha

Napisano

> Zgodnie z prawem (ale to na razie tylko teoria, bo nie znam nikogo, komu by się to udało) auto

> rejestruje się zgodnie z adresem zamieszkania, który może nie mieć nic wspólnego z meldunkiem

> stałym czy tymczasowym.

> mar00ha

w TV poruszali ten temat. pokazywali takze chlopaka ktory 1/2 roku walczyl o wpis do PJ adres zamieszkania a nie meldunku. po emisji programu oraz wpowiedzi naczelnika/dyrektora sie udalo sciana.gif. ot po prostu kazde starostwo w kraju ma jedyna sluszna wykladnie prawa. trzeba isc do urzedu z wydrukowana ustawa - choc i to nie daje pewnosci, wot trzeba byc "klientem bez krawata". biglaugh.gif

Napisano

> bezwględnie nowy DR?

moja zona ma prawo jazdy z panienskim nazwiskiem jeszcze, jezdzi tak od 4 lat smile.gif na wszelki wypadek ma ze soba kopie aktu małżenstwa smile.gif no bo przeciez nie straciła uprawnien do kierowania wychodzac za maz i zmieniajac nazwisko,narazie nie miala zadnej kontroli, chyba w tym wypadku Policja nie ma prawa zabrac PJ ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.