Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy król hot-hatchy - seryjne 350 KM FWD

Featured Replies

Napisano

> W duzym nigdy cos takiego nie bedzie podstawa. Owszem, taka moc tak, ale nie generowana z takiego

> motoru. Bo to zle wizerunkowo wyglada.

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Podstawowym motorem w 5GT jest R6 3 litry 306KM, który jest topową jednostką w jedynce. Ale fakt, to nie R5 tylko R6

Napisano

> Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

> Podstawowym motorem w 5GT jest R6 3 litry 306KM, który jest topową jednostką w jedynce. Ale fakt,

> to nie R5 tylko R6

Gdyby sie owa jedynka nazywala M1 to nigdy by tak nie bylo. Rozumiesz roznice??

Napisano

> Gdyby sie owa jedynka nazywala M1 to nigdy by tak nie bylo. Rozumiesz roznice??

Znaczy jakby nie było? Bo nie rozumiem o co Ci chodzi. Fakt, że to jest zwykłe auto, a nie wersja specjalna jak RS dla forda, czy M w BMW - to rozumiem.

W modelu 7 podstawową wersją silnikową jest R6 326KM zapewniający ważącej prawie 2 tony limuzynie 5,9 s do setki. Uważasz, że by nie wystarczyło do wersji M jedynki?

Napisano

> Znaczy jakby nie było? Bo nie rozumiem o co Ci chodzi. Fakt, że to jest zwykłe auto, a nie wersja

> specjalna jak RS dla forda, czy M w BMW - to rozumiem.

Chodzi o to, ze gdyby 135i nazywalo sie M1 to nigdy ten silnik nie bylby podstawa w innym modelu BMW. Bo cos takiego nie uchodzi wizerunkowo. Ale skoro nazywa sie to 135i to nie ma przeciwwskazan smile.gif

Napisano

> Lubię wersje T5 Volvo, zwłaszcza zółte 850 T5R.

> Ale wielu ma za złe, że Volvo nie zrobiło ze swoim silnikiem,

> czego zażyczył sobie Ford dla RS-a.

Przecież te silniki już "sto lat temu" miały po 300 koni...

Akurat zrobienie z tej motorowni 300+ KM to naprawdę nie jest szczególna filozofia :-)

Po prostu - nie było rynku na ten silnik popytu - zauważ, że nawet to co opisałeś będzie w niewielkiej serii - po co więc się napinać ?

Do dużych aut Volvo Auto miało T6.

Zresztą taka była idea Volvo Modular Engine - jeden silnik przykrywał wszystkie segmenty.

Napisano

> No właśnie nie są porównywalne niestety. W tym cała rzecz. Szczególnie, że porównujemy silnik

> zrobiony w krótkiej serii w zasadzie w celach propagandowych z silnikiem produkowanym

> seryjnie.

Jak rozumiem o "krótkiej serii w celach propagandowych" mówisz o vw ?

Bo jeśli przez "krótką serię" rozumiesz modulara, to już nie mamy dalej o czym dyskutować i możesz z powrotem wpełznąć do norki, z której wypełzłeś ośmieszając się przy tym...

Napisano

> Myślisz że ich właściciele patrzą za ile tankują?

"a czy gaz toto przyjmie" ?

Napisano

> Jak rozumiem o "krótkiej serii w celach propagandowych" mówisz o vw ?

> Bo jeśli przez "krótką serię" rozumiesz modulara, to już nie mamy dalej o czym dyskutować i możesz

> z powrotem wpełznąć do norki, z której wypełzłeś ośmieszając się przy tym...

dobra 500 sztuk to jest super masowa produkcja. Spadam do norki i już się nie ośmieszam takimi tekstami

Napisano

> Nie miał, odelżona wydmuszka Renault Megane R26.R wciąż jest oficjalnie najszybsza.

Tylko wcześniej to miano miała Astra OPC, a jeszcze wcześniej? zlosnik.gif

> i to ponad dwukrotnie drożej.

Jakie dwukrotnie? Z tego co gdzieś wyczytałem ma być 30 tyś zł droższy czyli jakieś 155 tyś.

Napisano
  • Autor

> Tylko wcześniej to miano miała Astra OPC, a jeszcze wcześniej?

Nie wiem do czego zmierzasz.

Technika się rozwija, raz jest najlepsza, ta marka kiedy indziej inna, więc o co chodzi?

> Jakie dwukrotnie? Z tego co gdzieś wyczytałem ma być 30 tyś zł droższy czyli jakieś 155 tyś.

Chyba nie zrozumiałeś, że chodziło o prównanie z Audi TT-RS.

Ale faktycznie, przesadziłem z tym "ponad".

Wszedłem na audi.pl i skonfigurowałem TT-RS z podobnym wyposażeniem jak ma RS500.

Cena 299 310 PLN IThankYou.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież te silniki już "sto lat temu" miały po 300 koni...

> Akurat zrobienie z tej motorowni 300+ KM to naprawdę nie jest szczególna filozofia :-)

Wiem, tylko Ci mówię co ludzie gadają. Jest odrobinę inny niż w np. S60 R,

ale nie istnieje model C30 R - i tu ich boli.

Napisano

> Wiem, tylko Ci mówię co ludzie gadają. Jest odrobinę inny niż w np. S60 R,

> ale nie istnieje model C30 R - i tu ich boli.

Znowu wracamy do początku - brak popytu, ergo brak podaży.

Napisano

> dobra 500 sztuk to jest super masowa produkcja. Spadam do norki i już się nie ośmieszam takimi

> tekstami

Pysiu.

Modular tłuczony jest (był) w setkach tysięcy egzemplarzy.

W samochodzie doładowanym moc można kształtować praktycznie dowolnie - wręcz z dokładnościa co 1 KM - silnik ten miał od 200 do 300+ KM (i to WIELE ! lat temu).

Auta z tymi silnikami mają bardzo dużą trwałość, rozsądne zużycie paliwa itd itd.

To nie jest i nie był silnik sportowy (chociaż tępy lud uważa, że skoro silnik produkuje powyżej 200 KM i odpycha auto poniżej 10 sek do paczki to "szportne je, paaanie") - zauważ, że Volvo Auto, gdy to jeszcze było Volvo opracowało modulara jako uniwersalne źródło napędu do statecznych i spokojnych samochodów. Szybkich, ale NIE sportowych.

To, że VW dopiero teraz doszedł do takiej technologii...

Well...

To nigdy nie była firma (nadmiernie) innowacyjna.

Napisano

> Pysiu.

Misiu.

jeśli Twoim zdaniem sprawa podniesienia mocy o 40 KM ogranicza się np. wyłącznie do zmiany softu i że po owym podniesieniu to jest ciągle ten sam silnik, to ja podziękują Ci za dalszą rozmowę, bo z mojej perspektywy jest ona bezprzedmiotowa. Szczególnie w kontekście tego, że chyba nie wyłapałeś o czym w tym wątku pisałem. Pa Pa chowam się do jamki.

Napisano

> Misiu.

> jeśli Twoim zdaniem sprawa podniesienia mocy o 40 KM ogranicza się np. wyłącznie do zmiany softu i

> że po owym podniesieniu to jest ciągle ten sam silnik, to ja podziękują Ci za dalszą rozmowę,

> bo z mojej perspektywy jest ona bezprzedmiotowa.

Nie, pupeczko moja słodka.

Samym softem zrobisz sporo, ale nie wszystko.

Gdybyś uważnie czytał, to zauważyłbyś, że mówię o DOŁADOWANYM silniku.

Pójście w górę, czasem nawet o parę KM w n/a wymaga poważnych ingerencji w silnik, czasem jest po prostu awykonalne.

W t/c wystarczą modyfikacje osprzętu i gablotka kula się raźniej.

Oczywiście kwestią otwartą jest to, czy mechanika poradzi sobie z nadmiarem mocy i czy nie zaczniesz znaczyć drogi kawałkami silnika, ale samo podniesienie mocy nie stanowi (większego) problemu.

> Szczególnie w kontekście tego, że chyba nie

> wyłapałeś o czym w tym wątku pisałem. Pa Pa chowam się do jamki.

No właśnie, odnoszę zbliżone wrażenie.

Napisano

> To, że VW dopiero teraz doszedł do takiej technologii...

> Well...

> To nigdy nie była firma (nadmiernie) innowacyjna.

VW & AUDI robilo R5 TURBO ~300KM juz w latach '80...

Napisano

> VW & AUDI robilo R5 TURBO ~300KM juz w latach '80...

Parę sztuk a później długo długo nic... Takie były czasy, peugeot lancia czy renault tez wypuściły wtedy parę wynalazków.

Napisano

> Parę sztuk a później długo długo nic... Takie były czasy, peugeot lancia czy renault tez wypuściły

> wtedy parę wynalazków.

silniki 2,14L oraz 2,23L R5 TURBO 180-220KM byly dostepne w audi qauttro i 100 od '82 roku

Napisano

> Pysiu.

> Modular tłuczony jest (był) w setkach tysięcy egzemplarzy.

> W samochodzie doładowanym moc można kształtować praktycznie dowolnie - wręcz z dokładnościa co 1 KM

> - silnik ten miał od 200 do 300+ KM (i to WIELE ! lat temu).

> Auta z tymi silnikami mają bardzo dużą trwałość, rozsądne zużycie paliwa itd itd.

> To nie jest i nie był silnik sportowy (chociaż tępy lud uważa, że skoro silnik produkuje powyżej

> 200 KM i odpycha auto poniżej 10 sek do paczki to "szportne je, paaanie") - zauważ, że Volvo

> Auto, gdy to jeszcze było Volvo opracowało modulara jako uniwersalne źródło napędu do

> statecznych i spokojnych samochodów. Szybkich, ale NIE sportowych.

> To, że VW dopiero teraz doszedł do takiej technologii...

> Well...

> To nigdy nie była firma (nadmiernie) innowacyjna.

ten silnik ma calkiem silne korzenie w sportach motorowych - kiedy to w czasach kiedy dalo sie jeszcze ogladac Touring Cars (czy to DTM czy BTCC) Volvo wypuscilo na tor silnik S40 z silnikiem T4, ktory zlal wszystkich w 1998 roku w BTCC.

Owszem wkladali ten silniczek do kombi i sedana S40 w wersji 200 KM i 300 Nm - troche T4 jezdzi po drogach (sam mialem takowego). Respect za to ze w 90 latach powiedzmy niszowa marka - Volvo, wyciagalo w cywilnym aucie sporo ponad 100 KM z litra. Silniki bez kucia wytrzymywaly do 300 KM.

T4 to poprzednik T5, ktory teraz napedza Volviaki, Focusa ST i RS. Oczywiscie rozne moce - rozne konfiguracje osprzetu. Ale silnik ma mila historie.

czyli historia podobna do powiedzmy serii M w bmw i początkach w E30.

Napisano

> silniki 2,14L oraz 2,23L R5 TURBO 180-220KM byly dostepne w audi qauttro i 100 od '82 roku

No i ?? Nie bardzo mogę zrozumieć przekaz, na co mam zwrócić uwagę?

Napisano

> No i ?? Nie bardzo mogę zrozumieć przekaz, na co mam zwrócić uwagę?

chodzi o to, że kolega Sibui twierdzi ze VW dopiero teraz doszedl do takiej technologi (chodzi i mocne doladowane R5)

Napisano

> chodzi o to, że kolega Sibui twierdzi ze VW dopiero teraz doszedl do takiej technologi (chodzi i

> mocne doladowane R5)

220 to nie 300KM.

Napisano

> 220 to nie 300KM.

w '80 roku byl dostepny silnik R5 w audi quattro o mocy 305KM

ale jako ze zaraz ktos napisze to auto sportowe (mozna bylo kupic na podobnych zasadach jak obecnego F RS) to podalem przyklad 100% dupowozu audi 100 z jednostka R5 220KM

caly czas mowimy o latach '80 czyli blisko 30 lat temu....

Napisano

> w '80 roku byl dostepny silnik R5 w audi quattro o mocy 305KM

> ale jako ze zaraz ktos napisze to auto sportowe (mozna bylo kupic na podobnych zasadach jak

> obecnego F RS) to podalem przyklad 100% dupowozu audi 100 z jednostka R5 220KM

> caly czas mowimy o latach '80 czyli blisko 30 lat temu....

a Ferdynand Porsche już w latach 40tych zaprojektował silnik ktory mial >100 KM z litra pojemnosci. I co? I nic... to nie ma do przedmiotu tego wątku smile.gif

Napisano

> a Ferdynand Porsche już w latach 40tych zaprojektował silnik ktory mial >100 KM z litra pojemnosci.

> I co? I nic... to nie ma do przedmiotu tego wątku

jeszce raz zacytuje:

...chodzi o to, że kolega Sibui twierdzi ze VW dopiero teraz doszedl do takiej technologi (chodzi i mocne doladowane R5) ..."

Napisano

> T4 to poprzednik T5, ktory teraz napedza Volviaki, Focusa ST i RS. Oczywiscie rozne moce - rozne

> konfiguracje osprzetu. Ale silnik ma mila historie.

> czyli historia podobna do powiedzmy serii M w bmw i początkach w E30.

Nie no, pomaleńku, nie do końca jest tak jak piszesz.

T4 to właśnie Volvo Modular Engine.

Silnik ten to była całkiem ciekawa konstrukcja, która miała (i ma :-) ) 4 (T4), 5 (T5) bądź 6 (T6 :-) ) cylindrów w rzędzie i pojemność odpowiednio 2,0/2,5/3,0 litrów.

Zależnie od zastosowanego doładowania moce różniły się znacznie, nawet do sporo ponad 100 KM z litra (akurat to nie stanowi większego wyczynu w silniku doładowanym).

Jak zauważyłeś, atutem tego silnika było (jest) to, że jest przygotowany do przyjmowania całkiem zacnych obciążeń i nie jest to kres jego możliwości.

Oczywiście, bez wątpienia istnieją (istniały) na rynku silniki, które w konfiguracjach fabrycznych przyjmowały bez protestu i 200 KM/litr

Napisano

> Nie no, pomaleńku, nie do końca jest tak jak piszesz.

> T4 to właśnie Volvo Modular Engine.

> Silnik ten to była całkiem ciekawa konstrukcja, która miała (i ma :-) ) 4 (T4), 5 (T5) bądź 6 (T6

> :-) ) cylindrów w rzędzie i pojemność odpowiednio 2,0/2,5/3,0 litrów.

> Zależnie od zastosowanego doładowania moce różniły się znacznie, nawet do sporo ponad 100 KM z

> litra (akurat to nie stanowi większego wyczynu w silniku doładowanym).

> Jak zauważyłeś, atutem tego silnika było (jest) to, że jest przygotowany do przyjmowania całkiem

> zacnych obciążeń i nie jest to kres jego możliwości.

> Oczywiście, bez wątpienia istnieją (istniały) na rynku silniki, które w konfiguracjach fabrycznych

> przyjmowały bez protestu i 200 KM/litr

no dobra badzmy precyzyjni... sam koncept zaczął się od 6 cylindrow w volvo 960... ale mi chodzilo o to ze zaczelo sie od T4 - wtedy pokazali ze sa nim w stanie zawalczyc w sportach motorowych. co wiekszosc "VW lovers" z tego forum chyba drazni, bo jakos mocno zjechal wątek z tematu...

100 koni z litra to jeszcze 10 lat temu byl wyczyn dla większosci producentów:) VW i inne "wiodące" marki dopiero niedawno sobie poradzil z tematem w seryjnym aucie:) wspomniane audi wymęczyło swoje 1.8 20v, ale sami po premierze stwierdzili ze nie bardzo im to wyszlo... (pierwsze egzemplarze 1.8T -> 150 KM smiech na sali)... dopiero pod koniec produkcji 225 konne cupry cos tam reprezentowaly.

i za to lubie szwedow - saab i volvo od zawsze mieli porzadne motorki. nawet potrafili wypuscic LPT (low pressure turbo), czyli obnizyc moc, ale turbine i tak zostawiali smile.gif

A z konfiguarcji fabrycznej dajacej 200km z litra? no nie jest wesolo... jest sobie Evo FQ400 ale raczej nie mozna tego uznac za auto do codziennej jazdy - wysokonakladowe:) poza tym? szukalem i nie znalazlem seryjnej propozycji o tych parametrach.

pozdro

Napisano

> swoje 1.8 20v, ale sami po premierze stwierdzili ze nie bardzo im to wyszlo... (pierwsze egzemplarze 1.8T -> 150 KM smiech na sali)

Co konkretnie było z nimi nie tak?

Napisano

> Co konkretnie było z nimi nie tak?

nie ten watek...

ale przed premiera mialy to byc rewelacyjne, mocne i ekologiczne silniki... 20V!!!! wow! wow! jacy jestesmy nowoczesni...

a tak naprawde 5 zaworow na cylinder i turbina - podniosły koszta produkcji - nie daly im zadnej przewagi konkurencyjnej w zamian - ratowali honor zaczynajac od 150 KM. i mieli 1,8 20V wolnossace 125 KM, 1.8T cale 25 KM wiecej... no i przyszly choroby wieku dzieciecego: turbiny padaly jak muchy... palily sporo wiecej niz inne 1.8 niewiele slabsze itp itd. czyli ogolnie: srednio udany produkt

byl w 90-ktoryms roku artykul w prasie branzowej (cos z wydawnictw Foty) o tych motorkach.

EOT

Napisano

> VW i inne "wiodące"

> marki dopiero niedawno sobie poradzil z tematem w seryjnym aucie:)

audi quattro i audi 100 to sa/byly serjne auta i z silnikow "2.2" R5 TURBO mialy 180-220KM a to wszystko w latach w '80

Napisano

> no dobra badzmy precyzyjni... sam koncept zaczął się od 6 cylindrow w volvo 960... ale mi chodzilo

> o to ze zaczelo sie od T4 - wtedy pokazali ze sa nim w stanie zawalczyc w sportach motorowych.

> co wiekszosc "VW lovers" z tego forum chyba drazni, bo jakos mocno zjechal wątek z tematu...

> 100 koni z litra to jeszcze 10 lat temu byl wyczyn dla większosci producentów:) VW i inne "wiodące"

> marki dopiero niedawno sobie poradzil z tematem w seryjnym aucie:) wspomniane audi wymęczyło

> swoje 1.8 20v, ale sami po premierze stwierdzili ze nie bardzo im to wyszlo... (pierwsze

> egzemplarze 1.8T -

> i za to lubie szwedow - saab i volvo od zawsze mieli porzadne motorki. nawet potrafili wypuscic LPT

> (low pressure turbo), czyli obnizyc moc, ale turbine i tak zostawiali

Nie no, teraz to się z Tobą mocno nie zgodzę.

Jeżeli mówimy o 100 KM z litra w N/A, to właśnie ok 10 lat temu zaczęło to stanowić problem, bo EMISJA nie pozwalała - wcześniej nie było żadnych problemów, żeby tyle uzyskać. Problemem robiła się tylko żywotność takiego sprzętu, stąd też europejskie firmy rzadko porywały się na taki temat.

Z silników T/C 100 KM z litra nie było nigdy problemem.

Co do silników 1,8 T -> 150 KM NIE było nigdy szczytem możliwości osiągania mocy przez VW - dołożenie do tego silnika turbosprężarki spowodowało powstanie emeryckiego w swej charakterystyce silnika - czyli to, co chciał producent.

Zmiana setupu powodowała wzrost mocy do 225 KM (być może się mylę co do tej końcowej wartości) i zupełną zmianę charakteru silnika. Oczywiście mówię o fabrycznych konfiguracjach, a nie zdłubaniu sprzęta.

> A z konfiguarcji fabrycznej dajacej 200km z litra? no nie jest wesolo... jest sobie Evo FQ400 ale

> raczej nie mozna tego uznac za auto do codziennej jazdy - wysokonakladowe:) poza tym? szukalem

> i nie znalazlem seryjnej propozycji o tych parametrach.

> pozdro

Napisałem o czymś innym - o WYTRZYMAŁOŚCI KONSTRUKCJI na modyfikacje :-)

Konkretami operując to miałem na myśli silnik 2JZ-GTE Toyoty, który na seryjnym dole wytrzymuje do 800 koni. Z 3 litrów :-)

Napisano

> audi quattro i audi 100 to sa/byly serjne auta i z silnikow "2.2" R5 TURBO mialy 180-220KM a to

> wszystko w latach w '80

no dobra... powtarzasz sie...

mi akurat chodzi o to ze Volvo jako marka niszowa, nigdy nie dysponująca srodkami grupy VW - potrafi i miala odwage. A VW (i inni) duzo wieksi nie mieli nigdy "jaj"... poza tym jest jeszcze kwestia ceny i segmentu aut - quattro czy 100 to byly auta bardzo drogie w tamtych czasach... a male volvo przy tym potwierdza moje zdanie...

ale to tylko moja opinia, a dyskusja na ten temat do nikad nie prowadzi a tym bardziej nie jest juz w temacie smile.gif pozdro

Napisano

> nie ten watek...

> ale przed premiera mialy to byc rewelacyjne, mocne i ekologiczne silniki... 20V!!!! wow! wow! jacy

> jestesmy nowoczesni...

5 zaworów na cylinder japsi stosowali w latach 80.

Nie dało to oczekiwanych efektów, więc koncept zarzucono.

Zatem nie jest to jakieś "wow" technologiczne.

> a tak naprawde 5 zaworow na cylinder i turbina - podniosły koszta produkcji - nie daly im zadnej

> przewagi konkurencyjnej w zamian - ratowali honor zaczynajac od 150 KM. i mieli 1,8 20V

> wolnossace 125 KM, 1.8T cale 25 KM wiecej...

Napisałem Ci niżej - VW dał do tego silnika t/c nie celem osiągnięcia "oszałamiającej mocy", tylko poprawienia charakterystyki.

Osoba, która popada w cielęcy zachwyt nad tym silnikiem i jego "demonem mocy" w kompakcie/klasie D nie ma BLADEGO pojęcia jak taki samochód jeździłby z mocnym silnikiem (dużo ponad 200 KM), a nie popierdółką 150 KM. Naczytanie się w ałtoświecie i naoglądanie topgira nic nie zmieni - trzeba samemu poczuć pierdnięcie mocy.

1,8 T 150 KM to silnik o emeryckiej charakterystyce, ale ma potencjał.

I trzeba VW oddać honor, że bebech zrobił na tyle mocny, że wytrzymuje "dłubnięcie" (czy to samodzielne, czy fabryczne) do sporo wyższych niż pierwotne 150 KM mocy.

Troszeczkę obiektywizmu.

Ja też nie jestem fanem "kultowych" aut spod znaku zdechłej jaskółki, czy też innych "lordów of de-ringzów", ale nie znaczy to, że nie mogę obiektywnie spojrzeć na pewne osiągnięcia tej firmy.

no i przyszly choroby wieku dzieciecego: turbiny

> padaly jak muchy... palily sporo wiecej niz inne 1.8 niewiele slabsze itp itd. czyli ogolnie:

> srednio udany produkt

1,8 N/A był faktycznie słabieńki.

1,8 T - cóż - VW nigdy wzorem bezawaryjności nie był, ale i jakichś tragedii nie ma.

Mam w "eksploatacji obserwowanej" jeden taki sprzęt - poza wywalonymi 2 kompletami cewek na dystansie 100 kkm nie odnotowano problemów.

Auto jeżdżone "najlepiej jak się da", czyli "od kobietki" - serwis odwiedza rzadko, raczej na moje polecenie niż w związku z trzymaniem się planu przeglądów...

> byl w 90-ktoryms roku artykul w prasie branzowej (cos z wydawnictw Foty) o tych motorkach.

> EOT

Ale zauważyłeś, że 10+ lat minęło i trochę się perspektywa zmieniła ? ;-)

Napisano

> no dobra... powtarzasz sie...

> mi akurat chodzi o to ze Volvo jako marka niszowa, nigdy nie dysponująca srodkami grupy VW -

> potrafi i miala odwage.

Co Ty chłopie... opowiadasz ?

Volvo Auto, gdy jeszcze należało do Volvo miało za sobą potężny kapitał jednej z większych grup automotive na rynku.

Potem przeszło pod skrzydła Forda, który sporo kapuchy w ten biznes wpompował, a na koniec sprzedał kramik ze stratą księgową.

Volvo Auto bidne to się zrobi(ło) teraz, bo "gili-gili" kapuchą nie śmierdzi...

Napisano

> 5 zaworów na cylinder japsi stosowali w latach 80.

> Nie dało to oczekiwanych efektów, więc koncept zarzucono.

> Zatem nie jest to jakieś "wow" technologiczne.

cut

> Auto jeżdżone "najlepiej jak się da", czyli "od kobietki" - serwis odwiedza rzadko, raczej na moje

> polecenie niż w związku z trzymaniem się planu przeglądów...

> Ale zauważyłeś, że 10+ lat minęło i trochę się perspektywa zmieniła ? ;-)

ja tutaj przeciez w calej rozciaglosci sie zgadzam smile.gif pisalem o silniku z lat 90 smile.gif

a ten emerycki silnik sam mialem... szybko od niego ucieklem zawiedziony... faktyczni emialo to 150 KM, ale tak leniwych koni to ja jeszcze nia mialem pod maską smile.gif

co do osiadniec VW - nie neguje... pierwszy Golf GTI respect - stworzyli segment. Audi quattro pozamiatalo w latach 80... respect...

ale i tak nie lubie panzervagenow smile.gif

Napisano

I już wszystkie sprzedane

Quote:

Mimo, że nie ujawniono jeszcze cen, wszystkie 500 egzemplarzy limitowanego Forda Focusa RS500 sprzedało się w 12 godzin! Zaraz po opublikowaniu oficjalnych zdjęć w Internecie, do autoryzowanych dilerów Forda zaczęli dzwonić klienci, którzy pragnęli niezwłocznie złożyć zamówienie na sportowego Focusa.

Tylko w Wielkiej Brytanii ponad pięćset osób wyraziło chęć nabycia tego samochodu mimo, że na ten rynek przewidziano zaledwie 101 sztuk. Sami dilerzy nie zostali jednak wcześniej powiadomieni przez centralę o wprowadzeniu do oferty modelu RS500, co stworzyło pewne zamieszanie w szeregach Forda. Oficjalnie Ford zacznie przyjmować zamówienia dopiero w maju. Wstępnie planuje się, iż 101 sztuk Focusa RS500 trafi do Wielkiej Brytanii, 3 do Irlandii, 10 do Portugalii, 20 do Hiszpanii, 56 do Francji, 50 do Belgii i Luksemburgu, 10 do Holandii, 55 do Niemiec, 50 Szwajcarii, 45 do Włoch, 32 do Austrii, 5 do Czech, 10 do Polski, 6 na Węgry, 12 do krajów Europy Wschodniej, 5 do Grecji, 10 do Finlandii, 10 do Szwecji, 50 do Danii i 5 do Norwegii.

zródło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.