Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy król hot-hatchy - seryjne 350 KM FWD

Featured Replies

Napisano

> a umiesz czytac ze zrozumieniem?

> FWD pisze przecież!

Ale tak jest napisane w tytule tylko. Z tego co mi wiadomo nie ma zadnych oficjalnych info co do kwestii FWD/AWD.

Napisano

> Moj GS 460 ma 36.4 stopy = 11 metrow i nie mam problemow z wykrecaniem nim gdziekolwiek.

11 a 12 to jest roznica chyba?

poza tym Wy w US chyba wszystko macie wieksze i szersze drogi tez.

slawny nawrot na ul. krzywoustnego we wroclawiu (dolnoslazacy znaja pewnie to miejsce) robilem na 2 razy, gdzie reszta aut wciskala sie spokojnie na raz

Napisano

Jest przepiękny, zarówno wizualnie jak i mechanicznie obiecuje niezłą jazdę devil.gif

Szkoda, że wykonania nie zlecili np. w MB wink.gif

Napisano

> Za 2 dni oficjalna premiera, a dziś oficjalne zdjęcia i dane.

> nowa wersja Focusa RS podkręcona o 45 KM do 350 KM i 460 Nm.

No i nie zapominajmy, że w związku z wczorajszym niusem (czyli Geely kupił Volvo Auto) Fordowi skończy się już dostęp do tego silnika.

Bo - co zapewne nie wszyscy wiedzą - źródło napędu to od Forda zdecydowanie NIE pochodzi - fordziarze ograniczają się do wyjęcia silnika z pudełeczka, podpięcia wtyczek i założenia pokrywki na wierzch.

Napisano

> A da się nim skręcać?

Przypomina mi to gdzieś przeczytany tekst, że inżynierowie saab-a policzyli i przetestowali, że granicą rozsądku przy FWD jest 230 KM.

W efekcie zrobili wersje aero 250 i 280 KM hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Od razu widać, że to twoje zdanie jest niczym nie poparte

Czasami każdy właściciel siid-a wyobraża sobie, że jedzie nowym ferrari...

Napisano

> W efekcie zrobili wersje aero 250 i 280 KM

w obecnych czasach granica rozsądku jest bardzo ruchoma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No i nie zapominajmy, że w związku z wczorajszym niusem (czyli Geely kupił Volvo Auto) Fordowi

> skończy się już dostęp do tego silnika.

> Bo - co zapewne nie wszyscy wiedzą - źródło napędu to od Forda zdecydowanie NIE pochodzi -

> fordziarze ograniczają się do wyjęcia silnika z pudełeczka, podpięcia wtyczek i założenia

> pokrywki na wierzch.

Dokladnie tak jest. RSy robia w Niemczech ale silniki dostaja gotowe prosto z volvowskiej fabryki w Skövde w Szwecji.

Teraz zrodelko im sie skonczy, ale juz zapowiadaja ze kolejny RS bedzie hybryda.

Osobiscie nie mam nic przeciwko np. 600Nm od pierwszego obrotu.

Napisano
  • Autor

> moj passat vr6 automat mial tez 12.2m srenice zawracania - tym sie w miescie nie dalo jezdzic !

A ja jezdze i jakos z tym zyje. Czasem trzeba sobie pomoc recznym, jak mus to mus ;-)

Napisano
  • Autor

> obawiam się, że proponowana przeze mnie odpowiedź, że RS to bardzo fajne auto ale nie tak cudowne

> jak je malujesz nie będzie dla Ciebie satysfakcjonująca

Ja nic nie maluje, ale Ty ciagle cos udowadniasz...

Kiedys Type-Rem bylem szybszy od Evo VI i to na zawodach,

ale potem nie pisalem o tym wlascicielom Evo przy byle okazji.

Jest duzo fajnych aut, wyluzuj. Twoje tez jest fajne.

Napisano

> Dokladnie tak jest. RSy robia w Niemczech ale silniki dostaja gotowe prosto z volvowskiej fabryki w

> Skövde w Szwecji.

> Teraz zrodelko im sie skonczy, ale juz zapowiadaja ze kolejny RS bedzie hybryda.

> Osobiscie nie mam nic przeciwko np. 600Nm od pierwszego obrotu.

Wiesz - skończy jak skończy.

Biznes jest biznes i skoro Volvo Auto przez lata nie było dochodowym biznesem dla Forda (kwestia względna - można księgowo z dojnej krowy zrobić na papierze finansowego trupa - choćby celem transferu zysków w miejsce, gdzie jest centrala firmy i/lub sensowniejsze podatki), to czemu ma nie zarabiać na siebie sprzedając gotowy produkt, tj silnik ?

Pozostając na tym samym podwórku - PSA całkiem nieźle żyje z handlu gotowymi silnikami.

ALE - z tzw dobrze poinformowanych źródeł wiem, że wkrótce nastąpi poważna zmiana gamy silnikowej Volvo Auto.

Parę pozornie nie-do-ruszenia silników wypadnie, parę nowych na to miejsce się pojawi...

Może być więc tak, że seria B5254Txx zakończy swój żywot defninitywnie

A swoją drogą widać, że ruch z Geely był już mocno zaplanowany i postanowiony - zauważ, że nastąpił on na dobrą sprawę na parę dni przed zmianą roku modelowego w V.A. (połowa kwietnia).

Paręnaście rzeczy się "składa" do kupki :-)

Napisano
  • Autor

Nic dziwnego, ze pare silnikow Volvo marnie skonczy, bo w dobie downsizingu nie wypada miec tak paliwozernych silnikow.

R5 oszczedny nie jest, bez wysilku polknie 14 a nawet 16 l w miescie.

Ja mu to wybaczam za Nm i dzwiek smile.gif

Ale hybryda o ktorej wspomnialem ma miec na pewno mniejszy silnik.

Napisano

> Nic dziwnego, ze pare silnikow Volvo marnie skonczy, bo w dobie downsizingu nie wypada miec tak

> paliwozernych silnikow.

Dziś miałem okazję ćwiczyć dałnsajzing w praktyce.

Wypadł bladzieńko :-)

Mam zamiar zapodać relację, ale to jak ogarnę się z robotą.

> R5 oszczedny nie jest, bez wysilku polknie 14 a nawet 16 l w miescie.

> Ja mu to wybaczam za Nm i dzwiek

To są silniki z innej bajki.

Kiedyś miałem przyjemność pojeździć C30 T5 - uważam, że jak na te możliwości, to samochód...

Welll....

Do kruzingu to chlipał jak smok - 12-13 l po mieście.

Ale do upalania...

Łeeeeellll - patrząc przez pryzmat chlipania do możliwości, to baardzo ekonomiczne auto - 15-17 niby w wartościach bezwzględnych chłepce, ale za to patrząc na to jak się odpycha, to sprzęt o kropelce jeździ...

Echhh...

230 koni znów na szosę wytoczyć...

Napisano

> nowa wersja Focusa RS podkręcona o 45 KM do 350 KM i 460Nm.

A wszystko po to, żeby zdobyć miano najszybszej ośki na Nurburgringu...

> Wymienili intercooler i downpipe, ale tylko 20 Nm momentu więcej to chyba jakiś żart.

Zmienili też mapy w kompie grinser006.gif.

Z ciekawostek - inżynierowie wyliczyli, że w wyniku zmian mocy sprzęgło będzie miało o 10% niższą trwałość niż w zwykłym RSie i zrezygnowali z projektowania nowego.

> Dodam, że za mniej niż połowę tej sumy można seryjnego 305-konnego Focusa RS podkręcić do 365 KM i

> 560 Nm.

Można też będzie kupić części z RS Plusa i wsadzić do zwykłego smile.gif

Tylko tabliczki z numerem się nie dostanie.

Napisano

> Pogooglałem: dla wersji 305KM producent podaje w papierach średnicę zawracania (liczoną

> "oszczędnie" bo między krawężnikami a nie między ścianami) na 12.2m (w porównaniu do 10.6 w

> zwykłych wersjach).

Coś za coś. Zmienione zwrotnice poprawiające prowadzenie ograniczyły skręt.

Napisano

> A ja jezdze i jakos z tym zyje. Czasem trzeba sobie pomoc recznym, jak mus to mus ;-)

Ja sobie gazem pomagam a nie hamulcem. W końcu chce jechać a nie stanąć smile.gif

Napisano

> Ja nic nie maluje, ale Ty ciagle cos udowadniasz...

że niby gdzie? zlosnik.gif

Napisano

> Cena będzie wyższa o niecałe 30 tys zł i na Polskę przewidziano 10 egzemplarzy.

Znowu zapisy kolejkowe będą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dziś miałem okazję ćwiczyć dałnsajzing w praktyce.

> Wypadł bladzieńko :-)

> Mam zamiar zapodać relację, ale to jak ogarnę się z robotą.

> To są silniki z innej bajki.

> Kiedyś miałem przyjemność pojeździć C30 T5 - uważam, że jak na te możliwości, to samochód...

> Welll....

> Do kruzingu to chlipał jak smok - 12-13 l po mieście.

> Ale do upalania...

> Łeeeeellll - patrząc przez pryzmat chlipania do możliwości, to baardzo ekonomiczne auto - 15-17

> niby w wartościach bezwzględnych chłepce, ale za to patrząc na to jak się odpycha, to sprzęt o

> kropelce jeździ...

> Echhh...

> 230 koni znów na szosę wytoczyć...

Lubię wersje T5 Volvo, zwłaszcza zółte 850 T5R.

Ale wielu ma za złe, że Volvo nie zrobiło ze swoim silnikiem,

czego zażyczył sobie Ford dla RS-a.

Silnik w C30 T5 jest właściwie taki sam jak w Focusie ST, też fajny.

Napisano

> Lubię wersje T5 Volvo, zwłaszcza zółte 850 T5R.

> Ale wielu ma za złe, że Volvo nie zrobiło ze swoim silnikiem,

> czego zażyczył sobie Ford dla RS-a.

> Silnik w C30 T5 jest właściwie taki sam jak w Focusie ST, też fajny.

A co w nich jest fajnego? Najbliższy konkurent to VW R5. Maks moment od 1500 RPM, stała moc (340KM) od 5000 rpm. I to nie w jakieś limitowanej do 500 sztuk serii.

Edit

"Generuje on 450 Nm (co odpowiada pe=22,6 bara) w zakresie 1600-5300 obr/min., i (co ważniejsze) posiada zakres stałej mocy 5400-6500 obr/min - wtedy wytwarza 340 KM. Wskaźnik elastyczności równa się 4,98*."

Napisano

> A co w nich jest fajnego? Najbliższy konkurent to VW R5. Maks moment od 1500 RPM, stała moc (340KM)

> od 5000 rpm. I to nie w jakieś limitowanej do 500 sztuk serii.

Podaj może jeszcze daty rozpoczęcia produkcji obydwóch silników będzie śmieszniej.

Napisano

> Podaj może jeszcze daty rozpoczęcia produkcji obydwóch silników będzie śmieszniej.

I cene jaka trzeba zaplacic za auto, w ktorym ow R5 siedzi. Jest "ciut" wyzsza niz za RS.

Napisano

> Podaj może jeszcze daty rozpoczęcia produkcji obydwóch silników będzie śmieszniej.

Tzn, co masz na myśli? Że T5 to stary złom, którego miejsce jest w muzeum? Ja się z tym zgadzam, ale to problem Volvo, że nie jest w stanie produkować nowoczesnych silników, nie wspominając o autach przystających do renomy marki.

Nie porównuję auta sprzed 20 lat z najnowszym. W sensie wypuszczenia na rynek tego konkretnego modelu, to rozwiązanie od Volvo jest nawet młodsze od VW. To jest po prostu żart. Ok. Póki siedzi w focusie jeszcze dramatu nie ma, ale nie ma się też czym zachwycać niestety. Z focusa zrezygnowałem jakieś 4lata temu, bo nie było ciekawej oferty silnikowej (nie mówię o ST/RS), a do teraz nic się nie zmieniło pod tym względem.

Napisano
  • Autor

> Tzn, co masz na myśli? Że T5 to stary złom, którego miejsce jest w muzeum?

> Ja się z tym zgadzam

A cóż Ty o tym możesz wiedzieć, skoro:

> Pókisiedzi w focusie jeszcze dramatu nie ma, ale nie ma się też czym zachwycać niestety. Z focusa

> zrezygnowałem jakieś 4lata temu, bo nie było ciekawej oferty silnikowej (nie mówię o ST/RS), a

> do teraz nic się nie zmieniło pod tym względem.

To o czym Ty właściwie piszesz, skoro nie o ST/RS? O zwykłym, cywilnym Focusie?

To w takim razie piszesz o 4-cyl silnikach Forda, a nie o 5-cylindrowym silniku Volvo 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> "Generuje on 450 Nm (co odpowiada pe=22,6 bara) w zakresie 1600-5300 obr/min., i (co ważniejsze)

> posiada zakres stałej mocy 5400-6500 obr/min - wtedy wytwarza 340 KM. Wskaźnik elastyczności

> równa się 4,98*."

W jakim aucie jest taki silnik??

Napisano
  • Autor

> A co w nich jest fajnego? Najbliższy konkurent to VW R5.

Raczej Audi R5 270751858-jezyk.gif

> Maks moment od 1500 RPM, stała moc (340KM) od 5000 rpm.

Od 1600 obr. ale i tak bardzo nisko ok.gif

Dla porównania Focus ma 440 Nm w zakresie 2200-4500 obr.

a max moc 6500-7050 a 90% mocy od 4000 obr.

Ta rzędowa piątka Audi jest po prostu genialna! slinka.gif

> I to nie w jakieś limitowanej do 500 sztuk serii.

To akurat wada, ale u Audi seria i tak będzie limitowana - przez kompletnie zaporową cenę.

Napisano
  • Autor

> W jakim aucie jest taki silnik??

Audi TT-RS

Napisano

> No ale o czym Ty właściwie piszesz, skoro nie o ST/RS? O zwykłym, cywilnym Focusie?

> To w takim razie piszesz o 4-cyl silnikach Forda, a nie o 5-cylindrowym silniku Volvo

Wiesz dla mnie to jedno i to samo. Ford montuje silniki Volvo i citroena, Volvo silniki forda i citroena. To że te auta różnią się nieco inną stylizacją i paroma bajerami nie zmienia faktu, że technicznie są na tym samym poziomie (jeśli ktoś czegoś nie spieprzy jak np. Volvo w kwestii bezpieczeństwa biernego S40).

W tym konkretnie przypadku chodzi mi o to, że nie ma jakiejś ciekawej mocniejszej alternatywy do zwykłego auta na drogę, a nie do hot hatcha.

O ile silniki Forda/PSA stosowane w Fordzie budzą li tylko lekki sceptycyzm, bo są gorsze niż choćby we fiacie, to już w Volvo budzą tylko uśmiech politowania. Te stare konstrukcyjnie, lecz w miarę przyzwoicie zmodernizowane na dzień dzisiejszy , Volvo (T5/D5) które nawiązują jakąś tam walkę z przeciętnymi na rynku rozwiązaniami kompletnie nie przystają jednak do tego co powinna oferować klasa premium (Volvo).

Owszem ze względu na cenę w takim focusie te silniki mają jak najbardziej sens. Mi się taka koncepcja nawet podoba - z drobnym zastrzeżeniem co do pojemności i konsekwencji fiskalnych w Polsce, ale to nie ma nic wspólnego z techniką.

Fajnie, że jest takie auto jak focus RS. Jest to jakaś względnie tania alternatywa dla drogiego auta sportowego lub mocniejszych wersji aut segmentu premium (to bardziej chyba)

No, ale oddzielmy rzeczywistość od podniecania się i gloryfikowania czegoś, bo to jest Volvo i ma dużo koni.. Dobry silnik to może i jest (w sensie trwałości np. - nie wiem), ale nie jest nowoczesny. Ma kiepskie parametry i dużo pali.

Napisano

> "Generuje on 450 Nm (co odpowiada pe=22,6 bara) w zakresie 1600-5300 obr/min., i (co ważniejsze)

> posiada zakres stałej mocy 5400-6500 obr/min - wtedy wytwarza 340 KM. Wskaźnik elastyczności

> równa się 4,98*."

ttrs.jpg

Napisano

> A wszystko po to, żeby zdobyć miano najszybszej ośki na Nurburgringu...

No poprzedni RS to miano miał? zlosnik.gif

> Zmienili też mapy w kompie .

> Z ciekawostek - inżynierowie wyliczyli, że w wyniku zmian mocy sprzęgło będzie miało o 10% niższą

> trwałość niż w zwykłym RSie i zrezygnowali z projektowania nowego.

> Można też będzie kupić części z RS Plusa i wsadzić do zwykłego

Tylko cenowo drożej od zwykłego RS z tuningiem do Plusa. zlosnik.gif

> Tylko tabliczki z numerem się nie dostanie.

Ale co tam. zlosnik.gif Też tego nie wiele, a za 5 lat połowy nie będzie. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dobry silnik to może i jest (w sensie trwałości np. - nie wiem), ale nie jest

> nowoczesny. Ma kiepskie parametry i dużo pali.

Nikt nie twierdzi, że R5 Volvo to nówka. Ale wybacz ale zarżę. hehe.gif

Te "kiepskie parametry" są bardzo porównywalne do rzędowej piątki Audi, którą dla odmiany chwalisz.

Trudno się oprzeć wrażeniu, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz.

Napisano

> Nikt nie twierdzi, że R5 Volvo to nówka. Ale wybacz ale zarżę.

> Te "kiepskie parametry" są bardzo porównywalne do rzędowej piątki Audi, którą dla odmiany chwalisz.

> Trudno się oprzeć wrażeniu, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz.

No właśnie nie są porównywalne niestety. W tym cała rzecz. Szczególnie, że porównujemy silnik zrobiony w krótkiej serii w zasadzie w celach propagandowych z silnikiem produkowanym seryjnie.

Napisano

> No właśnie nie są porównywalne niestety. W tym cała rzecz. Szczególnie, że porównujemy silnik

> zrobiony w krótkiej serii w zasadzie w celach propagandowych z silnikiem produkowanym

> seryjnie.

Tak, do TT RS, seryjnie jak cholera grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No poprzedni RS to miano miał?

Nie miał, odelżona wydmuszka Renault Megane R26.R wciąż jest oficjalnie najszybsza.

> Tylko cenowo drożej od zwykłego RS z tuningiem do Plusa.

i to ponad dwukrotnie drożej.

Napisano
  • Autor

> No właśnie nie są porównywalne niestety.

Mówisz o różnicy 600 obrotów i 10 Nm, proszę Cię... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mówisz o różnicy 600 obrotów i 10 Nm, proszę Cię...

Napisałem też o spalaniu - raczyłeś to pominąć.

Napisano

> No, ale oddzielmy rzeczywistość od podniecania się i gloryfikowania czegoś, bo to jest Volvo i ma

> dużo koni.. Dobry silnik to może i jest (w sensie trwałości np. - nie wiem), ale nie jest

> nowoczesny. Ma kiepskie parametry i dużo pali.

Rzeczywistość masz na wykresie. Porównaj sobie z tym co wkleiłeś wcześniej.

Napisano

> Tak, do TT RS, seryjnie jak cholera

To jest nowy silnik, myślisz, że został wyprodukowany wyłącznie na potrzeby TT i nie znajdzie się w innych autach? A tak w ogóle, to czy TT RS jest limitowany jak ów focus, czy nie? Dostrzegasz tę subtelną różnicę?

Napisano

> Rzeczywistość masz na wykresie. Porównaj sobie z tym co wkleiłeś wcześniej.

Mogę porównać owszem ale z wykresem tego silnika w RSie zrobionego w tej samej hamowni tego samego dnia. BTW, jeszcze nie widziałem wykresu który by poniżej 2 tys obrotów pokrywał się z deklaracją producenta.

Napisano

> Mogę porównać owszem ale z wykresem tego silnika w RSie zrobionego w tej samej hamowni tego samego

> dnia. BTW, jeszcze nie widziałem wykresu który by poniżej 2 tys obrotów pokrywał się z

> deklaracją producenta.

To po co emocjonujesz się i wklejasz dane audi które są wyssane z palca?

Napisano

> To po co emocjonujesz się i wklejasz dane audi które są wyssane z palca?

Pytanie, czy wyssane z palca, czy może proste/tanie hamownie mają problem z właściwymi pomiarami na niskich obrotach? Poza wszystkim zapominasz o takim drobnym szczególe jak powtarzalność.

Napisano
  • Autor

> Napisałem też o spalaniu - raczyłeś to pominąć.

Nie chciałem pisać o kolejnym Twoim błędzie, ale skoro sam się prosisz: Jeśli o Focus RS spala wg producenta 9,4, a Audi TT-RS 9,2. Aaaaale wielka różnica hehe.gif

Ale co Ty w ogóle wiesz o spalaniu... w TAKICH autach biglaugh.gificon_rolleyes.gif

Myślisz że ich właściciele patrzą za ile tankują?

Napisano

> To jest nowy silnik, myślisz, że został wyprodukowany wyłącznie na potrzeby TT i nie znajdzie się w

> innych autach? A tak w ogóle, to czy TT RS jest limitowany jak ów focus, czy nie? Dostrzegasz

> tę subtelną różnicę?

A Ty dostrzegasz, ze Focus RS nie jest limitowany?? Ta wersja jest ale co z tego?? Jej osiagi nie sa specjalnie wieksze od normalnego RS.

Znajac koncern VW pewnie ten silnik znajdzie sie jeszcze w kilku autach ale na razie nie jest. I raczej jesli TT-RS bedzie tyle kosztowac to wielkich ilosci spodziewac sie nie mozna.

Napisano

> Nie chciałem pisać o kolejnym Twoim błędzie, ale skoro sam się prosisz: Jeśli o Focus RS spala wg

> producenta 9,4, a Audi TT-RS 9,2.

Hahahahahahaha...to jest naprawde dobre. A jeszcze lepsze jest jak ktos niezorientowany sie tym zachwyca...potem jakie to te turbo VW oszczedne. Szkoda, ze w prawdziwym swiecie jest lekki zonk grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> A Ty dostrzegasz, ze Focus RS nie jest limitowany?? Ta wersja jest ale co z tego?? Jej osiagi nie

> sa specjalnie wieksze od normalnego RS.

To z tego, żę o niej rozmawiamy i jej osiągi są większe od normalnego RS. Taka wersja na pokaz do zrobienia wyniku i chwalenia się byciem najlepszym.

Napisano

> zachwyca...potem jakie to te turbo VW oszczedne. Szkoda, ze w prawdziwym swiecie jest lekki

> zonk

W prawdziwym świecie może być lepiej niż teorii. Kwestia umiejętności obslugi sprzętu.

Napisano

> To z tego, żę o niej rozmawiamy i jej osiągi są większe od normalnego RS. Taka wersja na pokaz do

> zrobienia wyniku i chwalenia się byciem najlepszym

Widze zawsze musisz miec ostatnie slowo...

Napisano

> W prawdziwym świecie może być lepiej niż teorii. Kwestia umiejętności obslugi sprzętu.

Taaaa, zwlaszcza gdy sie te sprzety uzywa zgodnie z przeznaczeniem. Wtedy moge Ci zareczyc, ze TT-RS ponizej 25l nie zejdzie. Foka RS zreszta tez. W takich samochodach argument, ze jeden pali troche mniej od drugiego jest zupelnie z dupy. Np. takie STI 2.5 pali wiecej niz STI 2.0...tylko co z tego???

Napisano

> Taaaa, zwlaszcza gdy sie te sprzety uzywa zgodnie z przeznaczeniem. Wtedy moge Ci zareczyc, ze

> TT-RS ponizej 25l nie zejdzie. Foka RS zreszta tez. W takich samochodach argument, ze jeden

> pali troche mniej od drugiego jest zupelnie z dupy. Np. takie STI 2.5 pali wiecej niz STI

> 2.0...tylko co z tego???

Bo Ty się ograniczasz do jednego auta. W przypadku większości silników nie są to konstrukcje przeznaczone tylko do jednego modelu. W kompakcie takie 340KM to sporo, ale w aucie bardzo dużym nie będzie to sportowy silnik tylko podstawowy.

Napisano

> Bo Ty się ograniczasz do jednego auta. W przypadku większości silników nie są to konstrukcje

> przeznaczone tylko do jednego modelu. W kompakcie takie 340KM to sporo, ale w aucie bardzo

> dużym nie będzie to sportowy silnik tylko podstawowy.

W duzym nigdy cos takiego nie bedzie podstawa. Owszem, taka moc tak, ale nie generowana z takiego motoru. Bo to zle wizerunkowo wyglada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.