Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badania psychotechniczne - czy łatwo jest...

Featured Replies

Napisano

... "załatwić" takie badanie ?

Pytam "w odwrotnym kierunku" - zastanawiam się na ile skutecznym sitem jest przepuszczenie delikwenta przez "psychotechnikę".

Zakładam, że człowiek dostaje skierowanie do konkretnej przychodni, a nie zlecenie "załatw se psychotechnikę".

Chcę rzetelnego badania, a nie fikcji.

Da się, czy to tak jak z badaniami technicznymi pojazdów, tudzież "badaniami na prawo jazdy" - kwestia wypisania świstków, a lekarz za nic nie odpowiada...

Mile widziane wypowiedzi praktyków...

Napisano

> ... "załatwić" takie badanie ?

> Pytam "w odwrotnym kierunku" - zastanawiam się na ile skutecznym sitem jest przepuszczenie

> delikwenta przez "psychotechnikę".

> Zakładam, że człowiek dostaje skierowanie do konkretnej przychodni, a nie zlecenie "załatw se

> psychotechnikę".

> Chcę rzetelnego badania, a nie fikcji.

> Da się, czy to tak jak z badaniami technicznymi pojazdów, tudzież "badaniami na prawo jazdy" -

> kwestia wypisania świstków, a lekarz za nic nie odpowiada...

> Mile widziane wypowiedzi praktyków...

Jako że ostatnio postanowiłem pojechac mistrzostwa polski dostałem polecenie zrobić badanie kierowcy.

Zapłąciłem 100 zł i dostałem testy po kolei na logike. Testy jak w podstawówce i wyszlo powyżej normy a jak babka podała normę to stwierdziłem że ciekawi ludzie jeżdzą po drogach.

Potem praktyka jakies testy na refleks, rozpoznawanie światełek sygnałów itp.. Bez problemu zdałem a poszedłem na luzie nie wiedziałem nawet że to potrwa 20 minut.

Na końcu ciemnia i rozponawanie kształtów w ciemnościah nie widziałem nic ( oczy naświetlilem na spawaniu parę lat temu ) i zgadywałem... Masz rozpoznać w któą strone strzałka masz 25

% szans że zgadniesz a pomylic sie mozna 2 razy... A potem rozrózniasz kółko od trojkata i kwadratu w nocy...

i tyle mam na 5 lat podbite szkoda gadać... A babka to służbistka bywa że bez tego dostajesz za kwiaty..

Napisano

Pewnie, jak wszędzie, zależy od pojemności kieszeni lekarza...Ja póki co uczciwego nie spotkałem.

Osobiście znam przypadek pociągnięcia do odpowiedzialności lekarza, który chłopaczkowi z bardzo poważną wadą wzroku klepnął zaświadczenie bez wpisu o chorobie.

Pech chciał, że chłopaczek spowodował śmiertelny wypadek i biegłemu z zakresu okulistyki (nigdzie nie było okularów ani śladów po obrażeniach a kiepska pogoda i wada wzroku była podstawą linii obrony) coś nie pasowało. Więc da się.

Napisano

> ... "załatwić" takie badanie ?

> Pytam "w odwrotnym kierunku" - zastanawiam się na ile skutecznym sitem jest przepuszczenie

Każdy ma jakiś zakres obowiązków i ich pilnuje , numery które przechodziły 15 lat temu już dziś nie przechodzą

> delikwenta przez "psychotechnikę".

> Zakładam, że człowiek dostaje skierowanie do konkretnej przychodni, a nie zlecenie "załatw se

> psychotechnikę".

Badanie psychotechniczne u mnie w mieście robi WORD oraz Ośrodek Kształcenia Uctawicznego(chyba tak się to nazywa) a nie jakaś przychodnia

> Chcę rzetelnego badania, a nie fikcji.

Dostaniesz test na psychikę i logiczne myślenie w którym się ocenia w/g szblonów oraz test na wzrok - widzisz w trzech kategoriach dostajesz zaświadczenie

> Da się, czy to tak jak z badaniami technicznymi pojazdów, tudzież "badaniami na prawo jazdy" -

> kwestia wypisania świstków, a lekarz za nic nie odpowiada...

Odpowiada , odpowiada

> Mile widziane wypowiedzi praktyków...

Dziś wszyscy raczej kierują się zasadą OWD* więc co mają odsiać to odsieją bo kiedy dojdzie do jakiejś tragedii to będż ciągani po sądach .

Napisano

> Potem praktyka jakies testy na refleks, rozpoznawanie światełek sygnałów itp.. Bez problemu zdałem

> a poszedłem na luzie nie wiedziałem nawet że to potrwa 20 minut.

> Na końcu ciemnia i rozponawanie kształtów w ciemnościah nie widziałem nic ( oczy naświetlilem na

> spawaniu parę lat temu ) i zgadywałem... Masz rozpoznać w któą strone strzałka masz 25

> % szans że zgadniesz a pomylic sie mozna 2 razy... A potem rozrózniasz kółko od trojkata i kwadratu

> w nocy...

czyli nie wiele się zmieniło od przeszło 20 lat jak takie testy przeprowadzałem przed kursem na C-kat jako przyszły poborowy zlosnik.gif

Napisano

> czyli nie wiele się zmieniło od przeszło 20 lat jak takie testy przeprowadzałem przed kursem na

> C-kat jako przyszły poborowy

no ja je zrobilem ot tak.

Napisano

jak poslesz chłopa do typowej placówki gdzie maja sprzęt i robia badania dla kierowców, a nie do lekarza takiego co ma tylko uprawnienia /poza gabinetem i tablicą z cyferkami/ to bankowo nie przejdzie jeżeli masz przypuszczenia co do jego slepoty/. Polecam Ci wysłac do placowki gdzie np. policjanty, i inni f-sze róznych służb robią badania. Prócz badan okulistycznych przechodzisz badania w pracowni ze sprzetem, badaja reakcję na światło, ciemnośc itp.

Napisano

Nie wiem gdzie wy robicie te testy, jak one zajmuja 15min.

JA robiłem 3 lata temu , to trwało kilka godzin; byłem w grupie 8 osobowej z czego 5 osób odpadło.

Testów było kilka: 200 dziwnych pytań, badanie refleksu, kolorów. Najzabawniejsze było to jak po 20min siedzenia w zupełnej ciemności kobieta zaświeciła mi w oczy mocnym światłem i kazała coś czytać.

Napisano

> Nie wiem gdzie wy robicie te testy, jak one zajmuja 15min.

dokładnie, na MD pisałem niedawno o testach ale nie ma teraz do tego dostępu. Mi całość badań zajęła 1,5-2 h i tym co mówią że da się je zrobić w 20 czy 30 minut to nie wierze, chyba że ma się znajomego lekarza i leci się po łepkach.

Napisano

> dokładnie, na MD pisałem niedawno o testach ale nie ma teraz do tego dostępu. Mi całość badań

> zajęła 1,5-2 h i tym co mówią że da się je zrobić w 20 czy 30 minut to nie wierze, chyba że ma

> się znajomego lekarza i leci się po łepkach.

Zależy też chyba po co te badania robisz. Kilka lat temu robiłem papiery na wózki widłowe to badania trwały coś koło 8 godzin i był dość ostry magiel - testy logiczne, refleks, kolory i sporo innych - już dokładnie nie pamiętam.

Natomiast ostatnio robiłem badania w obecnej firmie gdzie jeżdżąc normalnym osobowym autem tyle, że szef wymyślił posiłkując się jakimiś przepisami, że taki człowiek też powinien mieć psychotechnikę zrobioną. I tym razem badania zrobiłem w około godzinę - trochę testów logicznych plus dwa zadania związane z refleksem i koniec.

Napisano

> Nie wiem gdzie wy robicie te testy, jak one zajmuja 15min.

> JA robiłem 3 lata temu , to trwało kilka godzin; byłem w grupie 8 osobowej z czego 5 osób odpadło.

> Testów było kilka: 200 dziwnych pytań, badanie refleksu, kolorów. Najzabawniejsze było to jak po

> 20min siedzenia w zupełnej ciemności kobieta zaświeciła mi w oczy mocnym światłem i kazała coś

> czytać.

potwierdzam - zaczolem badania o 8.30 a skonczylem kolo 14.30 - komplet badan + psychotesty, rekacja, ciemosć...

Generalnie jestem za wprowadzeniem tego dla WSZYSTKICH kandydatów na kierowce.. napewno dosiew by byl duzo wiekszy....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.