Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Antykradzież w Astrze H

Featured Replies

Napisano

W jaki sposób skutecznie zadbać o bezpieczeństwo naszych Asterek H? Jakie są polecane sposoby antykradzieżowe, w co warto inwestować a w co nie?

Napisano

Dobre zabezpieczenie to widoczna z zewnątrz blokada lewarka skrzyni biegów. Złodziej zwykle mija taki samochód, bo wie, że zejdzie mu się z tym zbyt długo.

Do tego niestandardowa (czyt. własnoręcznie zrobiona) blokada uruchomienia silnika. Coś w rodzaju: nie odpali jak nawiew przy kierownicy nie będzie zamknięty (mikrowłącznik), albo popielniczka będzie otwarta wink.gif.

Poza tym, gdzieś niedawno słyszałem, że Astry to najmniej kradzione autka.

Napisano

> W jaki sposób skutecznie zadbać o bezpieczeństwo naszych Asterek H? Jakie są polecane sposoby

> antykradzieżowe, w co warto inwestować a w co nie?

Seo Perfect Can - stosunkowo niedrogi sterowany z kluczyka i bardzo dobry alarm z immo do aut z CANem. Mam taki i sobie chwale. Bywa montowany w ASo pod zamówienie podobnie jak Amervox Do tego koniecznie ukryte odcięcie złącza diagnostycznego oraz odruch pociągnięcia za klamkę po zamknięciu drzwi . Taki zestaw jest wysoce skuteczny przez co niewielu amatorów cudzej własności będzie miało wiedzę, sprzęt i czas by go obejść a jeśli nawet to w okolicy napewno będzie lepszy wybór droższych i mniej zabezpieczonych aut.

Napisano

> W jaki sposób skutecznie zadbać o bezpieczeństwo naszych Asterek H? Jakie są polecane sposoby

Ja zawyczaj stosuje trzy zabezpieczenia:

- fabryczny immo

- blokada skrzyni typu NIEDZWIEDZ - moj agent ubezpieczeniowy stwierdzil, ze jest to bardzo dobra blokada, gdyz spryskana cieklym azotem peka w srodku, wiec i tak nie mozna ruszyc auta.

- AC

Napisano

najprostyzy i niedrogi sposób - ukryty wyłącznik zapłpnu waytogo.gif

W rodzinie 2 auta w ten sposób zostały uratowane przed kradzieżą, włamali się ale nie odjechali palacz.gif

Napisano

AutoCasco to podstawa ok.gif + może jakiś alarm (tylko na CAMie - Seo Perfect Can jest OK - też mam zamontowany i działa) dla własnego złudnego komfortu psychicznego i chyba nie ma co cudować więcej.

Astra nie jest na górze listy najchętniej kradzionych samochodów, a te wszystkie blokady skrzyni, udziwnione włączanie silnika bardziej przeszkadzają właścicielowi niż utrudniają kradzież.

Napisano

> najprostyzy i niedrogi sposób - ukryty wyłącznik zapłpnu

> W rodzinie 2 auta w ten sposób zostały uratowane przed kradzieżą, włamali się ale nie odjechali

W Astrze H bym uważał z dopinanie się "na lewo" do elektroniki.

Z racji magistrali CAM nieumiejętne działanie może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Napisano

> W Astrze H bym uważał z dopinanie się "na lewo" do elektroniki.

> Z racji magistrali CAM nieumiejętne działanie może przynieść więcej szkody niż pożytku.

CAM ? wink.gif

Aby skutecznie unieruchomic auto nie potrzeba grzebac w CA N ie. Uwierz, cewka zaplonowa, listwa wtryskowa, pompa apliwa sa zasilane zupelnie konwencjonalnie i tak samo (w sensie koncepcji) jak np w poczciwej astrze F.

...a te dokladane alarmy co sie je w CANa wpina to niestety dziadostwo jest...

Napisano
  • Autor

> CAM ?

> Aby skutecznie unieruchomic auto nie potrzeba grzebac w CA N ie. Uwierz, cewka zaplonowa, listwa

> wtryskowa, pompa apliwa sa zasilane zupelnie konwencjonalnie i tak samo (w sensie koncepcji)

> jak np w poczciwej astrze F.

> ...a te dokladane alarmy co sie je w CANa wpina to niestety dziadostwo jest...

Nie ma różnicy między Dieslem a PB? Myślę właśnie o 2 rzeczach - magiczny pstryczek coś odcinający lub BearLock.

Napisano

> Nie ma różnicy między Dieslem a PB? Myślę właśnie o 2 rzeczach - magiczny pstryczek coś odcinający

> lub BearLock.

Sam bearlock niewiele pomoże. No chyba ze zawsze parkujesz tyłem. Jeśli jednak postępujesz jak wiekszość kierowców i parkujesz przodem to złodzieje odjadą na wstecznym czasami prosto na lawete. 30 sekund i nie masz auta. Poza tym jak nie zabezpieczysz maski jakimś wyjcem połączonym z jakimś immo to ją otworzą , odetną linki sterowania skrzynią i wrzucą bieg... znów 30 sekund i 30.GIF

W dieslu odetnij zasilanie kompa. Jak masz pojęcie o elektryce to dasz rade sam. Ja niestety nie mam aż takiegi wiec zleciłem to fachowcom.

Napisano

U mnie blokada działa na każdym położeniu lewarka do przodu.

Napisano

> U mnie blokada działa na każdym położeniu lewarka do przodu.

Pewnie i tak zostawiasz na wstecznym. To najbezpieczniejsze rozwiazanie. Jeśli nie to na sprzęgle wypchną do tyłu i dość komfortowo pojadą do przodu ruszając nawet z 5 biegu. 30 sekund i 30.GIF

Napisano
  • Autor

Właśnie sam nie chcę grzebać. Auto zbyt świeże by w nim coś bebeszyć.

Napisano
  • Autor

Z całym szacunkiem, masz locka w Fce?

Napisano

Z całym szacunkiem, założony jeszcze w salonie.

Napisano

Kiedyś zacieła mi się blokada lewarka w służbowym focusie. Po chwili namysłu odłaczyłem lewarek od zewnętrznego mech. zmiany biegów, pogmerałem tak aby wrzucić bieg 2 i pojechałem wink.gif Po mieście nawet daje rade.

W astrze F odlaczyc wajche od skrzyni latwiej, a na obudowie skrzyni jest dodatkowa sciagawka jak wrzucic bieg.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś zacieła mi się blokada lewarka w służbowym focusie. Po chwili namysłu odłaczyłem lewarek od

> zewnętrznego mech. zmiany biegów, pogmerałem tak aby wrzucić bieg 2 i pojechałem Po mieście

> nawet daje rade.

> W astrze F odlaczyc wajche od skrzyni latwiej, a na obudowie skrzyni jest dodatkowa sciagawka jak

> wrzucic bieg.

Czyli blokada skrzyni o kant rozbić? Idzie obejść jak widzę. W dodatku Astra H ma biegi na cięgnach.

Napisano

> Czyli blokada skrzyni o kant rozbić? Idzie obejść jak widzę. W dodatku Astra H ma biegi na

> cięgnach.

Blokada lewarka skrzyni na linkach za pomocą bearlocka w Astrze H to podstawówka dla złodziei. Może co najwyżej zniechęcić początkujących ale napewno nie odstraszy doświadczonych złodziei

Mam taką w Astrze G i po rozmowach tu i tam odpuściłem następnego bearlocka na rzecz dobrego i dobrze zamontowanego zabezpieczenia w postaci alarmu z immobiliserem.

Rozwiazanie IMHO najlepsze jeśli chodzi o funkcjonalność , wygode i bezpieczeństwo. Zintegrowanie z pilotem daje pewność że po zamknięciu drzwi włączy sie alarm. Chyba że ktoś przykryje sygnał z pilota i tego nie zauważysz ale to praktycznie niemożliwe bo takiego sprzętu używa się do najdroższych aut.

Rozwiązanie własnej konstrukcji jest lepsze bo niestandardowe ale trzeba zawsze pamiętać o wlączeniu jakiegoś pstryczka.

Najlepiej ze względu na możliwości ochrony auta połaczyć jedno z drugim czyli jakiś alarm z immo obsługujący szyne CAN i do tego jakiś ukryty pstryczek odcinający np rozrusznik czy pompe paliwa.

Napisano

> CAM ?

> Aby skutecznie unieruchomic auto nie potrzeba grzebac w CA N ie. Uwierz, cewka zaplonowa, listwa

> wtryskowa, pompa apliwa sa zasilane zupelnie konwencjonalnie i tak samo (w sensie koncepcji)

> jak np w poczciwej astrze F.

> ...a te dokladane alarmy co sie je w CANa wpina to niestety dziadostwo jest...

Tak - CAN, literówka wink.gif.

Mi bardziej chodziło o to, że moim zdaniem bez sensu jest uskuteczniac takie druciarstwo w samochodzie które ma CANa w imię ochrony przed kradzieżą. To już nie są lata 90te.

Napisano

Nie da się skutecznie. Przynajmniej patrząc na koszty. Złodziej jeśli chce ukradnie wszystko. Znajomy policjant mówił mi że najlepszym rozwiązaniem, poza normalnym wyjcem na pokaz, jest oddzielny cichy alarm z powiadomieniem i system lokalizacji zamontowane w niedostępnym miejscu. Złodziej syrenę wyłączy i zadowolony odjedzie ale zostanie szybko złapany.

Blokady kierownicy, skrzyni czy odcinanie tak żeby gość odpalić nie mógł mogą zaowocować kompletną dewastacją wnętrza frown.gif Samochód niby zostanie ale w takim stanie, że...

U siebie mam przytaczane w wątku seo (mrugadełko też działa odstraszająco biglaugh.gif) i sąsiadów, którzy jak trzeba gonią a nie tylko patrzą co wyje. To też dobry system antykradzieżowy ok.gif

Napisano

> system lokalizacji zamontowane w niedostępnym miejscu.

monitoring GPS jest najlepszy to fakt ale stosuje sie go we flotach lub do droższych aut. Na swoje potrzeby wystarcza komórka z wlączoną lokalizacją. W Warszawie testowałem kilka miejsc i dokładność w granicach miasta nie przekraczała 500 metrów. Niby sporo ale czasami wystarczy.

Napisano

> Tak - CAN, literówka .

> Mi bardziej chodziło o to, że moim zdaniem bez sensu jest uskuteczniac takie druciarstwo w

> samochodzie które ma CANa w imię ochrony przed kradzieżą. To już nie są lata 90te.

Eeee ? A co ten biedny CAN ma do rzeczy ? W zabezpieczeniach chodzi przewaznei o odciecie zasilania elementu wykonawczego niezbednego do pracy silnika. A to akurat sie za wiele nie zmienilo od lat 90 wink.gif

Wiec ja tu druciarstwa nie widze. Oczywiscie wszystko mozna sknocic.

Moim zdaniem sprawdzaja sie tylko zabezpieczenia mozliwie niekonwencjonalne i do tego sprytnie zamontowane.

I wcale ich istnienie nie oznacza wieksze upierdliwosciu w uzytkowaniu samochodu. Wiem co pisze, bo kilkadziesiat (a moze i wiecej) takich zabezpieczen zamontowalem. W roznych autach, w tym i znacznie badziej skomplikowanych niz Astra H - ktora z posrod wspolczesnych samochodow pod wzgledem elektroniki wcale bardzo skomplikowana nie jest...

A tak apropos CANa to ZTCW w Astrach G tez wystepowal i laczyl dwa moduly wink.gif

.

.

.

.

.

.

.

.

Chodzi oczywiscie o polaczenie sterownik silnika - modul sterowania chlodzeniem

Napisano

> Chodzi oczywiscie o polaczenie sterownik silnika - modul sterowania chlodzeniem

Zapomniał kolega o silnikach DI i DTI ze sterowaniem PSG5 gdzie CAN łączył sterownik silnika i sterownik pompy wtryskowej.

Napisano

> Zapomniał kolega o silnikach DI i DTI ze sterowaniem PSG5 gdzie CAN łączył sterownik silnika i

> sterownik pompy wtryskowej.

A faktycznie, niedopatrzenie moje, zapomnialem o VP44. Na swoje usprawiedliwienie mam to ze nie specjalizuje sie w dzydzelkach.

Napisano

Z czystej ciekawości przejrzałem TISa i nie ma tam nic o CANie w module chłodzenia niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> monitoring GPS jest najlepszy to fakt ale stosuje sie go we flotach lub do droższych aut. Na swoje

> potrzeby wystarcza komórka z wlączoną lokalizacją. W Warszawie testowałem kilka miejsc i

> dokładność w granicach miasta nie przekraczała 500 metrów. Niby sporo ale czasami wystarczy.

Wszystko fajnie z tą komórką. Ale jak to zdłubać, gdzie podłączyć, itd.

Napisano

Jednym ze sposobow unikniecia kradziezy wozu jest opracowanie zabezpieczenia samemu na podstawie dostepnych zrodel lub oddanie auta zaufanemu czlowiekowi. Drugim sposobem jest unikanie opisywania zabezpieczen wozu, modeli alarmow lub blokad na forum publicznym....

Pozdrawiam

Napisano

> Jednym ze sposobow unikniecia kradziezy wozu jest opracowanie zabezpieczenia samemu na podstawie

> dostepnych zrodel lub oddanie auta zaufanemu czlowiekowi. Drugim sposobem jest unikanie

> opisywania zabezpieczen wozu, modeli alarmow lub blokad na forum publicznym....

> Pozdrawiam

Zgadzam się w 100%, ja w swojej asterce instalowałem zabezpieczenia sam, nie zdradzając szczegółów na forum, a mogłem przecież wykonać foto manual, ale ....

Napisano

> Wszystko fajnie z tą komórką. Ale jak to zdłubać, gdzie podłączyć, itd.

Wrzucić gdzieś luzem a raz na tydzień podładować.

Napisano

> monitoring GPS jest najlepszy to fakt ale stosuje sie go we flotach lub do droższych aut. Na swoje

Dlatego napisałem o kosztach zlosnik.gif

> potrzeby wystarcza komórka z wlączoną lokalizacją. W Warszawie testowałem kilka miejsc i

> dokładność w granicach miasta nie przekraczała 500 metrów. Niby sporo ale czasami wystarczy.

Nadajnik małej mocy tłukący w kółko na #19 CB "Skradziono mnie - marka i numer rejestracyjny - zawiadom najbliższy patrol policji" też jest niezłym rozwiązaniem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Wrzucić gdzieś luzem a raz na tydzień podładować.

I to wystarczy?

Napisano

> I to wystarczy?

Jak nie masz sklerozy żeby podładować i w miare dobrą baterie to starczy.

Ja mam jakiegoś Samsunga który potrafi 10 dni wytrzymać a w zimie 5-6 dni.

o reszcie tu poczytaj

Napisano

> Nadajnik małej mocy tłukący w kółko na #19 CB "Skradziono mnie - marka i numer rejestracyjny -

> zawiadom najbliższy patrol policji" też jest niezłym rozwiązaniem

ale to jeszcze większy koszt ;-)

i stała antena, no ale to może być jakiś tajfun albo triflex ;-)

Napisano
  • Autor

> Jak nie masz sklerozy żeby podładować i w miare dobrą baterie to starczy.

> Ja mam jakiegoś Samsunga który potrafi 10 dni wytrzymać a w zimie 5-6 dni.

> o reszcie tu poczytaj

Wydaje się być niezłym sposobem. NIe trzeba zawsze chować telefonu a wyłącznie jak się wyłazi z auta. Można tez ładować. Hmmm....

Napisano

> ale to jeszcze większy koszt ;-)

E tam, za kilkanaście złotych takie coś pewnie da się złożyć. Przecież to nie w pełni funkcjonalne radio tylko szczekaczka ma być zlosnik.gif

> i stała antena, no ale to może być jakiś tajfun albo triflex ;-)

Kawałek druta puszczony w szparze między drzwiami. To ma gadać na kilkadziesiąt góra kilkaset metrów. Jaki ma sens taki komunikat odebrany kilka kilometrów dalej? Tylko ludzi wkurzy. Chodzi o to żeby słyszący kierowca miał szansę zobaczyć skradziony pojazd i poinformować policję gdzie się on znajduje.

Napisano

> Kawałek druta puszczony w szparze między drzwiami. To ma gadać na kilkadziesiąt góra kilkaset

> metrów. Jaki ma sens taki komunikat odebrany kilka kilometrów dalej? Tylko ludzi wkurzy.

racja

jak ostatnio urwałem (niechcący) kabel w podstawie to miałem zasięg +/- dwa auta przed i za mną

jak na parę metrów RG-58 to nieźle zlosnik.gif

Napisano

> Eeee ? A co ten biedny CAN ma do rzeczy ? W zabezpieczeniach chodzi przewaznei o odciecie zasilania

> elementu wykonawczego niezbednego do pracy silnika. A to akurat sie za wiele nie zmienilo od

> lat 90

> Wiec ja tu druciarstwa nie widze. Oczywiscie wszystko mozna sknocic.

Ale ja się pytam - PO CO?

W krakowie w tamtym roku zginęło kilkaset samochodów. Przy ogólnej liczbie 700 tysięcy pojazdów daje to znikomy odsetek. Do tego jak pisałem wyżej masz auto-casco i śpisz spokojnie bez kombinowania z domowymi sposobami zabezpieczenia auta wink.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.