Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Geometria ok a sciaga w lewo.

Featured Replies

Napisano

Kolezanka z pracy miala stluczke i dostala bardzo lekko w prawe kolo i zderzak praktycznie przy minimalnej predkosci. Geometria jest ok a samochod nadal sciaga w lewo. Co jeszcze sprawdzic? Kolo na oko jest ok.

Napisano

> Kolezanka z pracy miala stluczke i dostala bardzo lekko w prawe kolo i zderzak praktycznie przy

> minimalnej predkosci. Geometria jest ok a samochod nadal sciaga w lewo. Co jeszcze sprawdzic?

> Kolo na oko jest ok.

geometria?

zawieszenia? pochylenie, wyprzedzenie i zbieznosc? wszystkie sprawdzone?

nadwozia? punkty bazowe?

Napisano

> Kolezanka z pracy miala stluczke i dostala bardzo lekko w prawe kolo i zderzak praktycznie przy

> minimalnej predkosci. Geometria jest ok a samochod nadal sciaga w lewo. Co jeszcze sprawdzic?

> Kolo na oko jest ok.

MOże być coś nie tak z oponą. Miałem tak w Poldolocie - zbieżność ok, a auto ściągało i kiera lekko krzywo. Po zakupie nowych opon problem zniknął.

Niech na początek zamieni koła np. przód - tył.

Napisano

> Kolo na oko jest ok.

-- niech na zamieni / przełoży koła / opony ...

Napisano

Uszkodzona opona lub felga.

Napisano
  • Autor

> geometria?

> zawieszenia? pochylenie, wyprzedzenie i zbieznosc? wszystkie sprawdzone?

> nadwozia? punkty bazowe?

Wszystko oprocz punktow bazowych, wlasnie patrze na wydruk z geometrii wszystko jest ok.

Napisano
  • Autor

> -- niech na zamieni / przełoży koła / opony ...

Powiem zeby przelozyla przod na tyl.

Napisano
  • Autor

> Uszkodzona opona lub felga.

Gdzie w Wawie profesjonalnie jej sprawdza czy felga krzywa z wydrukiem bo powiedzieli jej ze na oko jest kolo ladne i nei krzywe shocked.gif

Napisano

> Uszkodzona opona lub felga.

Teorię z oponą mogę potwierdzić ok.gif

Napisano
  • Autor

> Teorię z oponą mogę potwierdzić

Dzwonilem do warsztatu z prostowaniem felg w Warszawie na Bemowie, powiedzial mi, ze od felgi to niemozliwe i na pewno problem lezy w oponie. Teraz jak to ugrysc od strony OC.

Kolezanka odebrala auto zs naprawy bezgotowkowej, sciagalo w lewo wiec odstawila do ASO geometria ok. Nadlal sciaga, ma jechac do wulkanizacji i prosic o sprawdzenie i papier, ze opona do wyrzucenia.

Napisano

> Dzwonilem do warsztatu z prostowaniem felg w Warszawie na Bemowie, powiedzial mi, ze od felgi to

> niemozliwe i na pewno problem lezy w oponie. Teraz jak to ugrysc od strony OC.

> Kolezanka odebrala auto zs naprawy bezgotowkowej, sciagalo w lewo wiec odstawila do ASO geometria

> ok. Nadlal sciaga, ma jechac do wulkanizacji i prosic o sprawdzenie i papier, ze opona do

> wyrzucenia.

Niech odda do tego samego ASO, co by pociągnąć dalej naprawę.

Nie powinna odbierać niesprawnego auta.

Ja kiedyś ponad miesiąc jeździłem zastepczym z ASO zanim dobrze zrobili naprawę z OC.

Napisano

> Gdzie w Wawie profesjonalnie jej sprawdza czy felga krzywa z wydrukiem bo powiedzieli jej ze na oko

> jest kolo ladne i nei krzywe

tak na oko to se moga smirk.gif na oko koło też ładnie wygląda i wydawałoby się że nie trzeba wyważać jednak jak na maszynę się założy to się okazuje że trzeba ciężarki......

Napisano

> Kolo na oko jest ok.

Układ hamulcowy. Możliwe, że tłoczek się przycina i lekko przyhamowuje jedno koło.

Napisano
  • Autor

> Niech odda do tego samego ASO, co by pociągnąć dalej naprawę.

> Nie powinna odbierać niesprawnego auta.

> Ja kiedyś ponad miesiąc jeździłem zastepczym z ASO zanim dobrze zrobili naprawę z OC.

Oni twierdza, ze nei sciaga hehe.gif

Napisano

> Kolo na oko jest ok.

Sprawdzić geometrię jeszcze raz. Mało prawdopodobne żeby od stłuczki uszkodziła się opona w taki sposób że auto ściąga. Prędzej było by bicie opony. To samo z felgą. Nie uszkodzi się przecież na całym obwodzie i będzie biła, a to nie spowoduje ściągania tylko pulsacje jakieś.

Trzeba by też dokładnie naocznie obejrzeć wszystkie elementy w zawieszeniu w okolicy uderzenia i po przeciwnej stronie. Może jest coś skrzywione i pomimo ustawienia niby dobrej geometrii auto ściąga.

Napisano
  • Autor

> tak na oko to se moga na oko koło też ładnie wygląda i wydawałoby się że nie trzeba wyważać

> jednak jak na maszynę się założy to się okazuje że trzeba ciężarki......

Planuje zeby pojechala do neizaleznego i niech on ta opone zobaczy.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzić geometrię jeszcze raz. Mało prawdopodobne żeby od stłuczki uszkodziła się opona w taki

> sposób że auto ściąga. Prędzej było by bicie opony. To samo z felgą. Nie uszkodzi się przecież

> na całym obwodzie i będzie biła, a to nie spowoduje ściągania tylko pulsacje jakieś.

> Trzeba by też dokładnie naocznie obejrzeć wszystkie elementy w zawieszeniu w okolicy uderzenia i po

> przeciwnej stronie. Może jest coś skrzywione i pomimo ustawienia niby dobrej geometrii auto

> ściąga.

sytacja wyglada tak:

1 Geometra x 2

2 Mistrz sie przejechal i nie sciaga

Ja sie przejechalem i sciaga.

Napisano

> sytacja wyglada tak:

> 1 Geometra x 2

> 2 Mistrz sie przejechal i nie sciaga

> Ja sie przejechalem i sciaga.

1) upewnij się, że jest bezwietrzna pogoda i nie dmucha w bok

2) upewnij się, że droga nie ma kolein

3) j.w. że jezdnia nie ma dziur/pofałdowań

4) sprawdź luzy układu kierowniczego

Napisano
  • Autor

> 1) upewnij się, że jest bezwietrzna pogoda i nie dmucha w bok

> 2) upewnij się, że droga nie ma kolein

> 3) j.w. że jezdnia nie ma dziur/pofałdowań

> 4) sprawdź luzy układu kierowniczego

To w weekend musze z nia za miasto pojechac i posprawdzac.

Napisano

Przerzuc opony z przodu na tyl mialem tak na zimowych kleberach w doblo i to od ich nowosci i w drugim sezonie fabrycznych opon w szewim - przekladka opon i sprawa byla rozwiazana.

Napisano

> sytacja wyglada tak:

> 1 Geometra x 2

> 2 Mistrz sie przejechal i nie sciaga

> Ja sie przejechalem i sciaga.

Może razem z naprawą wymieniano też opony? Mamy sezon na przekładkę letnich i może to jest przyczyna? Sam miałem odwrotny numer w służbowym Punto. Na nowych zimówkach yokohama ściągało w prawo, a po zmianie na letnie idzie prościutko.

Pisząc Mistrz miałeś na myśli mechanika? To może powinniście przejechać się autkiem obaj, razem, i na żywo skonfrontować swoje pojęcia ściągania?

Napisano
  • Autor

Kola wywazone, zamienilem jej przod na tyl i znow to samo. Skonczyly mi sie pomysly hmm.gif

Napisano

> Kola wywazone, zamienilem jej przod na tyl i znow to samo. Skonczyly mi sie pomysly

Jak sciąga w lewo to próbowałes zmienic koła z lewej na prawą strone?

Napisano
  • Autor

> Jak sciąga w lewo to próbowałes zmienic koła z lewej na prawą strone?

Nie przod tyl bo sa kierunkowe.

Napisano

> Nie przod tyl bo sa kierunkowe.

Mi sciągało na prawo. Zmieniłem koła z prawej na lewą to zaczeło sciągac na lewo. I taką metodą doszedłem do wniosku ze to musi być jedno z kół. Jedna z felg była prostowana i przypuszczam że oponie mogło się coś stać , stą sciąganie. No ale jak masz kierunkowe...

Napisano

> Nie przod tyl bo sa kierunkowe.

ale jak przejedziesz 10km na odwrotnie zalozonych to sie chyba nic nie stanie

Napisano
  • Autor

> ale jak przejedziesz 10km na odwrotnie zalozonych to sie chyba nic nie stanie

Niby nie ale nie moj samochod tylko kolezanki. Powiedzialem jej zeby pozamieniala. Ciekawe czy pomoze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.