Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hałas z przedniego zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem to w trakcie zimy, że na nierównościach zaczęło hałasować coś w przednim zawieszeniu na nierównościach. Wrażenie dobijanie na "garbach". Na serwusie sprawdzili osłony i zawieszenie, stwierdzili ,że to pewnie oblodzenie powoduje hałas. Zeszły lody zawias ucichł, ale wczoraj po mocnych opadach deszczu przypadłość pojawiła się ponownie icon_eek.gif

A cio to, się pytam ? zlosnik.gif

Napisano

u mnie jak jest mokro to cośtam zaskrzypi na większych nierównościach jak całym autem zabuja. Jak jest sucho tego nie ma. W sumie chyba w każdym aucie miałem tak, że jak było mokro zawias był głośniejszy. Przyzwyczaiłem się.

Napisano
  • Autor

W moim ewidentnie słychać jak by coś "dobijało" w zawiasie niewiem.gif

Napisano

Mam tak samo od poczatku. Ciepło i sucho - cisza, zimno i mokro - hałas, cos jakby trzaski takie gumowe. Musza to byc jakieś gumy, może stabilizatora? Zmieniają swoje

właściwości, chyba twardnieja jak zimno niewiem.gif

Napisano

Rowniez mam to samo, bez wzgledu na pogode, wczoraj nawet po przejechaniu przez spiacego policjanta to pieprzone zgrzytanie wystapilo. Wydaje mi sie ze to dzwiek wyginanej gumy ocierajacej o jakis element metalowy, ale moze sie myle.

Napisano

> Rowniez mam to samo, bez wzgledu na pogode, wczoraj nawet po przejechaniu przez spiacego policjanta

> to pieprzone zgrzytanie wystapilo. Wydaje mi sie ze to dzwiek wyginanej gumy ocierajacej o

> jakis element metalowy, ale moze sie myle.

na policjantach to szczególnie słychać, ale teraz jak jest sucho to cisza. Musi byc jakaś guma ok.gif

Napisano

> na policjantach to szczególnie słychać, ale teraz jak jest sucho to cisza. Musi byc jakaś guma

Ja w Pandzie wymieniłem w zimie górne poduszki mocowania amortyzatorów i chociaż nie ma luzów, to guma skrzypi tak mocno, że w środku słychać po prostu stukanie... Słychać nawet przy kołysaniu autem na boki. Myślałem, że się ułoży albo przejdzie jak będzie cieplej.

Niestety muszę się za to wziąć jeszcze raz i kupić chyba oryginalne gumy...

Napisano

> Rowniez mam to samo, bez wzgledu na pogode, wczoraj nawet po przejechaniu przez spiacego policjanta

> to pieprzone zgrzytanie wystapilo. Wydaje mi sie ze to dzwiek wyginanej gumy ocierajacej o

> jakis element metalowy, ale moze sie myle.

Mam identyczne doznania akustyczne po przejeżdżaniu po zwalniaczach na drodze frown.gif

Napisano

> Mam identyczne doznania akustyczne po przejeżdżaniu po zwalniaczach na drodze

Ostatnio jak bylem w PL to zglosilem to na przgladzie, ale stweirdzili ze to guma ta pod zderzakiem. Powiedzialem wyraznie ze to nie to, ale nic wiecej nie wskoralem. Tym razem ide do ASO i mowie wprost co i jak i bez bajerow i chce miec ten temat zalatwiony.

Napisano

Tym razem ide do

> ASO i mowie wprost co i jak i bez bajerow i chce miec ten temat zalatwiony.

Daj znać co załatwiłeś w tej sprawie

Napisano

> Tym razem ide do

> Daj znać co załatwiłeś w tej sprawie

Co prawda trzeba jeszcze miesiac poczekac, az dojade do PL, ale z pewnoscia dam znac.

Napisano

No cóż, niestety też to mam i to od pierwszego kilometra no.gif czasem mniej, czasem bardziej, ale "plask" w prawym przednim zawiasie słychać najbardziej właśnie na śpiących policjantach. Załama. Tyle dobrego, że nie jestem sam.

Napisano

Też to mam, ze 2 x byłem w serwisie: 1. przesmarowali mocowania przednich amortyzatorów - pomogło do rana kiedy samochód wystygł - stuki trochę ucichły; 2. odkuli lód - nie pomogło; teraz sezon na stuki się skończył. Podejrzewam, że TTM wink.gif

Napisano

> No cóż, niestety też to mam i to od pierwszego kilometra czasem mniej, czasem bardziej, ale

> "plask" w prawym przednim zawiasie słychać najbardziej właśnie na śpiących policjantach.

> Załama. Tyle dobrego, że nie jestem sam.

Kilka razy chciałem z tym jechać, ale zawsze jak na złość przestawało trzeszczeć klnie.gif

Napisano

W stilo mam podobnie od listopada , w grudniu zmienialem laczniki stabilizatora bo walily inaczej niz to . Mowili ,ze linka hamulca + ciezarek na feldze ocieraja , ostatnio na zmianie opon powiedzialem o tym by zwrocili uwage , gadali tez cos o lodzie . Ale ostatnio takie stuki glownie jak przejezdzam policajnta 1.5 metrowego to przy szybszym zjezdzie jest stuk jakby cos dobijalo ,niekiedy w zakrecie zabrzeczy cos. Opcje sa dwie wahacz albo lozysko gorne amorka , dziwi mnie jeszcze ,ze potrafi byc tydzien ciszy

Napisano

> bingo

to wg Ciebie te trzeszczenie podczas przejeżdżania po spowalniaczach spowodowane jest łożyskiem amortyzatora hmm.gif

Napisano

> to wg Ciebie te trzeszczenie podczas przejeżdżania po spowalniaczach spowodowane jest łożyskiem

> amortyzatora

lozysko jest el. integralnym osadzonym na gumowej poduszce, u mnie po wymianie lozysk z poduszkami tematu juz nie ma zlosnik.gif

Napisano

> Mam tak samo od poczatku.

U mnie dodatkowo pojawia się jakiś stuk w układzie kierowniczym, podczas kręcenia kierownicą.

Oczywiście stuk jest z tych, co pojawia się i znika frown.gif

Zakodowałem sobie, że tak ma być, bo nerwów szkoda zlosnik.gif

Z ciekawostek niedano na kilka minut przestał mi działać centralny zamek (nie działał ani z pilota, ani z kluczyka).

Jak sobie postał, to zaczął działać zlosnik.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano

Od kilku dni słychac trzeszczenie przy kręceniu kierownicą. Myślałem, że to śnieg trzeszczał przy kręceniu na parkingu, ale nie, trzeszcy nawet podczas jazdy. Wystarczy skręcić kierę jakieś 25-30 st. i już słychać trzeszczenie.

Nic nie stuka, tylko trzeszczenie jakby gumy.

Pojawiło się nagle, czyżby osławione gumy górnego mocowania amorków?

Napisano

> Pojawiło się nagle, czyżby osławione gumy górnego mocowania amorków?

Tak ok.gif

Napisano

> Jaki koszt takiej naprawy?

Jeśli zgłosisz na gwarancji, to bezterminowo bezplatnie - zawsze zaczyna skrzypieć przed uplywem roku i taka wymiana w nieskonczonosc zlosnik.gif

A tak cennikowo nie mam pojęcia, ja wymieniam sposobem powyżej .

Napisano

> gwary nie mam od końca maja

to olej narazie, na wiosne bedzie cisza

kpl mocowanie z lozyskiem z skf w detalu to koszt ok 160zl

Napisano

> to olej narazie, na wiosne bedzie cisza

Chyba chciałes powiedzieć "bedzie ciszej " zlosnik.gif

Napisano

> to olej narazie, na wiosne bedzie cisza

> kpl mocowanie z lozyskiem z skf w detalu to koszt ok 160zl

A dzięki ok.gif jak to tylko chałas, nie wpływa na nic to na razie olewam. Po fabryce podjadę na myjkę trochę parcha opłukać z soli, pojadę po nadkolach może coś przepłukam hmm.gif

Napisano

> Chyba chciałes powiedzieć "bedzie ciszej "

zobaczymy, na razie tylko trzeszczy, jak wszystko w tym samochodzie idzie się przyzwyczaic rotfl.gif

Napisano

> zobaczymy, na razie tylko trzeszczy, jak wszystko w tym samochodzie idzie się przyzwyczaic

ja się ostatnio próbuję przyzwyczaić nie tylko do trzeszczenia przy skręcie ale także do skrzypienia całego zawieszenia . Ogólnie auto mi trzeszczy jak stara łajba irked.gif

Napisano

> ja się ostatnio próbuję przyzwyczaić nie tylko do trzeszczenia przy skręcie ale także do

> skrzypienia całego zawieszenia . Ogólnie auto mi trzeszczy jak stara łajba

W stilo trzeszczała mi tylko deska, ale po małym zabiegu nastała cisza i nic więcej nie trzeszczało. Powiedziałbym, że zrobili krok wstecz teraz facepalm.gif

Napisano

. Ogólnie auto mi trzeszczy jak stara łajba

Mam to samo - myslem ze bede auto sprzedawac i to olalem. Teraz sie gwara skonczyla plany sie zmienily i autko bedzie mi dlej sluzyc. Ktos sie orientuje ile w ASO biora za to gorne mocowanie amorka + halasy trzeszczacego lozka na spiacych policjantach?

Napisano

ja dopiero jak się wsłuchałem po czytaniu tego wątka to zauważyłem, że rzeczywiście na progach trzeszczy coś w pednim zawieszeniu (bo nie było to na tyle wyraźne żebym wczesniej na to zwrócil uwagę) i umówiłem sie juz na zmianę łożysk póki mam gwarancję - zobaczymy czy to pomoże.

Także słupek prawy przedni wewnętrzny mi sie odzywa i kilka razy juz tu czytałem, że to powszechne. Co sie z tym robi bo nie moge znaleźc odpowiednich wątkow juz teraz? Rozbiera i dopieszcza samemu czy wymienia bo była jakas zmiana w mocowaniach słupka?

Napisano

> Rozbiera i dopieszcza

> samemu czy wymienia bo była jakas zmiana w mocowaniach słupka?

Dopiesciłem sam. Musisz mieć zgrabne łapki i cienki materiał/filc do przyklejania na elementy słupka.

Trzeszczą w sumie tylko elementy w dolnej jego części w okolicy łączenia z deską.

Napisano

dzisiaj wymieniłem łożyska/poduszki mcPhersona i u mnie jest wyraźnie ciszej z przedniego zawiasu na progach czy nierównościach.

Napisano

> Także słupek prawy przedni wewnętrzny mi sie odzywa i kilka razy juz tu czytałem, że to powszechne.

> Co sie z tym robi bo nie moge znaleźc odpowiednich wątkow juz teraz? Rozbiera i dopieszcza

> samemu czy wymienia bo była jakas zmiana w mocowaniach słupka?

U mnie mają wymienić cały lewy słupek... czekam na części.

Napisano

Po ostatnich mrozach zaczęło mi coś skrzypieć w przednim zawieszeniu przy wolnej jeździe przez nierówności - gdy buja samochodem minimalnie na boki.

Podejrzewam łącznik stabilizatora. Łudziłem się, że aso zrobi to na gwarancji, ale nic z tego - robią ponoć dla samochodów do 2 lat (mój ma 2 lata i miesiąc).

Cena łącznika w aso 67pln. Na allegro oryginały po 52pln, febi 40pln oraz "Rewelacyjne łączniki polskiej produkcji z myślą o polskich drogach" też za 40pln. Które warto kupić?

http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora-przod-febi-bravo-stilo-ka-i1487519599.html

http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora-fiat-bravo-od-2007-gwarancja-i1470071961.html

Napisano

> dzisiaj wymieniłem łożyska/poduszki mcPhersona i u mnie jest wyraźnie ciszej z przedniego zawiasu

> na progach czy nierównościach.

Mi się tego nie chce rozbierać, bo nie irytuje mnie to aż tak bardzo. Jest to jednak zapewne tylko kwestią czasu wink.gif.

Napisano

lacznik febi powinien byc oki

jednak z racji tego co zlustrowalem, najbardziej solidnymi lacznikami sa laczniki swaga, wytrzymaly mi dluzej niz oryginaly zlosnik.gif

Napisano

> Po ostatnich mrozach zaczęło mi coś skrzypieć w przednim zawieszeniu przy wolnej jeździe przez

> nierówności - gdy buja samochodem minimalnie na boki.

> Podejrzewam łącznik stabilizatora.

mówisz, że za te skrzypienia odpowiedzialny jest łącznik stabilizatora hmm.gif

Napisano

> mówisz, że za te skrzypienia odpowiedzialny jest łącznik stabilizatora

hmmm..postawiłbym raczej na gumy stabilizatora. Łącznik to raczej nie ma gdzie tak skrzypieć

Napisano

> hmmm..postawiłbym raczej na gumy stabilizatora. Łącznik to raczej nie ma gdzie tak skrzypieć

Piszczy i skrzypie jak stara wersalka, jak ktoś wyżej już napisał wink.gif Nie słychać żadnego stukania. Będę musiał przejechać się do aso żeby obsłuchali.

Napisano

> hmmm..postawiłbym raczej na gumy stabilizatora. Łącznik to raczej nie ma gdzie tak skrzypieć

można by było na próbę popsikać czymś te gumy, może by to pomogło na jakiś czas

Napisano

> można by było na próbę popsikać czymś te gumy, może by to pomogło na jakiś czas

w stilo gumy tylnej belki jak psiknąłeś silikonem to na jakiś czas była cisza ok.gif

aha, no i umylem myjka amorki przód i juz przestało trzeszczeć, czasami lekko zatrzeszczy, ale tak tyci tyci smile.gif

Napisano

> mówisz, że za te skrzypienia odpowiedzialny jest łącznik stabilizatora

na padnietych lacznikach masz stuki a nie skrzypienie, tak samo jak na padnietym stabilizatorze

Napisano

> na padnietych lacznikach masz stuki a nie skrzypienie, tak samo jak na padnietym stabilizatorze

stuków niet, tylko to skrzypienie irked.gif

Napisano

> stuków niet, tylko to skrzypienie

no to tak jak pisalismy wczesniej

Napisano

u mnie natomiast wyraźne stuki z przedniego zawieszenia i raczej tylko z prawej strony, na nierównościach i padniętym policjancie, co to może być bo już w dwóch ASO nic nie słyszą frown.gif

Napisano

> na padnietych lacznikach masz stuki a nie skrzypienie, tak samo jak na padnietym stabilizatorze

zgadza się, ja już jeden łącznik wymieniałem i stukało przed wymiana

Napisano

> u mnie natomiast wyraźne stuki z przedniego zawieszenia i raczej tylko z prawej strony, na

> nierównościach i padniętym policjancie, co to może być bo już w dwóch ASO nic nie słyszą

sprawdz

...łącznik i/lub końcówka drążka kierowniczego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.