Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja samochodu a błąd na umowie

Featured Replies

Napisano

Czesc,

Mam pytanko co do rejestracji samochodu. Moze sie macie jakies rady? Oto problem:

kupilem samochod w Niemczech. Umowa od razu na mnie. Wszystkie papiery sa prawidlowe (brief), ale ... na umowie sie machneli w numerze VIN. Koncowka prawidlowego numeru to np.: 12345 a u mnie jest wpisane: 123445. Powtorzone przy koncu dwie cyfry (numer wyszedl o cyfre za dlugi). Myslicie, ze wydzial komunikacji zwroci na to uwage? Urzad celny, skarbowy: nie zauwazyly, chociaz ogladaly umowe. Pozostal ostatni urzad.

Myslalem, zeby przekreslic ta cyfre i parafowac, a Wy co myslicie?

pozdrowienia

Napisano

Trudno powiedziec. Moze byc tak ze pojdziesz i przymkna oko a moze sie ktos doczepic i zrobic problem. Tak wiec zalezy na kogo trafisz. Jak parafujesz to musial by sprzedawca podpisac a wiadomo ze tego nie zrobi. Wiec lepiej prubowac niz podrabiac podpis wink.gif

Napisano

Nic nie poprawiaj, próbuj tak jak jest. Być może nawet jak ktoś zauważy to będzie potraktowane jako oczywista pomyłka i nikt nic nie powie.

Jeżeli odmówią to wtedy będziesz myśleć.

Napisano

> Myslalem, zeby przekreslic ta cyfre i parafowac, a Wy co myslicie?

> pozdrowienia

Miałem to samo ale kupno auta w Polsce

Wydział komunikacji powiedział ze aneks mam napisac.To napisałem aneks do umowe podpisałem sie za sprzedającego.

Ale zadzwoniłem do sprzedającego ze taka sprawa i powiedział zeby,m za niego sie podpisał.

Napisz aneks do umowy i po sprawie.Jak przejdzie ten zły vin to bedziesz miał pożnij wiecej problemow

Napisano

mnie cofneli z komunikacyjnego. Kupilem auto i umowe spisywalismy z budy. Vin na budzie byl 12345 a w papierach 12354 . Pojechalem do kupujacego. Oddal kase na stol. Wzial auto do komunikacyjnego wyrobil poprawny DR i sprzedal mi ponownie juz z poprawka.

Napisano

> Czesc,

> Mam pytanko co do rejestracji samochodu. Moze sie macie jakies rady? Urzad celny, skarbowy: nie zauwazyly,

> chociaz ogladaly umowe. Pozostal ostatni urzad.

nic nie przerabiaj, nie skreślaj, nie parafuj - skoro tyle oczu (być może pobieżnie, ale jednak) to oglądało i nic - to ty też mogłeś tego nie zauważyć. ale: nawet, jeśli to nie wypłynie teraz, to może być, że przy którymś z kolei przeglądzie (nie ma reguły) diagnosta zwróci uwagę na niezgodność numerów z papierami: ojciec tak miał bodajże w 5. roku użytkowania nieodżałowanej łady 1500s - było 3 zamiast 8 czy odwrotnie... spineyes.gif

ale czy program w WK lub na stacji diagnostycznej nie powinien "podkreślić na czerwono" - niczym FF błędne wyrazy hehe.gif - numeru VIN, który ma zbyt dużo literek/cyferek? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ale czy program w WK lub na stacji diagnostycznej nie powinien "podkreślić na czerwono" - niczym FF

> błędne wyrazy - numeru VIN, który ma zbyt dużo literek/cyferek?

Dzieki za informacje.

Ale w WK na co zwracaja uwage i gdzie biora numer do dowodu rejestracyjnego? Z przegladu techniczne, briefu? Czy z umowy? W briefie, przegladzie (w koncu diagnosta bierze numer z samochodu, a nie z umowy), w tlumaczeniu jest poprawnie. Blad wystepuje tylko na umowie.

Chyba przyjme metode na glupka. Powiem, ze nie zauwazylem, w koncu nikt pozniej tez nie zauwazyl wink.gif

Napisano

> Chyba przyjme metode na glupka. Powiem, ze nie zauwazylem, w koncu nikt pozniej tez nie zauwazyl

Próbuj.Tylko zebys za jakis czas sam nie wyszedł na głupka smile.gif

Napisano

> Napisz aneks do umowy i po sprawie.Jak przejdzie ten zły vin to bedziesz miał pożnij wiecej

> problemow

Przecież tak jak pisze zły vin ma tylko w umowie. Jeżeli w innych papierach jest dobry, to w dokumentach auta będzie dobry. Do DR nie wpisują vinu z umowy tylko z przedstawionych urzędowych dokumentów ok.gif

Napisano

> Przecież tak jak pisze zły vin ma tylko w umowie.

Czyli kupił inny pojazd smile.gif to jest paserstwo smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież tak jak pisze zły vin ma tylko w umowie. Jeżeli w innych papierach jest dobry, to w

> dokumentach auta będzie dobry. Do DR nie wpisują vinu z umowy tylko z przedstawionych

> urzędowych dokumentów

No wlasnie i na tym bede bazowal wink.gif Podam umowe na samym koncu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli kupił inny pojazd to jest paserstwo

Nie inny, tylko nic nie kupilem zlosnik.gif Ten VIN w ogole nie ma prawa istniec (za duzo cyfr) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A mam jeszcze jedno pytanie: ile kosztuje jazda niezarejestrowanym samochodem? zlosnik.gif (zakladajac, ze by mnie zlapali? wink.gif ). Papiery sa i OC tez jest, wiec tylko brak tablic (poprawnych) wink.gif Nie jezdzilem, ale tak z ciekawosci moze wiecie?

Napisano

> A mam jeszcze jedno pytanie: ile kosztuje jazda niezarejestrowanym samochodem? (zakladajac, ze by

> mnie zlapali? ). Papiery sa i OC tez jest, wiec tylko brak tablic (poprawnych) Nie

> jezdzilem, ale tak z ciekawosci moze wiecie?

Twoje pytania sa coraz lepsze smile.gif

Napisano
  • Autor

> Twoje pytania sa coraz lepsze

A dziekuje zlosnik.gif

Samochod 2 tygodnie stoi i nie mozna nim jezdzic, to czlowiekowi rozne mysli do glowy przychodza zlosnik.gif

Bez OC bym nie ryzykowal, ale ze mam juz wykupione....

Napisano
  • Autor

> napisz sobie sam nową umowę kupna

Pieczatek na niej za duzo jest frown.gif

Napisano

> Pieczatek na niej za duzo jest

masz wiadomość cool.gif

Napisano

> A mam jeszcze jedno pytanie: ile kosztuje jazda niezarejestrowanym samochodem? (zakladajac, ze by

> mnie zlapali? ). Papiery sa i OC tez jest, wiec tylko brak tablic (poprawnych) Nie

> jezdzilem, ale tak z ciekawosci moze wiecie?

Nie wiem jak to wygląda w przypadku niemieckich blach, ale jeżdżąc na polskich nie ma żadnej kary za jazdę nieprzerejestrowanym autem wink.gif

Możesz zostać co najwyżej pouczony, że powinno się przerejestrować auto na siebie wink.gif

Napisano

> ale czy program w WK lub na stacji diagnostycznej nie powinien "podkreślić na czerwono" - niczym FF

> błędne wyrazy - numeru VIN, który ma zbyt dużo literek/cyferek?

Program działa tak, jak określił to zamawiający. Jeżeli szef wszystkich szefów WK wink.gif nie powiedział, że program ma ostrzegać o złym numerze VIN to producent nie musiał tego zrobić.

Napisano

> Myslicie, ze wydzial komunikacji zwroci na to uwage?

U mnie zwrocil, tzn WK przegapil, ale jak papiery poszly do druku to skumali, ze VIN ma za duzo cyfr.

Fakture korygujaca zalatwialem.

Napisano
  • Autor

> U mnie zwrocil, tzn WK przegapil, ale jak papiery poszly do druku to skumali, ze VIN ma za duzo

> cyfr.

> Fakture korygujaca zalatwialem.

Ale kupowales samochod w Polsce?

W PL wydaje mi sie, ze moga numer spisywac z malo czytelnej umowy (mozna pomylic 0 z O), a nie z briefu? W briefie jest ok.

Napisano

> Ale kupowales samochod w Polsce?

> W PL wydaje mi sie, ze moga numer spisywac z malo czytelnej umowy (mozna pomylic 0 z O), a nie z

> briefu? W briefie jest ok.

Kupowalem w Polsce.

Nie trybie po co mieszasz 0 z O skoro jasno napisales, ze masz o 1 cyfre w VIN za duzo (dokladnie tak mialem i ja).

Na temat z czego spisuja numer to juz sie nie wypowiaadaam.

Napisano
  • Autor

Czesc,

Sprawa zakonczona pozytywnie: wystarczy w WK napisac oswiadczenie, ze nastapil blad na umowie. Ze jest "......", a powinno byc: "........". smile.gif

Dzieki za rady

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.