Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stłuczka - mój pierwszy raz

Featured Replies

Napisano

Stało się. Po 14 latach jeżdżenia autem mam stłuczkę, na szczęście nie ze swojej winy i nie poważną.

Ale po kolei:

- mam oświadczenie sprawcy o przyznaniu się do winy.

- wezwany został patrol Policji na miejsce zdarzenia, przybyli po 10minutach ( bow.gifok.gif), który spisał zdarzenie i kierowców oraz potwierdził kto jest sprawcą.

- wszystko obfotografowane.

- zdarzenie miało miejsce na parkingu hipermarketu (dostałem w lewy bok od gościa któremu bardzo spieszyło się na miejsce parkingowe).

- Policjanci nie wręczyli sprawcy mandatu.

- Policjanci nie przekazali żadnej notatki (tak jest?)

283693459-3.JPG

Zgłosiłem do ubezpieczyciela sprawcy (Allianz).

Uszkodzone są lewe drzwi poniżej listwy odbojowej (wgniotka+rysy), lewy błotnik przedni (rysy+cofnięty/wgięty), lewa przednia felga (rysy), plastikowa listwa na błotniku (rysy). Linia drzwi nie licuje z linią błotnika (błotnik głębiej), do jazdy na wprost mam lekko skrzywioną kierownicę w prawo.(drążek?)

Pytania:

1. Czy jechać przed oględzinami rzeczoznawcy do ASO na wycenę i określenie zakresu prac?

2. Czy mogę wybrać dowolne ASO do naprawy, a nie tylko polecane przez Allianz?

3. Czy elementy będą wymieniane (raczej drzwi), czy naprawiane (błotnik)

Jak to rozegrać? Wszelkie rady mile widziane - zastrzegam, nie chcę nic na tym "ugrać". Chcę mieć jak najmniej formalności i jak najszybciej samochód przywrócony do stanu sprzed stłuczki.

283693459-1.jpg

283693459-2.jpg

post-3756-14352507774822_thumb.jpg

Napisano

> - zdarzenie miało miejsce na parkingu hipermarketu (dostałem w lewy bok od gościa któremu bardzo

> spieszyło się na miejsce parkingowe).

> - Policjanci nie wręczyli sprawcy mandatu.

Miejsce zdarzenia poza drogą publiczną.

> - Policjanci nie przekazali żadnej notatki (tak jest?)

Jeśli to było w warszawie to notatka bedzie do odebrania na ul Waliców po wcześniejszym jej zamówieniu (potrzebna data, godzina i miejsce zdarzenia)

Alianz pewnie tez o nia poprosi.

Napisano

Jak nei chcesz sie z tym paprac to jedz do ASO i wybierz opcje bezgotowkowa. Znajoma po takiej stluczce miala do wymiany drzwi i blotnik. Nawet szkody nie zglaszala sama tylko wszysko zrobilo ASO ok.gif

Napisano

Nie wiem jak w Allianz, ale po zgloszeniu szkody powinien to obejrzeć ichni wyceniacz.

Kiedyś likwidując szkodę w PZU pojechałem do nich i na miejscu obejrzeli auto, a potem oddałem je na naprawę do ASO.

Znów z Hestii przyjechał ichni wyceniacz, ale słabo oszacował, więc zrobiłem wycenę szkody w ASO.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak w Allianz, ale po zgloszeniu szkody powinien to obejrzeć ichni wyceniacz.

Laska na infolinii Allianz dała mi 3 opcje do wyboru:

1 samodzielnie na Ostrobramską

2 samodzielnie gdzieś na Wilanów (jest tam jakaś stacja obsługi współpracująca z m.in. z Allianz)

3 wyceniacz z Allianz w ciągu 4 dni roboczych

Opcja 1 i 2 mi się nie uśmiecha bo to po drugiej stronie miasta.

> Znów z Hestii przyjechał ichni wyceniacz, ale słabo oszacował, więc zrobiłem wycenę szkody w ASO.

Czy sam mogę sobie wybrać dowolne ASO i oni rozliczą się bezgotówkowo z Allianz?

Chce mieć pewność, ze A: wycenią to dobrze, B: warsztat z którym współpracuje Allianz nie zrobi tego "po kosztach" na zasadzie szpachla+lakier jeżeli technologia przewiduje np. wymianę elementu. No i ciekawe jak wycenią porysowaną felgę i geometrię.

Napisano
  • Autor

> Troche lyse masz te opony.

My biedne w tej Polsze i na slickach jeździmy, nie to co wy smirk.gif

Napisano

zadzwon do swojego ulubionego aso na blacharnie i zapytaj sie czy likwiduja bezgotowkowo z tego TU.

Odpowiedz bedzie na 99% twierdzaca. Reszte dopytasz sie w ASO.

Napisano

> Miejsce zdarzenia poza drogą publiczną.

i dla tego sprawca powinien wyłapać mandacik z art 98kw

może tam się nie znają....te policjanty....

Napisano

Ci na Wilanowie to Auto-Pol Service. Ja polecam Dixi Car w Raszynie - zadzwoń i zapytaj czy rozliczają bezgotówkowo z Allianz. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ci na Wilanowie to Auto-Pol Service.

Tak, dokładnie Ci ok.gif

Ja polecam Dixi Car w Raszynie - zadzwoń i zapytaj czy

> rozliczają bezgotówkowo z Allianz.

Ciągle daleko - pod nosem mam Auto-Żoliborz hmm.gif

Napisano
  • Autor

> i co po tym wnosisz

Nie warto, naprawdę... ok.gif

W załączniku stan opon smirk.gif

post-3756-14352507780418_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Felga

Felga jest porysowana.

Jeżeli nie da się jej wypolerować, to jakie mam opcje:

- na lakierowanie 1 szt. się nie zgodzę - nie dobiorą koloru do pozostałych 3 felg;

- polakierowanie 4rech na koszt TU nie wchodzi w grę, bo pozostałe (jak na ironię ta felga była w idealnym stanie) mają lekkie rysy i TU zapewne zakwestionuje ich stan.

Co w takiej sytuacji? Czy mogę dostać jakiś % wartości nowej felgi.

Drzwi

Są wgięte. Zostały zakwalifikowane przez TU do naprawy; ASO twierdzi że są do wymiany (zbyt "ostre" zagięcia przy profilu pod listwą ochronną).

Czy mogę nie zgodzić się na naprawę, z uwagi na konieczność sporego szpachlowania?

Jeżeli zostaną wymienione na nowe, to czy TU potrąci jakiś % ich wartości ze względu na rocznik auta (2003) - drzwi przed szkodą nie miały żadnych uszkodzeń.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Proszę o podpowiedź jak bronić się przed zakwalifikowaniem drzwi "do naprawy", co wiąże się ze szpachlowaniem - szczegóły w poście wyżej.

Napisano

> Jeżeli zostaną wymienione na nowe, to czy TU potrąci jakiś % ich wartości ze względu na rocznik

> auta (2003) - drzwi przed szkodą nie miały żadnych uszkodzeń.

Napisz odwolanie po prostu.

TU ma obowiązek przywrócenia stanu auta przed szkoda, nie bylo szpachli? Wiec niech nie bedzie - tak po krotce.

Poczytaj KC, a jak robisz bezgotowkowo to niech Oni zalatwiaja.

Co do felgi nie mam pomyslu, ale jak sie czegos dowiesz daj znac - mam podobna sytuacje obecnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.