Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Subaru Impreza WRX 2009

Featured Replies

Napisano

Subaru uwaza Oz za 2 najwazniejszy rynek na swiecie - na rowni z USDM. Mimo ze jest nas 22mil, kupujemy 1 mil nowych aut rocznie.

Subaru zawsze jest w pierwszej 10winner.gif.Obrazowo - w ciagu roku Subaru sprzedaje wiecej aut Oz niz w calej EUzlosnik.gif.

Walka trwa - cel sprzedawac wiecej niz 50,000 aut. Nic dziwnego ze nasze Subaru maja werjse specjalne lub lokalana specyfike.

Kiedy 3 generacja Subaru Impreza WRX zostala dosc glosna skrytykowana przez enthusiastow ze jest za "miekka", Subaru odpowiedzialo poprzez produkcje

wersji specyficznej dla Oz.

Bardziej sztywne zawieszenie niz JDM, USDM czy EU wersje, 2.5l turbocharged flat 4, MY2009 jest szybszy z punktu do punktu we wszystkich warunkach, ale tez

stracil komfort jazdy MY2008. Do hatch doszedl tez sedan WRX w identycznej specyfikacji, variant ktory wybieralo ponad 55% nabywcow w starszych generacjach.

Dzieki uprzejmosci rzadu federalnegosmirk.gif ktory wspanialomyslnie dal mi do wyboru zaplac wiecej podatku badz idz i wydajzlosnik.gif [...]

Po malymhmm.gif postanowilem wydaczlosnik.gif[...]. Padlo na Golf GTI - podoba mi sie i jest DSG. Ale przez przypadek stalem sie posiadaczem na 1 rok Subaru WRX 2009.

Auto kupione od najlepszego kumpla, ktoremu sie akurat lease konczyok.gif i poszedl sobie kupic WRX 2010 Club Spec 10 - limitowana seria na Oz -250 sztuk.

Ciut danych

Auto z 2009, MY2009.

Cena kiedy nowy:$39,990 = 108,126.40 PLN katalogowo bez targowaniazlosnik.gif.

Dodatki: wszystko mozliwe bez Sat-Nav. Cena dodatkow = $2,500 - skora i sunroof. Razem $42,500 - nie wliczajac kosztu transportu do dealera, pierwszej rejestracji, ubezpieczenia, tablic

Auto wyjechalo na ulice po malym targowaniu za $42,000 = 113,528.85 PLN.

Nadszedl rok 2010 - wg Red Book to auto jest wartehmm.gif tak:

Private Price Guide $31,100 - $34,200 = (84,082.98 PLN - 92,464.24 PLN)

* Trade In Price Guide $25,900 - $29,000 = (70,024.09 PLN - 78,400.10 PLN)

* Average Km 15,000 - 25,000

Czyli spadek normalny dla rocznego autaidea.gif.

Wyglad

Kiedy MY2009 debiutowal na rynku - czyli 08/2008 - Subaru Oz wrecz mowili ze "Krol powrocil". Fani WRX dosc glosno wyrazali sie co mysla o "nowym" WRX pad.gif - najostrozniejsi mowili ze auto jest zbyt lagodne. 15 miesiecy pozniej caly model poddano przerobce aby zaspokoic lokalne gusta.

Z zewnatrz nic sie nie zmienilo hmm.gif

66017063.jpg

Dalej duzy wlot powietrza do T.

11957232.jpg

Jesli zagladniemy pod maske to zobaczymy duuuuuuuuuuuzozlosnik.gif plastikusmirk.gif

67833757.jpg

Nie wiem czy sedan jest w EU sprzedawany w wersji WRX ale IMVHO jest bardziej pieknyzlosnik.gif niz hatch. Do tego przy piaskownica.gif jest ciut bardziej praktyczny.

70816494.jpg

18686325.jpg

Za jedno trzeba cenic Subaru - szybkosc i to ze potrafia przyznac sie do bledu. W ciagu tych 15 miesiecy od kiedy zadebiutowala nowa generacja - sami powiedzieli - zrobilsmy blad, przepraszamy, oto przerobiona wersja - wrocie i kupciezlosnik.gif. Ach, wiemy ze brakowalo wam sedan -proszezlosnik.gif .

Pierwsze wrazenia

Auto ma zrobiony wydech - brzmi glosniej niz wersje z placu dealer-a. Nie wiele ale jednak. Nie jestem fanem WRX, lubie Subaru ale nie czacha.gif dla nichzlosnik.gif. Dla mnie niestety jest to dalej za malo a co dopiero maja powiedziec hardcore fannono.gif.

Jezdzilem wersja sprzed modyfikacji. Z pamieci zawieszenie jest rzeczywiscie twardsze ale jesli to ma sens co pisze - dalej jest miekkiezlosnik.gif. Znow wole Golf GTI.

Co do wygladu - well - nie wypowiadam siezlosnik.gif - niektorzy dalej tego nienawidza, niektorzy lubia. Fakt faktem ze co miesiac ponad 1,000 sztuk schodzi = wiec ktos to kupuje.

Zagladniejmy do wnetrza

Nic nadzwyczajnego. od normalnego Impreza jedyna roznica to czerwona nic.

18069565.jpg

i metalowe nakladni na pedaly - te sa rowniez w wersji RS.

39789522.jpg

Reszta to maly miejski sedanpalacz.gif

51291661.jpg

38126750.jpg

32192050.jpg

.... no i najwanziejsz arzecz w sedanzlosnik.gif - bagaznik = 1 i 1/2 trupa wchodziwink.gif

41578101.jpg

Jazda

Coz w zasadzie bede go srednio uzywal raz na tydzien - wypad w weekend - i do biura. To nie wiele. Jezdzilem juz wiele razy tym autem - mamy zwyczaj zabierania sobie aut - ja wiem gdzie on trzyma klucze on wie gdzie jazlosnik.gif.

IMVHO auto prezentuje doskonale wlasciwosci jezdne. Nie jest ciezkie jak V8, ale w jezdzie na kazdej drodze, miejska, autostrada, w gorach, pokazuje ze auto jako calosc jest dosc dobre. Przyspiesza szybko, z cruise control jest ciche, siedzenia zapewniaja doskonale trzymanie i komfort na dluzszych jazdach, kierownica zawsze slucha pana i auto nie tylko trzyma sie drogi ale jedzie tam gdzie chcemy. Lata szalenst mi minely - ale dalej czasami lubie przycisnacsmirk.gif . poweidzmy ze auto jest szybkie i wyrafinowanehmm.gif

Silnik

84035413.jpg

2.5l flat boxer uwielbia obroty pomiedzy 3,000 - 4,000 rpm. Moc pod prawa stopa zaczyna byc wyczuwalna od ok 2,400 rpm ale szczyt lub jak kto woli orgasm270747800-sex.gif osiaga wlasnie @ 4,000 rpm. Skrzynia jest 5s - moze rzeczywscie sie starzeje ale na crusing przydalaby sie ta 6 ale znow trzba przyznac ze 100 km/h i 2,600 rpm nie jest zbytnio slyszane w kabinie.

"+" i "-"

waytogo.gif

-cena - dalej to nie wiele jak za takie auto - $40k (mowa o nowym i pewnie nie znajdzie zastsowanie na rynkach EU)zlosnik.gif

- wlasciwosci jezdne,

-zuzucie paliwa (niskie porownujac np do V8zlosnik.gif,

-wyglad sedan - IMVHO ladniejszy niz hatch

-AWD,

- wieksze niz w EU autach lusteka boczne,

-wykonczenie wnetrza,

-mile wstawki (czerwona nic, zaciski etc)

60683552.jpg

nono.gif

-brak automatic - jak uwaza mojamulher.gif

-zawieszenie - hmm.gif - dalej jak auto rodzinne - ciut lepiejidea.gif, ale na nierownosciach

-ergonomiapad.gif - podlokietnik,

-brak meskosci - ryku silnika, (mozna i dodac wygladpalacz.gif,

-silnik a wlasciwie jego brak do 2,400 rpm,

Sumujac - bedzie to krotka przygoda ale mama nadzieje ze sie polubimyzlosnik.gif

55836204.jpg

54830366.jpg

Napisano

eeeh, sedan to jest to ok.gif w EU w ogóle nie ma w ofercie sedana, więc wybacz jeśli się nie zgodze, co do tego, że słuchają co im się mówi grinser006.gif

Ogólnie w hatch wygląda jak daewoo lanos po tuningu hehe.gif

WRX ile ma koników? RS to odpowiednik wersji STI w EU, tak? hmm.gif

Napisano

jezdzilem tym w zeszlym roku po Warszawie...

w skrocie: LEGENDARNY układ kierowniczy, czucie i zawieszenie, przyczepność... mruczenie silnika...

ale... z minusów: auta dla pasjonata - brak większosci elementarnego wyposażenia i opcji do wyboru (zegarek wyglądał jak pierwsze zegarki elektroniczne z lat 80, brak dwustrefowej klimy)... jak Subaru podciągnie ten aspekt: to będzie mogło konkurować z innymi producentami... inaczej nie wyjdzie z niszy, bo są z tyłu pod kątem zawartości wnętrza o 10 kilometrów...

Napisano

> eeeh, sedan to jest to w EU w ogóle nie ma w ofercie sedana,

w ogóle to sedan jest w ofercie...

Napisano

Czasem sie zastanawiam jak Subaru udaje sie ten pojazd sprzedac. Z zewnatrz dosc nieciekawy, w srodku ordynarnie brzydki, antyczna skrzynia biegow, mikroskopijny bagaznik, malo miejsca z tylu. Poza legenda no i niezle rozwiazanym systemem przeniesienia napedu nie bardzo wiadomo o co chodzi.

P.S. W USA kampania reklamowa koncentruje sie na bezpieczenstwie.

Napisano

> Czasem sie zastanawiam jak Subaru udaje sie ten pojazd sprzedac. Z zewnatrz dosc nieciekawy, w

> srodku ordynarnie brzydki, antyczna skrzynia biegow, mikroskopijny bagaznik, malo miejsca z

> tylu.

antyczna, nie antyczna - bezkonkurencyjnie kultowo klika przy zmianie biegow... niech nic nie zmieniaja, bo doskonalosci sie nie poprawia smile.gif

Napisano

> a czemu to on ma licznik w kilometrach?

bo w Australii liczą po ludzku grinser006.gif a więc tak jak u nas ok.gif

Napisano

> w ogóle to sedan jest w ofercie...

jest WRX sedan a niedługo będzie też STI w sedanie

Napisano

> w ogóle to sedan jest w ofercie...

ale nie wrx i nie sti, nie wiadomo czemu screwy.gif

EDIT: Qulek - gdzie, bo w ofercie nigdzei nie widziałem hmm.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> Ogólnie w hatch wygląda jak daewoo lanos po tuningu

sedan jest dostojniejszgrinser006.gif

> WRX ile ma koników? RS to odpowiednik wersji STI w EU, tak?

Mniej niz Klugergrinser006.gif -195kW, 343Nm

RS jest przed WRX, $10k mniej, bez turbo, i z automatic zamiast manual. Taka pseudo wersja WRXzlosnik.gif.

STi jest normalnie a teraz Spec 10 bazuje na WRX ale ma "marketing" czyli wyglad STiwink.gif

Napisano

> ale nie wrx i nie sti, nie wiadomo czemu

w cenniku jest ... WRX SEDAN !!

Quote:

Impreza WRX 230

hatchback/sedan*1

Model WRX 230 zarówno w wersji hatchback, jak i sedan oferowany jest jedynie w wybranych krajach Europy.

www.subaru.pl

U nas jest

Napisano
  • Autor

[...]> ale... z minusów: auta dla pasjonata - brak większosci elementarnego wyposażenia i opcji do wyboru

jakichconfused.gif?

> (zegarek wyglądał jak pierwsze zegarki elektroniczne z lat 80, brak dwustrefowej klimy)... jak

> Subaru podciągnie ten aspekt: to będzie mogło konkurować z innymi producentami... inaczej nie

> wyjdzie z niszy, bo są z tyłu pod kątem zawartości wnętrza o 10 kilometrów...

W EU to nisza, u mnie masowkazlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a czemu to on ma licznik w kilometrach?

Nie przerwanie od lat 60tych kiedy system zmienil sie z imperial na metriczlosnik.gif

Napisano

> w cenniku jest ... WRX SEDAN !!

nie zauważyłem, mea culpa bow.gif

nareszcie jest jakaś alternatywa dla Evo X grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Czasem sie zastanawiam jak Subaru udaje sie ten pojazd sprzedac.[...]

Jest maly na miastowaytogo.gif, szybki, malo pali - reszta to jazda na legendzie i tylehmm.gif.

A co np golf GTI? Smiem twierdzic ze w nowej budzie zadnych innych wrecz nie widzezlosnik.gif

Napisano

> Cena kiedy nowy:$39,990 = 108,126.40 PLN

W Polsce najtańsza wersja WRX sedan 125 660 zł i tu masz odpowiedź

dlaczego Subaru sprzedaje się u Was, a w UE nie za bardzo.

Subaru ma w ogóle przedziwną politykę modeli i cen.

Wersja WRX 2,5 litra 265 KM na wielu rynkach nie jest dostępna, np. w Szwecji i Niemczech

Jest tylko 2,0 Sport 150 KM i 2,5 STi 305 KM yikes.gif

A STi jest idiotycznie drogie bo dostępny wyłącznie w wersji ze wszystkim i nie ma że nie chcesz np. nawigacji screwy.gif

I chcą za to 45 tys. Euro a np. w UK jest dostępna wersja aż o prawie 1/3 tańsza! angryfire.gif

No, po prostu jak ktoś zrozumie o co Subaru chodzi z tak różnym traktowaniem różnych rynków, to chyba dostanie Nobla....

> Za jedno trzeba cenic Subaru - szybkosc i to ze potrafia przyznac sie do bledu.

Szkoda, że przyznają sie jeśli chodzi o trochę zbyt awaryjne silniki 2,5 litra oslabiony.gif

A może ktoś wie, czy coś poprawili w MY2010?

A w ogóle to gratuluję fajnego autka 20.GIF

Napisano

> nie zauważyłem, mea culpa

> nareszcie jest jakaś alternatywa dla Evo X

od jakiegos roku lub dłużej jest wrx w sedanie wpysk.gif ale fakt to raczej nie jest alternatywa dla EVO, prędzej do wersji Rallyart. Dopiero STI sedan będzie.

Napisano

WRX jest alternatywą co najwyżej dla Lancera Ralliart 240 KM.

Napisano

> w cenniku jest ... WRX SEDAN !!

> Quote:

> Impreza WRX 230

A to ciekawe, bo w Australii mają 195kW czyli 265 KM.

Napisano

> A to ciekawe, bo w Australii mają 195kW czyli 265 KM.

Ale w cenniku jest napisane WRX SEDAN 265 .. niewiem.gif

Napisano

> Jest maly na miasto, szybki, malo pali - reszta to jazda na legendzie i tyle.

> A co np golf GTI? Smiem twierdzic ze w nowej budzie zadnych innych wrecz nie widze

1. Spalanie - jak porownasz z np GTI czy Civic'iem Si, czy nawet MazdaSpeed 3, to Subaru pali jak smok

2. Maly - Golf i Mazdaspeed sa mniejsze

3. Szybki - o ile pamietam to na asfaltowym torze Mazdaspeed pokazuje mu rury wydechowe. Sytuacja by sie pewnie zmienila na nawierzchni wymagajacej napedu na 4 kola, ale w miescie to raczej nie wystepuje.

Moim zdecydowanym faworytem w tej klasie samochodow jest Mazdaspeed 3 - pomimo napedu na przod. Ale o ile sie nie myle to BMW 135 jest nie tak strasznie drozsze od Subaru a oferuje wiecej mocy i naped na wlasciwe kola?

Napisano

> Subaru zawsze sikało na nasz rynek

A może raczej zawsze miało problemy z normami emisji spalin ? hmm.gif

> Ale w cenniku jest napisane WRX SEDAN 265 ..

Aha, no ale to przecież Ty napisałeś WRX 230..

Napisano

> A może raczej zawsze miało problemy z normami emisji spalin ?

089bc98d949e1d4bm.jpg

Napisano

> Aha, no ale to przecież Ty napisałeś WRX 230..

bo na stronie piszą 230 a w cenniku 265.. co za burdel sciana.gif

Napisano

Ceny w USA:

- gola Impreza STi $34K

- gola WRX sedan $25K

Dla porownania:

- MazdaSpeed 3 $23K

- GTI $23K

Napisano

> W EU to nisza, u mnie masowka

i tego Wam zazdroszcze :/ żałuje, że jak ojro stało po 3 zeta, nie mogłem zanabyć auta... jezdzilbym wlasnie WRXem...

teraz jest koszmarnie drogi (przy i tak tanim ojro po 3,8 PLN)...

Napisano

> Aha, no ale to przecież Ty napisałeś WRX 230..

SIP ma klientów głęboko w du** skoro nawet nie chce im się zrobić porządku z informacjami na ich www

Napisano

> WRX jest alternatywą co najwyżej dla Lancera Ralliart 240 KM.

tak, trochę skok myslowy, kolega pisał, że będzie STI w sedanie, to miałem na myśli ok.gif

Napisano
  • Autor

[...] Subaru chodzi z tak różnym traktowaniem różnych rynków, to

> chyba dostanie Nobla....

Moge sie mylic ale odnosze wrazenie ze w EU Subaru to marka Premium. USDM, OzDM to sie do Premium nie zalicza.hmm.gif. Nie jest to tania masowka jak Toyota, Ford, GM ale stoi gdzies pomiedzy Mazda, Honda a Premium :BMW, Merc, Lexushmm.gif.

A jak wiadomo za Premium trzeba placiczlosnik.gif, np BMW Oz liczy sobie za lakier metallic zlosnik.gif $1,300pad.gif

> Szkoda, że przyznają sie jeśli chodzi o trochę zbyt awaryjne silniki 2,5 litra

> A może ktoś wie, czy coś poprawili w MY2010? [...]

Mysmy dostali ten zwany Spec 10 - ma przypelznac za 1 miesiac to zobaczeidea.gif

A w ogóle to gratuluję fajnego autka

THX ale szczerze to wolabym inaczej te $$ wydaczlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> 1. Spalanie - jak porownasz z np GTI czy Civic'iem Si, czy nawet MazdaSpeed 3, to Subaru pali jak

> smok

Raczej chodzilo mi o male silniki 4 cylinder vs V8sidea.gif

> 2. Maly - Golf i Mazdaspeed sa mniejsze

Ta sama klasa - Smallhmm.gif

> 3. Szybki - o ile pamietam to na asfaltowym torze Mazdaspeed pokazuje mu rury wydechowe. [...]

Prowonywalne idea.gif

> Moim zdecydowanym faworytem w tej klasie samochodow jest Mazdaspeed 3 - pomimo napedu na przod. Ale

> o ile sie nie myle to BMW 135 jest nie tak strasznie drozsze od Subaru a oferuje wiecej mocy i

> naped na wlasciwe kola?

W USDM pewnie niezlosnik.gif - u mnie to okolo $65,000zlosnik.gif.

Skora $3,000, metallic $1,300, listwa ozdobna $300zlosnik.gif -lista jest dluga. smirk.gif,

Napisano

> Nie jest to tania masowka jak Toyota, Ford, GM ale stoi gdzies pomiedzy Mazda,

> Honda a Premium :BMW, Merc, Lexus.

U nas jest raczej podobnie w tej kwestii, powiedziałbym że dokładnie tak jak to w tym powyższym zdaniu napisałeś.

Napisano

> [...] Subaru chodzi z tak różnym traktowaniem różnych rynków, to

> Moge sie mylic ale odnosze wrazenie ze w EU Subaru to marka Premium.

Mylisz się.

W PL Subaru to tylko auto drogie, ale premium w żadnym wypadku to to nie jest.

Są tańsze auta klasy premium wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mylisz się.

zlosnik.gif. Nawet w odczuciu spolecznym - widze ze lud jedzie po BMWhmm.gif a po Subaru - hmm.gif albo tak zadko spotykane albo nieniewiem.gif

> W PL Subaru to tylko auto drogie, ale premium w żadnym wypadku to to nie jest.

> Są tańsze auta klasy premium

To co?hmm.gifzlosnik.gif? Jak to inaczej wytlymaczycniewiem.gif?

Napisano
  • Autor

> U nas jest raczej podobnie w tej kwestii, powiedziałbym że dokładnie tak jak to w tym powyższym

> zdaniu napisałeś.

Z tym ze placicie x2idea.gif

Napisano

> To co?? Jak to inaczej wytlymaczyc?

Sytuacja Subaru w Polsce jest dziwna. Jakiś czas temu zastanawiałem się trochę nad Foresterem - pojechałem więc do najbliższego geograficznie dealera (Wrocław). Na miejscu nieco się zdziwiłem: wszystkim (tj. sprzedażą aut, obsługą klientów w serwisie jak i samymi czynnościami serwisowymi) zajmował się jeden facet. Nie wiem, czy tak jest na codzień, czy może normalnie jest tam ktoś jeszcze do pomocy, a to była sytuacja wyjątkowa - w każdym razie o zakupie auta rozmawiałem z facetem grzebiącym przy jakimś aucie, który do tego co chwila odbierał telefony. Facet sprawiał wrażenie wkurzonego, że w ogóle chcę go o coś pytać - nie wyglądał na kogoś, kto chce cokolwiek sprzedać, raczej mocno powstrzymywał się od pogonienia za drzwi. zlosnik.gif Ten sam serwis klienta z niedziałającą nawigacją w Subaru Tribeca (gwarancja) odesłał do Krakowa (bagatela - jedyne 270 kilometrów) - bo na miejscu nie ma kto na to spojrzeć.

BTW. to jest salon/serwis w mieście liczącym ~700 tysięcy mieszkańców zlosnik.gif

Napisano

> (bagatela - jedyne 270 kilometrów) - bo na miejscu nie ma kto na to spojrzeć.

> BTW. to jest salon/serwis w mieście liczącym ~700 tysięcy mieszkańców

to nie wyjątek, ogólnie serwis subaru to jakaś porażka. W Bielsku jest podobnie, jak czegoś nie wiedzą, a zdarza się to nagminnie, to nie zrobią, tylko, po dłuższej pyskówce ( icon_rolleyes.gif) biorą auto na lawete i jazda w świat do innego serwisu, gdzie ktoś może coś pomoże screwy.gif

Ostatnia taka zabawa pozbawiła nas legacy na miesiąc tuk.gif

Co do wykonania i jakości materiałów, to wypowiadać się nie będę, ale premium to to nie jest grinser006.gif

Napisano

> BTW. to jest salon/serwis w mieście liczącym ~700 tysięcy mieszkańców

no widzisz - a w takiej głupiej Łodzi mamy i salon i serwis (różne lokalizacje) zlosnik.gif

Napisano

Żartujesz sobie?

Napisano

> Raczej chodzilo mi o male silniki 4 cylinder vs V8s

Raczej nie ma juz V8 o tak malej mocy jak w WRX. A pojazdy z V6 o podobnej mocy i masie takze pala mniej niz Impreza.

> Prowonywalne

W sumie to raczej trzeba by porownywac nie 135i (bo ma 300 KM), ale 128i. W USA 128i zaczyna sie od $28K, Impreza WRX z porownywalnym wyposazeniem kosztuje $27K = praktycznie ta sama cena. A w BMW dostajesz i tak pelno drobiazgow ktore Subaru nawet nie oferuje - np. szesciobiegowy manual czy tapicerke ze skory syntetycznej.

Napisano

> manual czy tapicerke ze skory syntetycznej.

Skóra syntetyczna, to takie nowe określenie skaju ?

Napisano

> Skóra syntetyczna, to takie nowe określenie skaju ?

O ile sie nie myle (a moge sie mylic) skaj to jedna z odmian skory syntetycznej. Sa tez inne, ktore mniej lub bardziej udaja skore naturalna.

Napisano

> . Nawet w odczuciu spolecznym - widze ze lud jedzie po BMW a po Subaru - albo tak zadko spotykane

> albo nie

Bo mówisz BMW - myślisz wieśmak/dresiarz

Mówisz subarynka - myślisz "uuuu, sportowóz".

Oczywiście nie warunkuje to spotkania normalnej osoby w betce (osobiście spotkałem jedną taką, ale właśnie onąż betkę sprzedaje :-) ), jak i dresa w zubarynce (bardzo częste)

> To co?? Jak to inaczej wytlymaczyc?

Nie no, pomału.

Premium to kwestia wykończenia/imidżu marki/tzw jakości odczuwalnej jak i rzeczywistej/jakości obsługi itd. Cena - owszem - gdzieś-tam istnieje, ale nie warunkuje samej premiumowatości.

MB na ten przykład plasuje się jako premium, ale po przejechaniu się B-klasse stwierdzam, że... No może i aspirują, ale nie bardzo im to wychodzi :-). Ale samej przynależności do premium z racji MARKI nie odmówię.

Zubarynka, jak powiedziałem, to auto... No zwykłe i tyle.

Że w PL mówisz "zubarynka" myślisz "impreza minimum WRX" to jedno, a że te auta bynajmniej nie są szałem ciał i uprzęży, jak i WRX i w górę nie jest jedynym produktem subaraka to coś zupełnie innego.

Swego czasu było takie coś jak Subaru Justy - taki maluch z metką zubaru. A rdzewiało totoooooo... :-)

I też zubaru :-)

Choć zaraz ortodoksi mnie zjadą, tak jak kiedyś robili, gdy mówiłem, że maluch to fiat :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.