Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ilość gazu w klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Macie może jakieś strony, gdzie są tabele ile gazu wchodzi do klimy do danego modelu auta?

Ja znalazłem jedną, ale chcę porównać czy się zgadza, głównie chodzi mi o Suzuki SX4, ale inne też mnie interesują.

Jeszcze pytanie dodatkowe, czy coś stanie się z klimą kiedy w układzie zamiast 450g czynnika będzie go np 600g?

Pozdrawiam

Napisano

> Jeszcze pytanie dodatkowe, czy coś stanie się z klimą kiedy w układzie zamiast 450g czynnika będzie

> go np 600g?

Zabezpieczenie wywali błąd i wyłączy sprężarkę. Inaczej dojdzie do zaszronienia i awarii.

Napisano
  • Autor

> Zabezpieczenie wywali błąd i wyłączy sprężarkę. Inaczej dojdzie do zaszronienia i awarii.

Tyle że nic takiego się nie stało, klima działała normalnie przez 2 lata, teraz też działa tylko jest już 450g czynnika, czyli teoretycznie tyle ile powinno być.

Napisano

> Tyle że nic takiego się nie stało, klima działała normalnie przez 2 lata, teraz też działa tylko

> jest już 450g czynnika, czyli teoretycznie tyle ile powinno być.

No bo pewnie różnica ciśnienia nie była aż na tyle duża. Skoro wszystko działa, to nie ma czym się przejmować.

Napisano

powinna byc naklejka z info na pasie przednim np.ja ostatnio uzupelnialem bo nie chłodziło-bylo 490g na wymagane 650...ubytek po dwoch latach...

Napisano

> Witajcie

> Macie może jakieś strony, gdzie są tabele ile gazu wchodzi do klimy do danego modelu auta?

> Ja znalazłem jedną, ale chcę porównać czy się zgadza, głównie chodzi mi o Suzuki SX4, ale inne też

> mnie interesują.

> Jeszcze pytanie dodatkowe, czy coś stanie się z klimą kiedy w układzie zamiast 450g czynnika będzie

> go np 600g?

> Pozdrawiam

Ja mam takie dane w instrukcji auta oraz na naklejce na przednim pasie.

Napisano

> powinna byc naklejka z info na pasie przednim np.ja ostatnio uzupelnialem bo nie chłodziło-bylo

> 490g na wymagane 650...ubytek po dwoch latach...

Z tym że naklejki mają to do siebie, że lubią się odklejać. wink.gif

Ogólnie w programach serwisowych typu Autodata takie informacje można znaleźć o niemal każdym samochodzie. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Z tym że naklejki mają to do siebie, że lubią się odklejać.

> Ogólnie w programach serwisowych typu Autodata takie informacje można znaleźć o niemal każdym

> samochodzie.

Mechanik właśnie w Autodacie sprawdzał i wyszło że ma być 450g a było 610g.

Znalazłem jeszcze taką listę, może się komuś przyda:

KLIK

Wg niej też wychodzi że 430g ma być a nie 610.

Napisano

Wielu producentów z biegiem lat zmieniała zalecenia odnośnie ilości czynnika w układach klimatyzacji. Przeważnie ilość czynnika zmniejszano.

Warto zawsze się szczegółowo upewnić jaka jest najnowsza informacja producenta na ten temat.

Często się zdarza, że gdy czynnika jest zbyt dużo, włączenie klimatyzacji powoduje słyszalny, nie spotykany wcześniej dziwny szum z kratek nawiewowych w aucie, nie powodowany przez wentylator.

Napisano

Nie przesadzaj... zlosnik.gif On chce wbić do układu 450g. tylko 600g. Nic poza gorszą wydajnością nie wydarzy się....

Jak by wbił tak 1000g. to moooooże wtedy.....

Napisano
  • Autor

> Nie przesadzaj... On chce wbić do układu 450g. tylko 600g. Nic poza gorszą wydajnością nie wydarzy

> się....

> Jak by wbił tak 1000g. to moooooże wtedy.....

Nie chcę, ale miałem nabite, nic się nie stało, klima działała, wydaje mi się że normalnie, tak zapytałem żeby wiedzieć czy coś mogło się stać.

Napisano

> Nie przesadzaj... On chce wbić do układu 450g. tylko 600g. Nic poza gorszą wydajnością nie wydarzy

> się....

> Jak by wbił tak 1000g. to moooooże wtedy.....

ano właśnie, nic ?

mnie też gość wbijał na oko, bo niestety vitara nie występuje w katalogach, wbił jak dla grand vitary - 500g

mówił że jak latem sprężarka będzie się wyłączać, to mam podjechać i upuści

w układzie było 200g z hakiem, klima działa normalnie

dla porównania w fordzie ma być ok 740g (+- 5%)

a po roku było 560g i klima nie ruszyła frown.gif

Napisano

BMW E39 520d, w układzie powinno być 650g, było 450g i klima działała bez problemu.

Napisano

> BMW E39 520d, w układzie powinno być 650g, było 450g i klima działała bez problemu.

Bez problemu będzie Ci działała. Tyle że jak masz za mało czynnika to żeby utrzymać odpowiednio niską temperaturę sprężarka będzie działała dłużej. Co się odbija na zużyciu paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.