Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] z cyklu jak rozebrać...

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

potrzebuję się dostać pod wykładzinę która jest pod nogami kierowcy i pasażera, macie wiedzę, TIS-a, inne źródło gdzie jest napisane jak to zrobić?

nie potrzebuję całkiem demontować ale chociaż unieść dywan w górę na pół metra na jak największej powierzchni, mam podejrzenie że źródło nieprzyjemnego zapachu w aucie które czasem mam to kwestia wilgoci pod nim,

z góry dzięki za podpowiedzi,

brat

EDIT: może nie tak jak na tym zdjęciu które cyknąłem ostatnio ale podobnie ;-)

283715369-wnetrze_rozbiorka.jpg

post-98214-14352507860831_thumb.jpg

Napisano

Ale masz dziwnie zamontowany zderzak.

Ja mam założony na zewnątrz biglaugh.gifzakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> Ale masz dziwnie zamontowany zderzak.

> Ja mam założony na zewnątrz

bokser.gif złośliwiec hahaha.gif

brat

Napisano

Łatwo nie będzie. Wykładzina stanowi jeden kawałek rozciągający się przez całą szerokość autka. Żeby ją wyjąć trzeba zdemontować tunel środkowy i fotele. Dlatego chyba najlepiej będzie rozciąć ją przy prowadnicach fotela (abo go zdjąć), zdjąć osłonę progu i próbować podnieść.

Napisano

> unieść dywan w górę na pół metra na jak największej powierzchni,

Do tego wystarczy wymontować fotele razem z prowadnicami (po 2 śruby torx na każdy), plastyki na progach i odegniesz każdą połówkę z zewnątrz do góry.

Do usuwania wilgoci wszelkiej (zwłaszcza płyn chłodniczy) polecam najtańszy sypki żwirek dla kota, najlepiej wsypywany w płócienne worki (np. stare poszewki) - wyciaga wilgoś nawet z wykładzin do suchego!!! Zamiast żwirku może byś ryż lub sól, też sa higroskopijne, tylko o wiele droższe...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Łatwo nie będzie. Wykładzina stanowi jeden kawałek rozciągający się przez całą szerokość autka.

> Żeby ją wyjąć trzeba zdemontować tunel środkowy i fotele. Dlatego chyba najlepiej będzie

> rozciąć ją przy prowadnicach fotela (abo go zdjąć), zdjąć osłonę progu i próbować podnieść.

z tunelem poradziłem sobie ostatnio przy walce z usterką airbagów

o tak:

283716946-PICT0478.jpg

foteli (jeszcze nie demontowałem cool.gif ) ale w końcu musi być ten pierwszy raz, nie wiem tylko czy przy demontażu foteli nie powinno wymienić śrub go mocujących bo tak mi coś kołacze po głowie z procedur serwisowych,

sądziłem że może da się niejako uwolnić tę wykładzinę z przodu i zwinąć ją do tyłu hmm

thx ok.gif

brat

post-98214-14352507864778_thumb.jpg

Napisano

Eee, Panie, drewno jak w BMW, nie pogadasz wink.gif

Śruby należałoby wymienić. Tak nakazuje fabryka.

Napisano
  • Autor

> Do tego wystarczy wymontować fotele razem z prowadnicami (po 2 śruby torx na każdy), plastyki na

> progach i odegniesz każdą połówkę z zewnątrz do góry.

miałem nadzieję, że da się to zrobić od przodu, ale tak sobie myślę że faktycznie pewnie będzie kolejność taka jak piszecie,

> Do usuwania wilgoci wszelkiej (zwłaszcza płyn chłodniczy) polecam najtańszy sypki żwirek dla kota,

> najlepiej wsypywany w płócienne worki (np. stare poszewki) - wyciaga wilgoś nawet z wykładzin

> do suchego!!! Zamiast żwirku może byś ryż lub sól, też sa higroskopijne, tylko o wiele

> droższe...

ja mam typowo wodę, i to nie z klimy bo odpływ skroplin mam drożny tylko jak sądzę z tego że podczas deszczu woda płynie wewnątrz drzwi, że mam założone nieoplowskie głośniki z dystansami to po nich spływa przedostaje się do wewnątrz i skapuje na uszczelkę wokół otworu drzwi, tam już sprytnie po łączeniu osłony progu na podłogę,

muszę jeszcze sprawdzić czy czasem gdzieś pod przednią szybą mi nie cieknie, bo chyba była nawet jakaś kampania na to w A-G - a może mi się potaśtało z Insignią ? hmm.gifniewiem.gif

dzięki,

brat

Napisano
  • Autor

> Eee, Panie, drewno jak w BMW, nie pogadasz

hehe, normalnie orzech (włoski) hahaha.gif

> Śruby należałoby wymienić. Tak nakazuje fabryka.

ok.gif czyli jednak dobrze kojarzyłem,

dzięki

brat

EDIT a do tego "drewna" białe zegary z Coupe, podświetlenia konsoli, przełącznika świateł, zapalniczki na krwistą czerwień i już wieś tańczy i spiewa... ale przyznać trzeba że wnętrze jest teraz znacznie żywsze a nie takie smutne i szare blush.gif

283717016-PICT0476.jpg

post-98214-14352507865307_thumb.jpg

Napisano

> podczas deszczu woda płynie wewnątrz drzwi, że mam założone nieoplowskie głośniki z dystansami

> to po nich spływa przedostaje się do wewnątrz i skapuje na uszczelkę wokół otworu drzwi, tam

> już sprytnie po łączeniu osłony progu na podłogę

O o o, tak miałem kiedyś w Peugeocie. Najfajniej było jak wieczorkiem popadał deszcz (auto pod chmurką) a w nocy przymroziło. Rano można było na łyżwach jeździć.... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> O o o, tak miałem kiedyś w Peugeocie. Najfajniej było jak wieczorkiem popadał deszcz (auto pod

> chmurką) a w nocy przymroziło. Rano można było na łyżwach jeździć....

> Pozdroofka

widzisz, do tego stopnia to nie, dosłownie parę kropel, ale jak się okazuje tam pod spodem wszystko jest szczelne jak batyskaf, sprawdzam ostatnio numer VIN na podłodze w okienku a tam wilgoć, -za przeproszeniem - pomacałem głębiej pod dywan - to samo, muszę z tym zrobić bo mi ruda zje asterkę sick.gif nie mówiąc o dodatkowym źródle zapachów, ale na to mam fajny środek jak już wysuszę auto, Febreze się to nazywa cool.gif

polecam,

brat

Napisano

Ten gruby kabel na fotelu, z filtrem na końcu od razu wydał mi się znajomy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ten gruby kabel na fotelu, z filtrem na końcu od razu wydał mi się znajomy

hehe ciii shhh.gif

korzystam póki ex szef nie widzi, ale jak w końcu zobaczy to mnie pogoni coś czuję, a raczej słyszę bo się układy w firmie zmieniają (oczywiście na gorsze) sick.gif

brat

Napisano

Ostatnio to przerabiałem i zrobiłem tak:

wykręciłem obydwa fotele , od razu uprzedzam dobry klucz bo jedno obemknięcie i może być potrzebna spawarka by coś dospawać ,jak się omiele w środku.

Po prostu śruby są czymś jakby klejone.

Potem demontaz progów i najlepiej jednak tunelu środkowego.

Oryginalnie wykładzina z przodu łączy sie z tą tylną tak ,że nie widac łączenia bo jest pod tunelem środkowym i w miejscu nawiewów na nogi pasażerów pod fotelami,Ale obie nie są rozłączalne przez szerokość auta .

Ja po prostu przednią wykładzinę jak wymieniałem po zalaniu płynem chłodniczym to przeciołem po środku.

tylnej jej części nic nie widać bo jak pisałem wyżej zasłania tunel w okolicach ręcznego ,natomiast w przedniej części przeciołem pod drążkiem od biegów aż do końca pod nagrzewnice .

Mała sugestia ,pod nagrzewnicą jak ciąć to bardziej z prawej strony nagrzewnicy( tam cięcie nie będzie widoczne) bo inaczej jak przy pedale gazu to może być widać i będzie drażnić np, przy wsiadaniu ok.gif

A ha pod tą wykładziną jest jeszcze jedna jakby gąbka i zaczyna się na pionowej grodzi a konczy w miejscu poziomu ,jest wsiąkliwa i łamliwa jak cholera .

Przeciąc trzeba bo inaczej trzeba demontować mechanizm wybierania biegów ,który przechodzi przez wykładzinę pod nagrzewnicą.

283717063-sgh.jpg

post-43904-14352507865878_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ostatnio to przerabiałem i zrobiłem tak:

> wykręciłem obydwa fotele , od razu uprzedzam dobry klucz bo jedno obemknięcie i może być potrzebna

> spawarka by coś dospawać ,jak się omiele w środku.

> Po prostu śruby są czymś jakby klejone.

> Potem demontaz progów i najlepiej jednak tunelu środkowego.

> Oryginalnie wykładzina z przodu łączy sie z tą tylną tak ,że nie widac łączenia bo jest pod tunelem

> środkowym i w miejscu nawiewów na nogi pasażerów pod fotelami,Ale obie nie są rozłączalne

> przez szerokość auta .

> Ja po prostu przednią wykładzinę jak wymieniałem po zalaniu płynem chłodniczym to przeciołem po

> środku.

> tylnej jej części nic nie widać bo jak pisałem wyżej zasłania tunel w okolicach ręcznego

> ,natomiast w przedniej części przeciołem pod drążkiem od biegów aż do końca pod nagrzewnice .

> Mała sugestia ,pod nagrzewnicą jak ciąć to bardziej z prawej strony nagrzewnicy( tam cięcie nie

> będzie widoczne) bo inaczej jak przy pedale gazu to może być widać i będzie drażnić np, przy

> wsiadaniu

> A ha pod tą wykładziną jest jeszcze jedna jakby gąbka i zaczyna się na pionowej grodzi a konczy w

> miejscu poziomu ,jest wsiąkliwa i łamliwa jak cholera .

> Przeciąc trzeba bo inaczej trzeba demontować mechanizm wybierania biegów ,który przechodzi przez

> wykładzinę pod nagrzewnicą.

dzięki ok.gif

ciął wykładziny nie będę, wolałbym wymontować mechanizm zmiany biegów i rozebrać parę innych rzeczy, z tego co widzę potrzebna jest wolna sobota i komplet kluczy, nowe śruby prowadnic fotela - tu masz rację, fabrycznie są oblepione klejem,

brat

Napisano

> EDIT a do tego "drewna" białe zegary z Coupe, podświetlenia konsoli, przełącznika świateł,

> zapalniczki na krwistą czerwień i już wieś tańczy i spiewa... ale przyznać trzeba że wnętrze

> jest teraz znacznie żywsze a nie takie smutne i szare

tak poza tematem.

siedzisz na jakims innym forum astry? o ile to nie jest tajemnica ;p

Napisano

Ja puki co przeciołem bo za leniwy byłem ale to była używka więc mi nie zależało ,będę miał nówkę i w ciepły dzien wymienie całą razem z tyłem wtedy bez cięcia ,he he he

Napisano
  • Autor

> tak poza tematem.

> siedzisz na jakims innym forum astry? o ile to nie jest tajemnica ;p

nie, to nie tajemnica, bywałem na forum Coupe ale obecnie bywam jedynie tutaj cool.gif

brat

Napisano
  • Autor

> Ja puki co przeciołem bo za leniwy byłem ale to była używka więc mi nie zależało ,

ech życie wink.gif

brat

Napisano

> nie, to nie tajemnica, bywałem na forum Coupe ale obecnie bywam jedynie tutaj

> brat

Zapomniales o usenecie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Zapomniales o usenecie

hehe.gif eee tam, od razu zapomniałem, kolega pytał o inne forum Astry wink.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.