Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzynowy turbo kontra benzynowy bez turbo

Featured Replies

Napisano

> pokaż mi 1.4 turbo dostepny na rynku ktory ma maks moment mniej niz 200-220 Nm?

> ja ci pokaże kilka wolnoosacych 2.0 ktore maja ponizej 200 Nm...

Kilka? Mało który ma 200 Nm lub więcej, a 1,4 zdarzają się i 250Nm. Różnica w dolnym zakresie obrotów jest bardzo duża na korzyść turbo. Generalnie przy tej samej mocy maksymalnej auto z turbo będzie ciut szybsze, bo silnik będzie lżejszy i będzie dysponował większą mocą średnią w zakresie obrotów użytecznych.

Napisano

> Kilka? Mało który ma 200 Nm lub więcej, a 1,4 zdarzają się i 250Nm. Różnica w dolnym zakresie

> obrotów jest bardzo duża na korzyść turbo. Generalnie przy tej samej mocy maksymalnej auto z

> turbo będzie ciut szybsze, bo silnik będzie lżejszy i będzie dysponował większą mocą średnią w

> zakresie obrotów użytecznych.

ok.gif

wiesz smile.gif nie znam przebiegu momentów wszystkich 1.4 turbo tak samo 2.0 l we wszytkich wariantach na rynku smile.gif znam natomiast pewne realia smile.gif asekuracyjnie napisalem, ale konkluzja ta sama smile.gif

Napisano

> Nie pisze o tym czy osiagi sa wystarczajace czy nie, ale czy bedzie mial przyjemnosc z jazdy czy

> nie. Moim zdaniem 150 KM w malym samochodzie jest zupelnie wystarczajace do sprawnego

> poruszania sie. Ale przyjemnosci z jazdy nie ma zadnej.

znów pisze o sobie, o twoich upodobaniach, o twoich przyjemnosciach. Ale wątek nie jest o twoich przyzwyczajeniach do wysokich mocy tylko o upodobaniach kolegi któremu 150KM daje przyjemność z jazdy

Napisano
  • Autor

> ... o upodobaniach kolegi któremu 150KM daje przyjemność

> z jazdy

Na razie jeszcze nie daje, bo max co miałem w osobówce to 105KM zlosnik.gif

Edit, Opel Omega 1,8i z 1991 roku ile miała koni? Teraz coś mi chodzi po głowie, że ok. 115?

Napisano

> Na razie jeszcze nie daje, bo max co miałem w osobówce to 105KM

> Edit, Opel Omega 1,8i z 1991 roku ile miała koni? Teraz coś mi chodzi po głowie, że ok. 115?

115 to miał 2,0, 1,8 raczej 90 KM zeby.GIF

Napisano

> Nie pisze o tym czy osiagi sa wystarczajace czy nie, ale czy bedzie mial przyjemnosc z jazdy czy

> nie. Moim zdaniem 150 KM w malym samochodzie jest zupelnie wystarczajace do sprawnego

> poruszania sie. Ale przyjemnosci z jazdy nie ma zadnej.

Jak zwykle trollujesz/bredzisz jak potłuczony (niepotrzebne skreślić). hehe.gif 150KM w małym aucie typu polo, mini, czy fiesta jak najbardziej daje przyjemność z jazdy. A to że Ty tego nie rozumiesz, to Twój problem i zachowaj go dla siebie, lub swojego psychoanalityka. waytogo.gif

Napisano

> Na razie jeszcze nie daje, bo max co miałem w osobówce to 105KM

> Edit, Opel Omega 1,8i z 1991 roku ile miała koni? Teraz coś mi chodzi po głowie, że ok. 115?

wiec z pewnością 150KM będzie dawało ok.gif

Napisano
  • Autor

> Chcąc kupić samochód na przebiegi ok. 15kkm rocznie, max na 10 lat, ~150KM benzyna, jakie lepiej

> wybrać sinik. Np ~1,4 turbo, czy ~2,0 bez turbo? Mowa o samochodzie nowym.

Jeśli to będzie nowe auto, z nowoczesnym 1.4T to nawet nie patrz na 2.0 N/A ok.gif

Napisano
  • Autor

> 115 to miał 2,0, 1,8 raczej 90 KM

Właśnie wygooglałem że 115KM zlosnik.gif

Klik

Napisano

> 115 to miał 2,0, 1,8 raczej 90 KM

2.0 8v mial 115 KM

2.0 16v mial 150... jak dorzucili, bo normy euro itp: EGR to spadlo do 136 KM

1.8 mialy 115 po EGR, 125 przed (takim powoziłem przez ponad 2 lata - bardzo lubilem ten silnik) smile.gif

hmmm... o 1.8 8v nie wiedzialem smile.gif

Napisano

Skoro to nowe auto to jak najbardziej z turbosprezarka ok.gif Duzo wieksza przyjemnosc z jazdy (przyjemniej sie wyprzedza), a w razie checi mozna rowniez osiagnac bardzo male spalanko smile.gif

Co do psucia sie to "Jak kto dba, tak ma" zlosnik.gif

Napisano

> (150 za 4 litrową bańkę to tylko na alledrogo)

wczoraj sprawdzalem ceny w intercars i zdaje sie, ze za 150zl bylo 4l opakowanie Mobil1 0W-40.

Napisano

> wczoraj sprawdzalem ceny w intercars i zdaje sie, ze za 150zl bylo 4l opakowanie Mobil1 0W-40.

To nie jest to górnopółkowy olej :-)

Poza tym chodzi o ogólny ogląd.

BTW, dziś w lidlu widziałem 15W40 za 39,99/5 l -> to dopiero oszczędność...

Napisano

> odpusc ..... szkoooda zachodu ... ostatnio jak tam bylem to zastanawialem sie po gwizdek im M5 jak

> jada 60 mph

No wiesz, chociaż silnik mam duży :-)

Napisano

> Nie pochwalam, ale zauwazam.

Oj, chyba nie za-qm-qm ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.