Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ekologiczne auta...

Featured Replies

Napisano

Czy tak naprawdę są ekologiczne? Mam na myśli choćby Priusy, gdzie koszt akumulatorów jest wysoki, a prąd do np. aut wyłącznie elektrycznych skądś trzeba brać.

Właśnie przygotowuje prezentacje na ten temat " ekologiczne auta" - i chciałem poznać Waszą opinię na ten temat, czy myślicie że niedługo takie auta staną się konieczne?

Reasumując obecnie mamy auta napędzane: benzyną, ON - diesle, LPG, CNG, są już auta na wodór ciekły i w postaci gazu, na prąd, nie wiem czy są wykorzystujące energię słoneczną w sprzedaży... czy coś pominąłem? Jak ktoś zna jakieś ciekawe strony www z wiedzą na ten temat to poproszę wink.gif

Pewnie i są ekologiczne, ale czy są to rozwiązania ekonomiczne..? hmm.gif

ps. ja osobiście odczuwałbym pewnie brak dźwięku silnika spalinowego zlosnik.gif

Napisano

> Czy tak naprawdę są ekologiczne? Mam na myśli choćby Priusy, gdzie koszt akumulatorów jest

> wysoki, a prąd do np. aut wyłącznie elektrycznych skądś trzeba brać.

Przemawia do mnie hybryda ze wspomaganiem silnikiem elektrycznym,

dającym możliwość przejechać 150-200 na jednym ładowaniu wyłącznie na prądzie,

a jednocześnie umożliwiającym też w razie potrzeby wielki moment obrotowy od pierwszego obrotu-

czyli takie elektryczne dopalanie gdy chcesz, a jazda beż zużycia benzyny w korkach,

2 w jednym ok.gif

W krótkim czasie będzie wiele takich aut: Peugeoty, Toyota Auris, VW Golf kolejnej generacji i wiele innych.

To już nie jest kwestia "czy", tylko "kiedy". Realna perspektywa to 2 lata.

Natomiast Polska jest w tej przykrej sytuacji, że ma większość prądu

brudnego, tzn. ze spalania paliw takich jak np. węgiel - i to trzeba zmienić,

zanim auta tzw. ekologiczne auta elektryczne będą naprawdę ekologiczne w Polsce.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby produkować w Polsce CNG na szeroką skalę

np. na każdym wysypisku śmieci. Nie ma bardziej ekologicznego paliwa na

świecie, wg ekologów, bo nie licząc energii zużytej do produkcji, jest to paliwo

zupełnie odnawialne i nie odbiera chleba biednym jak np. uprawy pod produkcję etanolu.

Napisano
  • Autor

> Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby produkować w Polsce CNG na szeroką skalę

> np. na każdym wysypisku śmieci.

Powiedz mi coś więcej nt. tego CNG w Polsce ok.gif

Napisano

dzisiaj byłem w warsztacie na wymianie opon i sobie jakiegoś starego motora czy auto świata oglądałem było porównanie priusa i golfa diesla blumołszyn czy jakoś tak . i okaząlo się że ten golf pali coś 5 l roby a prius oprócz pradu jeszcze 5 litrów PB .

WIec ta ekologia elektryków zaczyna być trochę na pokaz. No zawsze można zaszpanowac melexem (priusem) na starówce .

Napisano
  • Autor

> dzisiaj byłem w warsztacie na wymianie opon i sobie jakiegoś starego motora czy auto świata

> oglądałem było porównanie priusa i golfa diesla blumołszyn czy jakoś tak . i okaząlo się że

> ten golf pali coś 5 l roby a prius oprócz pradu jeszcze 5 litrów PB .

> WIec ta ekologia elektryków zaczyna być trochę na pokaz. No zawsze można zaszpanowac melexem

> (priusem) na starówce .

i o to mi właśnie chodzi, czy były gdzieś jeszcze takie badania/ testy prowadzone na większą skale? wink.gif

Napisano

> dzisiaj byłem w warsztacie na wymianie opon i sobie jakiegoś starego motora czy auto świata

> oglądałem było porównanie priusa i golfa diesla blumołszyn czy jakoś tak . i okaząlo się że

> ten golf pali coś 5 l roby a prius oprócz pradu jeszcze 5 litrów PB .

> WIec ta ekologia elektryków zaczyna być trochę na pokaz. No zawsze można zaszpanowac melexem

> (priusem) na starówce .

To jeszcze słabe porównanie. Zobacz ile pali nowe BMW serii 3 w wersji ED 163KM.

8s do setki i średnie spalanie 4,1. Auto większe i cięższe niż kompakt jakby nie patrzeć.

Jak dla mnie hybrydy mają sens jeśli silnik spalinowy będzie tylko źródłem prądu. Na co dzień do pracy jeździmy na prąd, a jak trzeba gdzieś dalej to spalinówka działa jak generator i podładowuje baterie zwiększając zasięg. Tym sposobem silnik spalinowy może pracować maksymalnie efektywnie, być stosunkowo niewielki i być umieszczony np. z tyłu auta.

Generalnie najwięcej do ekologii współczesnych aut wniosłoby wyeliminowanie człowieka zza kierownicy. Tu się kryją największe oszczędności. Nie tylko w zakresie samej techniki jazdy, ale także konstrukcji aut. To jednak jeszcze bardzo odległa przyszłość.

Napisano

Dla przykładu w Warszawie są ogromne korki. Masa samochodów stoi i generuje niesamowite ilości spalin. Stanie za stojącym zużytym dieslem, który "kopci" nie należy do najprzyjemniejszych, a wręcz jest to bardzo uciążliwe. wolałbym stać za Priusem. Do miasta idealne było by auto elektryczne. oczywiście energię elektryczną trzeba pozyskać poprzez spalanie węgla w elektrowni. Jednak spalanie to jest o wiele mniej uciążliwe, bo nie jest to "pod naszym nosem". Elektrownia posiada system filtrów i elektrofiltrów, a generowane spaliny wylatują przez 200m komin.

Napisano

> Czy tak naprawdę są ekologiczne?

To zalezy jak definiujemy ekologicznosc. Jezeli tylko przez to ile i co wychodzi z rury wydechowej, to Prius jest ekologiczny. Jezeli zas takze jak niszczone jest srodowisko w celu wyprodukowania jednego takiego oraz w celu jego utylizacji oraz jakie sa srodowiskowe koszty przegladow itp., to nie do konca wiadomo.

Napisano

> i o to mi właśnie chodzi, czy były gdzieś jeszcze takie badania/ testy prowadzone na większą

> skale?

Ale dużo zależy od tego, o jakich "ekologicznych" autach mowa i w jakich warunach się ich używa.

Akurat ostatnio miałem okazję trochę pojeździć Hondą Insight (jest trochę mniej skomplikowana, niż Prius - co czasem może być zaletą biglaugh.gif), stąd też wyrobiłem sobie o tym aucie subiektywną opinię. IMO warto je kupić, jeśli jeździ się przede wszystkim po mieście - przy poruszaniu się z niewielkimi prędkościami, częstych postojach, itp., itd. spalanie jest zaskakująco niskie. Natomiast jeśli takim autem podróżuje się głównie w trasach, to taka zabawa przestaje mieć IMO sens.

Napisano
  • Autor

> To zalezy jak definiujemy ekologicznosc. Jezeli tylko przez to ile i co wychodzi z rury wydechowej,

> to Prius jest ekologiczny. Jezeli zas takze jak niszczone jest srodowisko w celu

> wyprodukowania jednego takiego oraz w celu jego utylizacji oraz jakie sa srodowiskowe koszty

> przegladow itp., to nie do konca wiadomo.

właśnie chodzi mi o branie tych wszystkich kosztów pod uwagę, produkcja, i ew. późniejsze składowanie, recykling?! tych zużytych akumulatorów? hmm.gif

Napisano

Ano właśnie w programie motoryzacyjnym był test priusa i konkluzja była taka, że biorąc pod uwagę spalanie, większe niż w niejednym dizlu, koszty zakupu, sprawę zużytych akumulatorów, to auto jest nieekologiczne, ale fabryka toyoty tłumaczy, że prius jest ekologiczny jako całokształt, gdyż w iluś tam procentach użyte są produkty poddające się recyclingowi, jest cichy, może pali nie jakoś super mało, ale fabryka priusa jest mega ekologiczna- energia z wody wiatru słońca i tym podobne bzdety i biorąc pod uwagę ten całokształt prius okazuje się bardziej eko niż inne auta 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Czy wiecie coś na temat auta LOREMO? KLIK

Weszło do produkcji czy nie? hmm.gif

Napisano

> To jeszcze słabe porównanie. Zobacz ile pali nowe BMW serii 3 w wersji ED 163KM.

> 8s do setki i średnie spalanie 4,1. Auto większe i cięższe niż kompakt jakby nie patrzeć.

Napewno spali 4,1litra jak będziesz wykorzystywał w pełni osiągi tego silnika i przyśpieszał w granicach 8-9 s do setki smile.gif żeby tyle spalał to pewnie musisz jeździć tak aby nie przekraczać 100km/h a i tak bedzie ciężko osiągnąć taki wynik.

Powiedzmy szczerze...marketing to połowa sukcesu w handlu (spójrz np na Apple)

Jeśli chodzi o hybrydy to mam mieszane uczucia i jakos mnie nie przekonują puki co. Mało sie też mówi o żywotności zastosowanych akumulatorów i późniejszej ich utylizacji...inna kwestia że wiele światowych mocarstw nie pozwoli na to aby tradycyjne paliwa zostały wypart z rynku. Jak dla mnie obecnie hybrydy to taki lans dla bogatych i chcących sie pokazać osób "jestem eco jestem trendy"

Napisano

> Właśnie przygotowuje prezentacje na ten temat " ekologiczne auta" - i chciałem poznać Waszą opinię

> na ten temat, czy myślicie że niedługo takie auta staną się konieczne?

Też mam wątpliwości co do tej ekologii. Ale z drugiej strony zwróć też uwagę, że dotychczas wykorzystywane paliwa też trzeba wyprodukować więc i one są po stronie "kosztowej".

Napisano

W którym odcinku Top-Gear mówili o priusach i porównali jego ekonomiczność do BMW m3. Test polegał na tym, że po torze jechał Prius tak szybko jak dał radę, a za mim M3 tak by go nie wyprzedzić. Efekt: spalanie prius wyższe od M3, coś chyba 8 do 7 litrów.

Ale to jeszcze nic, bodajże w zeszłym roku amerykanie doznali olśnienia i odkryli VW Jetta TDI. Od wielu lat w kategorii ECO wygrywały u nich auto typu Prius, a w zeszłym roku wygrała właśnie Jetta ze średnim spalaniem około 5 L a ie jak prius około 7L.

Napisano

VW Jetta TDI. Od

> wielu lat w kategorii ECO wygrywały u nich auto typu Prius, a w zeszłym roku wygrała właśnie

> Jetta ze średnim spalaniem około 5 L a ie jak prius około 7L.

jetta to powinna palic z litr mniej... jakiś tekst

Napisano

> Powiedz mi coś więcej nt. tego CNG w Polsce

Kazdy zaklad utylizacji smieci jest w stanie produkowac gaz z odpadkow organicznych.

Produkcja nie jest zbyt kosztowna, wychodzi taniej niz zwyczajne, wysoko opodatkowane paliwo.

Wiekszosc autobusow w Sztokholmie jezdzi albo na etanol, albo bio-CNG.

Napisano

> Jeśli chodzi o hybrydy to mam mieszane uczucia i jakos mnie nie przekonują puki co. Mało sie też

> mówi o żywotności zastosowanych akumulatorów i późniejszej ich utylizacji...inna kwestia że

> wiele światowych mocarstw nie pozwoli na to aby tradycyjne paliwa zostały wypart z rynku. Jak

> dla mnie obecnie hybrydy to taki lans dla bogatych i chcących sie pokazać osób "jestem eco

> jestem trendy"

Troche tak, ale zle mowienie o hybrydach tez jest w modzie - w Polsce..

Co prawda nie lubie Priusa i wiele diesli jest bardziej przyjaznych dla srodowiska np specjalna wersja BMW 320 Efficient Dynamics,

ale argument o nietrwalosci akumulatorow Priusa to wspolczesna legenda- niczym nie potwierdzona.

A raczej odwrotnie- sa Priusy 1 generacji o przebiegu ponad 200 tys km i maja sie dobrze, a ich akumulatory wciaz maja ponad 80 proc sprawnosci.

Napisano

> Pewnie i są ekologiczne, ale czy są to rozwiązania ekonomiczne..?

Nie sa ani ekologiczne ani ekonomiczne

Jeśłi weźmiesz pod uwage pełne obciążenie dla środowiska przy produkcji użytkowaniu i utylizacji auta takiego jak Prius ( chodzi o metale do np aku, ilość różnych komponentów elektronicznych , wyminę baterii aku, ich zasilanie i potem utylizacjię ) to jest ono bardziej uciązliwe dla środowiska niż jaiś poczciwy diesel np lub nawetbenzyna

Dla porównania podobnie jest z torebkami - papierowa jest wbrew pozorom bardziej uciążliwa jeśli popatrzec na całośc życia torebki niż plastykowa

Plastykowa sie tylko dłużej rozłoży - a papierowa wymaga więcej nakąłdów na jej wyprodukowanie i przy jej produkcji jest więcej odpadów ( juz nie mówię że lasy giną )

Prius to tylko marketing - bez dopłat i promocji lokalnych władz ( np Kaliforni ) nikt by tego złomu nie kupił

Podobnie jak nikt by nie stawiał elektrowni wiatrowych gdyby nie to że 3 razy droższy prąd ZE musza odkupywać a na postawienie elektrowni jest dotacja od UE

To samo jak z Priusem jest z CO2 - ale to już inna historia smile.gif związana z wulkanami, para wodną i metanem. Ale na CO2 najlepiej sie zarabia ( na prawach emisji ) i kontroluje stąd takie pianie o CO2

I tyle - ale jak chcesz 6 z prezentacji - bądz na czasie - kłam jak inni smile.gif

Napisano

> To jeszcze słabe porównanie. Zobacz ile pali nowe BMW serii 3 w wersji ED 163KM.

> 8s do setki i średnie spalanie 4,1.

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifzlosnik2.gif bez przesady... srednie rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifzlosnik2.gif

163 konie umrą z głodu przy takim spalniu.

co do Priusa - pomijając kwestie utylizacji i produkcji - Prius najlepiej czuje się w miescie - tam gdzie "zwykłe" auto cierpi od ciągłego ruszania, hamowania i wolnych obrotow... Prius daje rade - wlasnie dlatego ze wylacza silnik spalinowy, i moze jechac na elektrycznym... w "amerykanskim" miescie pali to 5-6 litrow, w polskim 7 (wg statów z netu)... czyli tez zadne rewolucyjne osiagniecie, ale to naprawde spore auto z pełnym wyposazeniem hedonistycznym...

na trasie: wypada gorzej niż "stare konstrukcyjnie" diesle - bo tam elektryczny niewydaje...

czyli spalanie porównywalne do ok 100-130 konnego diesla - a:

1/ w zakupie kilkadziesiąt procent droższy (czytaj: wybierajac diesla mialbys na paliwo na 5-10 lat za free, zaleznie od ilosci pokonywanych km

2/ pali drozsze paliwo niz diesel (w europie)

reasumując: Prius to modny gadzet z łatką ekologiczną, który wcisnęli głupim amerykanom... ma kilka fajnych systemów, ale z grubsza jest bez sensu

akumulatory mają wg Toyoty żywotność 200.000 mil - ale to jest pewnie bardzo duze uogólnienie i mocno zalezy od stylu jazdy... także co po tych 200000 mil? poza tym akumulatory nie padają - na zasadzie 199 tys mil - miód malina, przejedziesz mile - trup... padają stopniowo - tak jak każda bateria... pytanie od jakiego przebiegu zaczyna to być odczuwalne?

Napisano

> poza tym akumulatory nie padają - na zasadzie 199 tys mil - miód malina,

> przejedziesz mile - trup... padają stopniowo - tak jak

> każda bateria... pytanie od jakiego przebiegu zaczyna to być odczuwalne?

jakiś tekst

Napisano

> jakiś tekst

no ok... są też alfy romeo o podobnym przebiegu które się nie popsuły ani razu... czy to jest reguła?

pytanie - jak dane auto było jeżdzone - jesli w 90% na autostradzie to sprawa jasna... co jesli dowalisz mu w 100% trasy w miescie?

dlugo szukalem na potrzeby bloga takich danych - nigdzie nie znalazlem, cos jest na rzeczy bo jesli byloby ok - Toyota by o tym trąbiła. z drugiej strony - użytkownicy nie narzekają specjalnie... no ale to amerykanie - oni mogą niewiedzieć że mają hybryde smile.gif

Napisano
  • Autor

kłamania to nie będzie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Na jakimś tam przedmiocie o środowisko broniliśmy się z koleżankami. Dostaliśmy pytanie na 5 zlosnik.gif

"W jaki sposób samochód musiałby być wyprodukowany i jakby wyglądał, aby można było o nim powiedzieć samochód ekologiczny?"

Człowiek się zaczął produkować...lanie wody każdemu z nas się włączyło....a na końcu gość przerwał "Nigdy nie powstał i nie powstanie samochód który będzie się mianował tytułem EKOLOGICZNY" icon_eek.gif

Ekologia to nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, zajmująca się badaniem oddziaływań pomiędzy organizmami a ich środowiskiem oraz wzajemnie między tymi organizmami.

Samochód może być mniej, lub bardziej przyjazny środowisku.

Napisano

> Czy LPG jest ekologiczne?

> KLIK

Daj spokój - jakie bzdury - odnoszenie sie do ilości aut z LPG z założeniem że większośc z nich ma instalki I generacji

Błędne założenie artukułu i błędne wnioski

A najlepsze jest zdanie - może i LPG jest ekologiczne ale na LPG sie więcej jeździ więc w sumie ilośc CO2 i takich tam jest ta sama - rozłożyło mnie

Napisano

> Czy tak naprawdę są ekologiczne? Mam na myśli choćby Priusy, gdzie koszt akumulatorów jest

> wysoki,

sprawdziłeś, ile kosztują?

Napisano
  • Autor

Poczytaj dokładnie o co tam chodzi ok.gif

Napisano
  • Autor

Prezentacja zakończona sukcesem zlosnik.gif

Dzięki za sugestie, jak ktoś chce, to mogę wrzucić worda ze zlepkiem informacji (tekstu) z ktorego korzystałem wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Prezentacja zakończona sukcesem

Ale było po prawdzie czy ku zadowoleniu ??

Napisano
  • Autor

> Ale było po prawdzie czy ku zadowoleniu ??

po prawdzie raczej zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.