Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skuter - 2suw vs 4uw

Featured Replies

Napisano

jak w temacie. zamierzam zanabyc skuter - żona mnie samochód podprowadziła. obstawiam nowego chińczyka marki INCA. rozchodzi się o silniczek, co wybrać 2suw czy 4suw?? nie zamierzam tym tym szaleć, do pracy pojechać, po bułki rano w sobotę skoczyć. wydawałoby się, że odpowiedniejszy bedzie 4T, ale spotkałem się z opiniami, że to to może mieć problemy z jechaniem pod większą górkę. co myślicie??

Napisano

4 sUw wiekszy niz 50ccm jesli masz kat. A. Jesli nie, to 2 suw jest prostszy, ma wiekszą moc, ale i ma mniejsza zywotnośc

Napisano

jako użytkownik 4T potwierdzam, że są one mniej żwawe niż 2T, ale obecnie nie ma dużej różnicy, za to rekompensują to mniejszym spalaniem, fajniejszym dźwiękiem i laniem samej benzyny smile.gif

ps. nie wiem jak Ty, ale ja nie lubię dźwięku kosiarki, do tego automatu, i mam manualnego chińczyka

Napisano

> jak w temacie. zamierzam zanabyc skuter - żona mnie samochód podprowadziła. obstawiam nowego

> chińczyka marki INCA. rozchodzi się o silniczek, co wybrać 2suw czy 4suw?? nie zamierzam tym

> tym szaleć, do pracy pojechać, po bułki rano w sobotę skoczyć. wydawałoby się, że

> odpowiedniejszy bedzie 4T, ale spotkałem się z opiniami, że to to może mieć problemy z

> jechaniem pod większą górkę. co myślicie??

Rozumiem, ze w gre wchodzi jedynie 50 ccm.

Ja bym wybral dwusuwa, mimo, ze pali zadziwiajaco duzo,

jest glosny a do tego, generalnie, mniej zywotny.

Napisano
  • Autor

myślę tylko o 50cm3, brak prawka na motór, może kiedyś. teraz to mnie zakręciliście, zwłaszcza zwolennik 4T . skuterem mam jeździć sam - nie zamierzam mieć nawet 2 kasku. ma to jeździć do pracy i z powrotem, nie będę tym robił żadnych akrobacji ani wyścigów. za 4T bardzo przemawia dźwięk - nie cierpię kosiarek, żywotność - niech się to nie psuje, spalanie też ma znaczenie - żeby nie kosztowało mnie to tyle ile auto w dieslu wink.gif ale słyszałem opinie, że to ciężko jeździ, coś jak silniki SDi w autach kontra TDi

rozchodzi mi się o takie skuterki INCA WIKI 4T - 2 997zł lub INCA LAMBROS 2T - 3 900zł

Napisano

jeśli to ma się nie psuć to poszedłbym minimum w koreańca (kymco) a najlepiej w japońca, nawet używkę 2-3 letnią

Napisano

2T łatwiejszy w naprawie, każdy go rozkręci i złoży:) A z Chińczykami to nigdy nie wiadomo. Ale jak dla Ciebie to 4T chyba lepszy. 2T są dla dzieciaków żeby się wyszaleć mogły:)

Napisano

> jak w temacie. zamierzam zanabyc skuter - żona mnie samochód podprowadziła. obstawiam nowego

> chińczyka marki INCA. rozchodzi się o silniczek, co wybrać 2suw czy 4suw?? nie zamierzam tym

> tym szaleć, do pracy pojechać, po bułki rano w sobotę skoczyć. wydawałoby się, że

> odpowiedniejszy bedzie 4T, ale spotkałem się z opiniami, że to to może mieć problemy z

> jechaniem pod większą górkę. co myślicie??

Siemanko. Powiem tak bo zajmuje sie sprzedażą i naprawą skuterów od lat 3 i w tym też i INKA. Z jeżeli chodzi o 2T czy 4T to moja opinia jest taka. Jeżeli chodzi o to czy 4T czy 2T sobie poradzi z górką to powiem tak ze obydwa sobie poradzą. Technika troszkę poszla do przodu i 4T już nie sa zamulane fizycznie tylko modulowo za czym idzie bardzo łatwe podkręcenie go bez ingerencji w mechaniczne sprawy, oczywiście isnieje pewne ryzyko że silniczek szybciej nam się skończy ale na pewno 4T będzie oszczędniejszy w utrzymniu a jeżeli 2T przy 2T spalanie jest zawsze wyższe doliczyc do tego olej i nie polecam żadnych mixoli czy tez lotosów bo silnik gwarantuje że skończy się szybko. Silnik 2T to nie sa jak kiedyś 2T ROMET czy inne stare sprzęty, Konstrukcja sa podobne ale jest kilka zmianek które jak dla mnie sa bardziej problematyczne w naprawie jak przy 4T. Jeżeli chodzi o awaryjność to ja zawsze obstawałem i będe za 4T. Najczęstrzą awaria spotykana w tych silnikach jest zapchnięcie się gaźnika co jest bardzo łatwe do zdiagnozowania i usunięcia usterki nawet na drodze w max 15min. mając do dyspozycji srubokręt + klucz 10 i 12. Natomiast przy 2T jeżeli chodzi o usterki sprawa jest podobna ale już wyczyszczenie samego gaźnika nie wystarczy gdyż nie można zapomnieć o odpowitrzeniu dozowonika. 2T oczywiście zawsze będzie mial wyższa moc bdyż jest to silnik wysoko obrotowy i tez dzisiejsze skuterki 2T sa poblokowane bardziej elektronicznie niż fizycznie. Tak czy inaczej polecam 4T mimo troszkę słabszego silnika na starcie, oszczędniejszy i moim zdaniem mniej kłopotliwy.

Pozdrawiam MuleZ zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Siemanko. Powiem tak bo zajmuje sie sprzedażą i naprawą skuterów od lat 3 i w tym też i INKA. Z

.

.

.

> Pozdrawiam MuleZ

bardzo pomocna odpowiedź. wielkie dzięki

Napisano

dlaczego chcesz kupić właśnie - chińczyka marki INCA?

Z tego co widzę to kosztuje on ok 3000 zł, na twoim miejscu zainteresował bym się lepiej KYMCO Agility, cena oscyluje aktualnie w okolicach 3800-3900 za nowy.

Miałem agility i jeździłem na nim, bardzo przyjemnie, nawet na zablokowanym silniku (odblokować łatwo bo zestaw do odblokowania dają gratis).

Napisano

> rozchodzi mi się o takie skuterki INCA WIKI 4T - 2 997zł lub INCA LAMBROS 2T - 3 900zł

szkoda ze tak późno piszesz miałem PGO z przebiegiem 800km za 2600zł do sprzedania.

Napisano

> jako użytkownik 4T potwierdzam, że są one mniej żwawe niż 2T, ale obecnie nie ma dużej różnicy, za

> to rekompensują to mniejszym spalaniem, fajniejszym dźwiękiem i laniem samej benzyny

do dwutaktów też leje sie samą benzynę....

a czy ja wleję olej raz na 1500km[2-takt] czy raz na 2500km[4-takt]to zbyt dużego znaczenia nie ma hehe.gif

w/g mnie dolożyć i kupić kymco manuala ok.gif

Napisano

no cóż... olej do 4T lejesz raz na 2500 km za kwotę 15 zł, a do 2T co max 1000km za nieco więcej... więc.. jest to różnica

ps. a może by tak wspierać polski przemysł:

romet ogar 900

manualny, silnik 4T, składany w polsce, części tanie (bo chińskie), w pełni kompatybilny z innymi chińczykami, łatwy w odblokowaniu, wygodny, z forum tego ogara oraz na żywo znam takie o przebiegach rzędu 20 kkm bez awarii i remontu, spalanie max 2 litry benzyny na setkę smile.gif, a i serwis oraz dostępność części do modyfikacji jest ogromny, i obecnie praktycznie co kawałek smile.gif

Edit: do autora wątku, obecnie sam ujeżdżam takie cudo: Quest Smart by fenix

kosztował mnie dokładnie 2499 zł, jest w pełni manualny, 4T, przebieg 3750 km bez awarii, spalanie 1,8l; orginalnie nie był zablokowany, zero zbędnych plastików, lekki i szybki (jak na 4T (parę markowych i niemarkowych 2T odstawiałem, nawet odblokowanych))... po polsce jeździ z tego co wiem 6 sztuk, ale silnik itp jest ten sam co w ogarze 900

Napisano

> no cóż... olej do 4T lejesz raz na 2500 km za kwotę 15 zł, a do 2T co max 1000km za nieco więcej...

> więc.. jest to różnica

to policzmy...

zakładając mieszankę 1:50 to przy spalaniu 3l/100km wychodzi litr oleju na 1600km yikes.gif

Napisano

widać, że chyba jeździłem źle ustawionymi 2T, bo zużywały litr oleju na niecały 1000 km...

Napisano

A skąd wy macie te ceny???? U mnie INCA zaczyna się od 1790pln. Taniej niż na allegro. Za 3000 jest na prawde spory wybór, a za 3500 to można już poszaleć. Kymco owszem ale nie zapominajcie że jest jeszcze kilka innych firm z tej pułki jakościowej BENZER czy MAGNUS, może MAGNUS aż takiego szału nie robi. W każdym bądź razie polecam BENZERA i INCA. Ceny adekwatne do jakości moim zdaniem. INCA ma świetnie spasowane plastiki i w ogóle w porównaniu np. z KINGWAY to odbiega na prawdę daleko. To samo dotyczy BENZERA. Jeżeli ma to być tani i mało kłopotliwy skuterek który ma przejechać tanio z punktu A do B to wystarczy nam INCA SPRINT czy też MAGNUS SOLATIO, Tego sprzedaje sie naprawde dużo, nie ma problemu z częściami gdyż są bardzo podobne te skuterki technicznie oczywiście. A zapomniałem dodać tez o nowej firmie która jakością jest zbliżona do INCA i charakteryzuje się silnikami o zauważalnej większej mocy i checi do jazdy to jest MOTORRO, jest kilka fajnych z tej firmy maszyn gdzie pewnie i KYMCO zostało by zawstydzone. Oczywiście trzeba również pamiętać że faktem jest że to chińszczyzna i trafiaja sie jakeś buble, choć coraz to rzadziej, i nigdy nie można porównywać jakości tych maszyn do jakości JAPONII, ale cieszę się że jest ta chińszcyzna bo kogo w tych czasach stać na nową czy też w nie których wypadkach używaną JAPONIĘ, sam zakup JAPAN MOTOR to pryszcz, ale nie zapominajmy też o tym że to również się psuje jak każda inna maszyna, ale już ceny za naprawe, czy też ceny za częsci są dużo duzo wyższe.

POZDRAWIAM EWRYBADY MuleZ zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

MuleZ dajesz naparwdę wyczerpujące i fachowe odpowiedzi. może rzeczywiście na tego SPRINTA się nawet zdecydować, chociaż chyba troszkę za mały

Napisano

> MuleZ dajesz naparwdę wyczerpujące i fachowe odpowiedzi. może rzeczywiście na tego SPRINTA się

> nawet zdecydować, chociaż chyba troszkę za mały

No to fakt że mały to on troszke jest ale nie aż tak mały żeby sobie nie poradzil z dorosła osobą czy tez nawet dwiema, to juz tylko od ciebie zalezy do czego on ma służyć ,czy na rodzinne wycieczki, czy na dojazdy do sklepu lub do pracy. Musisz sobie przeliczyc czy jest sens wydawac na coś pieniądze gdzie te cos będzie używane sporadycznie i w wiekszości jest używane przez sezon i to w ciepłe dni, czyli mało. Druga sprawa kto tak naprawde bedzie na nim śmigał, TY czy twoja Żonka, Jeżeli to będzie sprzęt tylko dla ciebie oczywiście SPRINT wystarczy ale mozna się rozejżec za czymś większym np. BENZER YANKEE i to jest w cenie 3500pln z wyglądem naprawde przypominajacego normalny motocykl 150ccm, a jeżeli to jest dla twojej Żonki to raczej coś małego gdzie będzie kobiecina miała łatwo manewrować czy nawet postawic na stopki. W obu tych przypadkach masz 4T z silnikami troszeczke różniącymi się konstrukcja ale spalanie nadal to samo.

POZDRAWIAM MuleZ zlosnik.gif

Napisano

To ja może jeszcze swoje 3 grosze.

Po pierwsze przeczytaj priv-a.

W zeszłe lato przejeździłem korki Agilitką. Też rozpatrywałem różne skutery, ale korzystając z okazji stałem się właścicielem właśnie tego. Z zasady nie lubię automatów, ale po jednym sezonie na skuterze zamarzył mi się automat w samochodzie. To naprawdę jest świetna sprawa na korki - zero ciągłego mieszania skrzynią. Poza tym przemawia do mnie jakoś brak łańcucha, o który trzeba również dbać.

Za gówniarza rozjeżdżałem się Simsonkami, które do tej pory sobie cenię, ale przesiadka na plastikowy skuter mimo początkowej awersji miło mnie zaskoczyła z następujących powodów:

1. super hamulce

2. ładny dźwięk pracy (4T)

3. automat - super na korki

4. niskie spalanie

5. nic nie rdzewieje mimo parkowania "pod chmurką" - plastiki robią swoje...

6. płaska podłoga pod nogami - super sprawa przy jeździe z dzieciakiem z przodu

Z rocznej eksploatacji tego skutera mogę pisać o laniu paliwa, gdyż nic więcej przy nim nie robiłem, poza przygotowaniem do sezonu na wiosnę.

Napisano

>Z zasady nie lubię automatów, ale po jednym

> sezonie na skuterze zamarzył mi się automat w samochodzie. To naprawdę jest świetna sprawa na

> korki - zero ciągłego mieszania skrzynią.

Potwierdzam smile.gif Też myślę żeby następne auto kupić sobie w automacie zeby.GIF

> 1. super hamulce

> 2. ładny dźwięk pracy (4T)

> 3. automat - super na korki

> 4. niskie spalanie

> 5. nic nie rdzewieje mimo parkowania "pod chmurką" - plastiki robią swoje...

> 6. płaska podłoga pod nogami - super sprawa przy jeździe z dzieciakiem z przodu

Mogę się podpisać pod tymi słowami 2 rękami smile.gif

Napisano

O ile 2T to obecnie porażka, o tyle w tak małych silniczkach są jedynym sensownym rozwiązaniem.

Bierz dwusuwa.

Napisano

MuleZ, a jakie przebiegi wytzrymuja takie silniczki 2T i ile spalaja na 100. Mnie akurat interesuje inca street z uwagi na swoje gabaryty, a tam tylko 2T. jak cena jest u ciebie za ten model i w którym sklepie cię namierzyć. ja jestem z G-D więc mam nie daleko. Chciałbym cos kupić po 23 maja.

Pozdrwawiam.

Napisano

Mulez ja mam Magnusa Carave z silnikiem 139QMB 50cm i chciałbym go troche podkręcić, wymieniłem już moduł na odblokowany i dysze w gaźniku. w tej chwili leci mi bez problemu 60km/h ale chciałbym uzyskać lepsze przyspieszenie, no i może tak z 80km/h.

Zastanawiam sie nad założeniem np takiegu zastawu:

http://www.allegro.pl/item1024104668_zestaw_tuningowy_80cc_skuter_4t_139qmb_qma_gy6.html

Aczkolwiek troche szkoda mi ingerować w silnik, poniewaz mam dopiero 1650 km przebiegu.

Napisano

Jako użytkownik Kymco Agility polecam ze względu, że nic przy nim nie ruszałem a ma już 8500km wyjeżdżone. Wiadomo olej zmieniam ale np. do świecy jeszcze nie zaglądałem(od nowości). Do filtra też bo jest dość dobry jeszcze...

Napisano

kilka kilkanaście tyś., jak się wysypie to płacisz 100-500pln i masz nowy silnik ok.gif

Napisano

> MuleZ, a jakie przebiegi wytzrymuja takie silniczki 2T i ile spalaja na 100. Mnie akurat interesuje

> inca street z uwagi na swoje gabaryty, a tam tylko 2T. jak cena jest u ciebie za ten model i w

> którym sklepie cię namierzyć. ja jestem z G-D więc mam nie daleko. Chciałbym cos kupić po 23

> maja.

> Pozdrwawiam.

Witam witam. Troszke mnie nie było. Jeżeli chodzi o Streeta to cena jest jak u mnie 2600pln + kask zlosnik.gif, Salonik Motor-Land Rypin, ul.21 Stycznia ZAPRASZAM !!!! zlosnik.gif Jeżeli chodzi o spalanie takiego skuterka to powinien na dotarciu zamykać sie w 3-3,5 litra i z czasem czy tez przebiegiem powinno spaść do 3 litrów a nawet mniej. To jest 2T także za oszczedny nie jest, ale i tak tańszy transport jak samochodem. Natomiast przebiegi to różnie bywa, i w zasadzie zalezy to od dwóch wariantów, 1- jaki ci sie statek trafi, 2- jak bedziesz dbał o niego. Zazwyczaj 2T powinien bez remontu prześmigać te 10tyś. ale zdaża się ze po bidnych 500 i juz jest jakis ZONK!!!! na szczęscie sporadyczne wypadki. Ważne jest też żeby wydłuzyc okres żywotnoci to śmigać na olejach do motocykli, starać sie tankowac w jednym miejscu, u ciebie nie powinno byc tego problemu zeby.GIF, macie ładna prafie nowiuśku stacje w mieście. I serwisować w miere regularnie. Chodź przy 2T jest tylko olej w skrzyni do wymiany. Powiem szczerze ze na prawde cięzko jest określić żywotność 2T. Oczywiscie życzę ci żeby słuzyl jak najdłużęj

Pozdrawiam MuleZ

Napisano

> Mulez ja mam Magnusa Carave z silnikiem 139QMB 50cm i chciałbym go troche podkręcić, wymieniłem już

> moduł na odblokowany i dysze w gaźniku. w tej chwili leci mi bez problemu 60km/h ale chciałbym

> uzyskać lepsze przyspieszenie, no i może tak z 80km/h.

> Zastanawiam sie nad założeniem np takiegu zastawu:

> http://www.allegro.pl/item1024104668_zestaw_tuningowy_80cc_skuter_4t_139qmb_qma_gy6.html

> Aczkolwiek troche szkoda mi ingerować w silnik, poniewaz mam dopiero 1650 km przebiegu.

Powiem tak. Cena w miare, ciekawe jak będzie z jakoscią tego zestawu, szkoda ze nie widać kupujących wtedy byś zapytał jak się to sprawuje, po za tym ten zestaw doda ci mocy być może będzie troszkę szybciej jechał, ale dziwi mnie że po zastosowaniu odblokowanego modułu skuter jedzie tylko 60km/h, być może jest źle wyregulowany gaźnik, lub pozostały gdzieś jakieś blokady fizyczne. Obadaj temat najpierw z tym co masz bo czasami jest tak że wymiana na taki zestaw oczywiście niesie na pewno zwiększenie mocy ale nie zawsze będzie jechał szybciej. Napęd paskowy jest tak skąstruowany że pasek dojdzie do pewnego momentu i chodź bys jeszcze turbo miał to i tak nie pozwoli jechac szybciej. Może masz jescze słynną podkładke na wariatorze i nie pozwala na pełne odchylenie paska i sprawdź gaźnik. Ostatnio zmieniłem moduł przy bidnym Colibrze i zamyka licznik to cholerstwo czyli 80km/h. U ciebie spokojnie powinien te 65-70.

Pozdrawiam MuleZ

Pozdrawiam MuleZ

Napisano

U siebie nie widziałem skuterów inca. Jak kupie u Was w sklepie to gdzie go serwisować. jeździc do Rypina czy mogę na miejscu. Chyba po niedzieli się zgłosze po niebieskiego.

PS.

Macie swój transport, czy bym musiał wracać na kołach co jest trochę ryzykowne bez rejestracji.

Napisano

> U siebie nie widziałem skuterów inca. Jak kupie u Was w sklepie to gdzie go serwisować. jeździc do

> Rypina czy mogę na miejscu. Chyba po niedzieli się zgłosze po niebieskiego.

> PS.

> Macie swój transport, czy bym musiał wracać na kołach co jest trochę ryzykowne bez rejestracji.

Niestety nie mam na miejscu żadnego w tej chwili, lae to nie problem zawsze moze dojechac, z transportem też nie powinno być problemu cosik by sie zmajstrowało, serwis natomiast musiał by byc u mnie no chyba ze macie u siebie jakiś i sie tam dogadać czy dało by radę tak go serwisować żeby utrzymać gwarancję. Jak byś był zdecydowany to wbij na priva i sie będzie kombinować.

Pozdrawiam MuleZ

Napisano

. Jak byś był zdecydowany to wbij na priva i sie będzie

> kombinować.

> Pozdrawiam MuleZ

Masz zablokowany priv, więc zapytam tu. Ile czasu potrzeba na sprowadzenie takiego modelu. od 24-28.05. mam urlop i jak bym sie zdecydował to bym chciał w tym czasie to załatwić i go zarejestrować. Jak wróce do pracy do problrm z chwila wolnego będzie.

Napisano

> . Jak byś był zdecydowany to wbij na priva i sie będzie

> Masz zablokowany priv, więc zapytam tu. Ile czasu potrzeba na sprowadzenie takiego modelu. od

> 24-28.05. mam urlop i jak bym sie zdecydował to bym chciał w tym czasie to załatwić i go

> zarejestrować. Jak wróce do pracy do problrm z chwila wolnego będzie.

Jeżeli jest na stanie w Płocku to jest kwestia 2 dni max, jeżeli go nie bezie to się tak zrobi żeby był zlosnik.gif

Napisano

>Ostatnio zmieniłem moduł przy bidnym Colibrze i zamyka licznik to >cholerstwo czyli 80km/h. U ciebie spokojnie powinien te 65-70.

U mnie jest licznik do 60 a wskazówka opada poniżej więc terz mi zamyka licznik spokojnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.