Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przywitam sie i od razu pytam (techniczne)

Featured Replies

Napisano

To na początek witam wszystkich z szarańczy przenoszę sie tutaj bo od niedawna śmigam bravo jtd 105 2000r. Wrażenia pozytywne po przesiadce ok.gif. Mam taki mały problem, wg mnie auto jest bardzo zamulone często trzeba redukować czasem delikatne szarpnięcia sie zdarzają. T jak sie włączy to bardzo krótko "ciągnie" od ~2000 do ~2800obr no i z tego powodu podłączyłem dzisiaj autko pod FES i wyszły takie BŁĘDY. Ktoś sie orientuje co to takiego?

Dodam że odometr zgadza się z licznikiem czyli licznik nie kręcony 170tys smile.gif

Z góry dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

> Z góry dzięki za pomoc

Przecież napisane - tak na oko

Zawór EGR, dziura w przewodach turbo, czujnik położenia wałka

Napisano
  • Autor

> Przecież napisane - tak na oko

> Zawór EGR, dziura w przewodach turbo, czujnik położenia wałka

Egr zaślepiony to by sie zgadzało, dziura w przewodach to by sie wyjaśniło czemu czasem z przodu auta spalinami zalatuję i auto słabe. Skasowałem wczoraj błędy dzisiaj podepne jeszcze raz zobaczymy czy znowu wyskoczą.

Napisano

> Egr zaślepiony to by sie zgadzało, dziura w przewodach to by sie wyjaśniło czemu czasem z przodu

> auta spalinami zalatuję i auto słabe. Skasowałem wczoraj błędy dzisiaj podepne jeszcze raz

> zobaczymy czy znowu wyskoczą.

jak spalinami wali, to nie jest za ciekawie, bo masz padniete przewody od strony wydechu a nie od strony dolotu ...

chyba, ze smierdzi olejem - opary z odmy... to dolot zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak spalinami wali, to nie jest za ciekawie, bo masz padniete przewody od strony wydechu a nie od

> strony dolotu ...

> chyba, ze smierdzi olejem - opary z odmy... to dolot

Nie no bardziej mi to spalinami śmierdzi niż oliwom z odmy, czemu nie ciekawie drogie takie przewody? ciężko wymienić? może to być przyczyną tego że auto nie jedzie tak jak powinno?

Napisano

> Nie no bardziej mi to spalinami śmierdzi niż oliwom z odmy, czemu nie ciekawie drogie takie

> przewody? ciężko wymienić? może to być przyczyną tego że auto nie jedzie tak jak powinno?

po stronie goracej turbo nie ma przewodow panie...

spaliny napedzaja turbine...

mozesz miec dziure juz za kolektorem wydechowym i dlatego wali spalinami...

Napisano

> Nie no bardziej mi to spalinami śmierdzi niż oliwom z odmy, czemu nie ciekawie drogie takie

> przewody? ciężko wymienić? może to być przyczyną tego że auto nie jedzie tak jak powinno?

No wiesz - jak turbo nie daje ciśnienia to masz wolnossącego diesla - czyi nie 110 KM tylko w porywach 75 KM

Napisano
  • Autor

> po stronie goracej turbo nie ma przewodow panie...

> spaliny napedzaja turbine...

> mozesz miec dziure juz za kolektorem wydechowym i dlatego wali spalinami...

Czyli co osłonę T ściągnąć i macać czy nie dmucha? czy jakiś inny sposób jest na zlokalizowanie przedmuchu?

Napisano
  • Autor

> No wiesz - jak turbo nie daje ciśnienia to masz wolnossącego diesla - czyi nie 110 KM tylko w

> porywach 75 KM

A po przez FES da sie odczytać ciśnienie? bo widzę że jest tam możliwość odczytu jakiś parametrów, sorry że tak dopytuję ale to pierwszy mój diesel zlosnik.gif

Napisano

> A po przez FES da sie odczytać ciśnienie? bo widzę że jest tam możliwość odczytu jakiś parametrów,

> sorry że tak dopytuję ale to pierwszy mój diesel

Nie wiem - nie znam FES frown.gif

Ale ponieważ jakies sterowanie w zależności od ciśnienia doładowania jest to pewnie sie da smile.gif

Napisano

> A po przez FES da sie odczytać ciśnienie? bo widzę że jest tam możliwość odczytu jakiś parametrów,

Da się o ile czujnik jest sprawny. A wydaje mi się ,że drugi błąd wskazuje na jakieś halo z czujnikiem.Trzeci to coś nie tak z czujnikiem przy pedale sprzęgła.Pierwszym i ile nie będzie się powtarzał to bym się nie przejmował. A czwarty występował u mnie cały czas to się przyzwyczaiłem biglaugh.gif

Napisano

da sie

Desired Boos Pressure - Oczekiwane cisnienie przez ECU obliczane z parametrow czujnikow

Actual Boost Pressure - to co ci nadmucha turbinka

mierzyc nalezy w czasie jazdy - pod obciazeniem - na wolnych obrotach niewiele nadmucha smile.gif a ECU zakladne cisnienie z kosmosu bierze smile.gif

Napisano

> Przecież napisane - tak na oko

> czujnik położenia wałka

a konkretnie to brak synchronizacji miedzy czujnikiem walu a czujnikiem walka rozrzadu - to taki dynks za kolem na glowicy - tuz kolo pompy wody - kolo zebate ma przerwe i z niej czujnik indukuje impuls

komunikat wskazuje tu na brak synchronizacji - czyli cos jak przestawiony rozrzad - ja bym tez dla pewnosci sprawdzil znaki na rozrzadzie - choc moze sie okazac ze to przetarty kabelek gdzies

Napisano

> pod FES i wyszły takie BŁĘDY. Ktoś sie orientuje co to takiego?

Na początek zrób testy drogowe przy mocnym depnięciu na gaz załóżmy na III przy jakiś 2 tys.obr. i zrób parę screenów z ciśnieniem doładowania oczekiwanym i mierzonym .

Najlepiej byłoby w sumie gdybyś wkleił wykresy wink.gif

Które błędy z powyższych powróciły po skasowaniu ?

Napisano
  • Autor

> a konkretnie to brak synchronizacji miedzy czujnikiem walu a czujnikiem walka rozrzadu - to taki

> dynks za kolem na glowicy - tuz kolo pompy wody - kolo zebate ma przerwe i z niej czujnik

> indukuje impuls

> komunikat wskazuje tu na brak synchronizacji - czyli cos jak przestawiony rozrzad - ja bym tez dla

> pewnosci sprawdzil znaki na rozrzadzie - choc moze sie okazac ze to przetarty kabelek gdzies

No to lepiej żeby był to kabelek przetarty frown.gif

Napisano
  • Autor

> Na początek zrób testy drogowe przy mocnym depnięciu na gaz załóżmy na III przy jakiś 2 tys.obr. i

> zrób parę screenów z ciśnieniem doładowania oczekiwanym i mierzonym .

> Najlepiej byłoby w sumie gdybyś wkleił wykresy

> Które błędy z powyższych powróciły po skasowaniu ?

Jutro porobie testy w czasie jazdy, tylko teraz pytanie czy można przedłużyć normalnie tj. polutować przewody w interfejsie żeby lapka do auta zabrać czy trzeba kupić jakąś taką przedłużkę?

Ps. nie wiem które błędy wyskoczyły bo dzisiaj nie miałem dostępu do interfejsu, jutro będę znowu podpinał. Pozdrawiam

Napisano

Póki co , to przedłuż kabelki korzystając z cienkich koszulek termokurczliwych zaciskających przewody sygnałowe na odpowiednich pinach we wtyczce i izolacji , a na przyszłość zakup przejściówkę VAG - wtyczka 3-pin Fiat , o której jest mowa w podwieszonym wątku o FES .

Napisano
  • Autor

> Póki co , to przedłuż kabelki korzystając z cienkich koszulek termokurczliwych zaciskających

> przewody sygnałowe na odpowiednich pinach we wtyczce i izolacji , a na przyszłość zakup

> przejściówkę VAG - wtyczka 3-pin Fiat , o której jest mowa w podwieszonym wątku o FES .

Mam vaga i przejściówke na 3pin fiat, ale wydawało mi sie że nie sięgnie do środka.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie sięgnie to pozostanie przedłużyć " przejściówkę "

Ok dzisiaj działam i popołudniu zdam relacje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Na początek zrób testy drogowe przy mocnym depnięciu na gaz załóżmy na III przy jakiś 2 tys.obr. i

> zrób parę screenów z ciśnieniem doładowania oczekiwanym i mierzonym .

> Najlepiej byłoby w sumie gdybyś wkleił wykresy

> Które błędy z powyższych powróciły po skasowaniu ?

Po przejechaniu 150km od kasowania wywaliło ostatni i przedostatni, czyli egr i transmission/ gear sys.

Teraz ide testy podczas jazdy porobić.

Napisano
  • Autor

No po wstępnych testach tak to wygląda screen

Desired boost pressure nic nie wskazywał

Bosst pressure (czyli chyba to co turbina nadmucha) max 1 616 pokazał, do 2tys ok 960 dobrze dmucha?

Co o tym sądzicie i co jeszcze ważnego mogę przetestować w czasie jazdy i na postoju.

Napisano

> Bosst pressure (czyli chyba to co turbina nadmucha) max 1 616

Mało , powinna pompować na max. ok. 1bara powyżej ciśnienia atmosferycznego .

Nie masz czasem jakiejś nieszczelności za turbo - nie słychać świstu uciekającego powietrza ?

> Co o tym sądzicie i co jeszcze ważnego mogę przetestować w czasie jazdy i na postoju.

Wskazanie z przepływki powietrza na jałowym i przy pedale gazu w podłodze w warunkach jak pisałem wcześniej .

Oraz parametry podczas ostrej jazdy jak w tym wątku : KLIK - zwłaszcza ilość paliwa i ciśnienie na CR - chodzi o maksymalne wartości .

Napisano
  • Autor

> Mało , powinna pompować na max. ok. 1bara powyżej ciśnienia atmosferycznego .

> Nie masz czasem jakiejś nieszczelności za turbo - nie słychać świstu uciekającego powietrza ?

> Wskazanie z przepływki powietrza na jałowym i przy pedale gazu w podłodze w warunkach jak pisałem

> wcześniej .

> Oraz parametry podczas ostrej jazdy jak w tym wątku : KLIK - zwłaszcza ilość paliwa i ciśnienie

> na CR - chodzi o maksymalne wartości .

O widzisz odczytam wszystkie te parametry co w tamtym wątku, tylko powiedz mi bo widzę że tam wrzuciłeś screena z wersja fes 1.4.1 da się ściągnąć pełną wersje tego bezpłatnie? bo w 2.0 można tylko 4 parametry zaznaczyć.

Co do świstu to raczej gwizd, dosyć głośno gwizda T, przy zamkniętych szybach nie słychać jakoś szczególnie w środku, ale jak otworze to już bardzo słychać. Jutro od rana działam z resztą tych parametrów ok.gif. Dzięki za dotychczasową pomoc 20.GIF

Napisano

> Po przejechaniu 150km od kasowania wywaliło ostatni i przedostatni, czyli egr i transmission/ gear

Ja też mam te błędy, dziś podpinałem 893goodvibes.gif Co do tego drugiego to coś tam pisało o pedale sprzęgla smile.gif

Napisano

> Ja też mam te błędy, dziś podpinałem Co do tego drugiego to coś tam pisało o pedale sprzęgla

Przy błędzie P0704 trzeba sprawdzić czujnik pod pedałem sprzęgła ok.gif

Napisano

O super dzięki za odpowiedź ok.gif Jakimi nieprawidłowościami może objawiać się ten czujnik, jakie on ma zadanie?

Napisano
  • Autor

> Mało , powinna pompować na max. ok. 1bara powyżej ciśnienia atmosferycznego .

> Nie masz czasem jakiejś nieszczelności za turbo - nie słychać świstu uciekającego powietrza ?

> Wskazanie z przepływki powietrza na jałowym i przy pedale gazu w podłodze w warunkach jak pisałem

> wcześniej .

> Oraz parametry podczas ostrej jazdy jak w tym wątku : KLIK - zwłaszcza ilość paliwa i ciśnienie

> na CR - chodzi o maksymalne wartości .

No to byłem w garażu i na chwile obecna takie parametry

zimny 1

zimny2

zimny odpalony1

zimny odpalony2

zimny odpalony3

lekko ciepły

wykres ciepły silnik,

po powrocie

po powrocie z gazem w podłodze

Trochę tak chaotycznie wiem wiem bow.gif

Dodam że słychać baardzo lekki gwizd nawet jak na jałowym stoi.

Napisano

> po powrocie z gazem w podłodze

Parametry na jałowym zdają się być w normie .

Żeby coś więcej powiedzieć to brakuje jednak jednoczesnych danych : ciśnienia paliwa , ciśnienia turbo oraz z przepływki przy gazie w podłodze .

> Dodam że słychać baardzo lekki gwizd nawet jak na jałowym stoi.

hmm.gif Przeważnie to wskazuje na nie za dobrą kondycję turbiny , ale u ciebie może być spowodowane nieszczelnością w układzie wydechowym .

Napisano
  • Autor

> Parametry na jałowym zdają się być w normie .

> Żeby coś więcej powiedzieć to brakuje jednak jednoczesnych danych : ciśnienia paliwa , ciśnienia

> turbo oraz z przepływki przy gazie w podłodze .

A powiedz mi które to? np wg screena którego wrzuciłeś w poprzednim wątku, ciśnienie T już wiem a reszta?

> Przeważnie to wskazuje na nie za dobrą kondycję turbiny , ale u ciebie może być spowodowane

> nieszczelnością w układzie wydechowym .

No chyba bym sie załamał jak by T było na wykończeniu auto ledwo 170tys przejechane w papierach 1 właściciel z 63r we Włoszech no i PL ja pierwszy. No ale różne rzeczy się dzieją.

Napisano

> A powiedz mi które to? np wg screena którego wrzuciłeś w poprzednim wątku, ciśnienie T już wiem a

> reszta?

Skompletuj taki zestaw :

Boost Pressure

Desired Boost Pressure

Fuel Pressure

Desired Fuel Pressure

Intake Air Quantity

Desired Air Quantity

Pamiętaj że chodzi o maksymalne wskazania przy dynamicznym przyśpieszaniu .

Napisano

> No chyba bym sie załamał jak by T było na wykończeniu auto ledwo 170tys przejechane w papierach

A odometer ty włączał ?

1

> właściciel z 63r we Włoszech .

EEEEE coś sugerujesz?

Napisano
  • Autor

> Skompletuj taki zestaw :

> Boost Pressure

> Desired Boost Pressure

> Fuel Pressure

> Desired Fuel Pressure

> Intake Air Quantity

> Desired Air Quantity

> Pamiętaj że chodzi o maksymalne wskazania przy dynamicznym przyśpieszaniu .

Idę działać ok.gif

Napisano
  • Autor

> No i jakie spostrzeżenia ?

Nic nie zdziałałem bo laptop mi umarł, dopiero dzisiaj go odratowałem. Tak że jutro do pracy sobie wezmę lapka podepnę na drogę powrotną i porobię screeny ok.gif Pzdr

Napisano
  • Autor

> Skompletuj taki zestaw :

> Boost Pressure

> Desired Boost Pressure

> Fuel Pressure

> Desired Fuel Pressure

> Intake Air Quantity

> Desired Air Quantity

> Pamiętaj że chodzi o maksymalne wskazania przy dynamicznym przyśpieszaniu .

Proszę poniżej wykresy i wartości. Pierwszy screen na postoju dwa pozostałe z jazdy przy max obciążeniach czyli z niskich obrotów, z wysokich, przeciąganie do prawie max obrotów itp

Scr. 1

Scr. 2

Scr. 3

Napisano

Ewidentnie odczytywana wartość ciśnienia doładowania jest za niska .

Może to być wina czujnika lub turbo .

Czujnik można wykręcić i przeczyścić albo podmienić na drugi - pewny .

Oprócz tego wskazania z przepływki są zaniżone o jakieś 30-40% co może być spowodowane uszkodzeniem nie tylko samej przepływki , ale także za niskim ciśnieniem doładowania .

Standardowo więc wypnij wtyczkę z przepływki i sprawdź czy auto nie zrobiło się dynamiczniejsze .

Napisano
  • Autor

> Ewidentnie odczytywana wartość ciśnienia doładowania jest za niska .

> Może to być wina czujnika lub turbo .

> Czujnik można wykręcić i przeczyścić albo podmienić na drugi - pewny .

> Oprócz tego wskazania z przepływki są zaniżone o jakieś 30-40% co może być spowodowane uszkodzeniem

> nie tylko samej przepływki , ale także za niskim ciśnieniem doładowania .

> Standardowo więc wypnij wtyczkę z przepływki i sprawdź czy auto nie zrobiło się dynamiczniejsze .

Przepływke odłączę i zobacze co i jak, a powiedz mi gdzie ten czujnik od cisnienia sie znajduję?

Napisano

> gdzie ten czujnik od cisnienia sie znajduję?

Jest przykręcony jedną śrubką do kolektora dolotowego od strony płyty grodziowej .

Pamiętam , że w starszych postach była nawet fotka z zaznaczonym czujnikiem ok.gif

Napisano
  • Autor

No i ..upa, odpiąłem przepływomierz i auto juz wogóle przestało jechać zero momentu obr i drobne poszarpywanie niewiem.gif ide ten czujnik przeczyszczę jeszcze.

Ps. nie będę nowego tematu zakładał, jak się dostać do żaróweczki od podświetlenia pokrętła nawiewu? Odkręciłem na dole te 2 imbusy, popielniczkę całą wykręcił i dalej nie mogę się dostać, panel ani drgnie frown.gif

Napisano

masz jeszcze śrubki pod radiem (4), w listwie z przyciskami (2) i jedną pod środkowym pokrętłemprędkości nawiewu.

Napisano

> No i ..upa, odpiąłem przepływomierz i auto juz wogóle przestało jechać zero momentu obr i drobne

> poszarpywanie

hmm.gif Dziwna sprawa , o ile pamiętam to jakoś po wypięciu przepływki na żadne poszarpywanie nikt się nie skarżył ...

Napisano

> No i ..upa, odpiąłem przepływomierz i auto juz wogóle przestało jechać zero momentu obr i drobne

> poszarpywanie ide ten czujnik przeczyszczę jeszcze.

> Ps. nie będę nowego tematu zakładał, jak się dostać do żaróweczki od podświetlenia pokrętła

> nawiewu? Odkręciłem na dole te 2 imbusy, popielniczkę całą wykręcił i dalej nie mogę się

> dostać, panel ani drgnie

napewno są 2 śruby na dole 2 pod zaślepaki przycisków halogenów i gorzewania tylnej szyby i 4 u góry pod radiem smile.gif żarówka t5w dostepna na każdej staci benzynowej

Napisano
  • Autor

> Dziwna sprawa , o ile pamiętam to jakoś po wypięciu przepływki na żadne poszarpywanie nikt się

> nie skarżył ...

No delikatnie poszarpywał jak pedał był w podłodze i do tego zero mocy jak by był wolnossący zdaje się że oddam do jakiegoś fachury i tyle bo nic sam nie zdziałam.

Napisano
  • Autor

> masz jeszcze śrubki pod radiem (4), w listwie z przyciskami (2) i jedną pod środkowym

> pokrętłemprędkości nawiewu.

Wszystkie znalazłem oprócz tej jednej pod pokrętłem, jak sie do niej dostać pokrętło sie wyciąga? nie chcę czegoś urwać zlosnik.gif

Napisano

> Wszystkie znalazłem oprócz tej jednej pod pokrętłem, jak sie do niej dostać pokrętło sie wyciąga?

> nie chcę czegoś urwać

Wyciąga się . Weź złap kombinerkami przez szmatke.

Napisano

> oddam do jakiegoś fachury i tyle bo nic sam nie zdziałam.

Jak tylko znasz takiego to jak najbardziej zlosnik.gif

A póki co to popracuj nad czujnikiem i daj znać jak efekty ok.gif

Napisano

> dostać, panel ani drgnie

4 śrubki pod radiem

2 śrubki pod zaślepkami panela przełączników

1 śrubka pod pokrętłęm stopnia wentylatora ( sie pokrętłościąga )

2 śrubki od dołu panela

I tyle - popielniczni nie trzeba wywlekać

Napisano
  • Autor

> 4 śrubki pod radiem

> 2 śrubki pod zaślepkami panela przełączników

> 1 śrubka pod pokrętłęm stopnia wentylatora ( sie pokrętłościąga )

> 2 śrubki od dołu panela

> I tyle - popielniczni nie trzeba wywlekać

Dzięki ok.gif już zrobione nie mogłem właśnie tej pod pokrętłem zlokalizować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.