Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

instalacja LPG używana, czy warto?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam takie pytanie jak w temacie

Zastanawiam się nad montażem instalacji LPG do mojego uno 1.4

ale jako, że mam nim zamiar jeździć jeszcze ok 2 może max 3 lata

nie opłaca mi się zakladać nowej-jeszcze przy moich malych przebiegach

no ale na jazdę gdzie benzyna u mnie kosztuje juz 4.80 tez za bardzo niemam ochoty:P

Co o tym myślicie?

i gdzie szukac takich instalacji ewentualnie? czy w warsztatach montujących LPG czy na aukcjach jak ta http://moto.allegro.pl/item1040908835_instalacja_lpg_fiat_uno.html ?

ewentualnie jak to sprawdzić czy ta na aukcji jest ok?

Panowie jak to rozegrać żeby bylo najlepiej?:)

Napisano

czy ta instalacja jest do 1.4?

jeśli ktoś Ci to założy i da papier na montarz, zarejestrujesz i będzie tanio, to może warto

czy przedmiot używany na aukcji jest ok przekonasz się kiedy go dostaniesz i z niego skorzystasz

Napisano

> czy ta instalacja jest do 1.4?

> jeśli ktoś Ci to założy i da papier na montarz, zarejestrujesz i będzie tanio, to może warto

> czy przedmiot używany na aukcji jest ok przekonasz się kiedy go dostaniesz i z niego skorzystasz

Oj kudłaty, kudłaty...

Stara gwardia, która wysyła ludzi na lekcje ortografii, a Ty pośród nich 270751858-jezyk.gif

Co do tematu to nie skusiłbym się raczej na używaną instalację.

Po jakimś czasie zawsze z gazem pojawiają się problemy a co dopiero w używanych instalacjach...

Napisano
  • Autor

> czy ta instalacja jest do 1.4?

> jeśli ktoś Ci to założy i da papier na montarz, zarejestrujesz i będzie tanio, to może warto

> czy przedmiot używany na aukcji jest ok przekonasz się kiedy go dostaniesz i z niego skorzystasz

no niewiem właśnie czy pasuje do 1.4, wysłałem mu maila ale nie odpisał jeszcze

a może to głupie pytanie ale czy instalacje do 1.0 i 1.4 bardzo się rózni? ewentualnie czym? pytam bo nigdy z LPG nie mialem do czynienia, nie bylo mi to potrzebne. no ale te ceny benzyny ostatnio....

Napisano

> Witam

> Mam takie pytanie jak w temacie

> Zastanawiam się nad montażem instalacji LPG do mojego uno 1.4

> ale jako, że mam nim zamiar jeździć jeszcze ok 2 może max 3 lata

> nie opłaca mi się zakladać nowej-jeszcze przy moich malych przebiegach

> no ale na jazdę gdzie benzyna u mnie kosztuje juz 4.80 tez za bardzo niemam ochoty:P

> Co o tym myślicie?

> i gdzie szukac takich instalacji ewentualnie? czy w warsztatach montujących LPG czy na aukcjach jak

> ta http://moto.allegro.pl/item1040908835_instalacja_lpg_fiat_uno.html ?

> ewentualnie jak to sprawdzić czy ta na aukcji jest ok?

> Panowie jak to rozegrać żeby bylo najlepiej?:)

Powiem ci tak NIE MONTUJ LPG nie opłaca się koszt założenia używanej instalacji to ok400pln tak aby był to legalnie sam przerabiałem temat jakieś 2 tygodnie temu i wole BP95,czasem leje BP98

Napisano

> no niewiem właśnie czy pasuje do 1.4, wysłałem mu maila ale nie odpisał jeszcze

> a może to głupie pytanie ale czy instalacje do 1.0 i 1.4 bardzo się rózni? ewentualnie czym? pytam

> bo nigdy z LPG nie mialem do czynienia, nie bylo mi to potrzebne. no ale te ceny benzyny

> ostatnio....

Jeśli czymś się różni to najprawdopodobniej tylko mikserem (koszt nowego 35zł). Bo nawet jeśli ma jakiś mały parownik, to powinno wystarczyć na 69KM. wink.gif

A co do używanej instalacji, to praktycznie jedyna rzecz która się zużywa to membrany w reduktorze, które można wymienić, a koszt nowych to jakieś 60-80zł. No i trzeba się liczyć z tym, że na pewno trzeba będzie dać nowe przewody gumowe, opaski no i pewnie jeszcze kawałek przewodu miedzianego nowego.

Napisano

> Jeśli czymś się różni to najprawdopodobniej tylko mikserem (koszt nowego 35zł). Bo nawet jeśli ma

> jakiś mały parownik, to powinno wystarczyć na 69KM.

> A co do używanej instalacji, to praktycznie jedyna rzecz która się zużywa to membrany w reduktorze,

> które można wymienić, a koszt nowych to jakieś 60-80zł. No i trzeba się liczyć z tym, że na

> pewno trzeba będzie dać nowe przewody gumowe, opaski no i pewnie jeszcze kawałek przewodu

> miedzianego nowego.

I jeszcze zdobyć na to wszystko papier... że jest złożone w zakładzie mającym uprawnienia... bo inaczej nici z przeglądu smile.gif

Napisano

> Po jakimś czasie zawsze z gazem pojawiają się problemy a co dopiero w używanych instalacjach...

shocked.gifJakie problemy i po jakim czasie?nawet mnie nie strasz bo zrobiłem dopiero 180kkm na LPG i aż teraz boję się tych problemów confused.gif

Napisano

> Po jakimś czasie zawsze z gazem pojawiają się problemy a co dopiero w używanych instalacjach...

Jakie problemy? Jak ktoś jest ignorantem w tej dziedzinie, nie wie jak zadbać o auto i instalację gazową, do tego trafi na d*** nie mechanika to wcale mnie nie dziwi, że są problemy i potem powstają stereotypy, że LPG jest be sick.gifgrinser006.gif

Napisano
smile.gif Ja przejechałem 80 kkm więc jeszcze mogę nie bać się. cool.gif A tak na poważnie to największym zagrożeniem ze strony LPG jest uboga mieszanka i uszkodzenie uszczelki pod głowicą. No i luz zaworowy trzeba częściej sprawdzać.
Napisano

> No i luz

> zaworowy trzeba częściej sprawdzać.

U mnie po 115kkm na LPG luzy w normie, nigdy nie regulowane, przebieg silnika 155kkm.

Podstawy to:

Instalacja założona w dobrym warsztacie

odpalanie na Pb zimnego silnika

I nie za uboga mieszanka

Napisano

> U mnie po 115kkm na LPG luzy w normie, nigdy nie regulowane, przebieg silnika 155kkm.

> Podstawy to:

> Instalacja założona w dobrym warsztacie

> odpalanie na Pb zimnego silnika

> I nie za uboga mieszanka

ok.gif i wszystko na temat

Napisano

> No tak, papiery to podstawa.

tu są

Polak potrafi tongue.gif

Napisano
  • Autor

> I jeszcze zdobyć na to wszystko papier... że jest złożone w zakładzie mającym uprawnienia... bo

> inaczej nici z przeglądu

właśnie orientowałem się jak sprawa wygląda z papierami to raczej nie dadzą papieru na taką używaną

nom i zastanawiam się nad nową, jej koszt to ok 1350-1400 zł

także przy moim planowanym użytkowaniu uniaka na 2 może 3 lata to wszystko już mniej się opłaca

ale chyba się jednak zdecyduje bo po 5 zł tankować niezamierzam

a po jakimś roku powinno sie to zwrócić, czyli 2 lata będzie "zarabiać" ,

no tak mi się przynajmniej wydaje:P

Napisano
  • Autor

> tu są

> Polak potrafi

oo w sumie to w moim mieście, zapytam się ich co i jak jeszcze, dzięki

Napisano

byłem w podobnej sytuacji, jak kupiłem uno to stwierdziłem że pojeżdżę nim rok więc się lpg nie opłaca zakładać...

Po roku stwierdziłem tak samo bo jeszcze tylko rok...

Ale tej zimy się przełamałem (po 2 latach użytkowania), założyłem instalacje... już mi się połowa zwróciła... i wiem że uno pozostanie ze mną aż ulegnie biodegradacji...

bo jaki sens ma sprzedawanie za grosze, dobrego samochodu z w miarę zdrową blachą i taniego w utrzymaniu...

pewnie za chwilę będzie jeździł jak 2 w rodzinie ale zostanie z nami

wiec moja rada: zakładaj

Napisano
  • Autor

> byłem w podobnej sytuacji, jak kupiłem uno to stwierdziłem że pojeżdżę nim rok więc się lpg nie

> opłaca zakładać...

> Po roku stwierdziłem tak samo bo jeszcze tylko rok...

> Ale tej zimy się przełamałem (po 2 latach użytkowania), założyłem instalacje... już mi się połowa

> zwróciła... i wiem że uno pozostanie ze mną aż ulegnie biodegradacji...

> bo jaki sens ma sprzedawanie za grosze, dobrego samochodu z w miarę zdrową blachą i taniego w

> utrzymaniu...

> pewnie za chwilę będzie jeździł jak 2 w rodzinie ale zostanie z nami

> wiec moja rada: zakładaj

nom i chyba tak zrobię i potem będę jeździł do oporu (czyli chyba kilka dobrych lat:) ) żeby mi się to dobrze zwróciło

tyle, że u mnie już progi i w ogóle podłoga są takie sobie, no ale biodegradacja raczej mu nie grozi w przeciagu 3 lat:P

dzięki Wam za porady, chyba założę to LPG

Napisano

też miałem taki dylemat rok temu grinser006.gif Założyłem 270635636-JUMP2.gif Po 7 miesiącach instalacja mi się zwróciła. Aktualnie przejechałem 30 tys. k na gazie. Instalacja kosztowała mnie 1500 zł. I często teraz zadaję sobie takie jedno pytanie: Dlaczego tak późno założyłem instalkę sciana.gifsciana.gifsciana.gifgrinser006.gif

Napisano

> oo w sumie to w moim mieście, zapytam się ich co i jak jeszcze, dzięki

napisz na forum, bo sam jestem ciekaw czy nie ma żadnych opłat ukrytych

Napisano
  • Autor

> napisz na forum, bo sam jestem ciekaw czy nie ma żadnych opłat ukrytych

a więc tak, 300 zł kosztuje montaż i papiery dają na to

pytalem też czy można jakąś instalacje kupić u nich i mozna,

tylko koszt takiej z butlą w koło, montażem i homologacja to 950 zł

no i gwarancja na takie coś jest 7 dni bodajże

także jak nową z 2 letnią gwarancją mam za 1400 to się chyba zdecyduje

Napisano

> a więc tak, 300 zł kosztuje montaż i papiery dają na to

> pytalem też czy można jakąś instalacje kupić u nich i mozna,

czyli z tego co rozumiem "legalizują" nie swoje instalacje?

Napisano
  • Autor

> czyli z tego co rozumiem "legalizują" nie swoje instalacje?

no tak zrozumiałem to też, pewnie sprawdzają i jak wporządku jest to dopiero to legalizują

no ale gwarancja tak czy siak z 7 dni tylko jest, no ale to normalne w sumie

Napisano

> no tak zrozumiałem to też, pewnie sprawdzają i jak w porządku jest to dopiero to legalizują

yhym... korespondencyjnie zlosnik.gif

> no ale gwarancja tak czy siak z 7 dni tylko jest, no ale to normalne w sumie

kit tam z gwarancją...

kupujesz wymontowaną/używaną instalację za 3-4 stówy, legalizujesz za 300 i masz legalną instalację w cenie 2-3 tankowań benzyny...

w sumie rewelacyjna oferta ok.gif Szybkość zwrotu inwestycji wręcz nadświetlna...

Napisano
  • Autor

> yhym... korespondencyjnie

heh no korespondencyjnie pewnie nie:P

no i właśnie lipa tak kupowanie w ciemno takiej instalacji

mozna kupic u nich uzywana tez ale to wtedy 950 zł taka impreza kosztuje, to juz mniej sie opłaca

Napisano

> heh no korespondencyjnie pewnie nie:P

> no i właśnie lipa tak kupowanie w ciemno takiej instalacji

> mozna kupic u nich uzywana tez ale to wtedy 950 zł taka impreza kosztuje, to juz mniej sie opłaca

jaka lipa? koszt naprawy czegokolwiek to groszowe sprawy...

Napisano
  • Autor

> jaka lipa? koszt naprawy czegokolwiek to groszowe sprawy...

no w sumie może i racja, nie znam się wogole na LPG jak narazie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.