Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3.0 CDTI

Featured Replies

Napisano

Witam,

W vectrach i signumach jest sobie silnik 3.0 CDTI o mocy kolo 180 KM. co to wogole za silnik? kto jest jego wytworca? moze ktos wie cos wiecej o jego awaryjnosci? czy rozrzad ma na pasku czy lancuchu itp.

Za wszelkie informacjie z gory dzieki

Paweł

Napisano

Informacja z TISa:

"Silnik wysokoprężny diesel Y 30 DT DOHC V6 będzie oferowany po raz pierwszy w modelu Signum.

Technika 24-zaworowa DOHC

System Common Rail

Wtrysk bezpośredni

Układ sterowania silnikiem Denso 0100

Napęd pasowy z zastosowanie paska zębatego i napędzających kół zębatych

Zmienna regulacja turbodoładowania

Konstrukcja w pełni aluminiowa

Kąt nachylenia cylindrów 66°

Wyprzedzenie wtrysku i wtrysk główny

Chłodzenie powietrza doładowującego

Chłodzony układ recyrkulacji spalin

Dwumasowe koło zamachowe

Gaz ziemny

Klasyfikacja Euro3".

Dodam od siebie, że producentem tego silnika jest firma Isuzu.

Silnik występował w dwóch wersjach Y30DT i Z30DT. W tym drugim montowano DPF, dlatego litera Z w oznaczeniu.

Silniki te były montowane również w Saabach.

Silniki miały problemy z opuszczającymi się tulejami cylindrowymi z powodu zbyt wysokiego bilansu cieplnego wskutek czego dochodziło do utraty płynu chłodniczego i zatarcia silnika.

Również w przypadku skrzyń automatycznych montowanych w 2004 roku dochodziło do awarii wskutek wadliwej chłodnicy płynu.

Napisano

Silnik wysoce niepolecany. Nawet kiedys gosc z GM Polska sie w TV wypowiadal dla TVN Turbo ze te silniki mialy wade fabryczna. Wystepowaly w oplach, saabach i renault. Lepiej poszukac 1.9 CDTI 150KM i zrobic program na 180 smile.gif

Napisano

> Silnik wysoce niepolecany. Nawet kiedys gosc z GM Polska sie w TV wypowiadal dla TVN Turbo ze te

> silniki mialy wade fabryczna. Wystepowaly w oplach, saabach i renault. Lepiej poszukac 1.9

> CDTI 150KM i zrobic program na 180

Silnik dobry, poza wadą fabryczną wymienioną poniżej. Ponoć da się to naprawić ale tanie nie jest. no.gif

Napisano

> Silnik dobry, poza wadą fabryczną wymienioną poniżej. Ponoć da się to naprawić ale tanie nie jest.

Tam coś ze spłaszczaniem się uszczelki pod głowicą było? Ta wada nie dotyczyła tylko Vel Satisów, a w Oplach zostałą wyeliminowana? Coś mi dzwoni, ale nie wiem w którym kościele. zlosnik.gif

Napisano

Niestety wszystkie maja ta wade. Troche mniejsza po 2005 roku, ale wciaz.

Przy jezdzie ciaglej z duzymi predkosciami wywala plyn chlodniczy.

Napisano

Silniki trzy litrowe były dwa - Y30DT i Z30DT.

Z30DT oczywiście nowszy i mocniejszy.

Miałem okazję pojeździć trochę Signumem z Y30DT.

Jeździ super, na każdym biegu ciągnie do przodu... trochę gorzej z serwisowaniem, a dokładniej z kosztami....

Napisano

> A Ty juz soft masz?

> Pozdro

Niestety nie i troche po nieudanych probach zaczalem sie zastanawiac zebym nie narobil sobie problemow. Choc wiem ze Rogal robi te silniki z dpf bez problemu i znam osobe co przelatala juz ponad 40kkm i super sie spisuje. Sam widzisz ze np 2.0 16v z dpf, ktora robiles daje rade wiec u mnie sie da tylko trzeba wiedziec jak.

Obecnie sam juz dlubiesz bo moze bysmy pomysleli i u mnie smile.gif?

Napisano

> Tam coś ze spłaszczaniem się uszczelki pod głowicą było? Ta wada nie dotyczyła tylko Vel Satisów, a

> w Oplach zostałą wyeliminowana? Coś mi dzwoni, ale nie wiem w którym kościele.

Akurat program w TVN Turbo dotyczyl vel satisa z tym silnikiem. Wiec problem tam tez jest.

Napisano

> Niestety nie i troche po nieudanych probach zaczalem sie zastanawiac zebym nie narobil sobie

> problemow.

Robiłem już takie CDTI jak Twoje w Vectrze razem z usunięciem EGRa, auto z DPFem śmiga całkiem przyjemnie. W czerwcu będzie 1.9 120 CDTI w ilości kilku sztuk C9 niestety i sterownik na stół.

Pozdro

Napisano

Aż się nie chce wierzyć, że Opel znając wady tego silnika wciąż go pakuje do Insigni.

Napisano

A to ten motor jest montowany w Insigni? Pierwsze słyszę...

Napisano

> Aż się nie chce wierzyć, że Opel znając wady tego silnika wciąż go pakuje do Insigni.

Teraz jest 2.0CDTI. Miało być 2.8 V6 CDTI BiTurbo ale go chyba nie ma do tej pory?

Napisano

> Teraz jest 2.0CDTI. Miało być 2.8 V6 CDTI BiTurbo ale go chyba nie ma do tej pory?

Nie ma.

Najmocniejszy klekot to 2.0 CDTI 160KM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.