Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek mocy benzyna vs LPG [wykres]

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jakby ktoś zastanawiał się jak wygląda spadek mocy na benzynie vs LPG IV gen (BRC Sequent 24) to dzisiaj byłem na pomiarach :

283811631-307afr.JPG

Generalnie obawiałem się zbyt ubogiej mieszanki na LPG (czuć było że słabiej idzie na LPG), ale jak widać na LPG jest nawet mocniej "podlany" niż na benzynie. Niby tylko 7 KM mniej ale dupohamownia wychwyciła wink.gif

Aaaa, bym zapomniał - silnik grupy PSA 2.0 16v (EW10A), kompletna seria, 143 KM w papierach.

post-10449-14352508255155_thumb.jpg

Napisano

Jeśli dobrze patrzę, to na gazie szedł trochę "za bogato". Ciekawe, jak wyglądałyby przebiegi dla takiego samego AFR? hmm.gif

Bez szerokopasmowej sondy w układzie sterowania silnikiem jest z tym jednak lekki kłopocik (mieszanka cały czas bogata).

Napisano

> Witam,

> Jakby ktoś zastanawiał się jak wygląda spadek mocy na benzynie vs LPG IV gen (BRC Sequent 24) to

> dzisiaj byłem na pomiarach :

> Generalnie obawiałem się zbyt ubogiej mieszanki na LPG (czuć było że słabiej idzie na LPG), ale jak

> widać na LPG jest nawet mocniej "podlany" niż na benzynie. Niby tylko 7 KM mniej ale

> dupohamownia wychwyciła

> Aaaa, bym zapomniał - silnik grupy PSA 2.0 16v (EW10A), kompletna seria, 143 KM w papierach.

u mnie na bogatszej mieszance gazowej auto dość odczuwalnie gorzej jeździło niż na benzynie, szczególnie przy większych obciążeniach. po korekcie praktycznie nie czuć różnicy.

Napisano
  • Autor

> u mnie na bogatszej mieszance gazowej auto dość odczuwalnie gorzej jeździło niż na benzynie,

> szczególnie przy większych obciążeniach. po korekcie praktycznie nie czuć różnicy.

Czyli sugerujesz żeby podregulować? Sequent 24 ma bardzo prostą regulację (w porównaniu np do STAG'a) także boję się dotykać żeby nie było jeszcze gorzej wink.gif Zresztą różnica jest niewielka...

Napisano

> Czyli sugerujesz żeby podregulować?

Wiesz co, nie wiem. smile.gif

Można oczywiście spieprzyć, ale wyglada na to, że jakby mu dla WOT deko LPG odjąć, to różnica mogłaby się zatrzeć, bo ilość paliwa może być teraz faktycznie trochę przesadzona.

A i katalizatorowi ulżysz...

Nie wiem tylko, jak często jeździsz z butem w podłodze.

Wszystko zależy jeszcze od tego, jak tą instalację się reguluje. Z IV gen BRC nie mam niestety doświadczenia.

Napisano
  • Autor

> Wiesz co, nie wiem.

> Można oczywiście spieprzyć, ale wyglada na to, że jakby mu dla WOT deko LPG odjąć, to różnica

> mogłaby się zatrzeć, bo ilość paliwa może być teraz faktycznie trochę przesadzona.

> A i katalizatorowi ulżysz...

> Nie wiem tylko, jak często jeździsz z butem w podłodze.

> Wszystko zależy jeszcze od tego, jak tą instalację się reguluje. Z IV gen BRC nie mam niestety

> doświadczenia.

Autem głównie jeździ moja żona, a ona lekkiej nogi nie ma. Jak ja wsiadam to też często obrotomierz zagląda w górne stany wink.gif

Niestety regulacja w BRC Seq24 jest kompletną porażką - w programie jest suwak którym procentowo regulujesz ilość gazu. Tak naprawdę nie wiadomo jak przeliczać te % oraz od jakich obrotów/obciążenia zaczyna to działać (brak wglądu w mapę).

Narazie zostawiam tak jak jest, jak znajdę w W-wie warsztat posiadający szerokopasmową lambdę oraz laptopa do BRC to może spróbuję pogrzebać.

Niestety tam gdzie montowałem (EGP) panowie stroją na kompie stacjonarnym no.gif

Napisano

> Niestety tam gdzie montowałem (EGP) panowie stroją na kompie stacjonarnym

Faktycznie, jak Uego i hamowni podwoziowej nie mają to lepiej nie grzebać "na pałę".

Napisano

> Niestety tam gdzie montowałem (EGP) panowie stroją na kompie stacjonarnym

A to ciekawe bo ja jeździłem i zbierałem mapy po drodze waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A to ciekawe bo ja jeździłem i zbierałem mapy po drodze

Ale jaka instalka? Do softu od BRC SQ24 mieli tylko klucz sprzętowy pasujący do kompa stacjonarnego no.gif

Napisano

> Witam,

> Jakby ktoś zastanawiał się jak wygląda spadek mocy na benzynie vs LPG IV gen (BRC Sequent 24) to

> dzisiaj byłem na pomiarach :

> Generalnie obawiałem się zbyt ubogiej mieszanki na LPG (czuć było że słabiej idzie na LPG), ale jak

> widać na LPG jest nawet mocniej "podlany" niż na benzynie. Niby tylko 7 KM mniej ale

> dupohamownia wychwyciła

> Aaaa, bym zapomniał - silnik grupy PSA 2.0 16v (EW10A), kompletna seria, 143 KM w papierach.

5% nie jest źle

Napisano

> Ale jaka instalka? Do softu od BRC SQ24 mieli tylko klucz sprzętowy pasujący do kompa stacjonarnego

STAG

Napisano
  • Autor

> STAG

To by się zgadzało -tam nie ma żadnego klucza sprzętowego.

Niestety do BRC mieli tylko klucz pasujący do stacjonarki no.gif

Napisano

Obecną wersję Sequent24MY07 programuje się programem P&D do którego już nie potrzeba klucza sprzętowego.

btw. klucz pasuje do portu np. lpt a nie że jest tylko do stacjonarek. Jak by to był pożądny warsztat to mieli by lapka z lpt i robili pożądnie nie fuszerke w garażu.

Napisano

> btw. klucz pasuje do portu np. lpt a nie że jest tylko do stacjonarek. Jak by to był pożądny

> warsztat to mieli by lapka z lpt i robili pożądnie nie fuszerke w garażu.

Nie znasz ich więc nie osądzaj nono.gif

Napisano
  • Autor

> Obecną wersję Sequent24MY07 programuje się programem P&D do którego już nie potrzeba klucza

> sprzętowego.

Ja mam niestety starszą centralkę. Ciekawe czy można podmienić samą centralkę na P&D zostawiając resztę osprzętu i wiązkę confused.gif

> btw. klucz pasuje do portu np. lpt a nie że jest tylko do stacjonarek. Jak by to był pożądny

Mam podobne zdanie. Marża jaką mają na montażu jednej instalacji bez problemu wystarczyła by na kupno jakiegoś używanego laptopa do strojenia na drodze. Wprawdzie jak widać na wykresie poradzili sobie strojąc w garażu, ale jak to mówią niesmak pozostaje.

P.S. W starej siedzibie firma jako jedyny gaziarz w W-wie miałą własną hamownię, co niby tłumaczy kompa stacjonarnego i strojenie w garażu, niestety po przeprowadzce hamownia nie została uruchomiona chyba do dzisiaj no.gif

Napisano

> Nie znasz ich więc nie osądzaj

Powtórzę więc jeszcze raz....dobry zakład nie wypuszcza samochodów po autokalibracji, a zwłaszcza tej wersji sq24, która ma słabą autokalibracje

Napisano

> Ja mam niestety starszą centralkę. Ciekawe czy można podmienić samą centralkę na P&D

> zostawiając resztę osprzętu i wiązkę

chyba nie bo prawdopodobnie nie bedzie pasować wiązka, a już na pewno nie pasuje przełącznik i z tego co wiem czujniki mogą być inne w MY07, ale zapytać np. w Czakramie nie zaszkodzi smile.gif

> Mam podobne zdanie. Marża jaką mają na montażu jednej instalacji bez problemu wystarczyła by na

> kupno jakiegoś używanego laptopa do strojenia na drodze. Wprawdzie jak widać na wykresie

> poradzili sobie strojąc w garażu, ale jak to mówią niesmak pozostaje.

> P.S. W starej siedzibie firma jako jedyny gaziarz w W-wie miałą własną hamownię, co niby tłumaczy

> kompa stacjonarnego i strojenie w garażu, niestety po przeprowadzce hamownia nie została

> uruchomiona chyba do dzisiaj

Jeśłi hamownia by chodziła to można się obejść bez jazdy na trasie ok.gif

Napisano

> Obecną wersję Sequent24MY07 programuje się programem P&D do którego już nie potrzeba klucza

> sprzętowego.

na laptopie nie musi być klucz pod lpt , wystarczy klucz w postaci plików biglaugh.gif

Napisano

> Powtórzę więc jeszcze raz....dobry zakład nie wypuszcza samochodów po autokalibracji, a zwłaszcza

> tej wersji sq24, która ma słabą autokalibracje

a niby to takie dobre miały być te brcki być że och i ach rotfl.gif to ja w stagu robiłem autokalibracje i potem tylko zebranie map i zawsze było dobrze nie trzeba nic przestawiać nawet na dziadowskich valtekach

Napisano

> a niby to takie dobre miały być te brcki być że och i ach to ja w stagu robiłem autokalibracje i

> potem tylko zebranie map i zawsze było dobrze nie trzeba nic przestawiać nawet na dziadowskich

> valtekach

a co niby nie widać że nawet bez jazdy działa perfekt ??

Napisano

> a co niby nie widać że nawet bez jazdy działa perfekt ??

no jak widać nie bardzo. Sam mówisz że ma słabą autokalibracje a to troche nie przystoi jak na tak renomowane instalacje. powinno być wszystko na tip top nawet bez jazdy, klient płaci klient wymaga zlosnik.gif

edit: a pozatym do ustawiania na drodze/hamowni powinna być mapa 3D a nie jakiś badziewny suwak o którym Piotrus wyżej pisał

Napisano

kolego ! jeżeli ktoś wie jak się nim posługiwać , to nie jest taki "badziewny " waytogo.gif

Napisano

> no jak widać nie bardzo. Sam mówisz że ma słabą autokalibracje a to troche nie przystoi jak na tak

> renomowane instalacje. powinno być wszystko na tip top nawet bez jazdy, klient płaci klient

> wymaga

> edit: a pozatym do ustawiania na drodze/hamowni powinna być mapa 3D a nie jakiś badziewny suwak o

> którym Piotrus wyżej pisał

brc produkuje instacjacje gazowe a nie tylko komputery gazowe jak stag , jeśli jeżdzą samochody na tym tzn że to wystarczy smirk.gif

Napisano

a ile taka przyjemność kosztuje?

Napisano
  • Autor

> a ile taka przyjemność kosztuje?

w VTG 200 PLN + VAT

• 1 miesiąc później...
Napisano

to ja dorzucę mój wykres bo jest dość ciekawy, dodam że autko to focus z podpisu, 1.8 16vV, 120KM

instalacja SQ24, ustawiana tylko na postoju, "na bogato"

na benzynie wynik prawie idealny

na gazie ... cóż sami oceńcie, ja to czułem w czasie jazdy icon_rolleyes.gif

283967063-ford_c-max2.jpg

jest sens grzebać ?

co można osiągnąć ?

bo teraz mam duży wzrost mocy w użytecznym zakresie obrotów 1,5-4krpm spineyes.gif

widać że łapie zadyszkę po 4krpm icon_rolleyes.gif

(niebieski LPG, czerwony noPB)

Napisano

Wg mnie warto podregulować bo spadek mocy rzędu 15KM przy sekwencji to sporo. oslabiony.gif Wyraźnie widać że powyżej 4krpm jest coś nie tak.

Napisano
  • Autor

> bo teraz mam duży wzrost mocy w użytecznym zakresie obrotów 1,5-4krpm

> widać że łapie zadyszkę po 4krpm

> (niebieski LPG, czerwony noPB)

A jak ze spalaniem (procentowo benzyna vs lpg)?

Ja bym trochę zubożył, ale dopiero po pomiarze AFR'u. U siebie w końcu zostawiłem tak jak było, jak kiedyś dorwę się do sondy szerokopasmowej to dopiero powalczę wink.gif

Napisano

> A jak ze spalaniem (procentowo benzyna vs lpg)?

ciężko powiedzieć bo bardzo mało jeździłem na noPB

ale ok 8.5L spalał, a gazu idzie ok 10L

choć wiem że ten silnik potrafi spalić i 10L noPB w mieście

> Ja bym trochę zubożył, ale dopiero po pomiarze AFR'u.

ostatnio zostało zubożone o 7% (wcześniej podniesione o kilkanaście),

musi być "na bogato", bo wyskakuje błąd ubogiej mieszanki

rozmawiałem na temat wykresu i powiedział że pierwsza część - do 4krpm, to efekt "zaśmiecenia" ecu przez jazdę na gazie

powiedział że nie ma szans na taki wynik - jest za dobrze wink.gif

w drugiej części można by się pobawić, bo spadek nie powinien być mniejszy niż 4-5KM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.