Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Minitest Lexusa ES 350

Featured Replies

Napisano

Trafił mi się jako pojazd zastępczy. Więc postanowiłem go opisać jako że ten model chyba w Polsce nie występuje (a szkoda). Oficjalnie to najtańszy i najlepiej sprzedający się model Lexusa. Za bazę służy mu Toyota Camry i podobieństwa są dość widoczne, ale chyba działają na korzyść tego Lexusa niż przeciwnie.

Najpierw zdjęcia:

dsc5158version2.jpg

dsc5165version2.jpg

dsc5164version2.jpg

dsc5163version2.jpg

dsc5162version2.jpg

dsc5161version2.jpg

dsc5160version2.jpg

dsc5159version2.jpg

dsc5157version2.jpg

dsc5156version2.jpg

dsc5155version2.jpg

dsc5154version2.jpg

dsc5153version2.jpg

dsc5152version2.jpg

dsc5151version2.jpg

dsc5150version2.jpg

Wrażenia z jazdy:

- bardzo dużo miejsca zarówno za kierownicą jak i z tyłu. Jestem dość wysoki i pomimo że lubię siedzieć daleko "od bomby" (poduszki), to nadal z tyłu jest miejsce do wygodnego posadzenia dorosłej osoby.

- samochód to oaza ciszy. Silnik w czasie normalnej jazdy jest zupełnie niesłyszalny. Tak bardzo że mój GS 460 wydaje się głośny w porównaniu z tym samochodem.

- jedzie się jak samochodem elektrycznym - silnik ma sporo momentu już od najniższych obrotów a skrzynia jest wręcz aksamitna - zmianę biegu można zauważyć wyłącznie po zmianie obrotów na obrotomierzu (bo silnika nie słychać).

- kierownica chodzi jak w taniej przystawce do XBoxa - super-lekko, ale nie ma żadnych informacji z kół. Nawet szybko wchodząc w zakręt nie czuć niczego - trochę to niebezpieczne a na pewno niezbyt przyjemne dla kierowcy przyzwyczajonego do korzystania z tej informacji.

- samochód wyraźnie nie jest zaprojektowany do ostrej jazdy - na zakrętach się przechyla (nie jakoś bardzo, ale w porównaniu z GS 460 gdzie jest aktywna stabilizacja nadwozia, w ES 350 to wyraźnie czuć), skrzynia raczej niechętnie zmienia biegi - nawet po przełączeniu na tryb ręczny zmiany potrafią zająć nawet kilka sekund.

- wnętrze zmontowane nienagannie - żadnych szpar, dziur, stuków czy też skrzypień.

Podsumowując - samochód jest idealny dla osoby która lubi wygodę i ciszę a jednocześnie nie ma żadnych aspiracji wyścigowych. ES 350 jest głównie kupowany przez kobiety i po paru minutach jazdy zrozumiałem dlaczego. Ja w takim samochodzie się nie widzę i na pewno bym się nie zdecydował na jego zakup.

Napisano

szkoda, że nie wstawiłeś ani jednego zdjęcia gdzie byłoby widać proporcje tego samochodu nie zniekształcone absurdalną perspektywą.

Napisano
  • Autor

> szkoda, że nie wstawiłeś ani jednego zdjęcia gdzie byłoby widać proporcje tego samochodu nie

> zniekształcone absurdalną perspektywą.

Jest wielki - na tyle wielki ze ledwo mi się na podjeździe zmieścił.

Napisano

W sumie to szpetny, ale Lexusy ogólnie nie urzekają stylistyką (no może poza LFA wink.gif). Środkowa konsola też nieciekawa. Ale jak ma takie zalety jak wymieniłeś, to niegłupi samochód. ok.gif

Napisano

> Jest wielki - na tyle wielki ze ledwo mi się na podjeździe zmieścił.

Wielki tzn.? Wielkości Merca S Class lub BMW serii 7 czy może większe?

Napisano
  • Autor

> Środkowa konsola też nieciekawa.

Mojej żonie ta konsola się właśnie bardzo podoba. Bo jest "kobieca". A mi ona nie wiem czemu przypomina damskie narządy rozrodcze z skrzynią biegów w miejscu łechtaczki. smile.gif

Samochód jest idealny dla kobiety - cichy, łatwy w prowadzeniu - kierownice można dosłownie językiem obracać (nie próbowałem!) na postoju, wszystkie pedały chodzą bardzo łatwo - np. pedał hamulca działa jak potencjometr - nie ma wcale wzrostu siły - aż do panicznego hamowania wciska się go lekko, tyle że głębiej. To samo z gazem.

Napisano
  • Autor

> Wielki tzn.? Wielkości Merca S Class lub BMW serii 7 czy może większe?

Tak na oko to jest wielkości BMW 5/Mercedesa E, ale dokładnych rozmiarów nie sprawdzałem.

Napisano

> Mojej żonie ta konsola się właśnie bardzo podoba. Bo jest "kobieca". A mi ona nie wiem czemu

> przypomina damskie narządy rozrodcze z skrzynią biegów w miejscu łechtaczki.

Narządy realtorek. hehe.gif

> Samochód jest idealny dla kobiety - cichy, łatwy w prowadzeniu - kierownice można dosłownie

> językiem obracać (nie próbowałem!)

Oj tam, przyznaj się rotfl.gif

> na postoju, wszystkie pedały chodzą bardzo łatwo - np.

> pedał hamulca działa jak potencjometr - nie ma wcale wzrostu siły - aż do panicznego hamowania

> wciska się go lekko, tyle że głębiej. To samo z gazem.

No właśnie dlatego wolę klasykę.

ES nie podoba mi się głównie ze względu na jego damskość. Nie żebym coś miał przeciwko odmiennopłciowcom. mulher.gifmulher.gifmulher.gif

A ta konsola.. Cóż... Szkoda. Powinni robić też wersję męską. Brakuje takiego ogniwa między IS a GS. Niby jest HS, ale do mnie nie przemawia. Taki jakiś przekombinowany.

Napisano

tak na szybko

- paskudna konsola środkowa

- obrzydliwe drewno

- jak można mieć drewno na kierownicy?

Ogólnie samochód wygląda na lekko przestarzały stylistycznie

Napisano
  • Autor

> ES nie podoba mi się głównie ze względu na jego damskość.

To nie jest samochód dla mężczyzny przed 60'tką. Dopóki cenisz sobie w samochodzie bardziej to jak się zachowuje w ostrym zakręcie od tego jak bardzo musisz się wysilać kręcąc kierownicą, dopóty to nie samochód dla Ciebie.

P.S. W weekend oglądałem Buicka LaCrosse - moim zdaniem jeszcze większa kupa - przede wszystkim bo jest taki nie do końca kobiecy ale też bardzo-nie-męski - trochę miałem wrażenie że transwestyci by się świetnie w tym samochodzie czuli. Ładnie wykończony w środku, ale np. pod maską silnika już siedem nieszczęść. A jak się dokładnie przyjrzeć, to nadal widać pewne niedoróbki w środku. No i ta stylizacja wnętrza...

Oglądałem też Malibu i wersja z aluminiowymi wstawkami jest moim zdaniem bardzo ładna w środku. Gorzej jak zamiast aluminium jest pseudodrzewo, ale i tak wnętrze wydaje mi się logiczniejsze i bardziej "męskie" niż w Buicku.

Napisano

Ty, u Was jakoś chłodnawo dzisiaj.

Często macie ponad 100 stopni? Niedawno mieliśmy 98, na asfaltach termometry pokazywały ponad 100. Szło oszaleć.

Napisano
  • Autor

> Ty, u Was jakoś chłodnawo dzisiaj.

> Często macie ponad 100 stopni?

Prawie nigdy - bliskość oceanu na to nie pozwala. Maksymalnie jak pamiętam to było jakieś 95 w cieniu, ale to też przez chwilkę, bo zaraz lunęło.

Napisano
  • Autor

> - jak można mieć drewno na kierownicy?

Bardzo lubię drewniane kierownice smile.gif

Napisano

> Bardzo lubię drewniane kierownice

skora na kierownicy tak, ale od drewna lepszy juz plastik

Napisano

Buick pewnie dopiero zaczyna konkretnie aspirować do klasy premium. Ale mam swoje zdanie - auta GM są mało oryginalne, brak im "smaczków". Wiadomo, że w Buicku można się spodziewać schematów znanych z Chevy i takich się doszukałem w LaCrosse. Tylko dołożyli nieco skóry, coś tam przekombinowali. No i do tego jeszcze nade wszystko - te auta są o wiele za drogie.

Na przykład nowa Sonata jest o wiele tańsza, a już te smaczki ma. Podobnie z Camry. Coś tam pomodzili i już jest fajnie.

Nie wiem co pisać. Podzielam Twoje zdanie w części. Idę do roboty. 30.GIF

Napisano
  • Autor

> skora na kierownicy tak, ale od drewna lepszy juz plastik

Wiesz, w Lexusie dostęp do tego drewna broni gruba warstwa przeźroczystego plastiku = wygląda jak drewno, ale w rzeczywistości klei się do rąk jak dobry plastik = nie ma strachu że się kierownica wyślizgnie z ręki (nawet spoconej).

Napisano

zajefajny, zwłaszcza środek serduszka.gifserduszka.gif kapitalny ok.gif

off

bardzo ładna okolica

Napisano

[...] Oficjalnie to najtańszy i najlepiej sprzedający się model Lexusa. Za

> bazę służy mu Toyota Camry i podobieństwa są dość widoczne, ale chyba działają na korzyść tego

[...]

Dla mnie zawsze jest to ciekawe ile poszczegolnych elementow jest uzywanych z Toyota. zlosnik.gif. Patrzac na ikonka_photo2.gif to juz wiem dlaczego mojamulher.gif nazywa je elevated Toyota's zlosnik.gif.

Silnik wyglada na 3.5l VVTi?hmm.gif? 201kW?

Generalnie widze Camry w kazdym detalu ale dosc dobrze udekorowanazlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Poza częścią blach i wnetrzem reszta to Camry. Zawieszenie, silnik itp. A dokładniej to Avalon, ale Avalon to Camry. Ale w pełni wyposażony Avalon i goly ES350 maja identyczne wyposażenie i prawie identyczna cenę. Różnica polega na tym ze do ES350 możesz kupić opcje niedostepne w Avalon + masz dłuższa gwarancje i lepszy serwis. Wiec ES350 ma trochę sensu, choć chyba tylko dla kobiet.

P.S. Oddal go dziś, odebralem mojego GS'a i znowu czuje się ze jadę samochodem a nie gram w nudne grę.

Napisano

W Lexusie wśród "wodotrysków i nawiewów" bardzo podoba mi się (prawie) standardowe chłodzenie siedzeń. Nie wiem czemu, choć nigdy tego feature nie miałem, to jednak gdzieś tak sobie myślę, że kiedyś w przyszłości może zanabędę coś z cooled seats. Zastanawiałem się, gdzie w ES'ie jest regulacja i jest z przodu podłokietnika.

Wiesz co, Marek, gdyby nie ta vaginowata konsola - byłby naprawdę sympatycznym autem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

To chlodzenie to genialny wynalazek w lecie - mam stałe na maxa włączone. Jedyna wada to dość głośne działanie wentylatorow, ale nie ma róży bez kolców.

Za to wielkim brakiem jest dla mnie brak wbudowanych zaslonek tylnich bocznych okien - konkurencja to ma.

Napisano

Wygląda szpetnie, a ta kapliczka na desce rozdzielczej jest szczytem stylistyczneg bezguscia. Coś takiego tylko w azjatyckim wozidle mogło zagościc

Napisano

Piękne autko-jak każdy Lexus ok.gif

Napisano

czyli taka kanapa do jeżdżenia , może w ameryce to lubicie , ale my europejczycy wolimy usportowione samochody

Napisano
  • Autor

> my europejczycy wolimy usportowione samochody

skoda-roomster4936.jpg

Skoda Roomster Supersport? smirk.gif

Napisano

> Skoda Roomster Supersport?

hehe.gif dobre , mówię o normalnych autach , ale nawet taka skodzina lepiej jeździ po zakrętach ;

poza tym u 'was' nawet sportowe , np Camaro ,Mustang są miękkie

Napisano
  • Autor

> dobre , mówię o normalnych autach , ale nawet taka skodzina lepiej jeździ po zakrętach ;

> poza tym u 'was' nawet sportowe , np Camaro ,Mustang są miękkie

Chyba jednak nie wiesz co piszesz smile.gif

Zresztą mnie te hamerykańskie wynalazki nie interesują, choć o ile się nie mylę to zarówno nowe Camaro jak i nowy Mustang są nieporównywalnie lepsze od podobnych cenowo europejskich odpowiedników (szczególnie że są tańsze niż ta Skoda smile.gif ).

Napisano

to co jest pod maską to jest po prostu jedna wielka masakra. Pomijam fakt, że wymiana postojówki to kosmos, akumulator (jesli pod maską) jak padnie Ci pod domem to rozbierzesz poł auta.

Najgorsze jest to, że nikt nie pomyslał o tym co się stanie pod maską w momencie pożaru.

Koncerny tylko wszystko zabudowują, oczywiście plastikiem, który pali się najlepiej i najgwałtowniej.

Napisano

> Podobna pojemność silnika

aleś się uczepił tej skodziny hehe.gif

i co z tego że masz V6 pod maską , skoro to tylko jeździ prosto

Napisano
  • Autor

> aleś się uczepił tej skodziny

> i co z tego że masz V6 pod maską , skoro to tylko jeździ prosto

Podejrzewam że nadal skręca lepiej niż ta Skodzina smile.gif Ani jeden ani drugi samochód nie jest zaprojektowany do jazdy rajdowej, więc przyczepianie się do jego możliwości torowych nie ma sensu. Kupujący taki pojazd są przede wszystkim zainteresowani komfortem i bezpieczeństwem. I pod tym względem ES 350 nie ma równego sobie w swojej klasie cenowej. A jak ktoś przedkłada zachowanie w zakrętach nad ciszę i wygodę a jednocześnie chce mieć trochę luksusu, to w końcu jest spory wybór samochodów które to oferują - A4, BMW 3, Mercedes C, Lexus IS, Infiniti G35 i wiele innych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.