Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek wartości Francuzów

Featured Replies

Napisano

Jedna z wypowiedzi na forum zainspirowała mnie do sprawdzenia faktu wysokiego spadku wartości samochodu w życiu realnym. Żeby było prościej najlepiej liczyć na żywym przykładzie - czyli sobie i sąsiada Pasku. Obydwa z tego samego rocznika (2007) i w benzynie grinser006.gif. Wypas porównywalny.

Jego Pasek teraz jest wyceniany na 55 kzł , kosztował 90kzł, spadek wartości 39%.

Moja Lagunka teraz liczona jest na 43kzł (ale przyjmijmy że to reno więc jeszcze schodzę do 40kzł), kosztowała 70kzł, spadek wartości o 43%.

Czyli wychodzi że strasznie wtopiłem ?

Wydaje mi się, że to jednak raczej odwrotnie, jak wziąć do ręki realną kasę cool.gif

Napisano

> Jedna z wypowiedzi na forum zainspirowała mnie do sprawdzenia faktu wysokiego spadku wartości

> samochodu w życiu realnym. Żeby było prościej najlepiej liczyć na żywym przykładzie - czyli

> sobie i sąsiada Pasku. Obydwa z tego samego rocznika (2007) i w benzynie . Wypas

> porównywalny.

> Jego Pasek teraz jest wyceniany na 55 kzł , kosztował 90kzł, spadek wartości 39%.

> Moja Lagunka teraz liczona jest na 43kzł (ale przyjmijmy że to reno więc jeszcze schodzę do 40kzł),

> kosztowała 70kzł, spadek wartości o 43%.

> Czyli wychodzi że strasznie wtopiłem ?

> Wydaje mi się, że to jednak raczej odwrotnie, jak wziąć do ręki realną kasę

jest jeszcze problem ze sprzedażą. Tego paska to sprzeda w tej cenie pierwszego dnia jak nie jest jakiś porozbijany a na lagune to dłużej poczekasz na amatora, no i cena też będzie pewnie niższa niż katalogowa.

Napisano

Jednak z wiekiem Renooo będzie bardziej traciło niż VW, niestety.

Jak patrzę na ceny lagun2 to śmiech zbiera.

Napisano
  • Autor

> jest jeszcze problem ze sprzedażą. Tego paska to sprzeda w tej cenie pierwszego dnia jak nie jest

> jakiś porozbijany a na lagune to dłużej poczekasz na amatora, no i cena też będzie pewnie

> niższa niż katalogowa.

Tylko że ja mogę spuścić z ceny jeszcze 5kzł (35kzł - CCC) i wyjdę na koszt ten sam - równo 20kzł różnicy przy zakupie nowego Pasek - Laguna.

Sądzę że jak stanie Laguna T za 35 kzł i Pasek za 55kzł to raczej szanse mam spore. Z biegiem lat powiedzmy jeszcze 10ciu to mogę Lagunkę wyrzucić i będę jeszcze do przodu smile.gif

Napisano

> Tylko że ja mogę spuścić z ceny jeszcze 5kzł (35kzł - CCC) i wyjdę na koszt ten sam - równo 20kzł

> różnicy przy zakupie nowego Pasek - Laguna.

> Sądzę że jak stanie Laguna T za 35 kzł i Pasek za 55kzł to raczej szanse mam spore. Z biegiem lat

> powiedzmy jeszcze 10ciu to mogę Lagunkę wyrzucić i będę jeszcze do przodu

ja się zbieram do sprzedaży espace zlosnik.gif Samochód ma 5 lat, kupiłem go jak miał 1,5 roku za niecałe 70 kpln, nowy to pewnie kosztował ze 150 kpln a terza to pewnie 30 kpln za niego nie dostanę. To jest dopiero spadek wartości zlosnik.gif 5 lat i przeszło 100 kpln czyli pewnie z 80%. A samochód żadne cudo tylko zwykły van zlosnik.gif

Napisano

> Jednak z wiekiem Renooo będzie bardziej traciło niż VW, niestety.

Na przestrzeni ostatnich 10 lat, sporo moich znajomych i sąsiadów sprzedawało 7-10 letnie Golfy, Bory i Passaty. Każdy kto sprzedał, zauważał jedno - jak to auto posiadał to miało do momentu sprzedaży rejestrację DW. Po sprzedaży, na 100% otrzymywało rejestrację z trzyliterowym przedrostkiem.

Niby nic, ale sporo to jednak mówi o tym, kto te auta w takim wieku wybiera.

Konkluzja - Renówkę można lubić i mieć ją "dla siebie". Starego VW nie tyle można, co (w pewnych kręgach) trzeba mieć, by się "sąsiadom pokazać".

Zresztą - to się też zmieni, bo i samochody się zmieniają. Mit niezawodnego VW już dawno upadł, obecne modele są tak naszpikowane elektroniką, jak renówki sprzed 10, nawet 15-tu lat. Taki obecny Passat w wieku 10 lat ( w tej chwili najstarsze to 6-latki), będzie niezłą skarbonką.

Co dziwne - BMW nie mają takiego wzięcia na wioskach jak szpachelwageny.

Napisano

bo bmw ma duże silniki, dużo palą, ciężko jeździ się zimą a trzeba dojechać do szosy po nie odśnieżonych drogach i do tego ma drogie części smile.gif i wcale nie jest lepsze o wolkswagena... cool.gif

Napisano

Tak jest w Polsce.

Mam Passata B5 z 1997r, golas ale z elektryką, felgi stalowe itp

Oraz Lagune 1 ph2 1999r, full opcja, felgi itp.

Zapytałem moją mamę ( lat 50+ wink.gif ) , który z nich jest lepszy.

Hmmm.... ten zielony ( VW ), a czemu? bo to Volkswagen...

Tak to już jest

Napisano

> Na przestrzeni ostatnich 10 lat, sporo moich znajomych i sąsiadów sprzedawało 7-10 letnie Golfy,

> Bory i Passaty. Każdy kto sprzedał, zauważał jedno - jak to auto posiadał to miało do momentu

> sprzedaży rejestrację DW. Po sprzedaży, na 100% otrzymywało rejestrację z trzyliterowym

> przedrostkiem.

Ze co, niby Ci co maja 3 literowe rejestracje to gorsi i odkupuja auta od 'panów' z miasta?

Moze ruszysz glowa i pomyslisz, ze wiekszosc naszego narodu mieszka w miejscowiosciach z 3-literowymi rejestracjami?

Nowa moda na wywyzszanie sie - jak nie szykanowanie tych z LPG to teraz bedzie tych co maja 3 literki na rejestracji. czerwona.gif

Napisano

> Ze co, niby Ci co maja 3 literowe rejestracje to gorsi i odkupuja auta od 'panów' z miasta?

Czy ja gdzieś to napisałem, że gorsi? Opisałem tylko zauważoną prawidłowość w ocenie różnych marek, przez różne grupy ludzi.

> Moze ruszysz glowa i pomyslisz, ze wiekszosc naszego narodu mieszka w miejscowiosciach z

> 3-literowymi rejestracjami?

No i? To coś zmienia wobec opisanej wyżej prawidłowości?

> Nowa moda na wywyzszanie sie - jak nie szykanowanie tych z LPG to teraz bedzie tych co maja 3

> literki na rejestracji.

Ja się nie wywyższam. A już napewno daleki jestem od szykanowania kogoś z powodu jego pochodzenia. Choć, patrząc od strony kierowcy - jak widzę we Wrocławiu kogoś z rejestracją DTR, to wzmagam czujność, bo na 95% nie obejdzie się bez głupich, nieprzewidywalnych manewrów ze strony takiego kierownika. I niestety - sporo moich znajomych to potwierdza, w tym również ci z innych miast - tak, jakby każde miasto miało koło siebie swoją "Trzebnicę" i takich z niej kierowców.

Napisano
  • Autor

> Tak jest w Polsce.

> Mam Passata B5 z 1997r, golas ale z elektryką, felgi stalowe itp

> Oraz Lagune 1 ph2 1999r, full opcja, felgi itp.

> Zapytałem moją mamę ( lat 50+ ) , który z nich jest lepszy.

> Hmmm.... ten zielony ( VW ), a czemu? bo to Volkswagen...

> Tak to już jest

Troche nie kumam icon_eek.gif

Co to ma do rzeczy sick.gif

Mojej żonie na ten przykład podobają się samochody czerwone, czyli że jak będzie stała Dacia czerwona i obok zielone BMW to zgadnij który wybierze? Ale ona samochodów nie kupuje biglaugh.gif

Napisano

> Ze co, niby Ci co maja 3 literowe rejestracje to gorsi i odkupuja auta od 'panów' z miasta?

> Moze ruszysz glowa i pomyslisz, ze wiekszosc naszego narodu mieszka w miejscowiosciach z

> 3-literowymi rejestracjami?

> Nowa moda na wywyzszanie sie - jak nie szykanowanie tych z LPG to teraz bedzie tych co maja 3

> literki na rejestracji.

Mieszam w Legnicy (DL) - male miasto (100.000 mieszkancow). Jak widze "gosci" (DLE, DJA, DZL) z okolicy, to sie zastanawiam, jaki numer wykręcą...

Napisano

> Wypas porównywalny.

jaka wersja bazowa Paska i Laxy? (o doposazenie sie nie pytam)

> Jego Pasek teraz jest wyceniany na 55 kzł , kosztował 90kzł, spadek wartości 39%.

> Moja Lagunka teraz liczona jest na 43kzł (ale przyjmijmy że to reno więc jeszcze schodzę do 40kzł),

> kosztowała 70kzł, spadek wartości o 43%.

czyli jednak wiekszy

a jak wezmiesz ceny cennikowe to bedzie jeszcze wieksza przewaga VW

bo Reno sie ratowalo z tym spadkiem dajac duze rabaty

> Czyli wychodzi że strasznie wtopiłem ?

> Wydaje mi się, że to jednak raczej odwrotnie, jak wziąć do ręki realną kasę

jak wezmiesz jeszcze tansza Dacie to jeszcze mniej stracisz i co z tego?

poza tym tak jak koledzy napisali: czas sprzedazy bedzie znacznie rozny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.