Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeglad "dowodowy" a badanie amortyzatorow

Featured Replies

Napisano

Chodzi o obowiazkowe badanie techniczne w SKP.

Czy badanie amortyzatorow jest standardowym i obowiazkowym elementem takiego badania?

Zawsze musze sie dopraszac...

Napisano

> Chodzi o obowiazkowe badanie techniczne w SKP.

> Czy badanie amortyzatorow jest standardowym i obowiazkowym elementem takiego badania?

> Zawsze musze sie dopraszac...

byłem w sobotę na przeglądzie i sprawdzał mi amorki, światła i hamulce (no i generalnie zawiechę)

Napisano

> Czy badanie amortyzatorow jest standardowym i obowiazkowym elementem takiego badania?

Czasem sprawdzają, czasem nie.

Zależy od chęci diagnosty.

Napisano

amorek da się wiarygodnie sprawdzić tylko wtedy gdy jest wymontowany, mnie wykazywało jeszcze ponad 60% skuteczności a po wymontowaniu mogłem wciskać i wyciągać tłoka jak chciałem bez użycia siły zlosnik.gif

Napisano

> Od jakiegoś czasu (2-3 lata?) już nie jest obowiązkowe.

na podstawie?

Napisano

> Tak mi diagnosta gadał, mógł oczywiście kłamać.

nie upieram się, nie przebrnąłem przez szereg rozporządzeń zmieniających

Napisano

> nie upieram się, nie przebrnąłem przez szereg rozporządzeń zmieniających

Polecam ISAP - są zarówno teksty jednolite, zmienione, jak i ogłoszone. ok.gif

Napisano

> Polecam ISAP - są zarówno teksty jednolite, zmienione, jak i ogłoszone.

no stamtąd podlinkowałem rozporządzenie zlosnik.gif

Napisano

> (no i generalnie zawiechę)

Wiem, czepiam i się i gadam nie na temat ale czemu przez ostatnie parę lat wszyscy się uczepili tego "generalnie".

Generalnie to, generalnie tamto. Wszystko ostatnio jest generalnie. Aż uszy bolą. A ludzie to powtarzają, tak jakby się chcieli wykazać tym, że są elokwentni, potrafią się wysłowić itp.

Wśród pospolitej ludności wszyscy mówią "k...wa", a na salonach "generalnie". Tak bym to porównał.

Dziwne i drażniące do tego nikt nie jest w stanie powiedzieć co oznacza owo "generalnie", nikt nie potrafi sensownie wytłumaczyć tego słowa oraz tego co w danym momencie, kiedy to słowo wymawia, oznacza.

Napisano

20.GIF wyluzuj trochę

nie rozumiem czego się tak czepiasz

nie nadużywam tego określenia i raczej nie używam słów, których nie potrafię wytłumaczyć, w mojej wypowiedzi miało to oznaczać mniej więcej to samo co "ogólnie"

P.S. to jest motokącik, a nie kącik poprawnej polszczyzny, rozumiem, zwrócić komuś uwagę na rażące błędy, ale bez przesady

pozdro! i EOT offtopic.gif

Napisano

generalnie masz rację hehe.gif a wracając do meritum sprawy "mój" diagnosta parę lat wstecz twierdził, że jeśli amory po kontroli wzrokowej są podejrzane (wycieki itp.) to je bada. od 2 lat zmienił zdanie i amory idą na pierwszy ogień bbq.gif

Napisano

co do amortyzatorow to chyba obowiazkowe nie jest i mysle ze zalezy to od wyposazenia stacji, ja akurat korzystam od kilku lat z uslug dwoch SKP i w jednej akurat maja sprzet do amortyzatorow i za kazdym razem jest to badane, ale za to nie sprawdzaja zbieznosci-pytalem sie raz kolesia to mi powiedzial ze niestety nie maja do tego stanowiska, a na drugiej stacji mam odwrotnie zbieznosc sprawdza ewentualnie ustawia ale amortyzatory to tylko wzrokowo

a tak to chyba jak wszedzie hamulce, szarpaki-luzy w zawieszeniu i regulacja przednich reflektorow i nic pozatym nie sprawdzaja

Napisano

Zależy od stacji diagnostycznej

na 1 amory w standacie

na 2 bez amorów bo nie maja urządzenia

Napisano

nie wiem gdzie Ty jeździsz - tam co ja jeżdżę sprawdzają całą zawiechę (i na maszynie i organoleptycznie), światła, hamulce (w tym ręczny), opory toczenia, wszelkie luzy, zbieżność itp.

na życzenie spaliny równiez,

po badaniu na karteczce dostajesz ew. rzeczy które by trzeba było zrobić (np: pisze Ci: gumy stabilizatora do wymiany) - jeżei wymienisz u nich to masz robociznę za 50%

Napisano

> Zależy od stacji diagnostycznej

> na 1 amory w standacie

> na 2 bez amorów bo nie maja urządzenia

no to nie może być obowiązkowe grinser006.gif

mnie "w szkole" jakieś 8-9lat wstecz diagnosta mówił,

że badanie sprawności amorów nie jest obowiązkowe

ale lepsiejsze stacje badają

na "mojej" proszę o sprawdzenie, ale tam to nawet światła,

na moją prośbę dopiero sprawdzają hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.