Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbyt dużo oleju silnikowego... przeciwskazania?

Featured Replies

Napisano

dzisiaj mechanik wymieniał mi oleje eksplatacyjne i min. olej silnikowy... miał się ładnie rozejść po wlaniu i załączeniu ale chyba mechanik przesadził i mam wciąż za dużo - ponad F-kę.

Samochód odstany itd...

kilka razy sprawdzałem - zawsze ponad F

Jakieś przeciwskazania?

Jak inazej niż spod samochodu usunąć nadmiar oleju?

- dlaczego inaczej niż z korka spod auta? - proste, nie mam i mieć nie będe przez najbliższy czas dostępu do kanału a i nie widzi mi się zlewać całość i wlewać na nowo...

Napisano
  • Autor

> strzykawka z wężykiem w otwór po bagnecie

strzykawka ok, ale skąd wziąźć taki wężyk 270751858-jezyk.gif

Napisano

> strzykawka ok, ale skąd wziąźć taki wężyk

ze sklepu motoryzacyjnego, hipermarketu, sklepu zoologicznego grinser006.gif

Napisano

> ze sklepu motoryzacyjnego, hipermarketu, sklepu zoologicznego

ze szpitala: sondy, ssaki i kroplówki hehe.gif

co do kanału: jest konieczny? ja obywam się bez niego podczas wymian oleju... hmm.gif

Napisano

W Castoramie na stoisku ogród w okolicach kosiarek leżą odsysaczki oleju do kosiarek, właśnie z wężykiem(kwestia jak długi masz wlew).

Pozdrawiam BAS

Napisano

raczej niczym Ci to nie grozi, w niektórych "katowanych" autach celowo leje się więcej tak aby smok pompy oleju zawsze był przykryty, nawet jak sie sadzi bokiem biglaugh.gif

Napisano

> raczej niczym Ci to nie grozi, w niektórych "katowanych" autach celowo leje się więcej tak aby smok

> pompy oleju zawsze był przykryty, nawet jak sie sadzi bokiem

nie jest wskazane przelewanie oleju - grozi to wywaleniem uszczelek czy simmeringów - wzrasta ciśnienie w ukladzie

Napisano

> nie jest wskazane przelewanie oleju - grozi to wywaleniem uszczelek czy simmeringów - wzrasta

> ciśnienie w ukladzie

to prawda-u mnie też wlano za dużo oleju.do tego czasu silnik był suchy i nie brał oleju.po tym wydarzeniu zaczęło ubywać minimalnie oleju-gdzieś musiały puścić uszczelki.

Napisano

> nie jest wskazane przelewanie oleju - grozi to wywaleniem uszczelek czy simmeringów - wzrasta

> ciśnienie w ukladzie

ale tam gdzie panuje ciśnienie olejowe pompowane przez pompę jest tylko jedna uszczelka zazwyczaj - UPG, reszta nie ma bezpośrednio styku z magistralami olejowymi. Simeringi (na wale, wałku rozrządu etc) nie uszczelniają magistral i im obojętne czy w układzie jest 1bar czy 4

Napisano

> . Simeringi (na wale, wałku

> rozrządu etc) nie uszczelniają magistral i im obojętne czy w układzie jest 1bar czy 4

Właśnie, ciśnienie robi pompa, czy poziom jest na pół skali, a maksymalnie to żadna różnica. Jak dużo za dużo to wał może uderzać w olej, czy tak?

Napisano

Dwa dni temu miałem to samo. Kupiłem strzykawkę 100ml i do tego koszulka termokurczliwa z Castoramy, a wężyk z odpowiednim otworem żeby założyć na strzykawkę miał za dużą średnicę zewnętrzą.

Napisano

> Właśnie, ciśnienie robi pompa, czy poziom jest na pół skali, a maksymalnie to żadna różnica. Jak

> dużo za dużo to wał może uderzać w olej, czy tak?

dokładnie, ale to ma znaczenie chyba tylko jak zimno zlosnik.gif

Napisano

> dokładnie, ale to ma znaczenie chyba tylko jak zimno

Hint: napięcie powierzchniowe.

Jeśli wał będzie walił o lustro oleju to mu to na dobre nie wyjdzie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ale tam gdzie panuje ciśnienie olejowe pompowane przez pompę jest tylko jedna uszczelka zazwyczaj -

> UPG, reszta nie ma bezpośrednio styku z magistralami olejowymi. Simeringi (na wale, wałku

> rozrządu etc) nie uszczelniają magistral i im obojętne czy w układzie jest 1bar czy 4

Nie o to chodzi. Jak jest więcej oleju w misce, to zmniejsza się objętość w odpowietrzeniu pod tłokami i odma ma musi przepuścić większe ciśnienie. Wtedy może dojść do rozszczelniania na uszczelkach, simmeringach wału itp.

Napisano

> Nie o to chodzi. Jak jest więcej oleju w misce, to zmniejsza się objętość w odpowietrzeniu pod

> tłokami i odma ma musi przepuścić większe ciśnienie. Wtedy może dojść do rozszczelniania na

> uszczelkach, simmeringach wału itp.

Jak się domyślam nie chodzi tu o za dużo o kilka milimetrów tylko o gruube przelanie?

Napisano

> Hint: napięcie powierzchniowe.

> Jeśli wał będzie walił o lustro oleju to mu to na dobre nie wyjdzie.

Ale chyba to tylko po starcie bo przy pracującym silniku w mgle olejowej ciężko mówić o lustrze oleju i wale walącym o niego?

Napisano

> Jak inazej niż spod samochodu usunąć nadmiar oleju?

Miałem kiedyś taką sytuację. Podjedz na wymianę olei. Powinni mieć sprzęt do odsysania oleju. 2 minut i po sprawie. Albo policzą free albo no nie wiem.. kilka zł?

Napisano

> dzisiaj mechanik wymieniał mi oleje eksplatacyjne i min. olej silnikowy... miał się ładnie rozejść

> po wlaniu i załączeniu ale chyba mechanik przesadził i mam wciąż za dużo - ponad F-kę.

oddać do mechanika niech poprawi co spartolił smile.gif

> Jakieś przeciwskazania?

Może wydmuchać uszczelki, rozwalić kata i to na tyle smile.gif

> Jak inazej niż spod samochodu usunąć nadmiar oleju?

odessać ale to już inni pisali.

Napisano

Dokładnie

- duża strzykawka

- wężyk (z sklepu zoologicznego - taki do akwarium)

- butelka 0,5l

Ewentualnie może być wężyk od kroplówki (on jest giętki i ma taki zaciskany bloker) - kupisz w aptece i z tego co pamiętam daje się naciągnąć na strzykawkę. W aptece można poprosić panią żeby mniej więcej przymierzyć smile.gif

Jak zlejesz za dużo, a ściągałeś czystą strzykawką do czystej butelki przez czysty wąż, to zawsze łatwiej dolać niż ściągnąć 270751858-jezyk.gif

Zasysasz strzykawką olej (ten bloker pomaga jak trzeba powietrze wypuścić z strzykawki - ewentualnie łamiesz wężyk w pół i zaciskasz w jakimś miejscu), wkładasz wężyk do butelki i stawiasz butelke poniżej poziomu oleju (ja stawiałem na drodze pod autem).

Zostawiasz wszystko na pół godziny i matka natura zciąga olej za ciebie smile.gif

PS. dobrze lekko zagrzać silnik - wtedy olej jest rzadszy (chociaż i tak ciężko mi się przeciągało półsyntetyk) smile.gif

Napisano

> Nie o to chodzi. Jak jest więcej oleju w misce, to zmniejsza się objętość w odpowietrzeniu pod

> tłokami i odma ma musi przepuścić większe ciśnienie.

Tylko w przypadku jak tłoki bardzo przepuszczają spaliny, bo objętość pod tłokami jest stała przynajmniej w 4cyl.

Napisano
  • Autor

temat można zamknąć, strzykawka + wężyk pomógł... profesjonal robota i już po kłopocie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.