Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy zabrania się cofania na jednokierunkowej??

Featured Replies

Napisano

No właśnie buszuje po kodeksie i nic na ten temat nie znajduje cool.gif

Czy ktoś poda konkretny paragraf na to, że nie mozna? zlosnik.gif

A bo takie zdjęcie mnie zaciekawiło smile.gif Byłem przekonany że nie można ale jak wyjechać z tej ulicy??

2cb34e2dd6f5dccf.jpg

Napisano

Tam na końcu jest złomowisko. Nie ma odwrotu hehe.gif

A tak na powaznie - oczywiście, że można ok.gif Prawo nie zabrania cofania na jednokierunkowej.

Napisano
  • Autor

> Tam na końcu jest złomowisko. Nie ma odwrotu

> A tak na powaznie - oczywiście, że można Prawo nie zabrania cofania na jednokierunkowej.

no właśnie nie mogę się doszukać, że zabrania crazy.gif A zawsze mi mówili, że nie można frown.gif

Napisano

> no właśnie nie mogę się doszukać, że zabrania A zawsze mi mówili, że nie można

można, jednakże z zachowaniem szczególnej ostrożności... i tak jechać aby nie zostało to uznane za jazdę pod prąd (z tego co instruktor mówił mi na kursie to można, ale na niezbyt długim odcinku... ale nie wiem co miał na myśli)

Napisano

Quote:

Wymijanie, omijanie i cofanie

Art. 23.

(...)

3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu

i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa

ruchu lub jego utrudnienia,

b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności

w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić

sobie pomoc innej osoby.

2. Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub

drodze ekspresowej.

Tyle na ten temat. wink.gif Możesz cofać do woli o ile nie utrudniasz tym ruchu.

Napisano
  • Autor

właśnie mi też wpajali, że do iluś tam metrów można cofać, ale nic takiego w PoRD nie widzę więc chyba można na całej długości niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Tyle na ten temat. Możesz cofać do woli o ile nie utrudniasz tym ruchu.

Tyle to sam znalazłem wink.gif Myślałem, że jest coś więcej (nawet byłem o tym przekonany) mad.gif

Napisano

> właśnie mi też wpajali, że do iluś tam metrów można cofać, ale nic takiego w PoRD nie widzę więc

> chyba można na całej długości

Jak można metr to można i kilometr. Cofanie na jednokierunkowej nie jest zabronione więc jest dozwolone po zachowaniu szczególnej ostrożności ale tą trzeba zawsze zachowywać na polskich drogach hehe.gif

Napisano

> Tam na końcu jest złomowisko. Nie ma odwrotu

> A tak na powaznie - oczywiście, że można Prawo nie zabrania cofania na jednokierunkowej.

można z jednym zastrzeżeniem - nie można przejechać przez znaki wyznaczające tą drogę.

pozdr

Napisano

> można z jednym zastrzeżeniem - nie można przejechać przez znaki wyznaczające tą drogę.

> pozdr

Jak za znaki??

Napisano
  • Autor

> można z jednym zastrzeżeniem - nie można przejechać przez znaki wyznaczające tą drogę.

> pozdr

Czyli jeżeli dobrze rozumiem , jak już jestem za znakiem "droga jednokierunkowa" to moge jezdzic w przod i w tył do woli tak??

a jak mam z tej drogi wyjechac??

Napisano

>ale jak wyjechać z tej ulicy??

To jest jednokierunkowa z jednym pasem > "TAM"?

Raczej nie.

Bo wtedy musiałby być wyjazd w > TAMTĄ STRONĘ.

Więc możesz se cofać i nawet na wstecznym możesz wyjechać palacz.gif

Napisano

Podstawę prawną poproszę.

mar00ha

Napisano

> Podstawę prawną poproszę.

> mar00ha

Daj se spokój, bo zaczynasz mącić.

Sprawa została wyjaśniona.

Napisano
  • Autor

> Daj se spokój, bo zaczynasz mącić.

> Sprawa została wyjaśniona.

dowodów brak wink.gif

Napisano

> pozdr

nie wymyslaj no.gif mozna cofac ile chcesz ok.gif

Napisano

> nie wymyslaj mozna cofac ile chcesz

Podstawę prawną poproszę.

Napisano

Przestań się wydurniać. Proszę jako moderator. mod.gif

mar00ha

Napisano

Juz Liwek podal wyzej, gdzie cofanie jest zabronione wink.gif

A skoro nie jest zabronione to jest dozwolone zlosnik.gif

Napisano

Kodeks drogowy. Poczytaj, doucz sie.

Napisano

> Kodeks drogowy. Poczytaj, doucz sie.

A czy ja napisałem, że nie można cofać?

Szkoła Podstawowa: czytanie ze zrozumieniem + napisać przewrotnie.

Napisano

> A czy ja napisałem, że nie można cofać?

> Szkoła Podstawowa: czytanie ze zrozumieniem + napisać przewrotnie.

Napisales, ze chcesz podstawe prawna. Skoro nie wiesz gdzie jej szukac, to Ci odpowiadam zebys sie douczyl.

Napisano

> mar00ha

od strony wyjazdu:

§ 17. 1. Znak B-2 "zakaz wjazdu" oznacza zakaz wjazdu pojazdów na drogę lub jezdnię od strony jego umieszczenia; zakaz dotyczy również kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy.

czyli niezależnie czy cofamy jedziemy do przodu czy też bokiem zlosnik.gif

od strony wjazdu - tu nie potrafię się podeprzeć odpowiednim przepisem. Tak mnie uczono na kursach PJ.

Jedynie to :

§ 44. 1. Znak D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.

Ale raczej tym nie mogę się podeprzeć.

pozdr

Napisano

> od strony wyjazdu:

> § 17. 1. Znak B-2 "zakaz wjazdu" oznacza zakaz wjazdu pojazdów na drogę lub jezdnię od strony jego

> umieszczenia; zakaz dotyczy również kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy.

> czyli niezależnie czy cofamy jedziemy do przodu czy też bokiem

Pogrubiłem to co trzeba. Nie ma to kompletne żadnego znaczenia w przypadku drogi jednokierunkowej. Właściwie nie ma to żadnego znaczenia nigdzie. Zakaz wjazdu oznacza dla auta tyle samo co czerwone światło. To co robisz za bronioną przez niego strefą to już zupełnie nie ma żadnego z zakazem wjazdu związku.

> od strony wjazdu - tu nie potrafię się podeprzeć odpowiednim przepisem. Tak mnie uczono na kursach PJ.

> Jedynie to :

> § 44. 1. Znak D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na

> której ruch odbywa się w jednym kierunku.

> Ale raczej tym nie mogę się podeprzeć.

No tym to się raczej nie podeprzesz. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Pogrubiłem to co trzeba. Nie ma to kompletne żadnego znaczenia w przypadku drogi jednokierunkowej.

> Właściwie nie ma to żadnego znaczenia nigdzie. Zakaz wjazdu oznacza dla auta tyle samo co

> czerwone światło. To co robisz za bronioną przez niego strefą to już zupełnie nie ma żadnego z

> zakazem wjazdu związku.

> No tym to się raczej nie podeprzesz.

> mar00ha

no ale właśnie o to mi chodzi - że na odcinku pomiędzy tymi znakami można i jechać do przodu i cofać .

nie można tylko tych znaków "pod prąd" przejechać.

pozdr

Napisano

> No właśnie buszuje po kodeksie i nic na ten temat nie znajduje

> Czy ktoś poda konkretny paragraf na to, że nie mozna?

> A bo takie zdjęcie mnie zaciekawiło Byłem przekonany że nie można ale jak wyjechać z tej ulicy??

Można, z tym że nie można wjechać cofając na skrzyżowanie.

Napisano

> nie można tylko tych znaków "pod prąd" przejechać.

Zakazu wjazdu oczywiście, że nie można. Ale nie ma takiego zakazu dotyczącego znaku "droga jednokierunkowa". Możesz go przejechać "od tyłu" cofając.

mar00ha

Napisano

> Można, z tym że nie można wjechać cofając na skrzyżowanie.

no przodem też nie możesz w tym przypadku bo wyjeżdżałbyś z jednokierunkowej pod prąd...

pozdr

Napisano

> Można, z tym że nie można wjechać cofając na skrzyżowanie.

A gdzie tak napisano? Bo ja znalazłem że napisano: "zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej". Innych zakazów cofania (oczywiście poza znakami zakazu) w PoRD chyba nie ma. Są, wg Ciebie?

mar00ha

Napisano

> no przodem też nie możesz w tym przypadku bo wyjeżdżałbyś z jednokierunkowej pod prąd...

Chłopaki... Zanim zaczniecie jałową dyskusję na ten temat, porzucajcie jakimiś paragrafami. Bo "mnie uczono", albo "wiadomo że" to żadna dyskusja.

mar00ha

Napisano

> A gdzie tak napisano? Bo ja znalazłem że napisano: "zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na

> moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej". Innych zakazów cofania (oczywiście

> poza znakami zakazu) w PoRD chyba nie ma. Są, wg Ciebie?

> mar00ha

"przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

1. sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia, "

Wjeżdżanie na skrzyżowanie tyłem powoduje zagrożenie bezpieczeństwa ruchu ok.gif

Napisano

> Wjeżdżanie na skrzyżowanie tyłem powoduje zagrożenie bezpieczeństwa ruchu

Głupstwa pleciesz. Jak skrzyżowanie jest puste bo nic innego po nim nie jedzie, to też powoduje?

mar00ha

Napisano

> Chłopaki... Zanim zaczniecie jałową dyskusję na ten temat, porzucajcie jakimiś paragrafami. Bo

> "mnie uczono", albo "wiadomo że" to żadna dyskusja.

> mar00ha

Kurde, a czemu w moim temacie nie ma takiej ciekawej dyskusji jak tutaj? frown.gif Ciekawią mnie odpowiedzi na moje sytuacje, bo sam nie jestem pewien moich intepretacji przepisów.

Napisano

> A bo takie zdjęcie mnie zaciekawiło Byłem przekonany że nie można ale jak wyjechać z tej ulicy??

Co nie można cofać. Nigdy Ci się nie zdarzyło, że widzisz zakaz wjazdu (z powodu jednokierunkowej) i wbijasz się w nią na wstecznym i na legalu lecisz przez całą długość ? grinser006.gif

Napisano

> Głupstwa pleciesz.

Podstawę prawną poproszę, lub co najmniej logiczną interpretację zlosnik.gif

Jak skrzyżowanie jest puste bo nic innego po nim nie jedzie, to też powoduje?

> mar00ha

Jak są auta na skrzyżowaniu to powoduje utrudnienie, ale zawsze powoduje zagrożenie z powodu ograniczonej widoczności.

Napisano

> Podstawę prawną poproszę, lub co najmniej logiczną interpretację

270751858-jezyk.gif

> Jak są auta na skrzyżowaniu to powoduje utrudnienie, ale zawsze powoduje

> zagrożenie z powodu ograniczonej widoczności.

A jak skrzyżowanie jest puste (bo nic nie jedzie), a widoczność na skrzyżowanie i 500 metrów w każdą stronę od niego nieograniczona? To nadal skrzyżowanie! Też nie można na nim cofać?

Zakazu cofania na skrzyżowaniu po prostu nie ma. Samo cofanie jest oczywiście obwarowane ograniczeniami. Ale to są te same ograniczenia na skrzyżowaniu oraz na prostej drodze.

mar00ha

Napisano

> A jak skrzyżowanie jest puste (bo nic nie jedzie), a widoczność na skrzyżowanie i 500 metrów w

> każdą stronę od niego nieograniczona? To nadal skrzyżowanie! Też nie można na nim cofać?

W mieście nierealne, a na autostradzie i drodze ekspresowej jest zabronione

> Zakazu cofania na skrzyżowaniu po prostu nie ma. Samo cofanie jest oczywiście obwarowane

> ograniczeniami. Ale to są te same ograniczenia na skrzyżowaniu oraz na prostej drodze.

Tak właśnie, ale ten zapis o zagrożeniu można uprościć do zakazu wjazdu tyłem na skrzyżowanie, ale będzie to tylko uproszczenie

Napisano

znak ulicy bez przejazdu został "dołożony" przez kogoś na tym zdjęciu.

W rzeczywistości nie ma go tam.

proszę tuu kliknąć wpisać Kraków Grodzka.

Skrzyżowanie z ulicą Poselską.

i obejrzeć jak to w rzeczywistości wygląda.

lub choćby na mapach googlowych.

zatem cała dyskusja jest lekko bezzasadna.

pozdr

Napisano

> W mieście nierealne, a na autostradzie i drodze ekspresowej jest zabronione

A skrzyżowania są tylko w miastach?

> Tak właśnie, ale ten zapis o zagrożeniu można uprościć do zakazu wjazdu tyłem na skrzyżowanie, ale

> będzie to tylko uproszczenie

To juz filozofowanie. Nie ma zakazu w PoRD i już. smile.gif

mar00ha

Napisano

> zatem cała dyskusja jest lekko bezzasadna.

Większość dyskusji była o cofaniu, a nie o tym konkretnym przypadku drogi.

mar00ha

Napisano

> Tak właśnie, ale ten zapis o zagrożeniu można uprościć do zakazu wjazdu tyłem na skrzyżowanie, ale

> będzie to tylko uproszczenie

Dlaczego chcesz robić z ludzi idiotów?

Kierowca, przynajmniej w założeniu ustawodawcy, jest istotą myślącą i sam potrafi ocenić czy jego zachowanie stanowi zagrożenie czy nie.

Nie da się enumeratywnie wyliczyć wszystkich przypadków, które zagrażają bezpieczeństwu. Dlatego właśnie jeśli cofając wjedziesz na puste skrzyżowanie w środku nocy to spowodujesz nieporównywalnie mniejsze zagrożenie niż gdy zrobisz to w szczycie, gdy jest na nim 10 auta a kolejnych 100 czeka na wjechanie.

Napisano

Można cofać spokojnie. Miałem swego czasu stłuczkę cofając na jednokierunkowej, wjechałem tyłem w samochód który wyjechał mi z bramy. Była policja , rozmowa była krótka, wina oczywiście wyjeżdżającego z bramy. Do mnie nie mieli żadnych ale

Napisano

> W mieście nierealne, a na autostradzie i drodze ekspresowej jest zabronione

Dlaczego w miescie nierealne? Czesto sam przejezdzam przez skrzyzowanie tylem, bo z bramy wyjezdzam i nie chce mi sie zawracac, wiec dojezdzam do skrzyzowania tylem, rozgladam sie, i jak pusto to lece tylem przez cale skrzyzowanie ok.gif (ulice osiedlowe, ale jednak ruch tam jest)

Napisano

> "przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną

> ostrożność, a w szczególności:

> 1. sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego

> utrudnienia, "

> Wjeżdżanie na skrzyżowanie tyłem powoduje zagrożenie bezpieczeństwa ruchu

Wjechanie z pobocza na jezdnię tak samo ok.gif no chyba że nie utrudnimy nikomu jazdy ale to tak samo jak cofajac z jednokierunkowej zlosnik.gif

Napisano

> A jak skrzyżowanie jest puste (bo nic nie jedzie), a widoczność na skrzyżowanie i 500 metrów w

> każdą stronę od niego nieograniczona? To nadal skrzyżowanie! Też nie można na nim cofać?

> Zakazu cofania na skrzyżowaniu po prostu nie ma. Samo cofanie jest oczywiście obwarowane

> ograniczeniami. Ale to są te same ograniczenia na skrzyżowaniu oraz na prostej drodze.

> mar00ha

Tak samo można cofać na rondzie. Cofanie tam jest bezzasadne ale nie jest zabronione. ok.gif

Napisano

> Co nie można cofać. Nigdy Ci się nie zdarzyło, że widzisz zakaz wjazdu (z powodu jednokierunkowej)

> i wbijasz się w nią na wstecznym

na to akurat jest paragraf biglaugh.gif

Napisano

> Dlaczego chcesz robić z ludzi idiotów?

Nie mam takiego zamiaru

> Kierowca, przynajmniej w założeniu ustawodawcy, jest istotą myślącą i sam potrafi ocenić czy jego

> zachowanie stanowi zagrożenie czy nie.

Jak by tak było to nie było by wypadków i policja na drodze nie była by potrzebna biglaugh.gif

> Nie da się enumeratywnie wyliczyć wszystkich przypadków, które zagrażają bezpieczeństwu.

ok.gif

>Dlatego właśnie jeśli cofając wjedziesz na puste skrzyżowanie w środku nocy to spowodujesz

> nieporównywalnie mniejsze zagrożenie niż gdy zrobisz to w szczycie, gdy jest na nim 10 auta a

> kolejnych 100 czeka na wjechanie.

Nawet gdy powodujesz mniejsze zagrożenie to to jest dalej zagrożenie grinser006.gif ale ok nie można powiedzieć że wjazd na skrzyżowanie zawsze powoduje zagrożenie, tak samo jak nie można powiedzieć że zawsze nie powoduje. Generalnie trzeba uważać jak się juz ktoś ciśnie na skrzyżowanie bo jak nic nie jedzie to spoko, ale jak niespodziewanie i znikąd pojawi się patrol drogówki to może być mandacik biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.