Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochody które nie warto kupować

Featured Replies

Napisano

Film.

Najpierw Smart - podobno rozpada się po 100 tys. km a do tego jest fatalnie wykonany.

Potem IQ - bo drogie i też niezbyt dobrze wykonany.

Potem mój Lexus SC 430 - przełączniki są od Corolli (!)

Potem Aston Martin i kluczyk z logiem Volvo!

A na końcu Maybach - guziczki z Mercedesa A.

P.S. O ile powody dla których kupowanie Smarta nie ma sensu trochę rozumiem (szczególnie ta mała trwałość), o tyle tłumaczenie, szczególnie w przypadku Maybacha przypomina mi typowe szukanie ogórkowych tematów...

Napisano

hmmm moze chodzi o to ze płacac taka kase za auto oczekuje sie czegos wiecej niz zlepka kilku tanich autek??

Napisano
  • Autor

> hmmm moze chodzi o to ze płacac taka kase za auto oczekuje sie czegos wiecej niz zlepka kilku

> tanich autek??

Moim zdaniem nie ma powodu by pewne rzeczy udziwniać - lepiej zastosować sprawdzone rozwiązania. Przykład tych przełączników - są dobrej jakości i nie psują się a do tego są ładne - czego więcej chcieć?

Napisano

> Moim zdaniem nie ma powodu by pewne rzeczy udziwniać - lepiej zastosować sprawdzone rozwiązania.

> Przykład tych przełączników - są dobrej jakości i nie psują się a do tego są ładne - czego

> więcej chcieć?

Oryginalności panie, oryginalności... wink.gif

Kupuję Maybacha i chcę w 100% Maybacha grinser006.gif

Napisano

> Moim zdaniem nie ma powodu by pewne rzeczy udziwniać - lepiej zastosować sprawdzone rozwiązania.

> Przykład tych przełączników - są dobrej jakości i nie psują się a do tego są ładne - czego

> więcej chcieć?

owszem wtedy kupuje toyote albo vw a nie maybacha za krocie wink.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> Oryginalności panie, oryginalności...

> Kupuję Maybacha i chcę w 100% Maybacha

Nie ma czegoś takiego jak 100% oryginalny samochód. W Porsche masz klamki od VW, w Ferrari radia z Fiata/Alfy, w Maybachu przełączniki z A, w Rolls-Royce silniki i elektronikę z BMW, w Lotusie silniki od Corolli i Camry, w Bentley'u silniki z VW. Samochody 100% oryginalne nie istnieją.

Napisano
  • Autor

> owszem wtedy kupuje toyote albo vw a nie maybacha za krocie

Hmm, masz może w Toyocie składany, twardy dach i silnik V8? Bo jak szukałem to najwięcej było V6 i miękki dach.

Napisano

> Hmm, masz może w Toyocie składany, twardy dach i silnik V8? Bo jak szukałem to najwięcej było V6 i

> miękki dach.

nie rozumiemy sie, jezeli chce miec auto które ma jezdzic, nie sypac sie, kupuje toyote vw itd. (marka dowolna, ale jedna z popularnej masowki)

Jezeli chce miec auto prestizowe, wyrozniajace sie z tłumu kupuje maybacha - płace za niego taka kase ze nie chce miec tam zlepka kilku innych aut ok.gif

Napisano

> Nie ma czegoś takiego jak 100% oryginalny samochód. W Porsche masz klamki od VW, w Ferrari radia z

> Fiata/Alfy, w Maybachu przełączniki z A, w Rolls-Royce silniki i elektronikę z BMW, w Lotusie

> silniki od Corolli i Camry, w Bentley'u silniki z VW. Samochody 100% oryginalne nie istnieją.

Ale ludzie jeszcze tego nie kapują. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie rozumiemy sie, jezeli chce miec auto które ma jezdzic, nie sypac sie, kupuje toyote vw itd.

> (marka dowolna, ale jedna z popularnej masowki)

> Jezeli chce miec auto prestizowe, wyrozniajace sie z tłumu kupuje maybacha - płace za niego taka

> kase ze nie chce miec tam zlepka kilku innych aut

Moim zdaniem się mylisz - ludzie kupujący te "prestiżowe" auta kupują je nie dlatego że chcą żeby wszyscy widzieli czym jeżdżą, ale dlatego że tańsze auta na rynku nie zaspokajają ich potrzeb/marzeń. W przypadku Maybacha jest to odpowiednia ilość miejsca na tylnym siedzeniu i wygoda/cisza w środku. A to że jakieś elementy są z Mercedesa A - osobnik kupujący Maybacha po pierwsze pewnie nigdy w życiu nie widział Mercedesa A, w związku z czym nie ma o tym pojęcia a po drugie jeżeli tylko są ładne i komponują się z resztą samochodu stylistycznie i jakościowo, to mogą być z czego się tylko konstruktorowi żywnie podoba.

Napisano
  • Autor

> Ale ludzie jeszcze tego nie kapują.

Ja np. uważam że wykorzystanie wspólnych elementów to bardzo dobra sprawa, bo ewentualne naprawy są tańsze.

Napisano

> Ja np. uważam że wykorzystanie wspólnych elementów to bardzo dobra sprawa, bo ewentualne naprawy są

> tańsze.

Bo samochody to składanka wielu gotowych elementów, zwykle "niepowtarzalna" jest karoseria a i tu zdarzają się wyjątki.Gdy puszcza się serię produkcyjną z jakimś podzespołem to jest on wykorzystywany w kilku autach.

Tak jest zwyczajnie taniej.

Napisano

no to osad o smarcie tez jest bzdurny, bo z załozenia ma to byc tanie auto, auto do miasta, itd.

100 tys do miasta to wystarczajacy przebieg aby "wyeksploatowac" to auto czy nie??

Napisano

> Ja np. uważam że wykorzystanie wspólnych elementów to bardzo dobra sprawa, bo ewentualne naprawy są

> tańsze.

I naprawde myślisz że cena tych identycznych przełączników w salonie Toyoty i Lexusa jest jednakowa....?

Napisano

> no to osad o smarcie tez jest bzdurny, bo z załozenia ma to byc tanie auto, auto do miasta, itd.

> 100 tys do miasta to wystarczajacy przebieg aby "wyeksploatowac" to auto czy nie??

Kwestia w tym że Smart wcale nie jest tani smile.gif

Napisano
  • Autor

> I naprawde myślisz że cena tych identycznych przełączników w salonie Toyoty i Lexusa jest

> jednakowa....?

Tak.

Napisano

Moja siostra jeździ "smarkiem", ma przejechane już ponad 170000km i dalej jeździ, żadnych kłopotów z tym samochodem nie ma.

Wychodzi na to, że jak dbasz tak masz.

Napisano

> Moim zdaniem się mylisz - ludzie kupujący te "prestiżowe" auta kupują je nie dlatego że chcą żeby

> wszyscy widzieli czym jeżdżą, ale dlatego że tańsze auta na rynku nie zaspokajają ich

> potrzeb/marzeń.

taaaaaak a to Ci dopiero madrość hehe.gif

Napisano

> I naprawde myślisz że cena tych identycznych przełączników w salonie Toyoty i Lexusa jest

> jednakowa....?

Jeżeli są współzamienne i nie tylko WYGLĄDAJĄ tak samo, ale faktycznie są takie same, to dokładnie tak będzie.

Napisano

> Wychodzi na to, że jak dbasz tak masz.

Co do Smarta to moze i tak... Ale kiedys dbałem o nowego Fiata UNO a psuł się na okraglo....

Napisano

> tańsze.

jakoś nie sądze,by nabywcy maybacha martwili sie takimi rzeczami hehe.gif

Napisano
  • Autor

> jakoś nie sądze,by nabywcy maybacha martwili sie takimi rzeczami

Maybacha nie, ale np. Lexusa już tak smile.gif

Napisano

Kiedyś, jak oglądałem TVN Turbo, to było o sprzęgle w Toyocie i Leksusie.

Sprzęgło było takie samo, niczym się nie różniło.

Tylko, gdy kupowało się to sprzęgło w ASO Leksusa to płaciło się prawie POŁOWĘ drożej,

niż kupiło by się to samo sprzęgło w salonie Toyoty.

Więc, wierzę w to, że te same przełączniki mogą kosztować w ASO Leksusa więcej.

Napisano

> Co do Smarta to moze i tak... Ale kiedys dbałem o nowego Fiata UNO a psuł się na okraglo....

Bo to Fiat Uno. Do tego samochodu trzeba inaczej podchodzić. Po prostu usterki trzeba traktować jako zaletę, a nie wadę i problem znika. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Więc, wierzę w to, że te same przełączniki mogą kosztować w ASO Leksusa więcej.

To też zależy od ASO - przykład - w moim ASO uważają że jestem idiotą i za wymianę klocków hamulcowych na jednej osi zarządali $1000 - niby że klocki kosztują $700. Więc zakupiłem klocki tutaj:

http://lexus.sewellparts.com/

Oryginalne, Lexusowe klocki, podkładki i tym podobne. I kosztowało mnie to $70 (bo mam zniżkę jako klubowicz). I sam zmienię a oni mogą się w d..e pocałować. Szczególnie że w Lexie wymiana jest znacznie prostsza niż w innych samochodach bo nawet zacisku nie trzeba odkręcać - zmienia się jak w motocyklu.

Napisano

> Kiedyś, jak oglądałem TVN Turbo, to było o sprzęgle w Toyocie i Leksusie.

Nie czytaj/nie oglądaj motoryzacyjnych tabloidów.

> Sprzęgło było takie samo, niczym się nie różniło.

Hmmm...

A przypadkiem Lex nie jest RWD vs Toyota FWD ?

Bo już to daje spore szanse, że jednak się różni :-)

> Tylko, gdy kupowało się to sprzęgło w ASO Leksusa to płaciło się prawie POŁOWĘ drożej,

> niż kupiło by się to samo sprzęgło w salonie Toyoty.

> Więc, wierzę w to, że te same przełączniki mogą kosztować w ASO Leksusa więcej.

Rozpiętości cen w poszczególnych stacjach tej samej marki mogą sięgać parudziesięciu procent.

Ten sam "szpej", ten sam numer części, w ASO Wypasowóz-Krzak corp może kosztować 200, a w ASO Wypasowóz Malinowski s.j. będzie kosztowało 130 - kwestia polityki, podejścia itd.

Nie jest więc tak prosto.

Natomiast w przypadku naprawy pogwarancyjnej masz prostą sprawę - o ile P/N się zgadza, to kupujesz w np Tojocie a nie lexie.

Tą metodą bacik anteny kupiłem w hundzie (z metką "dzeniułin hąda partz") za 50 PLN zamiast w Toyocie z metką "dżeniułin tojota partz" za 200 PLN :-)

Napisano

> Potem mój Lexus SC 430 - przełączniki są od Corolli (!)

w kazdej TOYOCIE jak i LEXUSie sa te same dzwigienki od kierunkowskazow i wycieraczek smile.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> w kazdej TOYOCIE jak i LEXUSie sa te same dzwigienki od kierunkowskazow i wycieraczek

A także cruise control. Co akurat jest genialne bo przesiadajac się z jednego do drugiego nie trzeba się "przelaczac". A z wycieraczkami to chyba tak nie jest bo w SC 430 jest zupełnie inna niż w GS 460. Natomiast najbardziej wkurzajace jest inne położenie regulacji glosnosci na kierownicy -za nic nie mogę odruchowo trafić na klawisz w GS'ie.

Napisano

> w kazdej TOYOCIE jak i LEXUSie sa te same dzwigienki od kierunkowskazow i wycieraczek

Myślisz, że przełącznik wycieraczek o symbolu 84652-05160 (Avensis ZZT250) i przełącznik wycieraczek 84652-48120 (Auris ADE150) są zamienne hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.