Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kawasaki ZX10 Tomcat. Nowy nabytek.

Featured Replies

Napisano

Byłem, zobaczyłem, zakupiłem.

tomcat-1000.jpg

Foto poglądowe.

Motocykl w super stanie.

Silniczek spokojnie cyka wszystko działa jak powinno, plastiki całe, nie naprawiane, jedynie malowane - kiedyś był zielony tak ten :

10841978_1.jpg

Teraz jest czarny, lakier profesjonalnie położony.

Nowe opony tył Metzeler przód Michalin, napęd OK.

Motocykl w porównaniu z tym co rozważałem przekonał mnie :

- alu ramą

- sprzęgłem w hydraulice

- zawieszeniem ( w tym regulacją amora gdy wieziemy pasażera )

- kufer givi na dwa kaski ( niestety podrapany )

- chłodzenie cieczą

- dobre hamulce

Pozycja jak u sportowego turystyka, w miarę wyprostowana, ale nie jest to taka pozycja jak AT. smile.gif

Generalnie stosunek jakość/cena - rewelacja.

Dziś ogarnąłem olej i .... nie ma nic więcej do roboty.

Dane pojazdu :

Engine Type: 997 cc, 4 Stroke - Liquid Cooled - Inline-4

Engine Bore and Stroke: 74 mm x 58 mm

Valves 4 valves/cylinder

Claimed Horsepower: 137 hp (102.2 kW) @ 10000 rpm

Maximum Torque: 103 Nm (76 ft. lbs) @ 9000 rpm

No i ciekawa jest waga, 222 kilo na sucho czyli nie jest źle.

Dałem 4300 więc jest OK.

Dziś zakupiłem dodatkowo kask AGV i rękawice.

Kurkę mam , szukam butów i spodni - ale to po woli.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Hehe. Gratuluje.

> Wrzuc teraz foto twojego egzemparza:)

Muszę zdjęcia zrobić bo te z allegro są mikroszkopijne ;p

283884324-1030755343_2.jpg

post-16242-14352508577473_thumb.jpg

Napisano

> Dałem 4300 więc jest OK.

Heh - spooooro więcej włożyłem już w swoją cb four, a jeszcze nie gotowa, ale żonka nie brzdąka. hehe.gif

Jakbym powiedział, że kupuję kolejne moto, to zona.gifhehe.gif

Napisano

Powiem Ci, ze jak za tą kase nie ma nic do roboty to rewelacyjny zakup!. Nówka lakier traktowałbym raczej jako dodatkowy plus. Życzę bezawaryjnej jazdy ok.gif i poka foto bo malowanie chyba najfajniejsze jakie moze byc

Napisano
  • Autor

> Powiem Ci, ze jak za tą kase nie ma nic do roboty to rewelacyjny zakup!. Nówka lakier traktowałbym

> raczej jako dodatkowy plus. Życzę bezawaryjnej jazdy i poka foto bo malowanie chyba

> najfajniejsze jakie moze byc

Zapodałem smile.gif

Napisano

Gratulacje.

Mnie z kolei ciagnie w druga strone, ale mojej serce.gif nie namowie na zamiane VTR na enduro, bo zawsze jezdzi ze mna biglaugh.gif

Za to powiedziala, ze moge kupic jako drugie moto, wiec nie jest zle grinser006.gif

Tylko kase teraz zbierac hehe.gif

Napisano

ładny motorek gratulacje, bezawaryjen i oczywiście bezpiecznej jazdy na 2oo smile.gif

Napisano
  • Autor

Zgodnie z obietnicą :

kawa1.jpg

kawa2.jpg

kawa3.jpg

kawa4.jpg

Jak widać inne jest malowanie i zmieniony tłumik na dwa w jednym, takie rozwiązanie IMHO jest sporo ładniejsze niż podwójna mała rurka.

Pozdro smile.gif

Napisano

> Zgodnie z obietnicą :

> Jak widać inne jest malowanie i zmieniony tłumik na dwa w jednym, takie rozwiązanie IMHO jest sporo

> ładniejsze niż podwójna mała rurka.

> Pozdro

ladny, to teraz bedziesz musial sie po czarnym nauczyc jezdzic

Napisano
  • Autor

> ladny, to teraz bedziesz musial sie po czarnym nauczyc jezdzic

Moi doświadczeni koledzy twierdzą że po czarnym łatwiej niż w terenie.

Teraz tylko zrobić wszystko aby się nie dać zabić.

Napisano

> Zgodnie z obietnicą :

> Jak widać inne jest malowanie i zmieniony tłumik na dwa w jednym, takie rozwiązanie IMHO jest sporo

> ładniejsze niż podwójna mała rurka.

śliczny ok.gif

Napisano
  • Autor

> śliczny

A podziękował.

Kolega znany z AK że lubi antyki smile.gif

Napisano

> A podziękował.

> Kolega znany z AK że lubi antyki

Hehe ten antyk zmiazdzy wiekszosc wspolczesnej konkurencji:)

Sprawdzales juz osiagi tej maszynki? Niezle to jezdzi co nie?:) Ten sprzecik lata zdaje sie kolo 270 km/h?:)

Napisano
  • Autor

> Hehe ten antyk zmiazdzy wiekszosc wspolczesnej konkurencji:)

> Sprawdzales juz osiagi tej maszynki? Niezle to jezdzi co nie?:) Ten sprzecik lata zdaje sie kolo

> 270 km/h?:)

Z oficjalnych danych znalezionych w necie na zagranicznej stronie to około ( nie całe ) 290 km/h tongue.gif

Ale to dla mnie prędkość nie osiągalna.

Napisano

a możesz napisać np co zmiażdży?

Napisano
  • Autor

> a możesz napisać np co zmiażdży?

los.jpg

Do 50 szliśmy łeb w łeb.

Dopiero powyżej 100 zaczęła się rysować moja wyraźna przewaga . zlosnik.gif

Napisano

> Do 50 szliśmy łeb w łeb.

> Dopiero powyżej 100 zaczęła się rysować moja wyraźna przewaga .

Popłakałem się..;)

Napisano

> a możesz napisać np co zmiażdży?

Jako, ze starsze maszynki przemianowano na turystyki, albo sportowo-turystyczne, to pierwszy z brzegu....

FZ1 Fazer......

Moze nawet zaryzykowac, ze przegoni BMW K 1200 R Sport. (V max 264)

Napewno zje na sniadanie litrowego horneta, a przy maszynach sportowych tez sie wstydzil nie bedzie, bo albo nie odjada mu wcale, albo o jakies promile.

Ta maszyna jest piekielnie szybka, to jest fakt.

Napisano

> Napewno zje na sniadanie litrowego horneta,

A jest taki ?

Napisano

> Jako, ze starsze maszynki przemianowano na turystyki, albo sportowo-turystyczne, to pierwszy z

> brzegu....

> FZ1 Fazer......

> Moze nawet zaryzykowac, ze przegoni BMW K 1200 R Sport. (V max 264)

> Napewno zje na sniadanie litrowego horneta, a przy maszynach sportowych tez sie wstydzil nie

> bedzie, bo albo nie odjada mu wcale, albo o jakies promile.

> Ta maszyna jest piekielnie szybka, to jest fakt.

ktorego litrowego? bo jest tylko nowy CB1000R i jest to golas o obnizonej mocy poza tym co porownujesz? sporta sport/turystyka z nakedem?

Napisano

> A jest taki ?

CB1000R nazywaja potocznie kilohornetem

Napisano

> CB1000R nazywaja potocznie kilohornetem

potocznie to moze każdy sobie nazywać nawet motorynke hayabusą

Napisano

> A jest taki ?

Nie jestewm pewien, chyba jest to 900

i nie nadaje sie do porownania.

Zmieniam na CBF1000 zlosnik.gif

Ale zadajmy sobie pytanie, czy np. CBR 1000 mimo prawie 20 lat roznicy ma duzo wieksze osiagi?? Ma takie same lub minimalnie lepsze.

Napisano

> porownujesz? sporta sport/turystyka z nakedem?

No to daj jakies porownanie wspolczesnych maszyn sportowo turystycznych, ktore posiadaja zdecydowanie lepsze osiagi, bo ja nie widze maszyn zdecydowanie szybszych, nawet R1, Gixxer 1000, czy CBR ze swoja v max 293 (storo kolega znalazl dane techniczne Zx-a i jego predkosc to kolo 290) nie powala jakas wielka przewaga.

Napisano

> No to daj jakies porownanie wspolczesnych maszyn sportowo turystycznych, ktore posiadaja

> zdecydowanie lepsze osiagi, bo ja nie widze maszyn zdecydowanie szybszych, nawet R1, Gixxer

> 1000, czy CBR ze swoja v max 293 (storo kolega znalazl dane techniczne Zx-a i jego predkosc to

> kolo 290) nie powala jakas wielka przewaga.

Sebek, ale "miażdżenie", to nie tylko v-max. Powiedziałbym nawet, ze to ma najmniejsze znaczenie. grinser006.gif

Napisano

> Sebek, ale "miażdżenie", to nie tylko v-max. Powiedziałbym nawet, ze to ma najmniejsze znaczenie.

Oczywiscie ze tak, ale jest duza szansa ze ten staruszek bedzie mial bardziej elastyczny silnik od niejednej szlifierki. Teraz licza sie dane na papierze, lansiarski szeroki kapec itp, co z tego ze szlifierka X na papierze bedzie miec 200 koni osiagane przy 15 tysiacach obrotow, jak w normalnym zakresie bedzie juz nie tak kolorowo. Te stare maszynki budowano troche inaczej, mialy zapierniczac:) lans i dane na papierze byly drugorzedne:)

Napisano

> Oczywiscie ze tak, ale jest duza szansa ze ten staruszek bedzie mial bardziej elastyczny silnik od

> niejednej szlifierki. Teraz licza sie dane na papierze, lansiarski szeroki kapec itp, co z

> tego ze szlifierka X na papierze bedzie miec 200 koni osiagane przy 15 tysiacach obrotow, jak

> w normalnym zakresie bedzie juz nie tak kolorowo. Te stare maszynki budowano troche inaczej,

> mialy zapierniczac:) lans i dane na papierze byly drugorzedne:)

Pozwól, że się nie zgodzę. grinser006.gif

Jeżeli jeździsz moto, to pewnie wiesz, jakie znaczenie dla "miażdzenia" ma masa, jej rozkład, zwrotność, zawias, hamulce. Niestety, "dziadki" wypadają tu zdecydowanie gorzej. A że współczesne szlifiery kręca wyżej? Cóż, trzeba je po prostu wysoko trzymac i wtedy jadą. niewiem.gif

Napisano

> Pozwól, że się nie zgodzę.

No i dobrze, ze sie nie zgadzasz:) Dzieki takim dyskusjom, kazdy z nas nauczy sie czegos nowego, postudjujemy dane techniczne, porownamy rozwiazania wspolczesne i minionych lat:)

A czy hamulce i zawieszenie dzieli przepasc w przypadku tegho modelu i wspolczesnych... nie wiem, trzeba by wlasnie znalezdz rzetelne dane fabryczne i porownac droge hamowania.

Jak dotad nie wynaleziono nic innego poza tarcza hamulcowa, wiec dziala to na takiej samej zasadzie jak w ZX-e, wiec roznica wedlug mnie bedzie mizerna/zadna.

Co do zawieszenia, tylne na tych samych zasadach, przod tu czesciej teraz widzimy wspolczesnie upside/down, ale........... w tamtych latach tez byl stosowany. Wiec to nie jest jakis wspolczesny wynalazek.

Napisano

> Nie jestewm pewien, chyba jest to 900

> i nie nadaje sie do porownania.

> Zmieniam na CBF1000

> Ale zadajmy sobie pytanie, czy np. CBR 1000 mimo prawie 20 lat roznicy ma duzo wieksze osiagi??

> Ma takie same lub minimalnie lepsze.

jeszcze gorzej, CBF to seria uniwersalnych moto, poprzednia miala 98 KM a nowa ma 106

Napisano

> A podziękował.

> Kolega znany z AK że lubi antyki

najbardziej mi się podoba antyk pt. ZX-11

tylko brak mi odwagi żeby kupić hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> No i dobrze, ze sie nie zgadzasz:) Dzieki takim dyskusjom, kazdy z nas nauczy sie czegos nowego,

> postudjujemy dane techniczne, porownamy rozwiazania wspolczesne i minionych lat:)

nie ma co studiowac...modele dzieli przepasc technologiczna

> A czy hamulce i zawieszenie dzieli przepasc w przypadku tegho modelu i wspolczesnych... nie wiem,

ja wiem-przepasc

> trzeba by wlasnie znalezdz rzetelne dane fabryczne i porownac droge hamowania.

to nie tylko droga hamowania...

> Jak dotad nie wynaleziono nic innego poza tarcza hamulcowa, wiec dziala to na takiej samej zasadzie

no i co z tego, Mz tez mialo tarcze, a hamowalo podobnie jak beben Jawy

> jak w ZX-e, wiec roznica wedlug mnie bedzie mizerna/zadna.

ej...

> Co do zawieszenia, tylne na tych samych zasadach, przod tu czesciej teraz widzimy wspolczesnie

> upside/down, ale........... w tamtych latach tez byl stosowany. Wiec to nie jest jakis

> wspolczesny wynalazek.

ech:) wsadz sobie taki amor z lat ubieglych-nawet nowy do jakiegos nowoczesnego to zobaczysz roznice:)

Napisano

> nie ma co studiowac...modele dzieli przepasc technologiczna

g. prawda. Za duzo reklam sie naogladales, to taj jak z proszkami do prania kazdy nowy jest najlepszy.

Silnik spalinowy wlasciwie od momentu powstania jest zmieniony zaledwie kosmetycznie wlasciwie to co napisalem to przegiecie, silnik jest identyczny, osprzet troche ewoluowal, chociaz to nawet nie ewolucja bo wszystkie wtryski turba, NOS-y znano juz w czasie wojny.

Chcesz przyklad??? Postaw sobie gixxera najnowszego czy r1 przy motocyklu typu Britten v1000 to zobaczysz co to jest przepasc technologiczna, britten z przed 20 lat rozniesie na strzepy te maszyny, tak samo jak zrobil to 20 lat temu z japonskimi i wloskimi konkurentami na torze.

Zreszta kazdy ze wspulczesnych litrow zostalby zniszczony, przez stare torowe dwusuwowe motocykle pojemnosci 500 ccm i mocy blisko 200 koni mechanicznych zlosnik.gif

Zreszta wszystko co sie stosuje w pojazdach, wymyslono dawno temu, kazda nowosc to praktycznie tylko marketing.

Kolejny przyklad, dlaczego rekord Burta Munro w pojemnosci do jednego litra nigdy nie zostal pobity? Od lat 60 sporo czasu minelo. Widac gixxer czy R1 nie sa w stanie pobic starego Burta, ktory przerobil sobie przedwojennego Indiana.

> ja wiem-przepasc

Jesli ulamki sekund i powiedzmy 3 km/h predkosci max to przepasc zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> to nie tylko droga hamowania...

> no i co z tego, Mz tez mialo tarcze, a hamowalo podobnie jak beben Jawy

Ale juz japonskie hamulce z przed 20 lat chyba nie hamuja jak beben jawy? zlosnik.gif

Pozatym tu nie ma czarow marow, to zwykly klocek naciska na obracajace sie zeliwo, czyli kosmetyka, reszta to marketing.

> ej...

> ech:) wsadz sobie taki amor z lat ubieglych-nawet nowy do jakiegos nowoczesnego to zobaczysz

> roznice:)

Prubowales? To znajdz fabrycznie nowy 20 letni sprawny amortyzator i poprubuj, bo inaczej nie bedzie to rzetelny test.

Od 20 lat baa a nawet chyba 60 lat, amortyzatory nadal dzialaja jak dzialaly na tych samych zasadach, wiec te nowe chyba nie zaczely lamac praw fizyki?? zlosnik.gif

Napisano

oj kolega sebek chyba za dużo wypił ostatnio whiskey. Maszyny z przed lat, owszem są wspaniałe, ale poziom technologiczny jest troszeczkę inny.

W każdej dziedzinie mamy postęp. Począwszy od materiałów konstrukcyjnych poprzez komputerowe obliczenia i skomplikowane układy elektroniczne.

Czy potrafi kolega temu zaprzeczyć ? To wszystko ma zastosowanie w motocyklizmie (jak innych dziedzinach życia) dlatego m.in pakuje się aluminiowe ramy, układy abs, nowoczesne gumy albo wtrysk bezpośredni. To wszystko poprawia osiągane czasy na torach - czyli potrafi bardziej zbliżyć się do osiągnięcia granic działania praw Newton'a.

Napisano

> oj kolega sebek chyba za dużo wypił ostatnio whiskey.

Dobrze, ze whiski,bo ty chyba skosztowales duzo tanich trunkow?

Maszyny z przed lat, owszem są wspaniałe, ale

> poziom technologiczny jest troszeczkę inny.

> W każdej dziedzinie mamy postęp. Począwszy od materiałów konstrukcyjnych

No rewolucyjny postep. Golf 1 i 2, garbus uchodza za auta bezawaryjne i niezniszczalne, golf 4,5 juz nie. Cudowny postep technologiczno-materialowy:P

poprzez komputerowe

> obliczenia i skomplikowane układy elektroniczne.

> Czy potrafi kolega temu zaprzeczyć ?

Tak potrafie. Jezeli Britten odlewajac silnik w domu chlodzac go w basenie. Pokonal teamy, to znaczy ze mozna sie bez tego obejsc, dokonujac niemozliwego. Moze wlasnie powierzanie wszystkiego komputerom a nie ludzkiemu mozgowi, powoduje taki brak rozwoju.

To wszystko ma zastosowanie w motocyklizmie (jak innych

> dziedzinach życia) dlatego m.in pakuje się

aluminiowe ramy,

No patrz pakuje sie aluminiowe ramy smile.gif ZX10 z przed 20 lat ja ma! wiec nie taka chyba nowosc.

Przytaczany Britten ma w wiekszosci wlokna weglowe, to dopiero szal. Teraz nawet mozesz sobie takie dodatki do motoru zamowic:P

układy abs,

uzyty pierwszy raz w 1974 -

w motocyklu prawdopodobnie po raz pierwszy w BMW K1 oraz serii K 100 w 1988 r - poprostu swierzynka 270751858-jezyk.gif

albo

> wtrysk bezpośredni.

Taaa znany od poczatku istnienia silnika.

To wszystko poprawia osiągane czasy na torach.

No poprawia poprawia. Po 20 latach moze jakis motor juz byby wstanie konkurowac z cytowanym juz brittenem 270751858-jezyk.gif Niestety to nie postep to kpina.

cytat ze scigacz.pl

Staranność w wykonaniu oraz dbałość o jak najmniejszą ilość zbędnych elementów zaowocowały wagą, która bez dwóch zdań bije rekordy!!! Waga wynosi 145 kg (w modelu z 98 roku jedynie 138 kg !!!). Mamy tutaj przykład sporego przerostu mocy nad masą, 166 KM kontra 145 kg, efekt - prędkość maksymalna około 303 km/h. Weźmy pod uwagę to, że dane te tyczą się motocykla zaprojektowanego i zbudowanego przez "samouka" w garażu w roku 1990!!! Britten V1000 z przed około 14 lat mógłby stanąć na starcie obok np. Suzuki GSX-R 1000 K5 i wcale nie jest powiedziane, że przegrałby...

link:

http://www.scigacz.pl/Sportowe,egzotyki,%20Britten,V1000,1023.html

A jak rzeczowo skomentujesz starego indiana przerobionego przez Munro? Dlaczego dziadek w garazu w latach 50/60 skonstruowal bez uzycia komputera, odlewajac czesci ze stopionych tlokow od traktora, z mikrometrem zrobionym z zegarka i szprychy, motocykl ktory ustanowil rekordy nieosiagalne dla innych od 50 lat?

Masz jakies konkrety czy tylko potrafisz toczyc piane i wykazujac sie zerowa wiedza?

Napisano

> Masz jakies konkrety czy tylko potrafisz toczyc piane i wykazujac sie zerowa wiedza?

Kolego ja nie muszę się z Tobą kłócić, bo po części masz rację, ale jednak nie do końca. Przekonywanie kolegi ze golf V jest lepszy od golfa 2 jest pozbawione sensu, bo należy kolega do grona ludzi którzy mają klapki na oczach. Jeśli kolega chce proszę bardzo - możne śmigać golfem 2 który złoży się jak karton w kontakcie z każdym nowoczesnym autem. Sztywność konstrukcji - strefy zgniotu itd - ciężko byłoby to poprawić bez postępu technicznego. To tylko jeden mikro przykład.

Co do brittena, to objechała by go każda współczesna wyścigowa konstrukcja.

Sam miałem kiedyś kilka sprzętów z epoki (np AWO) i poza tym, ze również miały dwa koła to były nie porównywalne do współczesnych sprzętów. Jeśli kolega nie widzi tego to pozostaje mi juz nic nie mowic bo gó...a lepiej nie tykać grinser006.gif

Napisano

> Co do brittena, to objechała by go każda współczesna wyścigowa konstrukcja.

Hehe, same "konkrety", jak zwykle:P

> Sam miałem kiedyś kilka sprzętów z epoki (np AWO) i poza tym, ze również miały dwa koła to były nie

> porównywalne do współczesnych sprzętów.

To gratuluje:P

Jeśli kolega nie widzi tego to pozostaje mi juz nic

> nie mowic bo gó...a lepiej nie tykać

No to juz swoj "wysoki" poziom pokazales. Szkoda mi zuzywac klawiatury na ta marna dyskusje.

Napisano

> Britten v1000 to

Niech mi ktoś powie co to jest za element idący od przedniego błotnika do tyłu ? Taka jakby linka hmm.gif

63_britten_v1000.jpg%20(1000x671).jpg

Napisano

> Niech mi ktoś powie co to jest za element idący od przedniego błotnika do tyłu ? Taka jakby linka

to nie jest czasem amortyzator skrętu?

Napisano

> to nie jest czasem amortyzator skrętu?

Nie czasem a zawsze:P

Tak to amortyzator skretu.

Pozdro:)

Napisano
  • Autor

> Sprawdzales juz osiagi tej maszynki? Niezle to jezdzi co nie?:) Ten sprzecik lata zdaje sie kolo

> 270 km/h?:)

Nie chciałem się wtrącać do Waszej dyskusji o nowoczesności sprzętu ale myślę że jeśli chodzi o zaawansowanie techniczne - nie jest źle.

Aluminiowa rama, hydrauliczne sprzęgło czy amortyzatory z regulacją pod pasażera to dosyć nowoczesne rozwiązania ( jak na rok 90 były ) i jeśli chodzi o dzisiejsze czasy to dużo się nie zmieniło.

Napisano

zdrajcaaaa panic.gif

Napisano

pierwszy raz na autokąciku ktoś napisał w tym temacie coś rozsądnego zlosnik.gifok.gif

nowe samochodya chyba jeszcze bardziej motocykle = 5% postępu + 95% marketingu zlosnik.gif

ja zwątpiłem najbardziej w ten tzw "postęp" po wizycie w hali silników lotniczych krakowskiego muzeum lotnictwa... silnik z 1912 roku - V12, 4 zawory na cylinder, 4 wałki rozrządu w 2 głowicach, komora spalania jak w "wyczynowych" DOHCach z lat 80tych w samochodach itp... hehe.gif

wszystko już było zlosnik.gif

Napisano

> pierwszy raz na autokąciku ktoś napisał w tym temacie coś rozsądnego

> nowe samochodya chyba jeszcze bardziej motocykle = 5% postępu + 95% marketingu

> ja zwątpiłem najbardziej w ten tzw "postęp" po wizycie w hali silników lotniczych krakowskiego

> muzeum lotnictwa... silnik z 1912 roku - V12, 4 zawory na cylinder, 4 wałki rozrządu w 2

> głowicach, komora spalania jak w "wyczynowych" DOHCach z lat 80tych w samochodach itp...

> wszystko już było

Dokladnie, caly czas o tym pisze. Nie jestesmy tacy swietni jak nam sie wydaje, to nasi pradziatkowie wszystko wymyslili.

Do tego co napisales, (zreszta bardzo trafnie, bo wszystkie dzisiejsze "nowinki ", zostaly wynalezione do silnikow lotniczych w czasie II wojny swiatowej) mozna dodac, turboladowanie silnikow, wszelkie rodzaje wtrysku paliwa (to czy on jest realizowany elektrycznie, elektronicznie, mechechaniczne to juz drugorzedna sprawa), moja ulubiona nowinka NOS-podtlenek azotu, uzywany w samolotach w II wojnie w czasie latania na duzej wysokosci, aby zrekompensowac brak tlenu w powietrzu, i tak mozna by mnozyc i mnozyc. Silnik przecietnego samolotu z drugiej wojny to arcydzielo techniki przy dzisiejszych samochodach, samochody sa przy nim wrecz prymitywne.

Np wtrysk common rail. Niedawno takaa nowosc....... a to nic innego jak system stosowany w pierwszych dieslach napedzajacych okrety w 19 wieku:P

Albo pomowtryskiwacze, ktore byly w 50 latach w silnikach ruskich ciezarowek, np JAZ (poprzednik KRAZ-a). Ale pewnie stosowano je jeszcze z 50 lat wczesniej.

Napisano

> nowoczesne rozwiązania ( jak na rok 90 były ) i jeśli chodzi o dzisiejsze czasy to dużo się

> nie zmieniło.

Mozesz smialo powiedziec, ze nic sie nie zmienilo, i gdyby poszukac jeszcze dalej, to te rozwiazania znalazlbys napewno duuuuuuzooo wczesniej niz w 90 roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.