Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do oceny: Volvo V40 z LPG

Featured Replies

Napisano

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13316846

> Co sądzicie o takim samochodzie? Jak te silniki radzą sobie z gazem? Automatyczne skrzynie są

> solidne czy to jakaś namiastka automatu jak w nowoczesnych samochodach?

> Co sądzicie ze zdjęć? Gość jest drugim właścicielem, udokumentowane 150kkm

nie wiem jak znosi gaz i jak wygląda temat automatu ale spasowanie tylnej klapy, zderzaka i błotników wskazuje na to, że prawdopodobnie był bity w dupe (spasowanie maski i reflektorów nie jest wcale lepsze)

Napisano
  • Autor

Podobno w zadek był puknięty nieznacznie, klapa i zderzak wymienione (cofał i rypnął w słupek) ok.gif Przód zauważyłem, że wszystkie volva mają taki krzywy zlosnik.gif

Napisano

> Podobno w zadek był puknięty nieznacznie, klapa i zderzak wymienione (cofał i rypnął w słupek)

tyl byl dojechany, pytanie jak bardzo

> Przód zauważyłem, że wszystkie volva mają taki krzywy

maja, nie maja zlosnik.gif 1. zaczepy maski - u mnie tez byl ryj krzywy, az sie maska przestala otwierac, po naprawie dziala i od razu lepiej wyglada. A 2. - do poogladania fabryczne zagniotki na podluznicach (czy nie byly prostowane), roczniki lamp itp ....

2.0 daje rade z gazem ok.gif

M.

Napisano

> Co sądzicie o takim samochodzie? Jak te silniki radzą sobie z gazem? Automatyczne skrzynie są

To jest najbardziej klasyczny z klasycznych automatów.

Absolutnie nic nie dam sobie uciąć, ale...

To mi wygląda na wersję przedliftingową - a przynajmniej zestaw wskaźników jest od takowej.

W przedliftach ZTCP nie było reflektorów z gładkim szkłem, za wyjątkiem wersji z ksenonem -> ponieważ właściciel nie chwali się, żeby był ksenon, więc MOŻE jest to auto ze zmienionymi lampami (nie wiem, czy były zamienne 1:1) celem "tjuninka", ale MOŻE zostały zmienione, bo bach było.

O tym, że to wersja przedliftingowa świadczy też grill "w pionowe paski".

Napisano

> Jakieś doświadczenia?

Znam egzemlparz, który przelatał 400 tys. z czego 300 na gazie i jest w doskonałej kondycji. Jest to jedno z najbardziej bezproblemowych aut na LPG które znam.

Napisano
  • Autor

> Znam egzemlparz, który przelatał 400 tys. z czego 300 na gazie i jest w doskonałej kondycji. Jest

> to jedno z najbardziej bezproblemowych aut na LPG które znam.

ok ok.gif to jest coś.. dzięki

Napisano
  • Autor

> dałeś mi do zastanowienia... popatrzę, popatrzę

Patrzyłem na inne roczniki 2001, też mają pionowe paski, nowe zderzaki i zazwycza srebrne lampy z przeźroczystym kloszem ok.gif

Napisano

> To mi wygląda na wersję przedliftingową - a przynajmniej zestaw wskaźników jest od takowej.

> W przedliftach ZTCP nie było reflektorów z gładkim szkłem, za wyjątkiem wersji z ksenonem -O tym,

Gładkie światła były w v40 turbo również przed liftem. To jest auto po lifcie świadczą o tym przednie błotniki, dłuższe kierunkowskazy, dłuższe obrysówki. We wnętrzu o "poliftowosci" świadczą zmienione przełączniki klimy itp, licznik, tunel środkowy itp. z tylu jest również poliftowa blenda. Także auto na 100% jest poliftowe smile.gif Silnik jest uturbiony i średnio znosi instalacje gazowe .

Napisano
  • Autor

> Gładkie światła były w v40 turbo również przed liftem. To jest auto po lifcie świadczą o tym

> przednie błotniki, dłuższe kierunkowskazy, dłuższe obrysówki. We wnętrzu o "poliftowosci"

> świadczą zmienione przełączniki klimy itp, licznik, tunel środkowy itp. z tylu jest również

> poliftowa blenda. Także auto na 100% jest poliftowe Silnik jest uturbiony i średnio znosi

> instalacje gazowe .

Ok ok.gif A skąd wiesz o tym kiepskim znoszeniu lpg?

Napisano

Jest to wersja po lifcie ( małe gałki nawiewu na desce o tym świadczą ) Silnik jest suuuper to jest silnik VOLVO a nie Mitsubi... ani tym bardziej fracuski jakie były wkłądane do tego modelu.... i bardzo nadaje się pod gaz.... ta wersja jest z turbiną.... były jeszcze bardziej podrasowane T4 o mocy 200 KM z tym silnikiem.....

Sprawdzić czy turbina pracuje bo przy złej dawce gazu - źle ustawionej dostawały popalić hehe.gif

Napisano

> Gładkie światła były w v40 turbo również przed liftem. To jest auto po lifcie świadczą o tym

> przednie błotniki, dłuższe kierunkowskazy, dłuższe obrysówki. We wnętrzu o "poliftowosci"

> świadczą zmienione przełączniki klimy itp, licznik, tunel środkowy itp. z tylu jest również

> poliftowa blenda. Także auto na 100% jest poliftowe

Możliwe, dlatego też napisałem, żę nic nie dam sobie uciąć :-)

> Silnik jest uturbiony i średnio znosi

> instalacje gazowe .

Cholera, faktycznie nie zwróciłem uwagi, zę to 2,0T -> IMO LPG dyskwalifikuje ten egzemplarz.

Napisano

> Ok A skąd wiesz o tym kiepskim znoszeniu lpg?

Bo generalnie turbodoławdowanie i gaz to się średnio lubi jedno z drugim.

Oczywiście gaziarze zaraz skoczą mi do gardła, ale cóż - opinię swoją mogę ieć dowolną.

Miałem auto z tym silnikiem i nalotem 270 kkm (dwieście siedemdziesiąt kkm)

Silnikowo i napędowo był bez zarzutu, turbosprężarka była regenerowana +/- przy 200 kkm i dalej działała prawidłow - poszedł pod nóż bo był to IMO już ostatni podryg tego auta przed grubymi wydatkami (luzy w przekładni kierowniczej/na drążkach, trochę wyklepane zawieszenie, dość nieregularne spożycie oleju silnikowego (może już koniec pierścieni)...

Napisano

> Co sądzicie ze zdjęć?

Ja bym sobie odpuścił, widać że walony z przodu i z tyłu tongue.gif

Napisano

> Bo generalnie turbodoławdowanie i gaz to się średnio lubi jedno z drugim.

> Oczywiście gaziarze zaraz skoczą mi do gardła, ale cóż - opinię swoją mogę ieć dowolną.

Nie skoczą, bo mam to gdzieś zlosnik.gif. Gazu nie zamontuje do samochodu nigdy, ani nigdy nie kupię dizla biglaugh.gif. Poprzedni właściciel Volvo o którym wspomniałem wcześniej jeździ teraz Saabem 2,0T już dobre 100k na gazie. Instalacja gazowa to jest najmniej problematyczna część w tym samochodzie hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

pogadaj na forum S40/V40.

To jest 2.0 LPT (Low pressure turbo) - to lekko inna konstrukcja niz slynne T4. Wg wlascicieli troche mniej udana, ale jest wielu zadowolonych uzytkownikow.

do gazu się raczej nie nadaje - nie spotkalem usera z forum V40 ktory by mial uturbione LPG i nie narzekał w ktoryms tam momencie. Ale dawno mnie tam na forum nie bylo (swoje T4 sprzedalem ponad 3 lata temu) - moze rozkminili temat LPG w tych silnikach.

Napisano
  • Autor

Czytam właśnie opinie o tych LPG i z tego co widzę, użytkownicy najbardziej właśnie zadowoleni są do turbawek z instalacji BRC ok.gif Czyli w teorii powinno być ok...

Podjade zobaczyć to auto jutro, wezmę czujnik lakieru i zobaczymy czy jest coś warte, bo nie ukrywam, że mi się podoba ok.gif

Tylko cały czas zastanawiam się nad tym LPG, czy nie będzie to więcej problemów niż oszczędności...

Napisano

> Podjade zobaczyć to auto jutro, wezmę czujnik lakieru i zobaczymy czy jest coś warte, bo nie

> ukrywam, że mi się podoba

Auto na pewno jest po ostrym dzwonie, bo sprzedający nie zaznaczył, że jest bezwypadkowe.

Napisano
  • Autor

> Auto na pewno jest po ostrym dzwonie, bo sprzedający nie zaznaczył, że jest bezwypadkowe.

Tak jak napisałem, przyznaje się do uderzenia w tył, podobno ma fotografie. Z przodu podobno nic nie było, ale wezmę czunik to zobaczymy - przynamniej na zdjęciach z kompry silnika niczego nie widać na chłopskie oko zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.