Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens zakupu RX8 w Polsce...

Featured Replies

Napisano

...jako normalnego auta, do jeżdżenia na codzień jest jakiś czy nie ma go wcale?

Pomijając ilość wyżłopanej wachy sciana.gif, to jak wygląda kwestia codziennego serwisowania takiego auta? Jak jest z częściami zawieszenia, hamulcami, wymianami oleju? Noi ten nieszczęsny wankel. Umie toto ktoś naprawiać w naszym pięknym kraju, czy pracownicy ASO się dopiero nauczą na naszym aucie?

Nie żebym kupował, ale w rodzinie się jeden taki narwaniec pojawił i mu nie przetłumaczysz.

Napisano

> ...jako normalnego auta, do jeżdżenia na codzień jest jakiś czy nie ma go wcale?

> Pomijając ilość wyżłopanej wachy , to jak wygląda kwestia codziennego serwisowania takiego auta?

> Jak jest z częściami zawieszenia, hamulcami, wymianami oleju? Noi ten nieszczęsny wankel.

> Umie toto ktoś naprawiać w naszym pięknym kraju, czy pracownicy ASO się dopiero nauczą na

> naszym aucie?

> Nie żebym kupował, ale w rodzinie się jeden taki narwaniec pojawił i mu nie przetłumaczysz.

Też się wczoraj nad tym zastanawiałem - laski w komisie toto oglądały - ale ładny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Gazik się zapoda.

A da radę do takiego wynalazku? Poważnie pytam, bo się nie znam...

Napisano

> ...jako normalnego auta, do jeżdżenia na codzień jest jakiś czy nie ma go wcale?

> Nie żebym kupował, ale w rodzinie się jeden taki narwaniec pojawił i mu nie przetłumaczysz.

Jak dla mnie to jest to auto dla fryzjerów.

> Umie toto ktoś naprawiać w naszym pięknym kraju, czy pracownicy ASO się dopiero nauczą na

> naszym aucie?

Jeśli chodzi o silnik to pewnie tak.

> Pomijając ilość wyżłopanej wachy , to jak wygląda kwestia codziennego serwisowania takiego auta?

> Jak jest z częściami zawieszenia, hamulcami, wymianami oleju? Noi ten nieszczęsny wankel.

Silnik = problem, reszta jak w normalnym samochodzie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A da radę do takiego wynalazku? Poważnie pytam, bo się nie znam...

Zerknij na emoty. ok.gifhehe.gif

Napisano

> Pomijając ilość wyżłopanej wachy

Czy "wacha" to benzyna czy olej, bo samochód żłopie olbrzymie ilości i jednego i drugiego (litr syntetyku co kilkaset km).

Silniki podobno wytrzymują bez remontu do jakichś 160-180 tys. km. Tyle że w Polsce pewnie nikt nie umie remontu czegoś takiego zrobić.

Napisano

A Mazda to ma w ogóle swoje ASO w Polsce?

EDIT: Ktoś jednak naprawia Link

Ulica Liwska rotfl.gif

Napisano

Z podanego przeze mnie linka spodobało mi się jedno stwierdzenie dotyczące silników Wankla:

"prostota budowy tych silników stanowi gwarancję ich niezawodności oraz trwałości".

Napisano
  • Autor

> Z podanego przeze mnie linka spodobało mi się jedno stwierdzenie dotyczące silników Wankla:

> "prostota budowy tych silników stanowi gwarancję ich niezawodności oraz trwałości".

Wszystko można przekuć w sukces.... (np. "ale lokomotywy staniały" rotfl.gif)

Napisano

Nie ma wcale. Ale wiele aut kupuje sie pomimo ich braku sensu - zobacz ile na ulicach jest BMW X6...a to chyba jeden z najbezsensowniejszych samochodow swiata. Co z tego jednak, sam bym go kupil gdyby bylo mnie stac smile.gif Dlatego jesli jest narwaniec to niech kupi - sparzy sie to bedzie wiedzial, nie sparzy sie to bedzie bardzo szczesliwy.

Napisano

> A da radę do takiego wynalazku? Poważnie pytam, bo się nie znam...

jezdzi jeden taki, na blachach BZA grinser006.gif

Napisano

> Co z tego jednak, sam bym go

> kupil gdyby bylo mnie stac

Nie kupiłbyś smile.gif Na rynku jest sporo samochodów o porównywalnych osiągach i cenie które jednocześnie są znacząco tańsze w eksploatacji. RX-8 to samochód dla maniaków Wankla.

Napisano

drugiego (litr

> syntetyku co kilkaset km).

a to akurat brednia ... bo to jeździ na minerale biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> drugiego (litr

> a to akurat brednia ... bo to jeździ na minerale

Mylisz się. Mazda wymaga stosowania syntetycvznego oleju w RX-8.

Napisano
  • Autor

> Nie ma wcale. Ale wiele aut kupuje sie pomimo ich braku sensu - zobacz ile na ulicach jest BMW

> X6

A istnieje jakiś cień rynku na te auta? Czy są niesprzedawalne między Bugiem i Odrą?

Napisano

> Mylisz się. Mazda wymaga stosowania syntetycvznego oleju w RX-8.

w takim razie ... serwis naopowiadał mi nieprawdy skromny.gif

ale jutro to sprawdzę ...

Napisano

Dokładnie do RX-8 mazda zaleca Dexelia 5W30

Napisano

Czy wszystko trzeba uzasadniać sensem?

Nie można zrobić czegos pod wpływem np. ułańskiej fantazji?

Napisano

> Nie kupiłbyś Na rynku jest sporo samochodów o porównywalnych osiągach i cenie które jednocześnie

> są znacząco tańsze w eksploatacji. RX-8 to samochód dla maniaków Wankla.

Mowilem o X6, nie RX8. Bo tego to faktycznie w zyciu bym nie kupil.

Napisano

> A istnieje jakiś cień rynku na te auta? Czy są niesprzedawalne między Bugiem i Odrą?

Na X6?? Mysle, ze calkiem spory - malo widuje na ulicach nowych X5, za to X6 jest naprawde sporo...BMW chyba sobie troche strzelilo w stope produkujac dwa technicznie identyczne samochody, kosztujace praktycznie tyle samo, za to jeden duzo ciekawszy od drugiego.

Napisano

> Mylisz się. Mazda wymaga stosowania syntetycvznego oleju w RX-8.

dexelia to syntetyk oczywiście ale jeden z tutejszych tygodników (nei pamiętam czy "motor" czy "auto świat" rozpowszechniał w jakims artykule info że rx8 wymaga minerala - może stąd się to wzięło).

Napisano

Tez sie zastanawiałem nad rx-8

jako drugi- czy kolejny samochód- do zabawy ujdzie ale na codzień. dość kłopotliwy. Rozczelniający i ppotrafiący sie przegrzać Wankel, chlający 15-20 l/ 100 i do tego żłopiący olej. Problemy z profesjonalnym serwisem itd. ale samochód do zabawy ponoć wspaniały- super rozkład masy napęd na tył itd smile.gif

Napisano

> super rozkład masy napęd

> na tył itd

Mozna znalec wiele aut dajacych dokladnie to samo, bez efektow ubocznych RX8.

Napisano

> Nie kupiłbyś Na rynku jest sporo samochodów o porównywalnych osiągach i cenie które jednocześnie

> są znacząco tańsze w eksploatacji. RX-8 to samochód dla maniaków Wankla.

Nie jest do silnik brzmiacy pieknym V8 ale cos a'la motocykl. Jezdzi tego u mnie troche. Niestety spalanie w miescie to ma trzykrotnie wyzsze niz 3L TDI no.gif

Napisano

> Na przykład?

S2000, 350Z, Z4 3.0i, 330i (jesli ma byc praktyczniej), 200SX S14A (jesli taniej) - wszystko RWD, wszystko (poza 200SX) z lepszymi osiagami niz RX8, palace sporo mniej, wymagajace sporo mniej serwisowo, rozklady mas 50:50 lub bardzo zblizone. Jakby glebiej pomyslec to pewnie by sie znalazlo drugie tyle opcji.

Napisano

> wszystko (poza 200SX) z lepszymi osiagami niz RX8

za to łatwość podkręcania mocy ok.gif

Napisano

> S2000

Ten ma same zalety RX-8 bez żadnej z jego wad. No może poza tym że brakuje tylnych siedzeń.

Przyszła mi na myśl także MX-5, szczególnie w wersji MazdaSPEED.

Napisano

> za to łatwość podkręcania mocy

Mowilem o seriach. Wiadomo, ze SR20DET jest rozpykany w kazda strone i zrobienie 400+ nie jest szczegolnie trudne.

Napisano
  • Autor

> Tez sie zastanawiałem nad rx-8

> jako drugi- czy kolejny samochód- do zabawy ujdzie ale na codzień. dość kłopotliwy. Rozczelniający

> i ppotrafiący sie przegrzać Wankel, chlający 15-20 l/ 100 i do tego żłopiący olej. Problemy z

> profesjonalnym serwisem itd. ale samochód do zabawy ponoć wspaniały- super rozkład masy napęd

> na tył itd

No to uważaj...

Być może za parę miesięcy będę pośredniczył w odsprzedaży facepalm.gif

Napisano

> Nie jest do silnik brzmiacy pieknym V8 ale cos a'la motocykl. Jezdzi tego u mnie troche. Niestety

> spalanie w miescie to ma trzykrotnie wyzsze niz 3L TDI

Jak śmiesz porównywać diesla do wiertarki turbo zlosnik.gif ??

Napisano

> S2000, 350Z, Z4 3.0i, 330i (jesli ma byc praktyczniej), 200SX S14A (jesli taniej) - wszystko RWD,

> wszystko (poza 200SX) z lepszymi osiagami niz RX8, palace sporo mniej, wymagajace sporo mniej

> serwisowo, rozklady mas 50:50 lub bardzo zblizone. Jakby glebiej pomyslec to pewnie by sie

> znalazlo drugie tyle opcji.

Te auta kosztuja sporo wiecej od RX-8 - przynajmniej w GB. Kiedys tak sobie patrzylem na ceny, i RX-8 mozna bylo wyrwac nowke za 17k funtow, a 350Z czy Z4 na ten przyklad to bylo ~21k+ za polroczne auta.

Napisano

> RX-8 mozna bylo wyrwac nowke za 17k funtow, a 350Z czy Z4 na ten przyklad to bylo ~21k+ za

> polroczne auta.

Z nowymi jest podobnie - na RX-8 są niesamowite przeceny - wersja bazowa jest do wzięcia w USA za $25K. Nissan 370Z jest o $4K droższy. A Z4 o $20K (!) droższe... S2000 już nie ma w sprzedaży.

Napisano

> Te auta kosztuja sporo wiecej od RX-8 - przynajmniej w GB. Kiedys tak sobie patrzylem na ceny, i

> RX-8 mozna bylo wyrwac nowke za 17k funtow, a 350Z czy Z4 na ten przyklad to bylo ~21k+ za

> polroczne auta.

Prawa rynku - nikt tego nie chce wiec ceny leca. Ale spoko, to ze kupiles taniej pozniej z nawiazka sie wyrowna przy eksploatacji grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.