Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miska olejowa i żywica epoksydowa :)

Featured Replies

Napisano

Czy miskę olejową można połatać żywicą z watą szklaną.

Wątpliwości mam głównie o wysoką temperaturę oleju ??

Sprawa pilna.

Albo pytanie drugie, czym połatać??

Napisano

Nie kombinuj, kup używaną.

Jak coś pójdzie nie tak i rozszczelni się na autostradzie to zatrzesz silnik i nici z oszczędności.

Napisano

> Czy miskę olejową można połatać żywicą z watą szklaną.

> Wątpliwości mam głównie o wysoką temperaturę oleju ??

> Sprawa pilna.

> Albo pytanie drugie, czym połatać??

icon_eek.gif

Ile kosztuje miska?

Napisano

Miałem kiedyś małą dziurkę w misce olejowej przez którą sączył się olej. Nowej miski nie mogłem dostać, o używce nie wspomnę. w sklepie doradzili mi dwie opcje:

pierwsza to spawanie - nie udało mi się znaleźć nikogo pewnie źle szukałem a poza tym trzeba zdemontować miskę

opcja 2 to zaproponowano mi Kit metalowy firmy Techbicqll którym załatałem dziurkę i mam zero wycieków od roku smile.gif

Kit metalowy złapał mi na tłustą misę olejową później jeszcze przykleiłem dodatkowo placka i chyba najważniejsza zaleta kosztuje około 12 zł:)

Zapomniałęm dodać iż kit metalowy składa się z dwóch mas plastycznych które łączymy razem i np łatamy miskę olejową.

Wyczytałem na stronie producenta iż mają EPOKSYDOWY KIT MOTORYZACYJNY praktycznie te same właściwości co metalowy.

Napisano
  • Autor

> Nie kombinuj, kup używaną.

> Jak coś pójdzie nie tak i rozszczelni się na autostradzie to zatrzesz silnik i nici z oszczędności.

Mam drugą używaną, ale nie takie było pytanie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Sprawa pilna.

Z czego ta miska? Jak by nie patrzeć, i tak można pospawać - będzie lepiej, niż żywicą.

Napisano
  • Autor

> Z czego ta miska? Jak by nie patrzeć, i tak można pospawać - będzie lepiej, niż żywicą.

Miska z blachy, wiem że można pospawać, mam nawet drugą miskę na wymianę ale wolałbym nie ściągać obecnej miski, bo trzeba tłumik rozkręcić, olej spuszczać, nową uszczelkę itp.

Pod koniec będzie próba z klejem do takich spraw zlosnik.gif

Napisano

> Ile kosztuje miska?

Pewnie zalezy od czego....

Szukałem 2 tygodnie temu miski do Fiata Sieny 1,4 (to ważne bo do 1,2 i 1,6 były). Nigdzie w okolicy nie bylo ... A w 2 sklepach zaproponowano mi sprowadzenie z Wloch - cena 800 zł + VAT + 160 zł koszty przesyłki....

Wiec spędziłem 1,5 godziny przy telefonie i internecie i po przejechaniu ok 50 km stałem się szczęsliwym posiadaczem "używanej nówki" za 80 zł...

Napisano

> Ile kosztuje miska?

Za miskę z wymianą do Lancera z 99 zapłaciłem 1000 zł. Sporo... facepalm.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Za miskę z wymianą do Lancera z 99 zapłaciłem 1000 zł. Sporo...

Pytania:

1. Gdzie ?

2. Ile kosztowała wymiana ?

Napisano

> Sprawa pilna.

koledzy odpowiedzieli ci ogólnie , a zrobie to dokładnie :

1, miska z aluminium - dokładnie wymyć nitrem i spawać w osłonie argonu , zalać na noc mlekiem , by skontrolować szczelność spawu ok.gif

ciśnienie w układzie olejowym(smarowania silnika) ma około 4>4,5 bar

więc maluśką dziurka wysika ci 4l oleju gorącego i zadkiego .....

2. miska stalowa > jak wyżej

co zrobisz twoja sprawa, (ja spawałem miske alu w moim espace, 2 razy - alu- działa waytogo.gif)

zreszta ja wolę popracować , by działało ok.gif

natomiast żywica , choćbyś cuda czynił , oderwie się od powierzchni uszczelnianej bo:

1. temperatura oleju

2. jak wyzej + ciśnienie oleju

3. jak warsztat zobaczy twoje druciarstwo to zerżnie cię z kasy 3 x tyle , po prostu za karę , byś więcej sam nie rzeźbił ok.gif

silnik , czyli tzw "słupek " bez osprzętu i kolektorów to wydatek 2>3tyż zł ok.gif

Napisano

> ciśnienie w układzie olejowym(smarowania silnika) ma około 4>4,5 bar

> więc maluśką dziurka wysika ci 4l oleju gorącego i zadkiego .....

icon_eek.gif nie wiedziałem, że olej w misce (a o tym jest wątek) jest utrzymywany pod ciśnieniem 4,5 bara... człowiek się uczy całe życie hehe.gif

Napisano

> ciśnienie w układzie olejowym(smarowania silnika) ma około 4

> więc maluśką dziurka wysika ci 4l oleju gorącego i zadkiego .....

Ja myślałem że w misce olejowej to olej sobie po prostu jest zbierany, i może wypłynąć najwyżej pd wpływem grawitacji?

A ciśnienie pojawia się dopiero za pompą która olej tłoczy hmm.gif

Napisano

> np do mojej Delty wg ostatniego cennika 1659,-

> zamienników brak, używek w zasadzie też nie ma

W takich chwilach jeżdżenie popularnym autem ma swoje zalety... wink.gif

W jednym wymieniałem michę - w sklepie na rogu zapłaciłem 50pln, do drugiego sprawdziłem że kosztuje ~100pln. Stąd moje zdziwienie... zlosnik.gif

Napisano

> Miska z blachy, wiem że można pospawać, mam nawet drugą miskę na wymianę ale wolałbym nie ściągać

> obecnej miski, bo trzeba tłumik rozkręcić, olej spuszczać, nową uszczelkę itp.

> Pod koniec będzie próba z klejem do takich spraw

chcesz to kleić bez spuszczania oleju ? i zdejmowania miski ?

rotfl.gif no nie mów że aż tak naiwny jesteś ... icon_eek.gif

klejenie tego po idealnym odtłuszczeniu i " od środka " byłoby chorym pomysłem chociażby z uwagi na różną rozszerzalność kleju i stali rotfl.gifswiety.gif

Napisano

> silnik , czyli tzw "słupek " bez osprzętu i kolektorów to wydatek 2>3tyż zł

oj obawiam się że to nie takie proste będzie ... skoro miski teoretycznie nie ma dostępnej w używce skromny.gif

Napisano

> Pytania:

> 1. Gdzie ?

W warsztacie hehe.gif Takim, który naprawia japońskie samochody, nie ASO.

> 2. Ile kosztowała wymiana ?

Sama miska kosztowała chyba ok 800 zł.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Mlekiem? icon_eek.gif

Wystarczy benzyną, przeniknie przez najdrobniejszą szczeliną bardziej niż jakieś mleko.

Do tego nie wydaje mi się, by ciśnienie w misce olejowej miało wartość prawie 5atm.

Napisano

> Mlekiem?

> Wystarczy benzyną, przeniknie przez najdrobniejszą szczeliną bardziej niż jakieś mleko.

> Do tego nie wydaje mi się, by ciśnienie w misce olejowej miało wartość prawie 5atm.

a po co jest odma w tzw "karterze" ???

a po to by odprowadzic do głowicy "nadciśnienie" panujace w "karterze" czyli komorze obejmujacej dół bloku silnika z miska olejowa .

widać ze z obróbka metali nie masz nic wspólnego ok.gif

wlanie mleka do miski olejowej to jest test szczelności spawu , benzyna przez noc odparuje i nie pokaże ci gdzie jest nieszczelność, natomiast mleko , jako że jest białe i nie paruje jak benzyna rano ,pokazuje "metodą kropelkowa" wszelkie nieszczelności .....

"test mleka" jest tak stary jak obróbka skrawaniem ok.gif

Napisano

> a po co jest odma w tzw "karterze" ???

> a po to by odprowadzic do głowicy "nadciśnienie" panujace w "karterze" czyli komorze obejmujacej

> dół bloku silnika z miska olejowa .

a to nadciśnienie jest wytwarzane przez pompę olejową hmm.gifhehe.gif czy bierze się z przedmuchów gazów spalinowych do skrzyni korbowej? gdzieś dzwoni, ale nie wiesz, gdzie... 30.GIF

Napisano

> a po to by odprowadzic do głowicy "nadciśnienie" panujace w "karterze" czyli komorze obejmujacej

Niezłe by ten silnik musiał mieć przedmuchy żeby mimo odmy utrzymać tam 5bar biglaugh.gif

Radziłbym pomyśleć żeby jakoś zabezpieczyć bagnet oleju bo może odlecieć do stratosfery i do tego przez maskę. ganja.gif

Napisano

Tak, tak, oczywiście. hehe.gif

Jakoś nie spotkałem się jeszcze nigdy by gazy z przedmuchów miały wartość 5atm.

Nawet gdyby do tego miało dojść to z pewnością nigdy by nie doszło, prędzej wyskoczyłby bagnet.

> widać ze z obróbka metali nie masz nic wspólnego

Jednak trochę mam.

> wlanie mleka do miski olejowej to jest test szczelności spawu , benzyna przez noc odparuje i nie

> pokaże ci gdzie jest nieszczelność, natomiast mleko , jako że jest białe i nie paruje jak

> benzyna rano ,pokazuje "metodą kropelkowa" wszelkie nieszczelności .....

> "test mleka" jest tak stary jak obróbka skrawaniem

Wlewając benzynę nie trzeba czekać całą noc, wystarczy chwila by stwierdzić nieszczelność, tak się sprawdza m. in. szczelność zaworów w głowicy.

Dodam jeszcze, że wczoraj zostawiłem około 0,5 litra benzyny w misce, w której płukałem części i do dzisiaj benzyna tam jest pomimo dość wysokiej temperatury, która ostatnio panuje.

Radzę najpierw spróbować i przekonać się na własne oczy o czymś niż pisać rzeczy niekoniecznie związane z prawdą.

Napisano

> widać ze z obróbka metali nie masz nic wspólnego

> wlanie mleka do miski olejowej to jest test szczelności spawu , benzyna przez noc odparuje i nie

> pokaże ci gdzie jest nieszczelność, natomiast mleko , jako że jest białe i nie paruje jak

> benzyna rano ,pokazuje "metodą kropelkowa" wszelkie nieszczelności .....

> "test mleka" jest tak stary jak obróbka skrawaniem

A zalewanie miodem pszczelim jest tak stare, jak silniki Mitsubishi w samolotach "Zero". Mimo swojej pozornej "gęstości" miód przenika przez najdrobniejsze defekty i przy tym nie skapuje. zlosnik.gif

Wszystkie lekkie ciecze typu benzyna, zanim pozostawią jakikolwiek ślad, odparują i dalej g... wiemy.

Napisano

> Wlewając benzynę nie trzeba czekać całą noc, wystarczy chwila by stwierdzić nieszczelność, tak się

> sprawdza m. in. szczelność zaworów w głowicy.

Kolego, jeśli wystarczy chwila, to trudno mówić o defektach spawania, trzeba mówić o jakiejś szczelinie, wręcz o dziurze bądź braku kawałka spawu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.