Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pug 307 kombi 1.6 HDI

Featured Replies

Napisano

Po poszukiwaniach fajnej Astry III i obejrzeniu między innymi cudownej zadbanej 1.9 CDTI z komarem i piachem w reflektorach zlosnik.gif znaleźliśmy w bardzo przyzwoitym stanie Puga 307 1.6 HDI z 2008 roku z nalotem ok 150 tyś km. Auto było użytkowane przez jedną osobe w ramach długoterminowego wynajmu. Przejechaliśmy się tym, bardzo nas miło zaskoczyło. Cichutki, nie dymi, serwisowany do samego końca w ASO, bardzo przyzwoicie wyposażony.

Bać się "francy" ? zlosnik.gif

Napisano

Kolega sprzedał takie auto z tym silnikiem po 230 tys km bo zaczęła niedomagać pompa paliwa, a koszt nowej to 5 tys zł.

Napisano

> Bać się "francy" ?

Myślę ,że nie bardziej nie opela waytogo.gif a silnik napewno ekonomiczniejszy waytogo.gif

Napisano

> Kolega sprzedał (...) bo zaczęła niedomagać pompa paliwa...

facepalm.gif

Napisano

> Myślę ,że nie bardziej nie opela a silnik napewno ekonomiczniejszy

Ekonomiczniejszy bo słabszy...

coś za coś..

Napisano

> Ekonomiczniejszy bo słabszy...

> coś za coś..

Przeciez to moze byc 1.6 110 i 1.9 cdti 105 smile.gif

Napisano

> Przeciez to moze byc 1.6 110 i 1.9 cdti 105

Ale i tak wtedy moment będzie wyższy w 1,9.

Napisano

> Ale i tak wtedy moment będzie wyższy w 1,9.

W doblo ojca siedzi 1.9 MJ i powiem szczerze , ze wole smigac 1.6 hdi 110 w berlingo waytogo.gif

Napisano

> W doblo ojca siedzi 1.9 MJ i powiem szczerze , ze wole smigac 1.6 hdi 110 w berlingo

Zależy kto, co lubi...

Napisano
  • Autor

> Ekonomiczniejszy bo słabszy...

> coś za coś..

Nie zależy mi na super osiągach. Ma nie być zawalidrogą. Sam jeżdżę 1.6 CRDI 115 KM i dzisiejsza przejażdżka tym 1.6 HDI pokazała że nie jest gorzej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę ,że nie bardziej nie opela a silnik napewno ekonomiczniejszy

Auto z ostatniego miesiąca produkcji, wnioskuję że błędy młodości jakie można wyeliminowali. Silnik 1.6 HDI jest raczej uznawany za udany. Przebiegi będzie miał raczej nie większe niż 15-20 kkm rocznie. I fakt że pierwszy raz na drogi wyjechał zaledwie 2 lata temu.

Napisano

> Nie zależy mi na super osiągach. Ma nie być zawalidrogą. Sam jeżdżę 1.6 CRDI 115 KM i dzisiejsza

> przejażdżka tym 1.6 HDI pokazała że nie jest gorzej

"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".

Napisano
  • Autor

> "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".

Oczywiście ok.gif

Ja wiem że 1.9 CDTI Opla w Astrze III byłoby lepszym rozwiązaniem. Też szału nie ma, ale radzi sobie znakomicie. Ale uwierz że znalezienie Astry 3 z fakturą VAT za rozsądne pieniądze i nie zajeżdżonego albo "od dziadka z Niemiec" graniczy z cudem. Pełno tego we flotach było, bidy wersje, poniszczone że hej ... crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega sprzedał takie auto z tym silnikiem po 230 tys km bo zaczęła niedomagać pompa paliwa, a

> koszt nowej to 5 tys zł.

A to kolega nie opłacił Internetu Pompa do HDI ? zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście

> Ja wiem że 1.9 CDTI Opla w Astrze III byłoby lepszym rozwiązaniem. Też szału nie ma, ale radzi

> sobie znakomicie. Ale uwierz że znalezienie Astry 3 z fakturą VAT za rozsądne pieniądze i nie

> zajeżdżonego albo "od dziadka z Niemiec" graniczy z cudem. Pełno tego we flotach było, bidy

> wersje, poniszczone że hej ...

Nie musisz mi tłumaczyć, pracuję w ASO Opla i już takie przypadki widziałem, że szkoda gadać...

Albo walone z każdej strony, albo po podłączeniu TECHa wychodzi przebieg 2 razy większy, albo wszystko razem....

Napisano

> Puga 307 1.6 HDI z 2008

> roku z nalotem ok 150 tyś km.

(...)

> Bać się "francy" ?

Nie bać się silnika - jest najlepszą częścią tego auta.

Reszta - to niestety jest peugeot - żarówki będzie palił mocno ponadstandardowo, oryginalne tarcze hamulcowe są z plasteliny, zawieszenie bardzo komfortowe, ale nie było projektowane z myślą o off-roadzie czyli polskich drogach.

Na absolutną bezawaryjność nie licz, poza tym - bardzo przyjemne auto.

Napisano

> (...)

> Nie bać się silnika - jest najlepszą częścią tego auta.

> Reszta - to niestety jest peugeot - żarówki będzie palił mocno ponadstandardowo, oryginalne tarcze

> hamulcowe są z plasteliny, zawieszenie bardzo komfortowe, ale nie było projektowane z myślą o

> off-roadzie czyli polskich drogach.

> Na absolutną bezawaryjność nie licz, poza tym - bardzo przyjemne auto.

+ nieszczęsne koła dwumasowe.

Napisano
  • Autor

> Nie musisz mi tłumaczyć, pracuję w ASO Opla i już takie przypadki widziałem, że szkoda gadać...

> Albo walone z każdej strony, albo po podłączeniu TECHa wychodzi przebieg 2 razy większy, albo

> wszystko razem....

Dzisiaj widziałem właśnie sztukę z 2007 roku. Z Polski, z przebiegiem 188 tyś. Przebieg realny. Silnik niestety 1.7 CDTI, 5 biegów. Klima manual, bez komputera pokładowego. Ot taka podstawa. Auto śmigało w PZU. I na prawdę widać ten przebieg. Po prostu była zniszczona, mimo że serwisowana do końca. Ale jak się podczas jazdy hamowało silnikiem to jakaś taka bardzo głośna była, taki dziwny dźwięk, jak buczenie czy coś ...

Za to inną z roku 2005 z przebiegiem (UWAGA!) 77 tys km hehe.gif w stanie odpicowanym, ale ewidentnie zatopionym.

Jeszcze żeby bez faktury, drogą jakąś to może by i znalazł.

Dlatego właśnie pomyślałem o tym Pugu jak go zobaczyłem. W porównaniu do Astr to nówka sztuka.

Napisano
  • Autor

> + nieszczęsne koła dwumasowe.

A nie da się założyć koła nie dwumasowgo ? Słyszałem że jest jakis na to sposób.

Napisano
  • Autor

> bo pewnie ma DPFa, wiec mozesz miec dodatkowe wydatki

Nie ma ok.gif

Napisano

> A nie da się założyć koła nie dwumasowgo ? Słyszałem że jest jakis na to sposób.

Przy takich przebiegach (i Szmocy) nie warto kombinować.

Napisano
  • Autor

> Przy takich przebiegach (i Szmocy) nie warto kombinować.

Why ?

Napisano
  • Autor

> Ja bym się bał.

Też się boję zlosnik.gif

Ale Omega też miała chusteczkowe opinie, ale kupiłem z ostatniego roku produkcji i byłem mega zadowolony ok.gif

Napisano

> co z nim?

Jak to co? Padają..

Napisano

> A nie da się założyć koła nie dwumasowgo ? Słyszałem że jest jakis na to sposób.

Pierwsze słyszę...

Napisano

> Też się boję

> Ale Omega też miała chusteczkowe opinie, ale kupiłem z ostatniego roku produkcji i byłem mega

> zadowolony

Ostatnie wypusty, czyli najbardziej dopracowane.

Napisano
  • Autor

> Pierwsze słyszę...

Gdzieś mi się o uszy obiło, że produkowane są zamienniki które nie są 2-wu masą i dają święty spokój do końca świata i jeszcze dłużej. Głowy nie dam.

Napisano

> jak czesto?

> czesciej niz w innych dieslach?

Nie jak w innych, tylko jak we wszystkich.. zlosnik.gif

Napisano

> Nie jak w innych, tylko jak we wszystkich..

czyli co w takim razie miala wniesc do dyskusji Twoja uwaga o kole dwumasowym?

bo kolega przed Toba wymienil typowe cechy Peugeota 307.

a Ty?

Napisano

> Gdzieś mi się o uszy obiło, że produkowane są zamienniki które nie są 2-wu masą i dają święty

> spokój do końca świata i jeszcze dłużej. Głowy nie dam.

do focusow ludzie to montuja

ale chyba glownie do 1,8.

Tylko jaki sens tego?

Zmniejszasz sobie komfort jazdy, obciazasz niepotrzebnie skrzynie biegow?

I po co to?

zeby zaoszczedzic powiedzmy z 1000zl na 100-150kkm?

Napisano

> Why ?

"Bikoz"... biglaugh.gif

Przy takich przebiegach, to nawet ta awaryjna franca dwumasa wytrzyma 5-8 lat - warto? cfaniaczek.gif

Napisano

Sprawdź w tym silniku stan rur gumowych łączących turbinę intercooler i silnik - jeśli mają pęknięcia to czeka cie wymiana - ceny od 120 do 200 zł za element - dostępne tylko w ASO. Ja w dwóch autach właśnie wymieniałem - wg infa w serwisie - często zdarzają się uszkodzenia tych elementów.

A tak poza tym - te silniki się całkiem zgrabnie zbierają, ale mają też apetyt na olej - trzeba dolewać między wymianami (307 mam od nowości, Partnera kupiłem 1,5 rocznego)

Wkurzająca jest w obu autach funkcja eco-mode - odłącza wszystkie odbiorniki w aucie po maksymalnie 30 minutach. Jak już się uaktywni to światełko zaświeca się po otwarciu drzwi tylko na kilka sekund a potem gaśnie, radia nie włączysz. Trzeba uruchomić silnik na dłużej (nie robiłem testów, ale włączenie auta na 5 minut daje ci tylko 10 minut wolności).

Auto ma bardzo wydłużony przód w stosunku do przedniej osi, co utrudnia jazdę po polnych drogach - łatwo zaryć zderzakiem i urwać tablicę, która wisi tuż nad jezdnią.

Z plusów muszę wymienić przestronność wnętrza. Między bokiem auta a przednim fotelem jest tak szeroko że można przełożyć butelkę z wodą.

Miejsce na nogi z tyłu jest w sam raz

Drzwi są solidne - niestety mieliśmy sprawdzian ich wytrzymałości - zdały egzamin na 5

Napisano
  • Autor

> Sprawdź w tym silniku stan rur gumowych łączących turbinę intercooler i silnik - jeśli mają

> pęknięcia to czeka cie wymiana - ceny od 120 do 200 zł za element - dostępne tylko w ASO. Ja

> w dwóch autach właśnie wymieniałem - wg infa w serwisie - często zdarzają się uszkodzenia tych

> elementów.

W pesymistycznej wersji, ile jest tych elementów do wymiany ?

> A tak poza tym - te silniki się całkiem zgrabnie zbierają, ale mają też apetyt na olej - trzeba

> dolewać między wymianami (307 mam od nowości, Partnera kupiłem 1,5 rocznego)

Dolewki w jakiej ilości? Powiedzmy że miedzy wymianami co 10-15 tyś km.

> Wkurzająca jest w obu autach funkcja eco-mode - odłącza wszystkie odbiorniki w aucie po maksymalnie

> 30 minutach. Jak już się uaktywni to światełko zaświeca się po otwarciu drzwi tylko na kilka

> sekund a potem gaśnie, radia nie włączysz. Trzeba uruchomić silnik na dłużej (nie robiłem

> testów, ale włączenie auta na 5 minut daje ci tylko 10 minut wolności).

U nas chyba nie będzie to problemem. Rozumiem że chodzi o wyłączanie odbiorników po wyłączeniu silnika?

> Auto ma bardzo wydłużony przód w stosunku do przedniej osi, co utrudnia jazdę po polnych drogach -

> łatwo zaryć zderzakiem i urwać tablicę, która wisi tuż nad jezdnią.

Raczej nie zobaczy polnej drogi. Ale dzięki, bo może jakiś większy krawężnik czy coś.

> Z plusów muszę wymienić przestronność wnętrza. Między bokiem auta a przednim fotelem jest tak

> szeroko że można przełożyć butelkę z wodą.

> Miejsce na nogi z tyłu jest w sam raz

> Drzwi są solidne - niestety mieliśmy sprawdzian ich wytrzymałości - zdały egzamin na 5

Przestronność wnętrza jest na wielki plus dla tego auta. Wrażenie z przodu jakby się jechało o numer większym autem. Z tyłu również przestronnie.

Jedyne co nam się rzuciło w oczy to roleta bagażnika w kombi. Taka lekka tragedia i juz do wymiany bo to połamane, zmechacone jakieś takie.

Napisano

> W pesymistycznej wersji, ile jest tych elementów do wymiany ?

Są 3 elementy gumowe (dwa bardziej gumowe i jeden w bardziej materiałowy - te gumowe pękają, materiałowe się na razie trzymają) W silniku są po lewej stronie od góry - dobrze je widać po otwarciu maski. Jak któryś pęknie, auto wchodzi wyświetla błąd i oczywiście drastycznie spada moc (im więcej gazu tym gorzej auto jedzie)

> Dolewki w jakiej ilości? Powiedzmy że miedzy wymianami co 10-15 tyś km.

Wymiana co 20 tyś, dolewka około litra. Podejrzewam, że olej ucieka na turbinie, bo w oku autach po pęknięciu gum ubrudziło mi silnik z zewnątrz olejem.

> U nas chyba nie będzie to problemem. Rozumiem że chodzi o wyłączanie odbiorników po wyłączeniu silnika?

tak

> Jedyne co nam się rzuciło w oczy to roleta bagażnika w kombi. Taka lekka tragedia i juz do wymiany

> bo to połamane, zmechacone jakieś takie.

U mnie w kombi jest twarda półka składana na 4 czy 5 razy, którą po demontażu można wsunąć pod tylnią kanapę.

W bagażniku przy oparciach foteli są w podłodze dwa schowki.

A pod bagażnikiem jest koło podwiązane na stalowej lince. Pomysł ciekawy bo przy ewentualnej wymianie koła nie trzeba wyciągać wszystkich rzeczy z bagażnika, ale część trzeba - śrubę od linki odkręca się kluczem do kół na co potrzeba 30 cm wolnej przestrzeni na podłodze bagażnika

Napisano

. Silnik

> 1.6 HDI jest raczej uznawany za udany. Przebiegi będzie miał raczej nie większe niż 15-20 kkm

> rocznie. I

90 KM to tak średnio ... Turbo zbyt wcześnie zdycha, silnik w tej wersji zdycha, coś tam było nie fajnego.

W 109 KM jest już lepiej ... może nie ekstra, ale podobno lepiej.

Napisano

> czyli co w takim razie miala wniesc do dyskusji Twoja uwaga o kole dwumasowym?

> bo kolega przed Toba wymienil typowe cechy Peugeota 307.

> a Ty?

We wszystkich padają,

ale miałem służbowego Partnera 1,6 HDI 75 KM i koło było wymieniane dwa razy. Raz za mojej kadencji, drugi raz gdy samochód zmienił kierowcę,.

Napisano

Ale to jeszcze kilka rzeczy - ile km ma silnik 90 czy 110 czy jest filtr cząstek stałych.

Na codzien jeżdze 308 i jakiś czas temu firmową 307 z silnikiem 1,6 90 km robiłem trasę 600km to powiem Ci ze 110 zbiera się lepiej z dołu potem różnic nie ma. Średnie spalanie ok 5,8 l.

A co do samej 307 to ta firmowa ma 120 kkm i też koło 2,5 roku. Szczerze jak na ten przebieg to dla mnie lekke padlina. Samochód był jeżdzony tylko przez 2 osoby.

Ostatni duży przegląd w ASO z wymianą płynów tarcz z przodu i klocków kosztował ponad 3000 sick.gif

Napisano

> Gdzieś mi się o uszy obiło, że produkowane są zamienniki które nie są 2-wu masą i dają święty

> spokój do końca świata i jeszcze dłużej. Głowy nie dam.

Valeo robi ersatz smile.gif zwykle kolo waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ale to jeszcze kilka rzeczy - ile km ma silnik 90 czy 110 czy jest filtr cząstek stałych.

> Na codzien jeżdze 308 i jakiś czas temu firmową 307 z silnikiem 1,6 90 km robiłem trasę 600km to

> powiem Ci ze 110 zbiera się lepiej z dołu potem różnic nie ma. Średnie spalanie ok 5,8 l.

> A co do samej 307 to ta firmowa ma 120 kkm i też koło 2,5 roku. Szczerze jak na ten przebieg to dla

> mnie lekke padlina. Samochód był jeżdzony tylko przez 2 osoby.

> Ostatni duży przegląd w ASO z wymianą płynów tarcz z przodu i klocków kosztował ponad 3000

Czy wiesz jak się ma sprawa rozrządu ? Co ile km ? Jakie koszty ?

Napisano

> Czy wiesz jak się ma sprawa rozrządu ? Co ile km ? Jakie koszty ?

Rozrząd wg instrukcji co 160 kkm. Jakie koszty nie wiem ale jutro będę w ASO więc z ciekawości mogę spytać.

Choć podobno jeśli rozrząd jest głośny to znak że sobie coś podcieka z pompy wody zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Rozrząd wg instrukcji co 160 kkm. Jakie koszty nie wiem ale jutro będę w ASO więc z ciekawości mogę

> spytać.

> Choć podobno jeśli rozrząd jest głośny to znak że sobie coś podcieka z pompy wody

Hmm, gość z salonu powiedział mi dzisiaj że co 240 kkm w tym aucie. Nawet specjalnie poleciał do auta po książkę. confused.gif

To wersja 1.6 hdi Sporty.

Napisano

> Hmm, gość z salonu powiedział mi dzisiaj że co 240 kkm w tym aucie. Nawet specjalnie poleciał do

> auta po książkę.

> To wersja 1.6 hdi Sporty.

Tja tylko że te 240 kkm to przy "normalnych" przebiegach. Tak samo z przeglądami jeśli auto robi więcej niż zdaje się 5 kkm miesiecznie zalecają przeglądy co 15kkm a nie co 20 kkm - czytaj specjalne warunki ekspolatacji.

Napisano

> . Silnik

> 90 KM to tak średnio ...

"Średnio" to opinia IMO na wyrost.

Mam ten silnik w 308SW. Muł jakich mało.

O ile moja opinia mogła być skażona 130KM benzyniakiem, to opinię tę potwierdził kumpel ujeżdżający 1.9 TDI 90KM.

Napisano
  • Autor

> . Silnik

> 90 KM to tak średnio ... Turbo zbyt wcześnie zdycha, silnik w tej wersji zdycha, coś tam było nie

> fajnego.

> W 109 KM jest już lepiej ... może nie ekstra, ale podobno lepiej.

A to dziwne, powinno być tak że mniej wysilona jednostka jest trwalsza hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.