Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona pod silnikiem , GRRRRRRRR

Featured Replies

Napisano

Witam.

Coraz bardziej mnie ten samochód zaskakuje, nadkola już olałem bo tak są spasowane że i do BMW można je spasować.

Jako że kupiłem stilo bez osłony pod silnikiem, postanowiłem kupić i założyć...... kupiłem bez problemu, ale za chiny nie idzie tego założyć, już nie mam sił, co za ludzie to robią wrrr.gif

Samochód od spodu wygląda tak:

dsc08667i.jpg

Na czerwono zaznaczyłem miejsca, w których moim zdaniem się przykręca osłonę....

Problem jest tylko taki że w samochodzie wygląda to tak:

dsc08668l.jpg

Czli 22cm...

A na osłonie tak:

dsc08672c.jpg

czyli 24cm... co tam te 2cm pan Kazio se rozwierci angryfire.gif

Ale... patrze do tyłu, w samochodzie:

dsc08669x.jpg

A na osłonie:

dsc08673a.jpg

sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Już nie wspomnę że przekątne dziur też się nie zgadzają....

Już nie wspomnę że na osłonie jest 6 albo 8 dziur, a w samochodzie znalazlem do przykręcenia tylko 4 (zaznaczone na fotce).... ona się jakoś łączy z tymi bocznymi? Te boczne są przykręcane do podłużnic od zewnętrznej strony? Najpierw się przykręca boki czy środek?

Już nie wspomnę że osłona miała być do diesla, a lewej osłony nie da się włożyć bo przeszkadza rura od inter coolera wrrr.gif

Pytanie do was, czy te osłony różnią się od 3D, 5D i WM ? Czy do bęzyniaka i do diesla są inne? Czy te od bęzyniaka można zrobić nacięcie na te rury ?

Pozdrawiam. Zaraz mnie coś trafi w tym kanale.... spineyes.gif

Napisano

> Jako że kupiłem stilo bez osłony pod silnikiem, postanowiłem kupić i założyć...... kupiłem bez

> problemu, ale za chiny nie idzie tego założyć

Nie wygląda to na oryginalną osłonę - szczególnie, że brakuje dwóch pozostałych części.

Napisano
tylko raz grzebałem z osłona i nie pamiętam dokładnie, ale boczne i tylne dziury służą chyba do połączenia z bocznymi osłonami. A przednia na mój gust wchodzi dalej niż zaznaczyłeś, az pod zderzak. hmm.gif
Napisano

< A przednia na mój gust wchodzi dalej niż zaznaczyłeś, az pod

> zderzak.

Dokładnie tak na pierwszym zdjęciu widać zaraz na początku zderzaka zaolejone dwa otworki tam się wkręca osłonę.

Napisano
  • Autor

OK, dzięki wielkie chłopaki, faktycznie tam pasuje bananaevil.gif

Fakt, osłona nie jest oryginalna, jakaś prywatna tania podróbka wink.gif

Ale boczki są, o prosze:

dsc08674p.jpg

Rozumiem że najpierw przykręcam boczki, a dopiero do nich środek?

No i czy ktoś wie czy te boczki czymś się różnią dla bęzyniaków i dla diesli? Imo ta lewa część napewno... a czy prawe są takie same?

Pozdrawiam.

//edit spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Patrze na allegro i oczom nie wierzę...

Tutaj: KLIK widzimy dwa boczki, podpisane lewy i prawy

Tutaj: KLIK mamy to poskładane i boczki są zamienione w poruwaniu do poprzedniej aukcji

Tutaj: KLIK mamy tak jak wyżej, ale lewa ma dużo wieksze wycięcie, właśnie na rury od intercoolera....

Na wszystkich 3 akcjach teoretycznie mamy 3 rózne osłony, praktycznie jest to to samo i wszyscy zgodnie twierdzą że nadają się zarówno dla bęzyny jak i dla diesla niewiem.gif

Napisano

Witam smile.gif osłony różnią się smile.gif...inna jest do diesla inna do benzyny...jakieś 2 miesiące temu zakupiłem 2 komplety i wszystko idealnie pasuje zarówno do benzyny jak i do diesla waytogo.gif

Kupiłem tutaj:

http://moto.allegro.pl/item1097210462_oslona_silnika_fiat_stilo_diesel_kpl_3_czesci.html

http://moto.allegro.pl/item1097183131_oslona_silnika_fiat_stilo_benzyna_kpl_3_czesci.html

Napisano
  • Autor

Dzięki za info wink.gif

Doszedłem już co i jak:

Prawdą jest że jest różnica między osłoną do diesla i do bęzyniaka...

Prawdą jest też, że da się sprzedać osłonę pasującą do diesla i do bęzyniaka.... (ja taką mam)

Cały problem widać tutaj:

dsc08675g.jpg

Teraz jest to wersja dla bęzyny, wystarczy wyciąć jak pokazuje zgrubienie i będziemy mieli wersje do diesla wink.gif

Ach, jestem geniuszem yay.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Teraz jest to wersja dla bęzyny, wystarczy wyciąć jak pokazuje zgrubienie i będziemy mieli wersje

> do diesla

> Ach, jestem geniuszem

> Pozdrawiam.

tylko to powinien sprzedawca dołączyć w instrukcji a nie żebyś się musiał domyślać i dumać. facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> tylko to powinien sprzedawca dołączyć w instrukcji a nie żebyś się musiał domyślać i dumać.

Niestety tak to jest jak sie kupuje od pana Kazia a nie we Fiacie ;P Trudno, w końcu doszedłem co i jak.

Zostawiłem to już na jutro, ale ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa, może ktoś pamięta jak ma zrobione, którędy powinna lecieć ta rurka/wąż, a może w osłonie trzeba zrobić małe nacięcie na to?

dsc08676f.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

Nie wie wogóle o co cała ta piana , kupiłes podróbę osłon i narzekasz że nie pasuje hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wie wogóle o co cała ta piana , kupiłes podróbę osłon i narzekasz że nie pasuje

Po 1, dochodząc powoli do składu wszystko zaczyna pasować...

po 2, wyślę, ze sporo osob z forum ma właśnie osłony kupione na giełdzie czy na allegro a nie w ASO

po 3, to że coś jest podróbą/zamiennikiem wcale nie znaczy że niepasuje, jest złe itp.

Pozdrawiam, jutro dam znać co i jak z tym wyszło wink.gif

Napisano
  • Autor

> W temacie osłon do Stilo zamienniki nigdy idealnie nie pasowały

No tutaj się zgodzę, ale nie chciałem wydawać kasy na jakiś kawałek plastiku, stilo kooope km przejechało bez niej i żyje wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Witam!

Oslona do 90 i 115 sa rozne.

115 ma intercooler,

Oslona od 90 nie ma wyciecia na rure polaczeniowa, trzeba wycinac.

Co do spasowania, dokladnie to przykreca sie najpierw boki, wazne by wszedzie trzymaly, potem dol.

Niestety nie obejdzie sie bez kombinacji i naciagania:)

Inaczej trzeba tez mocowac dol do bokow, czasami nie pasuja otwory montazowe.

Napisano

Osłony kupujcie w interdagnex z Czechowic Dziedzic. Świetnie zrobione - zresztą sprawdzcie sami. U mnie pasowały idealnie, w marei również.

• 1 miesiąc później...
Napisano

I ja kupiłem osłonę u allegrowicza "rezaw_plast" . Faktycznie wszystko pasowało prawie idealnie , poza tym , że jest nieco inaczej wyprofilowana niż oryginalna którą miałem do ostatniej zimy . Środkowa część jest bardziej wypukła w stronę jezdni (co powoduje że na leżących haczy o nawierzchnię) a mimo to tworzywo z którego jest wykonana to jakaś tandeta , ponieważ środkowa część na wys. kolektora najzwyczajniej się stopiła i zrobiła się BIG DZIURA. Ostrzegam zatem przed zakupami u tego jegomościa 270751858-jezyk.gif

Napisano

Mi tam się nic nie stopiło. Pasuje także dobrze.

Napisano

Świetnie, że Wafer podjął ten temat, dzięki czemu zrobiła się bardzo przydatna instrukcja na temat osłony.

Ja już też powoli się przymierzam do zakupu tej osłony, więc porada u kogo zanabyc się przydała smile.gif

Napisano

> Mi tam się nic nie stopiło. Pasuje także dobrze.

może zależy od silnika - ale ja zamawiałem pod 1,8 ! Czy wysokość kolektora wyd. może być różna zależnie od silnika...

Napisano

> Środkowa część jest bardziej wypukła w stronę jezdni (co powoduje że na leżących haczy o nawierzchnię) a mimo to tworzywo z którego jest wykonana to jakaś tandeta , ponieważ środkowa część na wys. kolektora najzwyczajniej się stopiła i zrobiła się BIG DZIURA.

Witam w Klubie biglaugh.gif Tez tak mam hehe.gif

Napisano

A to czyli w benzyniakach się topi, w traktorach nie hehe.gifhehe.gif

Napisano

jakiś qufniany materiał furious.gif

Z oryginalną nic się nie działo dopuki nie nadeszła zima 100-lecia irked.gif

Napisano

HDPE po prostu. Mam ją ponad rok i jest cała i zdrowa smile.gif Wytrzymała 4000 km wakacji i nic jej nie ruszyło.

Napisano

> I ja kupiłem osłonę u allegrowicza "rezaw_plast" .

Witam smile.gif, też kupiłem u nich 2 komplety ( do diesla i benzyny )tak jak pisałem kiedyś pasuje ok, ostatnio wymieniałem olej i nic się nie stopiło ani nic więc niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Widzę że podczas moich wakacji temat się rozkręcił, dodam tylko że już do 'Zrób to sam' dodałem instrukcje montażu osłony, jak by kogoś interesowało: KLIK

Pozdrawiam.

ps. właśnie mojemu stilonowi doszło 1000 km z wakacji, a osłona wciąż ma się dobrze wink.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

Witam,

Ostatnio miałem okazje zobaczyć swoją środkową osłone i powiem że jest w dobrym stanie ... yay.gif270635636-JUMP2.gif

W załączniku zapodałem foto ... grinser006.gif

A ja Ci mniejsze tu podrzucę...

downloadem.jpg

Napisano

> W załączniku zapodałem foto ...

ale widzę, że osłonka nieoryginalna hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> ale widzę, że osłonka nieoryginalna

Hmmm nie ważne czy oryginalna czy nie ważne że sie trzyma ... yay.gif

Psss

Tomtom dzięki ... blush.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm nie ważne czy oryginalna czy nie ważne że sie trzyma ...

> Psss

> Tomtom dzięki ...

Mam taką samą, poza tym że w lato jest jakieś 2-3cm od ziemi i cudem jest że jej jeszcze nie urwałem, to jedyny jej plus to taki... że w zime dolega idealnie, i przerwa jest dobre 10-12cm i wciąż się trzyma wink.gif

Napisano

Mnie zastanawia czemu stilem ta oslona tre czesto na koleinach (nawet snieznych) a zglebionym puntem bez oslon nie ... Kazdy mowi stilo wysoki woz ,ale kufa ta oslona to o byle co zawadza angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie zastanawia czemu stilem ta oslona tre czesto na koleinach (nawet snieznych) a zglebionym

> puntem bez oslon nie ... Kazdy mowi stilo wysoki woz ,ale kufa ta oslona to o byle co zawadza

Nie powiedział bym że stilo jest wysoki wóz... a już totalnie nie rozumiem jego obniżania.... u mnie jest seria a już nie ma z czego obniżać.

Wysoki wóz to jest Albea, prześwit jak w terenówce wink.gif

Co do punto.... to... jak można trzeć osłoną jeśli się jej nie ma ? rotfl.gif W stilo jest to słyszalne w sabochodzi bo osłona jest z plastiku i jest bezposrednio do samochodu przkrecana i prznosi drgrania, jak nie masz osłony to trzesz miską olejową (mowa tu o koleiny śnieżne) ale miska jest przy silniku który jest na poduszkach tłumiących drgania i miski nigdy nie usłyszysz.... no chyba że bardzo się postarasz, ale będzie to pierwszy i ostatni jej kontakt z asfaltem biglaugh.gif

Napisano

> Nie powiedział bym że stilo jest wysoki wóz... a już totalnie nie rozumiem jego obniżania.... u

> mnie jest seria a już nie ma z czego obniżać.

Tez nierozumiem kto jest tak glupi by stilona obnizac niewiem.gif

PS: w puncie mam silnik sporo nizej , i nic nie tre , moze twardy zawias nie powodujacy ugiecia ma wplyw ,ze nie dobijam tak jak w stilonie 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.