Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zwariowałem - kupiłem 3. SUBARU

Featured Replies

Napisano

tym razem OUTBACK 2005 2.5 AT EU

1. wlasciciel - starszy pan (BRIEF - 35r.), przebieg 64kkm (potwierdzone w aso DE)

porownujac do forestera '08, to...

materialy, wykończenie w srodku i wyciszenie zdecydownie lepsze w outback'u

zawieszenie bardzie miekkie (czyt komfortowe) w outback'u

do miasta zdecydownaie lepszy forester (bardziej zwrotny i mniejsze zwisy do atakowania kraweznikow smile.gif )

skrzynia w pozycji D idetyczna, ale ogolnie lepsza w outback'u (w foresterze brak triponic +/-)

dynamika lepsza w foresterze (lżejszy)

hamulce podobne

ilosc miejsca z przodu podobna, z tyl wiecej miejsca w outback'u, w foresterze mozna jezdzic w kapeluszu smile.gif

bagaznik lepszy w forestrze - wchodzi wozek bez skladania (wyższy bagaznik)

podsumowujac

outback lepszy na trase, autostarde - idelany na PL drogi,

forester lepszy do miasta i drogi podmiejskie + wieksze zdolnosci terenowe

i najciekawsze - pierwsza trasa 350km w PL bez szalenstw - przpisowo + 10-20km/h 7.2L/100km w/g komputera

wiec jesli nawet myli sie o 10% to jest bardzo dobrze jak na ciezkie podniesione kombi z 4x4 i automat

283956211-outbackboktyl.JPG

283956235-outbacksrodek.JPG

post-8406-14352508877972_thumb.jpg

Napisano

Bardzo fajny samochód. Jedynym mankamentem jest archaiczny, czterobiegowy automat. Jeździłem sporo Outbackiem i Legacy (tyle że modelem 2.5 GT) i trzyma się to jezdni świetnie, w środku może trochę nudno, ale jakość wnętrza bardzo porządna - samochód jest idealny dla ludzi mieszkających w zimniejszym klimacie gdzie napęd 4x4 ma sens.

Napisano
  • Autor

> Bardzo fajny samochód. Jedynym mankamentem jest archaiczny, czterobiegowy automat.

a ja powiem tak: jak na 4 biegi to jestem w szoku jak udało sie japoczykom to zestopniowac. porownujac np: e-klasy jej 5biegowy automta wypada blado przy 4EAT SUBARU

> Jeździłem sporo

> Outbackiem i Legacy (tyle że modelem 2.5 GT) i trzyma się to jezdni świetnie, w środku może

> trochę nudno, ale jakość wnętrza bardzo porządna - samochód jest idealny dla ludzi

2.5T ma 250KM wink.gif i 5biegowy automat ok.gif

> mieszkających w zimniejszym klimacie gdzie napęd 4x4 ma sens.

ja mam taki dojad do domu (jak jest sucho zlosnik.gif )

283956290-droga.JPG

post-8406-14352508879646_thumb.jpg

Napisano

> a ja powiem tak: jak na 4 biegi to jestem w szoku jak udało sie japoczykom to zestopniowac.

4 biegi łatwiej zestopniować niż pięć. Zresztą 5 biegów to już też antyk. 7 lub 8 to norma w w nowych samochodach.

Napisano

Brat właśnie będzie sprzedawał takiego Outbacka...

283957061-nikonowina027.jpg

z tym że 3,0 H6,także automat ,rocznik 2005, od nowości zrobił nim...ponad 350 kkm(cena będzie bardzo atrakcyjna z tego względu,chętny jest pracownik salonu Subaru).Pod koniec stał nieco upierdliwy(ale nie do przesady).Zamienił go na...nowego Outbacka,lecz z dieslem i manualem.Po krótkiej jezdzie, tym pachnącym nowością samochodem,stwierdziłem że...Outbackiem po 350 kkm ale z 3,0 H6 na automacie jezdziło się o niebo przyjemniej ok.gif.

Napisano
  • Autor

> Brat właśnie będzie sprzedawał takiego Outbacka...

> z tym że 3,0 H6,także automat ,rocznik 2005, od nowości zrobił nim...ponad 350 kkm(cena będzie

> bardzo atrakcyjna z tego względu,chętny jest pracownik salonu Subaru).Pod koniec stał nieco

> upierdliwy(ale nie do przesady).Zamienił go na...nowego Outbacka,lecz z dieslem i manualem.Po

> krótkiej jezdzie, tym pachnącym nowością samochodem,stwierdziłem że...Outbackiem po 350 kkm

> ale z 3,0 H6 na automacie jezdziło się o niebo przyjemniej .

3.0 H6 tez bralem pod uwage ale ze wzgledu na trudnosci z LPG odpusiclem....

kolejna trasa za nami + lekki teren.

wnioski: forester ma zdecydowanie lepszy uklad kierownicy (mniej "gumowaty") trzeba bardzo uwazac w outbacku na ostre podjazdy i zjazdy - dlugie zwisy.

Pasazerowie w forestrze subiektywnie czuja sie bezpiecznej (siedza wyzej).

outback jest bardzo cichy, ale przy obr pow 4500 fajniej mruczy (podwojny uklad wydechowy)

Napisano

Za ile można mieć takie fajne autko ? smile.gif

Napisano

> tym razem OUTBACK 2005 2.5 AT EU

oby dobrze Ci sluzyl ok.gif

> 1. wlasciciel - starszy pan (BRIEF - 35r.), przebieg 64kkm (potwierdzone w aso DE)

> porownujac do forestera '08, to...

> materialy, wykończenie w srodku i wyciszenie zdecydownie lepsze w outback'u

nie wiem jak Forek , ale OBk jest na prawde dobrze wyciszony, nawet kolega co ma 7'ke jadac na autostradzie w D mowil, ze w OBK jest cicho grinser006.gif

> zawieszenie bardzie miekkie (czyt komfortowe) w outback'u

icon_eek.gif moze to jednak wersja US, jak dla mnie to OBK ma momentami za twarde grinser006.gif

> do miasta zdecydownaie lepszy forester (bardziej zwrotny i mniejsze zwisy do atakowania kraweznikow

kurcze po jakich ty kraweznikach jezdzisz. Dla mnie jeszcze sie nei udalo o nic zaczepic a poprzednimi autami bylo to nagminne.

> )

> skrzynia w pozycji D idetyczna, ale ogolnie lepsza w outback'u (w foresterze brak triponic +/-)

ale chyba tez 4-ka tongue.gif

> dynamika lepsza w foresterze (lżejszy)

> hamulce podobne

hmm, a tak narzekaja na te z OBKa grinser006.gif

> ilosc miejsca z przodu podobna, z tyl wiecej miejsca w outback'u, w foresterze mozna jezdzic w

> kapeluszu

inna plyta

> bagaznik lepszy w forestrze - wchodzi wozek bez skladania (wyższy bagaznik)

zalezy jaki, moja serce.gif taki sobie wybrala, ze do vana to nei wiem czy by wszedl, w OBK po rozlozeniu zajmuje caly bagaznik, ale na dlugosc jest na styk, a OBK ma dosc spora podstawe bagaznika ok.gif

> podsumowujac

> outback lepszy na trase, autostarde - idelany na PL drogi,

> forester lepszy do miasta i drogi podmiejskie + wieksze zdolnosci terenowe

> i najciekawsze - pierwsza trasa 350km w PL bez szalenstw - przpisowo + 10-20km/h 7.2L/100km w/g

> komputera

sprawdz jeszcze manualnie, mi ok 1l oszukiwal, ale tylko raz go sprawdzalem na krotkiej trasie.

> wiec jesli nawet myli sie o 10% to jest bardzo dobrze jak na ciezkie podniesione kombi z 4x4 i

> automat

kiedy idzie do gazu wink.gif?

Napisano

> Bardzo fajny samochód. Jedynym mankamentem jest archaiczny, czterobiegowy automat. Jeździłem sporo

> Outbackiem i Legacy (tyle że modelem 2.5 GT) i trzyma się to jezdni świetnie, w środku może

a mowia ze te Us wersje to tapczany na kolkach grinser006.gif

Jedno z pierwszych pytan na pl forum, to co zrobic z zawieszeniem od wersji US

Napisano
  • Autor

> moze to jednak wersja US, jak dla mnie to OBK ma momentami za twarde

na 100% EU

ale moze dlatego ze forka mam w wersji Sports

> kurcze po jakich ty kraweznikach jezdzisz. Dla mnie jeszcze sie nei udalo o nic zaczepic a

okolice rynku we wroclawiu smile.gif

> kiedy idzie do gazu ?

za 2 tygodnie

• 2 tygodnie później...
Napisano

jak subaru znoszą gaz?

znajomemu w Tribece umarł silnik, a w necie na jakimś dziwnym portalu wyczytalem opinie, ze Tribeca ma silnik nieprzystosowany do gazu.

jak z innymi silnikami Subaraków?

Napisano

> jak subaru znoszą gaz?

> znajomemu w Tribece umarł silnik, a w necie na jakimś dziwnym portalu wyczytalem opinie, ze Tribeca

> ma silnik nieprzystosowany do gazu.

> jak z innymi silnikami Subaraków?

2.0 dobrze ok.gif

2.5 dobrze, swoim juz przejechalem 65kkm na LPG bez zadnych problemow, nie slyszalem tez o jakis problemach z racji LPG w tych jednostkach ok.gifok.gif

3.0 - srednio sie nadaje, poniewaz, gaz znacznie podnosi koszt serwisu tejze jednostki

2.0T / 2.5T nie powinno byc problemow, ale instalacja powinna byc zalozona i serwisowana przez osobe ktora ma o tym duze pojecie.

Napisano
  • Autor

> 2.0 dobrze

dokladnie w dziadku forestrze mam ponad 100kkm na LPG i absolutnie zadnych problemow.

> 2.5 dobrze, swoim juz przejechalem 65kkm na LPG bez zadnych problemow, nie slyszalem tez o jakis

> problemach z racji LPG w tych jednostkach

poczatkowe 2.5 mialy porblem z usczelkami pod glowicami (bez znaczenia czy LPG czy noPB) ale po 2002 nie ma najmniejszego problemu z tymi motorami

> 3.0 - srednio sie nadaje, poniewaz, gaz znacznie podnosi koszt serwisu tejze jednostki

3.0 i 3.6 ma regulacje zaworow na "szklanki" przez co komplet szklanek moze zrujnowac portwel przy okresowej regulacji zaworow

> 2.0T / 2.5T nie powinno byc problemow, ale instalacja powinna byc zalozona i serwisowana przez

> osobe ktora ma o tym duze pojecie.

podobnie jak przy 3.0 i 3.6 ale tu may tylko 4 cylindry

Napisano
  • Autor

kolejne uwagi po 4 pelnym baku noPB (ale boli to tankowanie, ale juz za tydzien idzie do gazu)

komp klamie ~10% spalanie na kompie 8.6 a w rzeczywistosci 9.4 (50% trasa - spokojnie ale nie z kapeluszem i 50% miasto - bez szalenstw)

tragicznie krotkie siedziska przednie - polowa ud jest bez podparcia - jestem na etapie szukania foteli z spec B

outback 2.5 165KM jest zdecydowanie(odczuwanie) mniej dynamiczny od forester 2.5 173KM takze z automatem 4EAT

jest niesamowicie cichy - potwierdzaja to osoby na codzien jezdzace nowym BMW 5, i jaguarem S-type

Napisano

> kolejne uwagi po 4 pelnym baku noPB (ale boli to tankowanie, ale juz za tydzien idzie do gazu)

> komp klamie ~10% spalanie na kompie 8.6 a w rzeczywistosci 9.4 (50% trasa - spokojnie ale nie z

> kapeluszem i 50% miasto - bez szalenstw)

mowilem grinser006.gif?

> tragicznie krotkie siedziska przednie - polowa ud jest bez podparcia - jestem na etapie szukania

> foteli z spec B

To fakt, siedzenie sa w miare wygodne, ale te siedziska sa krotkie, tyle, ze duzo tez zalezy od ich ustawienia. Keidy przy okazji przegladu gadalem z serwisantem, ktory sam ma OBK, powiedzial mi, ze moze to banalne, ale zebym pobawil sie katem i odlegloscia. Rzeczywiscie odsunelem siedzenie dalej zwiekszajac kat i podnoszac do gory, pozycja stala sie inna i problem w sumie zniknal. Trase do Cro zrobilem bez problemu ok.gif

Z tymi ze spec B podobno moze byc problem z poduszkami. Sam probuje je namierzyc i jest tego bbardzo malo a jak juz kosztuja nie malo. Namierzylem takie w US, nawet tanie, ale koszt transportu jest drogi.

Poki co polecam zainwestowac w podwyzszenie podlokietnika ok.gif

> outback 2.5 165KM jest zdecydowanie(odczuwanie) mniej dynamiczny od forester 2.5 173KM takze z

> automatem 4EAT

masa pewnie ma tu znaczenie

> jest niesamowicie cichy - potwierdzaja to osoby na codzien jezdzace nowym BMW 5, i jaguarem S-type

tak jak pisalem, dla mnie powiedziala to osoba z BMW 7ki wink.gif

Czasem jedynie hucza wycieraczki ze spojlerem. Przy wyzszych predkosciach tez warto zaslonic okno dachowe - jest mniej szumu.

Napisano

> tragicznie krotkie siedziska przednie - polowa ud jest bez podparcia - jestem na etapie szukania

> foteli z spec B

możesz rozwinąć? jak testowałem outbacka to też mi to trochę przeszkadzało, a do koszykarzy nie należę smile.gif

Napisano
  • Autor

> możesz rozwinąć? jak testowałem outbacka to też mi to trochę przeszkadzało, a do koszykarzy nie

> należę

siedzisko (tam gdzie d...a) jest bardzo krotkie i do tego pod dziwnym katem (za poziome). nie ma mozliwosci regulacji kata siedziska jest tylko wysokosc no.gif

zmienilem troche ustawienie (siedzenie dalej i wyzej , oparcie bardzie pionowo) i uda nie wisza juz tak w powietrzu, ale za to rece mam wyprostowane i jeszcze w trasie jest ok ale przy jedzie miejskiej i manewrowaniu to juz przeszkadza.

najlepsze fotele (+ super wygodne indywidualne podlokietniki) pod moja "figure" sa w forestrze z '99

Napisano

> siedzisko (tam gdzie d...a) jest bardzo krotkie i do tego pod dziwnym katem (za poziome). nie ma

> mozliwosci regulacji kata siedziska jest tylko wysokosc

> zmienilem troche ustawienie (siedzenie dalej i wyzej , oparcie bardzie pionowo) i uda nie wisza juz

> tak w powietrzu, ale za to rece mam wyprostowane i jeszcze w trasie jest ok ale przy jedzie

> miejskiej i manewrowaniu to juz przeszkadza.

> najlepsze fotele (+ super wygodne indywidualne podlokietniki) pod moja "figure" sa w forestrze z

> '99

wiem co to jest siedzisko smile.gif napisałeś, że szukasz w zamian foteli ze "spec B", chcesz powiedzieć, że da się wstawić do outbacka fotele z pierwszego forestera?

Napisano
  • Autor

> wiem co to jest siedzisko napisałeś, że szukasz w zamian foteli ze "spec B", chcesz powiedzieć, że

> da się wstawić do outbacka fotele z pierwszego forestera?

spec B to wersja "sportowa" legacy

nie da sie w prosty i bezpieczny sposob przelozyc foteli z forka do legacy outback

Napisano

> spec B to wersja "sportowa" legacy

> nie da sie w prosty i bezpieczny sposob przelozyc foteli z forka do legacy outback

dzięki, o to mi chodziło waytogo.gif

Napisano
  • Autor

1. tuning

outback otrzymal podtlenek LPG - juz nie boli tak przy tankowaniu "pod korek"

Napisano

> 1. tuning

> outback otrzymal podtlenek LPG - juz nie boli tak przy tankowaniu "pod korek"

co tam wstawiles ?

dostales juz pierwszego "checka" biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> co tam wstawiles ?

BRC: komp P&D, reduktor gesius 1500 (160kW), wtryski zółte (35kW/cylinder)

> dostales juz pierwszego "checka"

jak na razie 3 baki za mna i zero "checka"

w foresterze '08 mam podobny zestaw (tylko wiekszy reduktor), na gazie ~30kkm i tylko raz zapalil sie "check", ktory po 2 dniach jazdy sam zgasł ok.gif

Napisano

> BRC: komp P&D, reduktor gesius 1500 (160kW), wtryski zółte (35kW/cylinder)

> jak na razie 3 baki za mna i zero "checka"

U mnie pierwszego wywalilo po ok 10 tankowaniach grinser006.gif

> w foresterze '08 mam podobny zestaw (tylko wiekszy reduktor), na gazie ~30kkm i tylko raz zapalil

> sie "check", ktory po 2 dniach jazdy sam zgasł

Forester, szczegolnie US, bedzie mial inna elektronike OBD, z kilku zrodel slyszalem, ze te w OBK sa szczegolnie czule...

Check gasnie sam po jakim czasie, jezeli w ilustam cyklach parametry OBD, czyli spaliny sa poprawne, wywala, jak bodajze w dwoch cyklach przekroczone sa normy. Na ogol najlatwiej o to przy spokojnej jezdzie ze stala predkoscia, u mnie zdazylo sie to kilka razy na 2 pasmowce, jak jezdzilem z cruise, ale w terenie zabudowanym, wiec V ~80km/h.

Zebyb tego uniknac wazna jest prawidlowa regulacja jak i sama instalka, u mnie niestety same nastawy sa dosc proste tongue.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> 3.0 H6 tez bralem pod uwage ale ze wzgledu na trudnosci z LPG odpusiclem....

Tylko z powodu LPG ?

Gdybyś miał nieinstalować LPG to wybrałbyś 3.0 ?

Z ciekawości pytam bo ostatnio mi sie zaczely otb podobac i chyba jak będę zmieniał auto kiedyśtam to na outobacka

Napisano

> Tylko z powodu LPG ?

Jeśli można się wtrącić... wink.gif

Zdecydowanie z powodu braku możliwości polatania na gazie...

H6' tki po prostu nie znoszą grzebania pod maską...

Poza tym kawał fajnego, mocnego samochodu, ino dźwięk podobny do porsche...

Jak już wyrosnę z "imprezowania", to poszukam sobie podobnego OBK smile.gif

Pozdrawiam smile.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Tylko z powodu LPG ?

tak

> Gdybyś miał nieinstalować LPG to wybrałbyś 3.0 ?

tak

> Z ciekawości pytam bo ostatnio mi sie zaczely otb podobac i chyba jak będę zmieniał auto kiedyśtam

> to na outobacka

bardzo fajne auto, ale forester jest lepiej "skojony" dla mnie i moich potrzeb

jakby wiecej jedzic w dlugie trasy to tylko outback ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.