Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaśnica samochodowa, apteczka, halogeny, picie piwa na ulicy

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś w pracy doszło do małego sporu.

poszło o :

1 Gaśnica samochodowa

czy musi być legalizowana co roku ? czy policjant ma prawo wlepić mandat za brak legalizcji na gaśnicy ?

2 apteczka samochodowa

Wiadomo nie jest obowiązkowa w PL (co nie znaczy że nie powinno się jej mieć)

ale kolega się upiera że ...

mieć jej nie muszę ale jeżeli już ją mam to musi być odpowiednio wyposażona inaczej policjant ma prawo wlepić mandat ...

3 nie obowiązkowe oświetlenie

np halogeny (przeciw mgłowe) muszą być w pełni sprawne (żarówki) mimo że nie jest to obowiązkowe oświetlenie samochodu, a jeżeli dodatowe oświetlenie jest nie sprawne to należy nakleić na lampie krzyżyk z taśmy icon_eek.gif inaczej policjant wlepi mandat...

4 picie np piwa na ulicy ...

czy policjant może w;lepić mandat za samo trzymanie otwartego np piwa ? czy też zabronione jest jedynie spożywanie alkoholu w miejscu publicznym ?

Napisano

> 1 Gaśnica samochodowa

> czy musi być legalizowana co roku ? czy policjant ma prawo wlepić mandat za brak legalizcji na

> gaśnicy ?

Tak gasnica musi byc legalizowana co roku.

Policjant jednak nie moze wlepic mandatu za brak legalizacji.

> 2 apteczka samochodowa

> Wiadomo nie jest obowiązkowa w PL (co nie znaczy że nie powinno się jej mieć)

> ale kolega się upiera że ...

> mieć jej nie muszę ale jeżeli już ją mam to musi być odpowiednio wyposażona inaczej policjant ma

> prawo wlepić mandat ...

Bzdura

> 3 nie obowiązkowe oświetlenie

> np halogeny (przeciw mgłowe) muszą być w pełni sprawne (żarówki) mimo że nie jest to obowiązkowe

> oświetlenie samochodu, a jeżeli dodatowe oświetlenie jest nie sprawne to należy nakleić na

> lampie krzyżyk z taśmy inaczej policjant wlepi mandat...

O tym ze jesli oswietlenie jest zamontowane musi byc sprawne slyszalem - ile w tym prawdy to nie wiem.

Ale z tym krzyzykiem to juz pojechales.

Jest inna sprawa - jesli w pojezdzie jest zamontowane jakies oswietlenie ktore nie jest dozwolone dla tego typu pojazdu (np swiatla dalekosiezne) to w normalnym ruchu drogowym musza byc zasloniete jakimis zaslepkami (raczej zaklenie tasma w ksztalcie krzyzyka odpada).

> 4 picie np piwa na ulicy ...

> czy policjant może w;lepić mandat za samo trzymanie otwartego np piwa ? czy też zabronione jest

> jedynie spożywanie alkoholu w miejscu publicznym ?

Zabronione jest spozywanie. Ale jak stoisz z otwartym, to bardzo trudno ci bedzie udowodnic, ze nie robisz tego w celu spozycia.

Swoja droga kolejny bezsensowny przepis - komu przeszkadza ze ktos sobie popija piwo na ulicy?

Napisano

> Tak gasnica musi byc legalizowana co roku.

> Policjant jednak nie moze wlepic mandatu za brak legalizacji.

to jaki jest cel legalizacjigasnicy co rok skoro ona nie musi jej miec?

gasnica musi byc/wygladac na sprawna i nie musi miec naklejki z corocznego przegladu

Napisano

> Witam

> Dziś w pracy doszło do małego sporu.

> poszło o :

> 1 Gaśnica samochodowa

> czy musi być legalizowana co roku ? czy policjant ma prawo wlepić mandat za brak legalizcji na

> gaśnicy ?

W samochodzie osobowym musi być sprawna gaśnica, a za taka uważa się tą która kiedyś była zalegalizowana. To informacja od pracownika WORD ok.gif

> czy policjant może w;lepić mandat za samo trzymanie otwartego np piwa ? czy też zabronione jest

Nie wiem, ale kiedys dostałem mandat za samo trzymanie otwartego piwa w ręku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak gasnica musi byc legalizowana co roku.

> Policjant jednak nie moze wlepic mandatu za brak legalizacji.

tak samo mówiłem, ale zostałem wyśmiany. zresztą kolega twierdził że nawet dostał mandat za to kiedyś...

> Bzdura

j.w.

> O tym ze jesli oswietlenie jest zamontowane musi byc sprawne slyszalem - ile w tym prawdy to nie

> wiem.

> Ale z tym krzyzykiem to juz pojechales.

z krzyżykiem to nie ja a kolega, nie wiem skąd mu się to wzięło

> Jest inna sprawa - jesli w pojezdzie jest zamontowane jakies oswietlenie ktore nie jest dozwolone

> dla tego typu pojazdu (np swiatla dalekosiezne) to w normalnym ruchu drogowym musza byc

> zasloniete jakimis zaslepkami (raczej zaklenie tasma w ksztalcie krzyzyka odpada).

tak np jakieś dodatkowe lampy 100 W zwykle zaślepki są nawet w komplecie 270751858-jezyk.gif

> Zabronione jest spozywanie. Ale jak stoisz z otwartym, to bardzo trudno ci bedzie udowodnic, ze nie

> robisz tego w celu spozycia.

hm... ale jeżeli naprawde się nie piło to alkomat to wykaże:P

tak czy siak uważam to za głupie by wlepiać mandat za sama otwartą butelkę z jakimś alkoholem.

> Swoja droga kolejny bezsensowny przepis - komu przeszkadza ze ktos sobie popija piwo na ulicy?

nie wiem mam wrażenie że to miało udezyć głównie w osiedlowy elemnt pijący na ławkach, placach zabaw

a tak naprawdę udeżyło w normalnych ludzi bo element jest bezkarny.

Napisano

> to jaki jest cel legalizacjigasnicy co rok skoro ona nie musi jej miec?

> gasnica musi byc/wygladac na sprawna i nie musi miec naklejki z corocznego przegladu

dokładnie wink.gif

podczas ostatniej kontroli poinformowano mnie, że Policji już NIE INTERESUJE NAKLEJKA LEGALIZACYJNA, w aucie ma być gaśnica i ma wyglądać na sprawną - czytaj z zabezpieczeniem ok.gif

Napisano

> Witam

> poszło o :

> 1 Gaśnica samochodowa

> czy musi być legalizowana co roku ?

Na gaśnicy jest oznaczenie do kiedy jest ważna. Jak kupisz taką z datą ważności do 2012 to po co chcesz ją legalizować co rok?

> 2 apteczka samochodowa

> Wiadomo nie jest obowiązkowa w PL

Skoro nie jest obowiązkowa to po co policjant miał by o nią pytać, a Ty na to pytanie odpowiadać?

Usiłowanie spożycia - straż miejska życzy sobie za to 50zł (za spożycie 100zł). Testowane na mieście hehe.gif

Napisano

> 1 Gaśnica samochodowa

> gaśnicy ?

Wg rozporządzenia pojazd wyposaża się w:

Quote:

14) w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla;

Nie ma mowy o legalizacji.

> 2 apteczka samochodowa

Jest wymagana w autobusie, taksówce, samochodzie ciężarowym przystosowanym do przewozu osób i samochodzie nauki jazdy. W "zwykłym" osobowym nie. Vide rozporządzenie.

> np halogeny (przeciw mgłowe) muszą być w pełni sprawne (żarówki) mimo że nie jest to obowiązkowe

> oświetlenie samochodu, a jeżeli dodatowe oświetlenie jest nie sprawne to należy nakleić na

Jeśli coś w samochodzie jest to oczywiście musi być sprawne. Światła przeciwmgłowe przednie są zaliczane do wyposażenia, które "jest dopuszczone" więc nie jest obowiązkowe.

Z tym krzyżykiem pierwsze słyszę. niewiem.gif

Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi:

Quote:

Art. 14.

1. Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych:

1) na terenie szkół oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych,

opiekuńczych i domów studenckich,

2) na terenie zakładów pracy oraz miejsc zbiorowego żywienia pracowników,

3) w miejscach i czasie masowych zgromadzeń,

4) w ośrodkach i obiektach komunikacji publicznej,

5) (uchylony),

6) w obiektach zajmowanych przez organy wojskowe i spraw wewnętrznych,

jak również w rejonie obiektów koszarowych i zakwaterowania przejściowego

jednostek wojskowych.

1a. (uchylony).

2. (uchylony).

2a. Zabrania się spożywania napojów alkoholowych na ulicach, placach i w parkach,

z wyjątkiem miejsc przeznaczonych do ich spożycia na miejscu, w punktach

sprzedaży tych napojów.

(...)

Art. 43(1).

1. Kto spożywa napoje alkoholowe wbrew zakazom określonym w art. 14 ust. 1 i

2a-6 albo nabywa lub spożywa napoje alkoholowe w miejscach nielegalnej

sprzedaży, albo spożywa napoje alkoholowe przyniesione przez siebie lub inną

osobę w miejscach wyznaczonych do ich sprzedaży lub podawania,

podlega karze grzywny.

2. Usiłowanie wykroczenia określonego w ust. 1 jest karalne.

Trzymanie w łapce otwartego piwa raczej spełnia znamiona zamiaru a tym samym można mówić o usiłowaniu.

Napisano

> 1 Gaśnica samochodowa

> gaśnicy ?

nie, wystarczy zapoznać się z FAQ motokącika KLIK

> oświetlenie samochodu,

tak

Napisano

> Witam

> poszło o :

> 1 Gaśnica samochodowa

> gaśnicy ?

nie, nie

> 2 apteczka samochodowa

> mieć jej nie muszę ale jeżeli już ją mam to musi być odpowiednio wyposażona inaczej policjant ma

nie

tak, a o krzyżykach nic nie ma w przepisach

nie wiem... aczkolwiek to może być jak z antyradarem: można posiadać, ale nie można używać (przez używanie policja interpretuje, także przewożenie w stanie wskazującym na GOTOWOŚĆ do użycia)

Napisano

> gasnica musi byc/wygladac na sprawna i nie musi miec naklejki z corocznego przegladu

Chodzi o Twoje bezpieczeństwo. Taki ma sens legalizacja co roku smile.gif

Napisano

> Chodzi o Twoje bezpieczeństwo. Taki ma sens legalizacja co roku

tak jak 1 kg gaśnica biglaugh.gif

Napisano

> tak jak 1 kg gaśnica

no właśnie, 1 kg gaśnicą to sobie można zgasić co najwyżej niedopałka papierosa zlosnik.gif

Napisano

Ostatnio byłem na przeglądzie i sprawdzali czy gaśnica ma ważną legalizację.

Zatem o ile policjant nie może ukarać, to upierdliwy diagnosta może uwalić przegląd.

Napisano

Dla własnego bezpieczeństwa 1 kg gaśnicą to najwyżej możesz kogoś w łeb walnąć i to tylko pod warunkiem, że mały jest i wątły wink.gif

Spalił mi się samochód, więc akurat doskonale wiem jakie bezpieczeństwo zapewnia gaśnica - zbędny ładunek w samochodzie.

Napisano

> Ostatnio byłem na przeglądzie i sprawdzali czy gaśnica ma ważną legalizację.

Sprawdzać mogą.

> Zatem o ile policjant nie może ukarać, to upierdliwy diagnosta może uwalić przegląd.

A niby na jakiej podstawie prawnej?

Napisano

> Sprawdzać mogą.

> A niby na jakiej podstawie prawnej?

no właśnie też mnie to zastanawiało, bo za każdym razem diagnosta się pyta czy legalizacja jest aktualna, ciekawe jakbym mu odpowiedział, że nie?? confused.gif

Napisano

> Zatem o ile policjant nie może ukarać, to upierdliwy diagnosta może uwalić przegląd.

nie może

czynność diadnostyczna polega na sprawdzeniu czy gaśnica jest

tak mówi rozporządzenie, a dokładnie załącznik do niego

Napisano

> nie może

> czynność diadnostyczna polega na sprawdzeniu czy gaśnica jest

> tak mówi rozporządzenie, a dokładnie załącznik do niego

a moższ dokładniej przytoczyć to rozporządzenie??

Napisano

ale zostaje kwestia jakości wykonywanej usługi. Widziałem na wlasne oczy gdzie gasnica po legalizacji 14dni wczesniej nie zadziala wcale a była zruszana itp...

Napisano

> no właśnie też mnie to zastanawiało, bo za każdym razem diagnosta się pyta czy legalizacja jest

> aktualna, ciekawe jakbym mu odpowiedział, że nie??

odpowiedz, że się nie znasz

ja mam gaśnicę 2kg z manometrem. Dopóki manometr ma strzałkę na zielonym, a proszek przesypuje się w śrdoku to gasnica jest sprawna, tak przynajmniej powiedział strażak jak ja kiedyś legalizowałem.

Wożę ją już z pięć lat, dla spokoju w markecie za 20zł kupuje jakies kilowe g..., żeby mnie ktoś nie szarpał

Napisano

> Witam

> poszło o :

> 1 Gaśnica samochodowa

> gaśnicy ?

musisz ja mieć ale nie musi być co roku zalegalizowana.

> 2 apteczka samochodowa

brak jakiejkolwiek podstawy

> oświetlenie samochodu,

pojazd musi być w pełni sprawny

a jeżeli dodatowe oświetlenie jest nie sprawne to należy nakleić na

pierwsze słysze

art 43$2 Ustawy o Wychowaniu W Trzeźwości mówi iż usiłowanie spożywania alkoholu w miejscu publicznym jest wykroczeniem mandat od 20 do 500zł

Napisano

> odpowiedz, że się nie znasz

> ja mam gaśnicę 2kg z manometrem. Dopóki manometr ma strzałkę na zielonym, a proszek przesypuje się

> w śrdoku to gasnica jest sprawna, tak przynajmniej powiedział strażak jak ja kiedyś

> legalizowałem.

> Wożę ją już z pięć lat, dla spokoju w markecie za 20zł kupuje jakies kilowe g..., żeby mnie ktoś

> nie szarpał

Kolego masz racje 2 kg to już coś.

To auto paliło się tylko w małym stopniu na gsmp.

095.JPG

Każdy miał 2 kg gaśnice. poszły 4 sztuki 2 kg i jedna 11 kg i dopiero ugasalismy. A auto paliło się tylko w okolicach silnika. Gasnice z manometrem nie wszystkie zadziałały a każdy biło ziemie by zruszać itp.

Napisano

> odpowiedz, że się nie znasz

> ja mam gaśnicę 2kg z manometrem. Dopóki manometr ma strzałkę na zielonym, a proszek przesypuje się

> w śrdoku to gasnica jest sprawna, tak przynajmniej powiedział strażak jak ja kiedyś

> legalizowałem.

> Wożę ją już z pięć lat, dla spokoju w markecie za 20zł kupuje jakies kilowe g..., żeby mnie ktoś

> nie szarpał

spróbuje tym razem powiedzieć że jest ale że to nie ma żadnego znaczenia dla przeglądu, bo ona ma być sprawna a nie z ważną legalizacja... biglaugh.gif

o wynikach poinformuje po 17 lipca wink.gif

Napisano

> Z tym krzyżykiem pierwsze słyszę.

w 2004 roku miałem pierwszy kjs połączony z kursem 1 pomocy. Był delegat Pzm d/s bezpieczeństwa. Tłumaczył że w sporcie samochodowym światła któe nie działąją należy zasłonić krzyżem z czarnej taśmy nawet izolacyjnej - nie wystarczy zaślepka standardowa na halogen. Dzieki temu policjant nie ma prawa dać mandatu. Ale dotyczyło to tylko sportu samochodowego i dojazdówek na trasie kjs czyli od próby do próby jazda po drodze.

Napisano

> a moższ dokładniej przytoczyć to rozporządzenie??

jakiś tekst

zał. nr 1, pkt. 1.2

a teraz zagwozdka, rozporządzenie jest nieaktualne, ale nie ma jak dotąd kolejnego rozporządzenia zmieniającego

na stronie min infrastruktury znalazłem najnowszy projekt (chyba już zatwierdzony) i ten punkt nie zmienia się w zakresie gasnic

jakiś tekst

Napisano

Ad2 Nie ma obowiązku, a zatem nie ma podstaw do mandatu

Ad3 Twój znajomy ma racje, jak są zamontowane to muszą być aprawne, jak nie sprawne należy zakrzyżykować taśmą.

Nie wiem czy jest to w ogólnych przepisach, ale jest taki przepis dla samochodów startujących w rajdach.

Ad4 Może wlepić za samo trzymanie otwartego piwa (w domyśle jego picie), mój kumpel dostał, ja nie bo w pore ich wylookalem i zdażyłem schować do kieszeni kurtki zlosnik.gif

Napisano

Jeśli nie zamierzasz spożywać tego piwa to należy nakleić na puszkę czarny krzyżyk z taśmy spy.gif

Napisano

> Czyli przepisy zupełnie odrębne od tych, które obowiązują na drogach publicznych.

dokładnie.

Napisano

W sprawie gasnicy.

Quote:

Na pytania odpowiada podinspektor Mariusz Olko z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu

- Czy to prawda, że trzeba mieć legalizację gaśnicy samochodowej? Co zrobić, gdy podczas kontroli drogowej policjant zażyczy sobie takiego dokumentu?

- Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym określają, że gaśnica powinna być:

utrzymana w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie;

umieszczona w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia (nie dotyczy to motocykla). I to wszystko.

Gdyby okazało się, że podczas kontroli drogowej policjant zażyczy sobie okazania dokumentu legalizacji gaśnicy, to proszę powiedzieć, że ma ona być sprawna. Jeżeli nie wierzy, niech sprawdzi i zapłaci za jej ponowne napełnienie.

Dodam, że również przepisy przeciwpożarowe nie zobowiązują właścicieli samochodów do okresowej konserwacji gaśnic. Dlatego termin jej ważności też nie powinien być przedmiotem kontroli drogowej. W razie stwierdzenia przekroczenia tego terminu organ kontrolny nie może z tego powodu zatrzymać dowodu rejestracyjnego ani ukarać kierującego mandatem. Natomiast może go pouczyć o potrzebie konserwacji i sprawdzenia gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie.

Jedynym wyjątkiem są pojazdy przewożące materiały niebezpieczne - ADR - gaśnice samochodowe powinny być poddawane przeglądowi według wskazań producenta, ale nie rzadziej niż raz do roku.

Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11 ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: "pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla". Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).

Napisano

a teraz hipotetyczne z drugiej strony pytanie:

a jak wymigac się od mandatu gdy ktos taki dostał już?. Sytuacja hipotetyczna jade wczoraj autem, kontrola i policjant mowi ze nie mam waznej legalizacji i wlepia mi mandat za to (ja oczywiscie nie wiem czy musze miec wazna czy nie i przyjmuje mandat) i dzis czytam ten temat dowiadujac sie że niesłusznie dostałem mandat. Co teraz moge zrobić aby anulowac mandat??

Napisano

> no właśnie, 1 kg gaśnicą to sobie można zgasić co najwyżej niedopałka papierosa

złej baletnicy to i rąbek spódnicy...

jak Ci się zacznie tlić instalacja elektryczna w aucie to dzięki gaśnicy może dasz rade uciec z auta i wyciągnąć dzieci zanim wszystko pójdzie z dymem.

Napisano

> a teraz hipotetyczne z drugiej strony pytanie:

> a jak wymigac się od mandatu gdy ktos taki dostał już?. Sytuacja hipotetyczna jade wczoraj autem,

> kontrola i policjant mowi ze nie mam waznej legalizacji i wlepia mi mandat za to (ja

> oczywiscie nie wiem czy musze miec wazna czy nie i przyjmuje mandat) i dzis czytam ten temat

> dowiadujac sie że niesłusznie dostałem mandat. Co teraz moge zrobić aby anulowac mandat??

Ja w aucie woze to co zacytowalem.

Odwoluj sie pisemnie do komendanta drogowki.

Mozesz sprobowac z tym wydrukowanym cytatem.

Napisano

> i przyjmuje mandat) i dzis czytam ten temat

> dowiadujac sie że niesłusznie dostałem mandat. Co teraz moge zrobić aby anulowac mandat??

Musisz złożyć w odpowiednim do tego sądzie (kiedyś grodzki, teraz chyba rejonowy) wniosek o uchylenie prawomocnego mandatu karnego, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie.

Jeśli mandat przyjąłeś to nie znaczy, że jesteś już na straconej pozycji wink.gif

Napisano

> złej baletnicy to i rąbek spódnicy...

> jak Ci się zacznie tlić instalacja elektryczna w aucie to dzięki gaśnicy może dasz rade uciec z

> auta i wyciągnąć dzieci zanim wszystko pójdzie z dymem.

jak mi się zacznie tlić instalacja, to jak sam zauważyłeś, najpierw zajmę się ewakuacją innych pasażerów a nie gaszeniem pożaru a potem to już pewnie pożar się bardziej rozwinie i taką gaśnicą nie wiele zdziałam

Napisano

> Czyli przepisy zupełnie odrębne od tych, które obowiązują na drogach publicznych.

Chwila chwila...

Quote:

> Ale dotyczyło to tylko sportu samochodowego i dojazdówek

> na trasie kjs czyli od próby do próby jazda po drodze.

Dojazdowki na trasie KJS odbywaja sie po drogach publicznych, i wszyscy uczestnicy musza sie stosowac do przepisow obowiazujacych na drogach publicznych.

Napisano

> Chwila chwila...

> Dojazdowki na trasie KJS odbywaja sie po drogach publicznych, i wszyscy uczestnicy musza sie

> stosowac do przepisow obowiazujacych na drogach publicznych.

Nie mam pojęcia jakimi prawami rządzą się KJSy. zlosnik.gif

Czyli co? Lawetka i od odcinka do odcinka? zlosnik.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia jakimi prawami rządzą się KJSy.

> Czyli co? Lawetka i od odcinka do odcinka?

No nie. Na tym wlasnie polega KJS, ze odcinki dojazdowe pomiedzy odcinkami specjalnymi, pokonuje sie po drogach publicznych.

I auto musi spelniac wszystkie wymagania do poruszania po drogach publicznych oraz kierowca musi stosowac sie do wszystkich przepisow drogowych.

Czyli jesli ktostam mowil, ze lampy maja byc zaklejone czarnym krzyzykiem, moze jednak gdzies taki przepis istnieje, kto wie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.