Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - sewis gdzielolwiek czy u speca od klimy?

Featured Replies

Napisano

Witam,

sprawa wygląda tak, że muszę uzupełnić ilość czynnika w klimatyzacji - słabiej chłodzi. I oczywiście są 2 opcje - specjaliści wyłącznie od klimatyzacji (również polecani na kąciku) lub inne firmy, posiadające agregat i robiące klimę przy okazji, sezonowo.

W większości przypadków zarówno specjaliści jaki i sezonowi dopełniacze maja podobny sprzęt (automatyczny agregat). Różnica to cena: u fachowca od klimy około 180-300 zł, natomiast np. na stacji diagnostycznej, gdzie dodatkowo maja obsługę klimy cena to 130. Czyli różnica jest spora, ale czy tylko w cenie?

Napisano

> Witam,

> sprawa wygląda tak, że muszę uzupełnić ilość czynnika w klimatyzacji - słabiej chłodzi. I

> oczywiście są 2 opcje - specjaliści wyłącznie od klimatyzacji (również polecani na kąciku) lub

> inne firmy, posiadające agregat i robiące klimę przy okazji, sezonowo.

> W większości przypadków zarówno specjaliści jaki i sezonowi dopełniacze maja podobny sprzęt

> (automatyczny agregat). Różnica to cena: u fachowca od klimy około 180-300 zł, natomiast np.

> na stacji diagnostycznej, gdzie dodatkowo maja obsługę klimy cena to 130. Czyli różnica jest

> spora, ale czy tylko w cenie?

Nie wiem czy w obecnej chwili znajdziesz gdziekolwiek za 130, bo ceny czynnika poszly koszmarnie w gore sick.gif

Jak z klima wszytsko OK i masz pewnosc, ze trzeba tylko dobic to jedz tam gdzie taniej!

Napisano

Ja zawsze dopełniałem klimę samemu. Kupowałem taki zestaw z butlą, ciśnieniomierzem i rurką i w 10 minut było gotowe. Ktoś tutaj kiedyś podawał linka do miejsca gdzie ten zestaw można w EU kupić.

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze dopełniałem klimę samemu. Kupowałem taki zestaw z butlą, ciśnieniomierzem i rurką i w 10

> minut było gotowe. Ktoś tutaj kiedyś podawał linka do miejsca gdzie ten zestaw można w EU

> kupić.

Nie no samemu to raczej nie wchodzi w grę, ale fakt, że koszty czynnika poszły w Polsce kosmicznie w górę i co tydzień jest drożej.

Napisano

> Nie no samemu to raczej nie wchodzi w grę

Dopompowanie klimy jest o niebo łatwiejsze niż zatankowanie gazu smile.gif

Napisano

> Dopompowanie klimy jest o niebo łatwiejsze niż zatankowanie gazu

A co z olejem smarującym sprężarkę?

Napisano

Będąc w stolicy przy okazji i ja muszę podjechać na odgrzybianie bo zaczyna śmierdzieć po wyłączeniu klimy, a do samego układu podejrzewam, że już dawno nikt nie zaglądał.

Napisano
  • Autor

Dzięki za ten namiar na alledrogo. Chyba tam pojadę, mam dość niedaleko i cena ok.

Napisano

> A co z olejem smarującym sprężarkę?

W tych zestawach jest zawsze mieszanka czynnika, oleju, uszczelniacza, środka konserwującego gumę i czasem także syfu świecącego w UV (żeby było łatwiej znaleźć ewentualną nieszczelność).

Napisano

> spora, ale czy tylko w cenie?

Wchodza tu w grę podstawowe zagadnienia takie jak

- prawidłowa ocena ilości oleju w układzie

- analiza wyników ( podciśnienie itp )

- urządzenia do wykrywania przecieków i odgrzybiania

Sezonowcy przeważnie mają tylko automat i nic poza tym

Napisano

> Nie wiem czy w obecnej chwili znajdziesz gdziekolwiek za 130, bo ceny czynnika poszly koszmarnie w

> gore

> Jak z klima wszytsko OK i masz pewnosc, ze trzeba tylko dobic to jedz tam gdzie taniej!

Potwierdzam czynnik poszedl konkretnie w góre i do tego ciężko go dostać no.gif

Napisano
  • Autor

> Wchodza tu w grę podstawowe zagadnienia takie jak

> - prawidłowa ocena ilości oleju w układzie

> - analiza wyników ( podciśnienie itp )

> - urządzenia do wykrywania przecieków i odgrzybiania

> Sezonowcy przeważnie mają tylko automat i nic poza tym

Ok, z oceną oleju się zgodzę - automat nie oceni. Analiza wyników również - nie każdy się zna, żeby wyciągnąć wnioski, że coś źle funkcjonuje. Inna sprawa, ze jak działa dobrze, tylko przez 2 lata trochę czynnika ubyło i nie planujemy inwestować w naprawy, to nie ma to dużego znaczenia. Co innego w przypadku, gdy nie działa, nie wiemy co jest popsute - wtedy tylko fachowiec.

Napisano

> znaczenia. Co innego w przypadku, gdy nie działa, nie wiemy co jest popsute - wtedy tylko

> fachowiec.

Jedz w takim razie gdzie bądz

Zwróc uwage na

1 - ile czynnika pozostało w układzie

2 - czy test podciśnienia wyszedł OK

3 - czy masz dodany olej do ukądu ( ubytki żeby uzupełnić

4 - czy masz dodany kontrast

5 - na prawidłowe nastawy ilości czynnika w kodach urządzenia

Wszystkie te dane są na wydruku z urządzenia

Napisano

> Jedz w takim razie gdzie bądz

> Zwróc uwage na

> 1 - ile czynnika pozostało w układzie

> 2 - czy test podciśnienia wyszedł OK

> 3 - czy masz dodany olej do ukądu ( ubytki żeby uzupełnić

> 4 - czy masz dodany kontrast

> 5 - na prawidłowe nastawy ilości czynnika w kodach urządzenia

> Wszystkie te dane są na wydruku z urządzenia

zlosnik.gif częsć sprzętu niema drukarki grinser006.gif

generalnie ważniejsze od prózni jest ilośc odessanego czynnika waytogo.gif

Fakt w bazach maszyn są spore braki a to co jest ma mega luki grinser006.gif

Sporo stosuje juz olej z barwnikiem waytogo.gif

Napisano

podjedź do kącikowego kolegi i będziesz miał dobrze zrobione połączone z mini spotem Kuner

Napisano
  • Autor

> podjedź do kącikowego kolegi i będziesz miał dobrze zrobione połączone z mini spotem Kuner

Tak, ale cena na dzień dzisiejszy 180, od poniedziałku 200 zł, bo ceny podskoczyły i nadal rosną! Gdyby nie cena, to bym podjechał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.