Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xsara Picasso - opinie...

Featured Replies

Napisano

Koledzy jakie są realne koszty u3mania tego modelu w dieslu (2,0 hdi),czy lepiej kupić benzynę + LPG? Co się często psuje,jakie koszty np. rozrządu, hamulców itd. Czy ten model jest godny uwagi?

Napisano

> Koledzy jakie są realne koszty u3mania tego modelu w dieslu (2,0 hdi),czy lepiej kupić benzynę +

> LPG? Co się często psuje,jakie koszty np. rozrządu, hamulców itd. Czy ten model jest godny

> uwagi?

Za wiele nie mogę powiedzieć bo XP 2.0 HDI mam od 3 tyg. Jeśli chodzi o ceny części to w normie najlepiej sprawdź sam http://ekatalog.intercars.com.pl/?start=tree Co do auta jak trafisz na zadbany egzemplarz to będziesz zadowolony jak na szrota to będziesz przeklinał ale to sie tyczy innych marek i modeli. Auto pojemne, wygodne, nieźle wyposażone w stosunku do konkurencji. Co zaobserwowałem przez 3 tyg. użytkowania na zbiorniku w mieście robisz około 850 km spalanie ok. 6,5 l/100km serduszka.gif Jeśli chodzi o motor to szatan to to nie jest. Co do komfortu powyżej 140 km/h robi się głośno, XP bardzo przestronne auto brak problemów z parkowaniem siedzisz stosunkowo wysoko do tej pory wrażenia są na ok.gif

Napisano

Nie sugeruj się cenami z e-katalogu InterCarsu jak szyman wyżej napisał bo one mają się nijak do cen w normalnych sklepach (są zawyżone). Kolega z pracy miał 1,5 roku XP i jeździł zadowolony do chwili aż mu ktoś w tyłek zaparkował konkretnie. Teraz kupił kolejną, młodszą ok.gif

Napisano

Kolego oglądanie katalogu intercars bez odpowiedniego nr klienta ,moze doprowadzic do palpitacji serca...

Napisano

> Kolego oglądanie katalogu intercars bez odpowiedniego nr klienta ,moze doprowadzic do palpitacji

> serca...

Niby tak, ale skoro zaakceptuje te ceny to pozniej moze byc juz tylko lepiej ok.gif

Ja tez wole sobie sprawdzic ceny powiedzmy maksymalne i miec swiadomosc czego sie mozna spodziewac.

Pzdr,

Maciek

Napisano

> To sprawdzaj w ASO. Potem masz pewność przyjemnego rozczarowania.

Pewne rzeczy można kupić NOWE taniej w ASO niz używane od handlarzy zajmujących się rozbiórka aut.

Napisano

> Kolego oglądanie katalogu intercars bez odpowiedniego nr klienta ,moze doprowadzic do palpitacji

> serca...

Ceny IC sa wyśrodkowane w porównaniu np. do Foty, Auto Partner, Gordon itp. Kolega pytał o ceny części to mu podałem gdzie może sobie sprawdzić, allegro nie jest obiektywne co do cen.

Napisano

> Ceny IC sa wyśrodkowane w porównaniu np. do Foty, Auto Partner, Gordon itp. Kolega pytał o ceny

> części to mu podałem gdzie może sobie sprawdzić, allegro nie jest obiektywne co do cen.

Dokaldnie tak. Co z tego, ze mozna cos kupic 50 czy 100PLN taniej jak pozniej albo trzeba na to czekac kilka dni,

albo jak cos nie bedzie pasowalo to bujac sie z wysylka zlosnik.gif

Napisano

> Ceny IC sa wyśrodkowane w porównaniu np. do Foty, Auto Partner, Gordon itp. Kolega pytał o ceny

> części to mu podałem gdzie może sobie sprawdzić, allegro nie jest obiektywne co do cen.

Ja nie mowie o allegro tylko o sklepach "na miescie" - IC bez numeru klienta ma straszna przebite no.gif

Napisano

wejdż se panie dzieju na strone triger citroen i poczytaj roche forum xsary picasso... ja mam takie auto od ponad 2 lat... własnie filtr przeciwpyłkowy kupiłem za 30 zł z filtrona - drogo ?

Napisano

> Koledzy jakie są realne koszty u3mania tego modelu w dieslu (2,0 hdi),czy lepiej kupić benzynę +

> LPG? Co się często psuje,jakie koszty np. rozrządu, hamulców itd. Czy ten model jest godny

> uwagi?

bram ma 2.0 HDI 90KM, szybkie nie jest ale wystarczajace do podróży.

spala mu ok 6.5 litra ropy

Podoba mu się, sam takze bym mógł takim jeździć.

Napisano
  • Autor

> wejdż se panie dzieju na strone triger citroen i poczytaj roche forum xsary picasso... ja mam takie

> auto od ponad 2 lat... własnie filtr przeciwpyłkowy kupiłem za 30 zł z filtrona - drogo ?

Na co zwrócić uwagę oglądając potencjalny przyszły wóz? Jak z korozją?

Napisano

przejrzyj forum o którym wspomniałem, tam znajdziesz wszystkie informacje... jest nawet wątek o kupowaniu pojazdów i sa wyminione takie rózne sztuczki na sprawdzenie czy auto bite czy malowane itp.

Napisano

> uwagi?

Znajomy geodeta ma taki już ładnych parę lat ( a z 4 )

Śmiga codziennie z 50 - 70 km i zawsze to cudo chwali

Coś mu tam padło w zawiesze jakieś gumy ale na łódzkich drogach to i tak nic

Ma to w dieslu z klima - ogólnie jest bardzo zadowolony

Napisano

Jak z korozją?

nie wystepuje smile.gif autko jest ocynkowane

moga pojawic sie problemy z przelacznikiem swiatel i kierunkowskazow, przygladnac sie belce skretnej w tylnym zawieszeniu...

Miewaja podobno jakies problemy z elektronika aczkolwiek moj egzemplarz ich nie ma nastukane ma prawie 190kkm i warsztat oglada tylko z okazji przegladow. Dodam, ze auto od poczatku jest zachipowane i nie stwierdzono problemow ze skrzynia i ukladem przeniesienia napedu.

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Jak z korozją?

> nie wystepuje autko jest ocynkowane ...

Miałem okazję przejechać kilka km 2,0 HDI w dość bogatej wersji i powiem,że wrażenie zrobiło pozytywne. Dlaczego w HDI brak jest obrotomierza hmm.gif .

Napisano

> uwagi?

kup sobie bene plus lpg. spójrz trzeźwo na ceny beny i lpg... spójrz tez na ceny ON. Wnioski wyciagnij sam.

Napisano

> Miałem okazję przejechać kilka km 2,0 HDI w dość bogatej wersji i powiem,że wrażenie zrobiło

> pozytywne. Dlaczego w HDI brak jest obrotomierza .

w picasso w ogolę nie ma obrotomierza

Napisano

> w picasso w ogolę nie ma obrotomierza

w wersji do 2002 roku mozna bylo sobie zamowicd jako opcje... potem juz nie smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> uwagi?

Jeżdżę Picasso 2.0hdi od ponad dwóch lat. Ma nakręcone ok. 190kkm. Ceny części bardziej niż znośne. Zadowalające osiągi, niskie spalanie, genialnie wymyślone wnętrze, szczególnie jak się wozi szczykutniki i psy, heh.

Jak na razie zepsuło się koło pasowe - koszt wraz z paskiem i wymianą poniżej 300zł. Z tego co wyczytałem to dość powszechna usterka, i należy się nastawić na wymianę tego co 30-40kkm.

Poza tym zwykła eksploatacja - jedynie w największe mrozy komputer zaczął lekko wariować i się dość często resetował.

Aha - jedna uwaga. To auto w zasadzie nie skręca. shocked.gif Mondeo żony w porównaniu z tym zawraca na pięciozłotówce hehe.gif

Napisano
  • Autor

> kup sobie bene plus lpg. spójrz trzeźwo na ceny beny i lpg... spójrz tez na ceny ON. Wnioski

> wyciagnij sam.

No dobra ,ale jakie koszty części/napraw są przy silniku 1,8 16V ? np. rozrząd?

Napisano
  • Autor

> w wersji do 2002 roku mozna bylo sobie zamowicd jako opcje... potem juz nie

Czyli trzeba się "nauczyć" silnika, albo patrzeć na komp. pokazujący spalanie hmm.gif

Napisano

> No dobra ,ale jakie koszty części/napraw są przy silniku 1,8 16V ? np. rozrząd?

tego nie wiem, bo ja mam 1.6 i napraw nie miałem, natomiast co do zasady to koszty napraw diesli są wyższe niż beny.

Napisano
  • Autor

> tego nie wiem, bo ja mam 1.6 i napraw nie miałem, natomiast co do zasady to koszty napraw diesli są

> wyższe niż beny.

U mnie w okolicy za sekwencję trzeba dać 2300-2500 PLN, policzyć litry benzyny potrzebne na rozruchy (zwłaszcza zimą) to jeżdżąc krótkie dystanse wyjdzie prawie pół na pół LPG/NoPb. Chyba ,że uda się trafić już zagazowany wóz. Jak wogóle te silniki znoszą LPG?

Napisano

właśnie wróciłem z małego wypadu 670 km i spalanie wyszło 5.3 l/100km ON więc czy jest sens kupowania auta z gazem lub montaż jego hmm.gif dla mnie NIE

Napisano

> właśnie wróciłem z małego wypadu 670 km i spalanie wyszło 5.3 l/100km ON więc czy jest sens

> kupowania auta z gazem lub montaż jego dla mnie NIE

w trasę owszem... do miasta lpg lepsze...

Napisano

> w trasę owszem... do miasta lpg lepsze...

ja wiem + litr na 100km. devil.gif czy to taka duża różnica. Nie chcę robić burzy w szklance wody dlatego niech tak będzie. wink.gif

Napisano

Był◙ szef miał 2,0 hdi. Robił tym 10 tys rocznie. psuły się pierdoły - a tu urwał sie podłokietniki, a tu hamulce 3 razy robili bo piszczały. korodował wydech - jedyna rzecz w tym aucie ale tak konkretnie. i były problemy z pompą paliwa i wtryskami. Auto nie miało dużych awarii ale sporo małych

Napisano

> Jeżdżę Picasso 2.0hdi od ponad dwóch lat. Ma nakręcone ok. 190kkm. Ceny części bardziej niż znośne.

> Zadowalające osiągi, niskie spalanie, genialnie wymyślone wnętrze, szczególnie jak się wozi

> szczykutniki i psy, heh.

> Jak na razie zepsuło się koło pasowe - koszt wraz z paskiem i wymianą poniżej 300zł. Z tego co

> wyczytałem to dość powszechna usterka, i należy się nastawić na wymianę tego co 30-40kkm.

Bez przesadyzmu smile.gif Kolo pasowe zrobilo w moim samochodzie niecale 180 kkm i kolejne robia podobne przebiegi problemy byly z kolem pasowym do 2002 roku potem zostalo przekonstruowane i nie ulega uszkodzeniu po tak malych przebiegach...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Bez przesadyzmu Kolo pasowe zrobilo w moim samochodzie niecale 180 kkm i kolejne robia podobne

> przebiegi problemy byly z kolem pasowym do 2002 roku potem zostalo przekonstruowane i nie

> ulega uszkodzeniu po tak malych przebiegach...

> pozdr.

> M.

A czym prócz pojemności różni się silnik 1,6 HDI od 2,0 HDI ?

Wyczytałem ,że 1,6 ma więcej KM niż 2,0.

Jak wygląda sprawa zawieszenia- z tyłu jest okryta złą sławą "francuska belka" ? hmm.gif

Napisano

> A czym prócz pojemności różni się silnik 1,6 HDI od 2,0 HDI ?

> Wyczytałem ,że 1,6 ma więcej KM niż 2,0.

> Jak wygląda sprawa zawieszenia- z tyłu jest okryta złą sławą "francuska belka" ?

Poczytaj na polecanym tu kąciku. Akurat belka w Pikusiu jest naprawialna za niewielką kwotę. Firma Antałex. smile.gif

Napisano

> U mnie w okolicy za sekwencję trzeba dać 2300-2500 PLN, policzyć litry benzyny potrzebne na

> rozruchy (zwłaszcza zimą) to jeżdżąc krótkie dystanse wyjdzie prawie pół na pół LPG/NoPb.

> Chyba ,że uda się trafić już zagazowany wóz. Jak wogóle te silniki znoszą LPG?

oczywiście kij ma dwa końce, ale jak jedziesz np. taką traskę jak ja w zeszły weekend (1000 km) to nie spalasz beny w ogole... wiadomo po miesćie na krótkich dystansach wyjdzie już nie tak ciekawie, ale wtedy to w ogole trzeba przemyślec sens zakłądania gazu. Diesel w zimie na krótkich dystansach też nie spali 5,5 l/100km, nie? diesel sie w tedy nawet nie zagrzeje do dobrej temp. pracy, a o tym, że masz zimno w tyłek w czasie takich jazd to nawet nei wspomnę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.