Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kuty dol w 1.2

Featured Replies

Napisano

gdzie i jakie elementy mozna kupic do silnika 1.2 8v palio ?

mozna wtedy poszalec z doladowaniem ?

( szukam czegos czym bede mogl sie zajac przez jesien /zime ) biglaugh.gif

Napisano

> gdzie i jakie elementy mozna kupic do silnika 1.2 8v palio ?

korby i tłoki bez problemu zrobi Ci kazda firma robiąca kucizne ok.gif trzeba im tylko odpowiednie wymiary podać ok.gif

> mozna wtedy poszalec z doladowaniem ?

nie, wtedy wybaczy błędy w strojeniu/osprzęcie, zlosnik.gif nie znam jeszcze nikogo kto by zabił nasz silnik przy dobrym wystrojeniu.

> ( szukam czegos czym bede mogl sie zajac przez jesien /zime )

zajął bym się szukaniem kogoś kto ogarnie oringowanie bloku albo pyramidki zlosnik.gif potem dobrze auto wystroił i dmuchał 2bary ok.gif

Napisano

> gdzie i jakie elementy mozna kupic do silnika 1.2 8v palio ?

> mozna wtedy poszalec z doladowaniem ?

> ( szukam czegos czym bede mogl sie zajac przez jesien /zime )

niby w magicznej księdze do CC mi pisze ze korbowody są kute w serii 1.1 czy w 1.2 juz by tego nie było ?

Napisano

> niby w magicznej księdze do CC mi pisze ze korbowody są kute w serii 1.1 czy w 1.2 juz by tego nie

> było ?

Też coś takiego widziałem. hehe.gif

Napisano

> Też coś takiego widziałem.

nie ma sie co śmiać kazdy korbowód jest odkuwany ....

Napisano
  • Autor

> korby i tłoki bez problemu zrobi Ci kazda firma robiąca kucizne trzeba im tylko odpowiednie wymiary podać

ok.gif

> nie, wtedy wybaczy błędy w strojeniu/osprzęcie, nie znam jeszcze nikogo kto by zabił nasz silnik

> przy dobrym wystrojeniu.

rozumiem, z tego co piszesz chyba lepiej zainwestowac w jakiegos dobrego kompa SA lub cos podobnego aby idealnie wystroic auto zamiast pakowac kucizne.

> zajął bym się szukaniem kogoś kto ogarnie oringowanie bloku albo pyramidki potem dobrze auto

> wystroił i dmuchał 2bary

do bloku po oringowaniu stosowalbys uszczelke metalowa ?

Jestem ciekaw jak wytrzymala jest metalowa uszczelka i ile przy dobrym wystrojeniu moglbym ladowac. Zapewne ma tez znaczenie jakie teraz mam odprezenie.

Napisano

> nie ma sie co śmiać kazdy korbowód jest odkuwany ....

Hmmm, ale to takie kucie - kucie czy tylko tak sie nazywa? hmm.gif

Napisano

Stalowa uszczelka wytrzyma bardzo dużo. Przy niej obawiam się, iż czary mary z blokiem nie będą potrzebne. A jeśli, to piramidowanie bloku jest dosyć proste i bez problemu do ogarnięcia w Polsce ( ba! nawet w samej warszawie ) jak pokazuje przykład jednego 4g63 wink.gif

Kuć możesz, jednakże poszedł bym w tjet'a. Większa pojemność, świerzy silnik poskładany na seryjnych elementach. Bo z kucizną nie zawsze jest tak różowo jak by się wydawało wink.gif

Napisano

> Stalowa uszczelka wytrzyma bardzo dużo.

A czy tym samym kanapka na stalowych też wytrzyma bardzo dużo? (planowany blok i głowica, dokręcane 30NM + 3x90)

Napisano

> A czy tym samym kanapka na stalowych też wytrzyma bardzo dużo? (planowany blok i głowica, dokręcane

> 30NM + 3x90)

A to już cholera wie. Nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy. Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że normalna uszczelka, obita miedzią przez najoryginalniejszego Polskiego "tjuningowca" została wydmuchana po 30km na wszystkich (!) 4 garach na raz. Ale teoria głosi, że kanapka powinna wytrzymać sporo ( może nawet więcej niż sama stalowa uszczelka ), pojawia się tylko pytanie: co puści wcześniej niż kanapka wpysk.gif

O momenty mnie nie pytaj, bo tego już tym bardziej nie ogarniam wink.gif

Napisano

> A czy tym samym kanapka na stalowych też wytrzyma bardzo dużo? (planowany blok i głowica, dokręcane

> 30NM + 3x90)

201007071098.jpg

oryginalna usczelka FPT do t-jeta 3warstwowa, rozebrana na czynniki pierwsze zeby.GIF Środkowa warstwa wywalona a w jej miejsce 2mm przekładka smile.gif Teoretycznie powinno wytrzmać "sporo" Sporo więcej jak kanapka z "normalnych" uszczelek którą "zabiło" 1.4bar 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A to już cholera wie. Nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy. Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że

> normalna uszczelka, obita miedzią przez najoryginalniejszego Polskiego "tjuningowca" została

> wydmuchana po 30km na wszystkich (!) 4 garach na raz. Ale teoria głosi, że kanapka powinna

> wytrzymać sporo ( może nawet więcej niż sama stalowa uszczelka ), pojawia się tylko pytanie:

> co puści wcześniej niż kanapka

> O momenty mnie nie pytaj, bo tego już tym bardziej nie ogarniam

Nie mam zamiaru przekraczać 1 bar na tych uszczelkach, choć kto wie... jeśli ta turbina padnie to może skuszę się w końcu na normalny kolektor i większego ślimaka.

Napisano

> rozumiem, z tego co piszesz chyba lepiej zainwestowac w jakiegos dobrego kompa SA lub cos podobnego

> aby idealnie wystroic auto zamiast pakowac kucizne.

tak ok.gif no i niezawodny osprzęt ok.gif

> do bloku po oringowaniu stosowalbys uszczelke metalowa ?

nie, daje się wtedy "zwykłą"

> Jestem ciekaw jak wytrzymala jest metalowa uszczelka i ile przy dobrym wystrojeniu moglbym ladowac.

1.5bara na luzie, 2bary to już trzeba być świadomym że może srutnąć

> Zapewne ma tez znaczenie jakie teraz mam odprezenie.

ano ma ok.gif no i co z zapłonem zrobione grinser006.gif

Napisano

> Stalowa uszczelka wytrzyma bardzo dużo. Przy niej obawiam się, iż czary mary z blokiem nie będą

> potrzebne.

> A jeśli, to piramidowanie bloku jest dosyć proste i bez problemu do ogarnięcia w

> Polsce ( ba! nawet w samej warszawie ) jak pokazuje przykład jednego 4g63

piszesz o pyriamidzie czy oringowaniu? bo jak dotąd to nie znalazłem nikogo kto chciałby się tego pierwszego podjąć (nie pisze tu o firmach co by zamówiły z za wielkiej wody tylko o wykonawcach lokalnych) oringowanie to luz w pachwinach grinser006.gif

> Kuć możesz, jednakże poszedł bym w tjet'a. Większa pojemność, świerzy silnik poskładany na

> seryjnych elementach. Bo z kucizną nie zawsze jest tak różowo jak by się wydawało

zawsze jest różowo tylko trzeba być świadomym tego co się robi a nie iść na pałe że jak kucizna to będzie pan zadowolony......

Napisano

> 30NM + 3x90)

tak wytrzyma równie dużo przy założeniu że przekładka jest prosta.

Napisano

> oryginalna usczelka FPT do t-jeta 3warstwowa, rozebrana na czynniki pierwsze Środkowa warstwa

> wywalona a w jej miejsce 2mm przekładka Teoretycznie powinno wytrzmać "sporo" Sporo więcej

> jak kanapka z "normalnych" uszczelek którą "zabiło" 1.4bar

pamiętaj że to nie doładowanie zabija uszczelki wink.gif

Napisano

> pamiętaj że to nie doładowanie zabija uszczelki

Ja rozumiem, że stuki i zbyt wysoka temperatura może zabijać a co jeśli będzie za bogato lecz bez stuków i przeginania EGT?

Napisano

> Ja rozumiem, że stuki i zbyt wysoka temperatura może zabijać a co jeśli będzie za bogato lecz bez

> stuków i przeginania EGT?

to możesz zatrzeć silnik albo mogą spękać półki tłoków zlosnik.gif

Napisano

> to możesz zatrzeć silnik albo mogą spękać półki tłoków

co widzielismy na przykladzie pewnego silnika 1.5 16VT smile.gif

Napisano

Bo?

Zmywa film olejowy?

Zawsze slyszalem ze jezeli jest ciut za bogato to git bo chlodniej w komorach zeby.GIF

Napisano

No dobrze, a teraz trudne pytanie: A jeśli to będzie chodziło na LPG? cfaniaczek.gif

P.S.

No to sobie teraz nagrabiłem rotfl.gif

Napisano

> No dobrze, a teraz trudne pytanie: A jeśli to będzie chodziło na LPG?

> P.S.

> No to sobie teraz nagrabiłem

lpg to tez paliwo, fakt ze troche gorsze... Ale tez moze byc za ubogo albo za bogato. A temperatura spalin ma to gdzies czy jest z beny czy gazu zeby.GIF

Napisano

> lpg to tez paliwo, fakt ze troche gorsze... Ale tez moze byc za ubogo albo za bogato. A temperatura

> spalin ma to gdzies czy jest z beny czy gazu

Miałem raczej na myśli właściwości smarne, chłodzące itp...

Ja wiem co to ubogo a co to bogato, ale jeśli nie mam szerokopasmówki to czy bezpiecznie będzie na razie wstępnie wystroić na bogato?

Napisano

Tak, lepiej bogato niż za ubogo. Ale też idealnie nie jest. Poszukaj kogoś z afr'em w wydech wtykanym i dopiero to zestrój.

Napisano

> Bo?

> Zmywa film olejowy?

Zmywa olej, miesza się z nim a jak docieramy motor na łagodnie to i wlewa się miedzy pierścienie no i półki pękają

> Zawsze slyszalem ze jezeli jest ciut za bogato to git bo chlodniej w komorach

Nie może być ciut za bogato może być bogato ale trzeba wiedzieć ze to zawsze ma dwa końce i nie może być bogato tam gdzie nie powinno

Napisano

> Tak, lepiej bogato niż za ubogo. Ale też idealnie nie jest. Poszukaj kogoś z afr'em w wydech

> wtykanym i dopiero to zestrój.

No wiem, mam kogoś takiego ale nie pod ręką. Na razie chcę po prostu, żeby nie popsuć a w niedalekiej przyszłości wystroję na szerokopasmówce.

Napisano

> pamiętaj że to nie doładowanie zabija uszczelki

wiem o tym zeby.GIF

No i się okazało, po rozebraniu wszystkiego ze to nie UPG była winna mojej awarii, a .....

a uszczelka kolektora ssącego która przepuszczała płyn pomiędzy kanałem wodnym a kanałem ssącym ostatniego clindra zeby.GIF

Napisano

> wiem o tym

> No i się okazało, po rozebraniu wszystkiego ze to nie UPG była winna mojej awarii, a .....

> a uszczelka kolektora ssącego która przepuszczała płyn pomiędzy kanałem wodnym a kanałem ssącym

> ostatniego clindra

A miałeś metalową czy "zwykłą"?

Napisano

> A miałeś metalową czy "zwykłą"?

pod kolektorem ssącym? Taką oryginalną trójwarstwową, w środku metal taki "karbowany a na zewnątrz czarne "coś. I okazalo się, że usczelka się rozwarstwiła i przeciekała, a ten metalowy środek juz zaczeła korozja zjadać 270751858-jezyk.gif

Napisano

> pod kolektorem ssącym? Taką oryginalną trójwarstwową, w środku metal taki "karbowany a na zewnątrz

> czarne "coś. I okazalo się, że usczelka się rozwarstwiła i przeciekała, a ten metalowy środek

> juz zaczeła korozja zjadać

No ja też miałem taką ale przy pierwszej wymianie UPG się rozwarstwiła i kupiłem metalową... ta trzyma, mimo kolejnych kilku wymian UPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.